Slaget mellan vinter och vår

Första april hittade jag tussilago och jag blev så glad för att våren var på gång. Men precis som i resten av vårt land kom bakslaget och för några dagar sedan såg det ut så här på balkongen. Som tur är smälter ny snö bort ganska snabbt när det blir någon enstaka plusgrad.

Det dröjer ett bra tag till innan all snö och is har försvunnit men i södersluttningar börjar det hända saker. Jag ville kolla om blåsipporna syntes där jag först såg dem förra året och för att ta mig dit krävdes dubbskor. Återigen bubblade glädjen i mig när jag efter lite spanande upptäckte små knoppar en bit ner i en slänt. För att inte tappa balansen och ramla nerför backen tog jag tag i ett litet träd och jag kände noga efter att jag hade kontroll på läget innan jag vågade släppa taget och ta fram kameran. Att kunna föreviga de första små blåsipporna är värt en liten risk och det gick ju bra. Om några dagar hoppas jag få se helt utslagna sippor.

Lite senare tog jag med mig en kopp kaffe och satte mig på balkongen utan vare sig kofta eller jacka och lät solen värma mig. Snön är nästan borta därifrån nu. Jag konstaterar att just nu är det våren som gör framsteg. Jag vände näsan mot solen och njöt. Men bara en halvtimme för jag ska ju vara lite försiktig. Jag fick en bra förklaring av läkaren, för några veckor sedan, till varför det är förhöjd cancerrisk för oss immunnedsatta. Solen orsakar små, små skador som inte syns och som immunförsvaret snabbt lagar. Har man ett svagt immunförsvar så blir det ju då självklart att de små solskadorna inte repareras på samma sätt och då ökar risken för framför allt hudcancer. Efter den vanliga föreläsningen om solfaktor 50 eller skyddande kläder avslutade vi samtalet och jag gick ut i solen, utan solskydd. Lite måste man få leva också och jag begränsar tiden i solen.

Vinterdäcken får sitta kvar några veckor till och här är det ingen som säger något om det. Det händer lite då och då att det snöar i maj också. Men så länge väntar jag inte. Den 25:e hoppas jag på sommarväglag för då är det dags.


14 comments

  • Ja, och det kommer nya vårtecken varje dag. Idag hörde jag koltrasten och här är det ett vårtecken. Jag vet att de stannar hela vintern i södra Sverige men inte heller där sjunger de förrän det blir vår utan de bara skuttar omkring och piper. I alla fall gjorde de det i Mjölby 😀
   Kram

   Gilla

 1. Det är ju helt otroligt att du kan hitta blåsippor på G, där du bor.
  Jag letade igår på ett ställe där jag vet att de ska komma så småningom, men såg inte en tillstymmelse till blommor.
  Tänk att du har hittat som nästan bor 80 mil längre norrut i Sverige.
  Gissar att jag måste leta på en södersluttning och inte inne i skogen.
  Blåsippsknoppsbilder är L J U V L I G A ! ♥

  Gilla

  • De här blåsipporna hittade jag ungefär samma datum som jag brukar se de första små knopparna varje år här. Ja, jag för faktiskt statistik över en del vårfåglar och blommor 😀 Lite underligt är det att du inte har sett några än. De finns i Östergötland i alla fall. Lycka till med att hitta dina första fina blåsippor 😀
   Visst är de härliga och det var inte förrän jag började fota med en ”riktig” kamera som jag upptäckte hur de ser ut på riktigt nära håll. Alldeles håriga stjälkar.

   Gilla

 2. April er en slu måned, alt fra vinter til sommer iløpet av noen få dager. Her er det spådd muligheter for snø utover dagen. Jeg er ikke helt der liksom, jeg har begynt å få orden på drivhuset mitt igjen. Kan jo ikke gi opp etter første forsøk.

  Gilla

  • Ja, det varierar väldigt men underligt nog brukar vårtecknen komma ungefär samma datum varje år. Hoppas att snön håller sig borta så att du i lugn och ro kan få ordning på växthuset igen. Lycka till!

   Gilla

 3. Nog får vinterdäcken sitta kvar än för det är både is och halka och risk för mer snö. Här är det knappt någon barfläck ännu och isen är tjock.Så tjock att det blir pimpeltävlinger hela helgen och vi ska ha en liten egen tävling på söndag. Ha nu en Glad påsk och en fin helg och så hoppas vi att våren kommer snart.

  Gilla

  • Ja, hos dig är det nog ännu större risk för halka framöver än här. Nu har våren kommit på riktigt med sol och värme så jag hoppas att all is försvinner snart. Glad påsk önskar jag dig också 😀

   Gilla

 4. Vårlikt och vackert i din blogg! Blåsippor ja, har ju sörjt över att jag inte längre har något ställe där jag vet att de växer och igår säger så grannen, ja annars kan du titta på dem hos mig! Hon bor i samma huslänga och har en egen blåsippsodling i den lilla rabatten på framsidan! De har inte slagit ut ännu, det är ju norrsida, men massor av knopp finns. Det måste vara gamla exemplar som rotat sig och trivs fint där.
  Vi träffades inte alla samtidigt i helgen, på lördagen aviserade Paulinas farfar att han tänkte komma på besök och sen hade han med sig sin mamma Inga som jag aldrig träffat! Det var coolt, hon har däremot inte någon kontakt med sitt enda barnbarn Paulina, det måste vara över tio år sedan de sågs. På söndag var det min tur att hälsa på, och hade vi varit alla samtidigt hade vi nog inte haft sittplatser till alla! Har du några planer för påsken? Det har inte jag, ev. kanske jag möter upp tjejerna i stan någon av påskdagarna annars hänger jag här hemma. Många påsk-kramar från Daniel och mig, hoppas du möter påskharen med mumsiga ägg!

  Gilla

  • Ja, nu var det dags att plocka undan vinterbakgrunden 😀 Men vilken tur att du bara behöver titta in hos grannen för att få se blåsipporna. Jag har några ställen där de brukar komma tidigt men snart lyser det blått överallt.
   Det var ju både synd och bra att ni inte träffades alla samtidigt. Det hade nog varit kul om ni hade fått plats men praktistk sett var det nog bäst som det blev.
   Jag har inga som helst planer för påsken mer än att vara ute och njuta av sol och vårvärme. I dag har det varit en fantastiskt skön dag och fler sådana väntar 😀 Påskpyntet har inte kommit fram en enda gång sedan jag flyttade hit och det är lika skönt att ha det kvar i den låda det bor i. Påskkramar till dig och Daniel också men någon påskhare har jag inte sett till. Jag har köpt lite godis bara ifall någon påskkärring skulle dyka upp men som tur är har jag sluppit sådana besök. Ärligt talat tycker jag att det är lite jobbigt och jag är inte helt säker på att jag skulle öppna.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s