Snart kommer lejonen och björnarna

Det är inte mycket till vår ute men ibland kommer solen fram en liten stund och jag ser små tecken lite varstans på att vi går mot vår. För två veckor sedan hörde jag den första bofinken och en ringduva och idag sjöng bofinkarna för mig under nästan hela promenaden. Jag lyckades dock inte få syn på någon. Men jag vågar påstå att våren är på gång trots att det är minusgrader dygnet runt nu en period. Jag har ju faktiskt hittat tussilago och då är det ingen tvekan.

Man brukar prata om att vi uttryker oss på svengelska ibland men med tanke på den annalkande våren kom jag att tänka på en fras på något som kanske kan kallas för svyska. Den frasen har använts i min familj så länge jag minns (min ursprungsfamilj) och jag tror att det kanske var min pappa som sa så först. Jag börjar med frasen på svenska: Det är vår i luften och snart kommer löven och bären.

Någon har kommit på den lite skämtsamma sk översättningen till Tyska…eller svyska: Es ist unser in der Luft und bald kommen die Löwen und die Bären.

Många har säkert hört den här frasen förut och ännu fler kan tillräckligt mycket tyska för att förstå att den meningen egentligen ska översättas till svenska som: Det är vår (som i betydelsen våran) i luften och snart kommer lejonen och björnarna.

På engelska, eller delvis svengelska, blir det inte riktigt lika kul men här behövs nog ingen översättning.Ours is in the air and soon the leaves and the berries will come.

I helgen har jag varit kattvakt till C:s söta kisse Amira. Två gånger kom jag hem till henne men även om hon var nyfiken så ville hon inte ha närkontakt. I lördags bevakade hon mig noga men höll sig undan men i söndags mötte hon mig med en hel harang på kattspråk. Jag pratade tillbaka men jag vet inte om mina jamanden uttryckte riktigt det jag ville säga. Hon kom i alla fall fram och nosade på fatet med mat som jag gjorde i ordning och efter en stund fick jag klia henne lite i nacken medan hon tryckte sig mot min hand. Men sedan räckte det och hon höll sig på avstånd resten av tiden. Ingen av leksakerna kunde få henne att komma närmare. Det var nog lite under hennes värdighet att nedlåta sig till lekar med den där konstiga människan. Jag har fått veta att sedan husse kom hem så har hon bevakat honom noga och pratat nästan oavbrutet de första timmarna. Det blev ett dåligt mobilfoto men det syns vilken söt kisse hon är.

Vattennivån har börjat sjunka i Storsjön och det syns tydligt på isen. När vattnet sjunker undan blir det så här.

Det gäller att planera sina promenader eftersom olika sorters skor krävs beroende på var man ska gå. Jag gillar att gå på stigar men då är det ett måste med dubbskor.

Det blir lättare för rådjuren när mer och mer barmark visar sig.

Min balkong har söderläge och jag brukar rulla ut markisen när solen skiner. Men om det blåser mycket vågar jag inte ha den ute och då blir det väldigt varmt i min lägenhet. Det är också problem när jag är bortrest på sommaren. Hittills har jag löst det genom att hänga upp lakan i köksfönsterna men nu har jag blivit inspirerad av min lillasyster och hittat en annan lösning. Hon har monterat en rullgardin i ett fönster hos sig och hon sa att det var väldigt enkelt. Jag har minnen från förr då det var ganska besvärligt att få till det men jag tänkte att om syrran klarar det så borde jag också göra det. Vi är nog ungefär på samma nivå när det gäller praktiska lösningar. Sagt och gjort. Idag fick jag hem två rullgardiner och som ni ser så lyckades jag ganska bra. Inte alls svårt faktiskt. Jag valde inte helt mörkläggande gardiner eftersom det blir trist om det blir för mörkt.


16 comments

 1. Jag måste erkänna att jag aldrig hade hört någon av fraserna men alltid lär man sig något nytt genom bloggläsningen.
  Så bra att du kunde rycka ut och vara kattvakt. Katter är inte alltid så lättflirtade som hundar men man får väl ändå säga att du fick ett gott betyg.
  Visst syns det att våren gör framsteg hos dig med även om ni ligger en del efter oss men ni lär komma i kapp. Grattis till rullgardinerna! Det gjorde du bra och visst är det mycket snyggare än att hänga upp lakan.

  Kram och god måndagskväll!

  Gilla

  • Kanske är det inte en så vanligt förekommande fras som jag trodde och kanske är det sk värdelöst vetande 😀 Men den är rätt kul.
   Det var kul att få träffa hans katt och om det blir någon mer gång så kanske vi kan bli kompisar. Jag har träffat hundar som först måste ignoreras för att inte trigga något hos dem och när de känner sig trygga har de själva valt att komma fram. Så de kan också har vissa problem även om jag förstår deras kroppsspråk bättre än katters. Men de flesta hundar jag har mött har varit väldigt lättflirtade 😀
   Idag syntes ingen tussilago. De var gömda under någon cm snö så jag hade tur som hann se dem innan. Men våren kommer även om den är ganska långsam och seg.
   Tack! Jag tycker också att jag gjorde det bra. Lakanen har jag bara hängt där om jag har varit bortrest och bara för att ingen kan se dem utifrån. Men det blir ändå bättre med rullgardiner.
   Kram

   Gilla

 2. Inte kunde jag låta bli att dra på munnen åt de tokroliga översättningarna som var helt nya för mig! Och så fina rullisar du fick, dottern har såna också, och skulle inte kunna jobba i köket vid fönstret annars.
  Man ser nästan på fina Amira att hon är lite avmätt och undrar vad du är för filur. Jag antar att hon är en innekatt. Det var snällt av dig att ställa upp och hjälpa till, annars är det ofta svårt att vara kattägare och vilja åka bort.En del tar med katten och det har jag också gjort men nog trivs katten oftast bättre hemma.
  Kram från vintrigt Sundborn

  Gilla

  • De är lite småroliga och kluriga och jag trodde att i alla fall den sk tyska var allmänt känd. Men så är det nog ofta när man själv har hört något väldigt ofta. Rullgardinerna känns som ett bra köp och jag kommer nog att få mycket användning av dem.
   Amira var lite misstänksam men jag tror inte att hon var särskilt rädd andra dagen. Hon hade nog bara ingen lust att komma för nära någon hon inte kände. Ja, hon är en innekatt. Jag ställer gärna upp som kattvakt. Jag passade på att promenera mer stadsnära när jag ändå var där så det blev bra på flera sätt.
   Kram

   Gilla

 3. Disse uttrykkene var nye for meg også, utrolig hva man lærer i denne bloggverdenen 😀 Så hyggelig å være kattepasser som ble godtatt til slutt. Det ser ut til at det er mange rådyr i nærheten av deg. De er så trivelige og tillitsfulle dyr.

  Gilla

  • Det kanske inte var den allra nödvändigaste kunskapen att få men lite värdelöst vetande kan ju vara kul 😀 Det var kul att få träffa fina Amira.
   Det finns massor av rådjur här omkring och de verkar ha klarat vintern bra. Men så har den här och flera tidigare vintrar varit ovanligt milda för att vara här. Jag blir glad när jag ser dem.

   Gilla

 4. Vad söt lilla Amira är! Inte konstigt att hon var lite avvaktande, men bra att hon ändå ville prata lite med dig. Kommer det någon hantverkare t ex hit så gömer sig alltid Zelda medan Tilda är mer framåt och gärna vill kolla vad som händer.
  Du är ju duktig som fick upp rullgardiner! Och din utsikt, wow!!
  Kram

  Gilla

  • Visst är hon söt. Kanske berättade hon för mig att hon kände igen mig men inte ville komma för nära. Så länge vi höll ett visst avstånd så satt eller låg hon lugnt och bara tittade på mig. Men kom jag närmare så gick hon undan. Jag förstår mig bättre på hundar men katter är ju också individer och dina verkar ha lite olika personligheter. Det är ju det som är så härligt med djur.
   Tack! Det var inte alls svårt. Det var noga med mätningen men det gick ju bra. Jag är väldigt nöjd med min utsikt 😀
   Kram

   Gilla

  • Ja, hon var jättesöt och det hade varit trevligt om hon hade vågat komma lite närmare. Men jag fick i alla fall tillfälle till en liten kort stunds närkontakt.
   Det är så dumt att gå och inbilla sig att man inte kan något. Ofta klarar man mycket mer än man tror och det var inte ett dugg svårt att få upp rullgardinerna. Det blev ju ganska bra också.
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Bra fixat med rullgardinen. Blev jättebra. Vilken tur att syrran din inspirerade dig.
  Jag har inte hört någon av fraserna så det var nytt för mig. Inte utan att jag småler lite faktiskt.
  Snart smälter isen bort hos dig så att sjöodjuret kan inta sin position 🙂
  Sötaste Amira, vilken tur att hon kom fram om inte för ett litet gos.
  Aprilväder hos mig så allt är i sin ordning.

  Kram

  Gilla

  • Ja, det blev bra med rullgardinerna 😀 Dumt att det ska ta så lång tid innan man vågar sig på något som visar sig vara väldigt enkelt.
   Jag hade nog fel som trodde att många har hört de fraserna men då fick jag ju komma med något nytt. Det är alltid trevligt 😀
   Sjöodjuret kanske ligger i ide. Det är det ingen som vet. Det dröjer säkert till månadsskiftet april/maj innan isen på sjön försvinner.
   Ja, Amira är söt och kanske får jag en ny chans någon gång snart.
   Man får räkna med sånt här väder i april men nu längtar t o m jag efter riktig vår.
   Kram

   Gilla

 6. Förmodar att du också är insnöad idag. Det är Kinabror och jag i alla fall. Det stormar så man kan inte se ut och det är minst en dm snö som kommit inatt och det bara fortsätter och fortsätter. Ute har skogens alla domherrar kommit till fågelbordet och till och med en för tidigt hitkommen koltrast och en domfink. Det bir ingen resa ner till byn för att handla och åta lunch så vi får väl äta några gamla rester och hålla oss inne.

  Gilla

  • Haha, nej insnöad blir jag inte här på Frösön. Men jag har varit det när jag har bott längre ut på landet. Men snöar gör det och blåser gör det också. Inte alls skönt att vara ute i. Men jag har varit på katthemmet på förmiddagen så jag har inte bara varit hemma.
   Det är synd om vårfåglarna som tror att det ska vara vår när de kommer. Tyvärr verkar det bli snö flera dagar framöver också så nu har vintern kommit tillbaka.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s