Snösmältning

Mer och mer barmark syns här på Frösön nu och i alla små bäckar strömmar vattnet fram i snabb takt på väg ut mot Storsjön. Vattennivån är låg, precis som den brukar vara på våren, men snösmältningen är på gång nu och snart når säkert sjön mer normala nivåer.

Jag slår ihop tre promenader och låter dem bli ett inlägg. De här små kullarna ligger alldeles vid Vallaskolan och där har barnen mycket kul för sig. Det hoppas med skidor på vintern och cyklar på sommaren. Hade jag inte sett allt de gör och inte lagt märke till de spår som blir av aktiviteterna så hade jag kanske trott att det här var ett gravfält. Men skolan hade nog inte uppmuntrat till ett så respektlöst användande av gravar så den teorin föll innan den ens slog rot.

Maskrosor kanske inte är det vårtecken som visas upp mest men eftersom de kommer väldigt tidigt just vid den här husväggen så får de vara med, precis som förra våren.

Änderna blir glada när isen spricker upp på vissa ställen. Här rinner Mjällebäcken ut och snart börjar harrarna simma upp i den för att leka. Kanske har de redan hittat dit.

Jag tog en promenad förbi Frösö kyrka och njöt av både väder och utsikt.

Jag tror att den här skylten har varit med vid ett tidigare tillfälle men då var nog fjällen dolda av moln eller dimma.

Idag var det återigen dags för ett pass på katthemmet. Antalet katter har minskat en hel del de senaste veckorna men idag hämtades 16 nya katter från en lägenhet. Jag hann inte träffa dem idag men förhoppningsvis får jag se dem nästa vecka. De ska tydligen vara tama och lättillgängliga allihop och förhoppningen är att de snart ska hitta nya hem.

Lynx hade placerat sig själv så fint i en korg. Jag har lärt mig att se skillnad på Lynx och hans bror Räven nu. Men de är väldigt lika.

Pollock har fått en beundrare som gärna vill vara nära så mycket som möjligt. Den kissen ville inte hälsa på mig när den en kort stund var en bit från Pollock men eftersom Pollock tar alla chanser till lite gos så fick beundraren (vet inte namnet) finna sig i att också komma nära mig. Så småningom fick jag klappa båda två samtidigt. Det är inte lätt att fota när den ena katten hela tiden vill komma nära och den andra försöker hänga med. Sötnosar är de.

Det här är Måns och honom måste man visa respekt. Jag tänkte mig inte för en gång förra veckan och min hand hamnade reflexmässigt ovanpå hans huvud. Som tur var fräste han bara argt och drog sig undan. Jag visste ju att han var skygg men tankarna var någon annanstans. När man kommer in till Måns så fräser han argt men om man placerar ett fat med bollar av vom framför honom så kan han acceptera att man kommer in och fixar hos honom. Jag har inga tvivel om att Måns också kommer bli en trygg och tillitsfull kisse så småningom.

Jag har fått rapport om att storspoven har hörts i Optand och om några dagar ska jag träffa en fd granne och gå en storspovsspaningspromenad. Då är det vår på riktigt.


12 comments

  • Det tar nog ett tag till innan jag kan tro på att inte se mer snö. Jag vågar inte ropa hej än på någon månad. Gammal snö och is finns det ganska mycket av på en del platser fortfarande men jag hoppas att det inte kommer mer.

   Gillad av 1 person

  • Tack! Det känns som om katterna gör en lika stor insats för mig så det är ömsesidigt 😀
   Ja, 16 katter i en lägenhet är nog lite väl mycket. Det är väl därför länsstyrelsen har bett katthemmet göra en insats.
   Kram

   Gilla

 1. Så vacker korg kisse har fått lägga sig i, ditt foto blev som ett vykort! Någon som samlat på katter, 16 stycken i en lägenhet, man dånar! Minns då Animal planet-kanalen var ny för oss svenskar och man såg en massa djurprogram som man inte trodde var sant! Många såna var just hoarders, samlare, främst katter. Tyvärr ett inte helt ovanligt fenomen, börjar oskyldigt men går sedan inte att stoppa trots att katterna till slut inte har det bra. Då lär det bli fullt upp för er ett bra tag där på katthemmet, och vilken tur att det finns, och att det finns plats där för tillfället! Du kan känna dig som en hjälte som hjälper till att sköta raringarna. Kramen

  Gilla

  • Ja, jag tyckte att han hade hittat en väldigt fin korg som passade honom 😀 Det låter lite väl mycket att ha 16 katter i en lägenhet. Jag vet inte varför de inte får vara kvar. Det kan ju handla om välskötta katter vars ägare har avlidit men troligtvis är det något som har gått fel om man har så många katter. Det verkar som om ledningen tror att de här katterna inte blir så långvariga hos oss men under tiden de är kvar blir det en hel del att göra. Men det är ju därför vi är där 😀 Jag känner mig inte alls som en hjälte. Jag får så mycket tillbaka av att vara med där och jag är väldigt glad över att få träffa alla dessa sötnosar.
   Kram

   Gilla

 2. Så tydligt det syns nu vilka framsteg våren gör hos dig nu. Även om isen finns kvar så blir ju snötäcket mindre och mindre men så ska det väl vara i slutet av april.
  Så fina bilder både på naturen och på katterna. Hoppas flera av dem snart har fått nya hem.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Ja, nu går det undan. Men det ska bli kallare igen så allt stannar nog upp ett tag. Det ser i alla fall inte ut att komma mer snö om man ska tro på rapporterna.
   Tack! Av det jag har hört så ska det inte vara några problem att hitta nya hem till det här kattgänget.
   Kram

   Gilla

 3. Sakta men säkert försvinner snön hos dig … våren har verkligen infunnit sig! Fina bilder!
  Katterna är ljuvliga – skönt att så många får nya hem! 🙂
  Kram

  Gilla

  • Jag gillar vinter men nu vill jag ha vår. Just nu är det fantastiska dagar men bakslaget är på väg och det är något man får räkna med.
   Tack Anki!
   Jag trivs så bra med att få ta del av verksamheten på katthemmet och allra gladast blir jag så klart när kissarna får nya hem 😀
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s