Dagarna som gick

I veckan var jag på sjukhuset för provtagning (rutin varje kvartal) och efteråt lät jag bilen stå kvar och gick iväg på en promenad. Jag gick genom centrum och bort mot järnvägsstationen och strax därefter kunde jag ta mig över spåren och komma ner till den väg där nya bostadsområden byggs. Jag gissar att lägenheterna här kostar en del. Jag har för mig att det finns både hyresrätter och bostadsrätter och man kan ju inte klaga på läget. Centralt men med sjöläge . Jag tror dock inte att de kan se fjällen eftersom Frösön är i vägen. Det ska byggas ännu fler flerfamiljshus och stängslet för den blivande byggarbetsplatsen är redan på plats. Men det kanske dröjer innan spaden sätts i jorden eftersom det finns en hel del synpunkter.

Många i de redan befintliga husen har fått sin utsikt förstörd och ännu fler lär bli utan utsikt om det byggs mer här. Jag vet att företrädare för kyrkan där uppe har varit upprörda och därifrån har man nu en fantastisk vy över sjön och fjällen. Samtidigt behövs det bostäder och marken här nere var förut mest bara skräpig. Så småningom blir nog alla överklaganden avvisade och då blir ju i alla fall de som ska bo i de nya husen glada. Jag förhåller mig neutral, men jag hade nog inte varit glad om det var min utsikt som skulle försvinna.

Alla byggnader blir inte långlivade och nu töar snöborgen i Vinterparken bort lite varje dag. Men till nästa vinter kommer den igen.

Jag klarade mig i drygt en och en halv månad innan jag var tvungen att handla den här gången. I alla fall nästan. Jag har köpt tre liter soygurt när jag passerade min ica-butik en gång. Här är de hemlevererade varorna och man kan konstatera att hälften av kassarna hade räckt. Men de har fördelat vikten i många kassar för att de ska hålla. Det döljer sig bl a 26 liter av olika sorters havredryck och soygurt i leveransen. Nästan 1.900:- gick det här på men om man tänker på att det är nästan sju veckor sedan senaste leveransen så är det inte så himla mycket. Och snart kan jag sätta igång en verksamhet med påsförsäljning 😉

I morse gick jag ut prick klockan sju och njöt av den sköna morgonen. Det är fortfarande dubbskor som gäller om man vill ta sig fram någorlunda säkert. Långa sträckor är det barmark men så plötsligt blir det isigt och/eller blött. Jag tänker ofta på alla de som är beroende av någon sorts hjälpmedel för att ta sig fram. De får nog hålla sig inne nu. Även om det grusas så smälter gruset ner i isen på dagarna och när det blir kallt på natten är det bara isgata igen.

Jag träffade på Kurre och i några sekunder stannade han upp. Jag hade sett honom på håll och hade tagit upp kameran ur väskan. Men vad hjälper det när han är långt bort och väldigt rörlig.

Ute på Medvinden såg jag ett gäng skridskoåkare. Det gick så där med framfarten och ofta stannade de till och ibland höll de i varandra. De två som åker först såg ut att kunna sina saker och förmodligen är det någon sorts försök att lära ut hur man gör. Jag undrar om det kan vara något projekt som ”Hej främling” (klicka om du vill veta vad de gör) håller i. De har säkert koll på att isen håller men jag skulle inte vilja vara där ute.

Videkissarna har varit på gång ett tag och jag gillar den här som har lite rött i sig.


14 comments

 1. Men Ingrid, vilket handlingsproffs du är.
  Fantastiskt att du kan planera för så många veckor. Jag skulle behöva gå en kurs hos dig. 🙂
  I lägenheten får vi större kyl-frysskåp så då kanske det blir lättare. Å andra sidan ligger mataffären bara ca 100m bort så då kanske vi blir ännu sämre på att planera storköp.

  Gilla

  • Haha, tack 😀 Jag planerar egentligen inte särskilt mycket. Jag ser till att ha allt jag vet att jag vill ha hemma och att det alltid finns möjlighet att tillaga något matnyttigt. Vad det blir beror oftast på vad jag är sugen på och alltid finns det något i frysen som kan motsvara det. Tyvärr är det färska grönsaker och frukt som fattas efter någon vecka men frysta grönsaker fungerar också. Det underlättar också att mina färskvaror har lång hållbarhet och att jag tycker att det är tråkigt att handla. Det är svårt att bryta vanor och det är inget fel om ni fortsätter att göra det som ni brukar göra.

   Gilla

 2. Det är onekligen lite en balansgång när det gäller byggandet. Visst vill vi behålla naturen och utsikten men samtidigt så är det också så att bostäderna behövs. Det som gjorde mig upprörd i fredags var när jag noterade att ett nytt industriområde ska byggas på bästa åkermark. Intill finns sämre betesmark som ratades. Dumt val…

  Smidigt att inte handla oftare än så. Här blir det en gång i veckan. Har dock noterat i vår butik att en del veganska produkter inte behöver kylförvaras vilket blir en fördel.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Jag kan tycka att båda sidornas argument har sina poäng och visst behövs det bostäder. Men de som har haft sjöutsikt, och kanske även fjällutsikt, blir inte så glada när den försvinner. Det är alltid trist när bra åkermark försvinner och det tänker man lite extra på nu när det blir brist på vissa spannmål.
   Jag tycker att det är väldigt skönt att slippa handla i en butik och sedan bära hem allt. När jag handlar så sällan som jag gör så märks inte avgiften för hemleverans så mycket. Det är mycket tack vare den långa hållbarheten hos produkterna som det kan funka. Det är bra att en del produkter kan förvaras i rumstemperatur tills de har öppnats men här hemma har jag en stor kyl och får plats med allt. Däremot kan jag ha med mig flera liter havremjölk på resa utan att ha dem i kyla och det är jättebra.
   Kram

   Gilla

 3. Du är grym på det där med att handla så det räcker. Jag handlar inte så ofta jag heller men en gång var fjortondedag blir det nog. Jag har kommit in i soppornas paradis igen och då tar jag var jag haver.
  Sötaste kurre. De är väldigt snabba de där små brune yrvädren.
  Det byggs lite var stans nu tycker jag. Fin utsikt vill vi alla ha. Jag har nog stans sämsta men jag har ju så mycket annat att titta på.
  Önskar dig en skön söndag!

  Kram

  Gilla

  • Tack, men det är inte särskilt svårt. Det är bara att köpa fler av de produkter jag vill ha och att se till att det finns något att laga mat av. Jag har ett block där jag skriver upp det som behövs så fort jag kommer på det och sedan sätter jag mig med listan och beställer via nätet.
   Jag önskar att jag kunde uppskatta soppor lika mycket som många andra. Men även om de smakar väldigt gott så blir det samma känsla som att äta en god sås efter några skedar. En gryta däremot gillar jag och där kan man också stoppa ner lite av det som finns tillgängligt.
   Jag ser ofta ekorrar och de är så fina. Men det är inte ofta jag hinner få fram kameran. Men ibland blir det i alla fall en något så när skaplig bild.
   Det har byggts väldigt mycket här i Östersund och det verkar vara byggboom överallt. Det är ju bra och bostäder behövs. Men de som förlorar sin utsikt blir nog lite ledsna.
   Kram

   Gilla

 4. Du är verkligen en mästare på det här med att handla! Jag handlar en gång i veckan och oftast är det då mjölk som är mest akut att få hem … och färska grönsaker och lite frukt.
  Den isen skulle jag inte våga mig ut på … men de vet säkert vad de gör.
  Lider lite med dem som förlorar en tidigare fin utsikt, men när det behövs bostäder så blir det nog alltid några som hamnar i kläm.
  Härliga bilder!
  Kram

  Gilla

  • Jag är nog inte duktigare än de flesta men jag kan ju handla mycket vid samma tillfälle eftersom mina färskvaror har lång hållbarhet. Det blir bara mer av det mesta. Det funkar så klart inte med frukt och färska grönsaker så det har jag bara i början av varje period. Men det finns ju frysta grönsaker också.
   Isen är säkert tjock fortfarande och jag ser en hel del folk där men jag avstår och väntar till nästa vinter.
   Har man en fin utsikt så är det inte kul att det kommer hus i vägen men det är klart att det behövs fler bostäder.
   Tack!
   Kram

   Gilla

 5. Det är alltid svårt det där med att det behövs nya bostäder och att man vill bevara utsikt. Där jag bor byggs nu 8-våningshus en bit ifrån, jag kommer att missa eftermiddagssol på min balkong och få solen först till kvällen. Det gör mig inte så mycket, mitt på sommaren har det ibland blivit för varmt med solen. Området där husen byggs var inte så trevligt innan så det kommer att bli finare nu.
  Kram

  Gilla

 6. Skal si det er blitt riktig til vårstemning hos deg også. Litt solskinn gjør virkelig underverker for å få til litt stemning. Hyggelig å kunne se ekorn når man er ute på tur. Her er det ikke formange av de. På dagens tur så jeg svarttrost for første gang i år.

  Gilla

  • Jadå, våren är på gång och jag har börjat spana efter de första tussilagona. Men det dröjer nog någon vecka till innan de dyker upp. Ekorren är alltid kul att se och ibland lyckas man få med en på bild. Översättningen av svarttrost blev svartstrupe och när jag googlade det fick jag fram en liten fågel som hör till flugsnapparfamiljen. Kul att du fick se den 😀

   Gilla

 7. Hej, tittar in till dig och dina papperskassar, ler! Det var likadant då när jag handlade på nätet med hemleverans. Varje kasse var kanske halvfull. Frågade om jag inte kunde lämna tidigare kassar vid nästa leverans så det blev lite cirkulation på dem men se det gick ju inte fast det var Sveriges miljövänligaste butik…
  Menar du att du inte behöver handla något alls utom detta? Färskvaror som grönsaker och frukt? Jag försöker låta bli att småhandla och lyckas väl skapligt. Vissa perioder är jag duktig på planeringen o vissa inte alls då jag saknar matinspiration.
  Röd videkisse har jag aldrig sett tidigare, den var håftig! Jag har knappt sett några här ännu, de jag hittade satt på ett nerhugget träd och var bautastora. Men tog med mig ett gäng hem.
  Nu ska jag läsa om ditt boende, kul!

  Gilla

  • Jag använder papperskassarna till pappersförpackningsinsamlingen och när kassen är full får den också följa med ner i behållaren. På så vis gör jag långsamt av med dem. Problemet är bara att de fylls på i mycket snabbare takt.
   Jag har inte behövt handla mer än just de tre soygurtar jag skrev om men visst är det tomt på grönt och frukt sista veckorna. Det går bra ändå och jag äter gärna frysta grönsaker. Planering är det lite si och så med. Jag planerar inte vad jag ska äta men jag ser till att det finns möjligheter att laga mat och vad det blir vet jag först när jag blir sugen på något. Då tar jag vad jag har och det funkar alltid. I alla fall när jag är ensam. Får jag besök så vill jag helst planera lite mer.
   Jag har inte heller sett röda videkissar förut och det är lite extra fint med färgen.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s