Marknad i stan

Det gick inte bra för den nerkylda lilla kattungen som jag skrev om i förra inlägget. Den som jag lyfte in i värmen från golvet mår bra men den som senare hittades inträngd mellan bädden och väggen klarade sig inte, trots att den verkade bättre ett tag. Det är alltid en sorg när vi förlorar en av våra omhändertagna katter men ännu värre är det när en liten varelse lämnar oss. Nu har de återstående syskonen fått en mer rymningssäker bädd och det hoppas vi ska hindra att samma sak sker igen.

Nu är Gregoriemarknaden igång vid Badhusparken. Förr var det en stor marknad som sträckte sig över ett mycket större område, från den plats där den nu finns och upp hela vägen till Stortorget, där det var alldeles fullt med knallar. Nu är marknaden ynkligt liten men det finns ändå en hel del att välja bland. Vi brukade köpa stora kartonger med kokosbollar och brödpåsar med fem valfria brödsorter men idag såg jag varken kokosbollar eller bröd. En del bakverk fanns och självklart tunnbröd. Därutöver fanns det mängder av olika slags korvar, ostar, godis, kolbullar, honung, hantverk, stickade vantar och sockar, väskor, hattar, diverse kläder och så de obligatoriska ballongerna. Jag konstaterade att det är bra för plånboken att vara vegan. Förra gången marknaden var här, för två år sedan, köpte jag 12 par strumpor för 100 kr. Men jag såg inga billiga strumpor idag och egentligen behöver jag inte fler än de jag redan har i strumplådan. Men det hade i alla fall varit något att ta med hem. Som det var nu gick jag ett varv utan att köpa något och sedan fortsatte jag min promenad bort från marknaden.

På väg till marknaden promenerade jag från Frösön och över bron till Badhusparken. Jag tror att änderna är väldigt glada nu när det börjar finnas lite vatten att bada i.

Många vågar sig fortfarande ut på isen men jag avstår och tar hellre en liten omväg över bron.

En fredagsförmiddag är en bra tid för ett marknadsbesök om man inte gillar att trängas.

Snart började det dyka upp lite mer folk.

Det var en otroligt skön dag. Någon plusgrad och nästan ingen vind.

Under bilbron kan de som vill ägna sig åt diverse sätt att ta sig fram på de här ramperna. Klotter hör säkert till i den här miljön men jag var inte så imponerad.

Men lite glad blev jag ändå när jag såg klottret/målningen från det här hållet. Stand with Ukraine – ett budskap som jag gärna instämmer i.

Det var riktig vårvärme på balkongen och där satt jag i snön (på en stol) en stund efter lunch. Det här är den bästa tiden för att ha en balkong med söderläge. Alldeles lagom varmt för att orka sitta där och njuta.


12 comments

 1. Så ledsamt att den ena kattungen inte klarade sig. Det enda man kan säga är att ni gjorde vad ni kunde men bra ändå att det finns saker att se över.

  Trevligt med marknad. Det finns det här under sommaren men nästan aldrig vintertid, undantagit julmarknaderna då så klart.

  Så härligt med vårvärme på balkongen! Kan tänka mig att det blir njutbara stunder där. Vi får väl snart ta fram trädgårdsmöblerna känner ja.

  Kram

  Gilla

  • Ja, det såg så bra ut ett tag men den klarade inte av att återhämta sig. Man får försöka att inte tänka på alla om och men för det är som du skriver, att alla gjorde vad som kunde göras.
   Den här marknaden har väldigt gamla anor och anordnades från början för att forbönderna skulle kunna ta sig över isen på sjöar mellan orter i Norge och till Östersund. Hade jag väntat till i morgon med besöket så hade jag fått se hur den traditionen lever vidare till viss del. Då kommer de hästdragna vagnarna med forbönderna till marknaden.
   Fina vårvinterdagar är det som bäst på min balkong. Då unnar jag mig att sitta i solen och bara njuta en stund. Nere hos er börjar väl gräset växa snart.
   Kram

   Gilla

 2. Så tråkigt att den lilla kattungen inte klarade sig.
  Skönt att ha en balkong i söderläge. Det dröjer innan jag kan sitta på min, det är så öppet, och jag har kvällssol så det betyder att där är ganska kallt innan det blir riktigt varmt ute.
  Kram

  Gilla

  • Ja, det är sorgligt men den klarade inte att ha varit så nerkyld.
   Jag valde den här lägenheten tack vare balkongen och jag är jätteglad för att jag har den. Men på sommaren blir det väldigt varmt. Jag har en markis men jag sitter inte länge där i alla fall.
   Kram

   Gilla

 3. Sorgligt med kattungen, men bra att ni fixat en bättre bädd åt de som finns kvar.
  Såna här marknader gillas, riktigt hantverk och inte så mycket krimskrams. Bra att vara tidig och slippa trängas.
  Fina bilder som vanligt – och den du har som header uppskattas extra mycket just nu!
  Önskar dig en fin helg!
  Kram

  Gilla

  • Ja, det är sorgligt och alla vi på katthemmet blev ledsna. Men den hade blivit alldeles för nerkyld för att det skulle gå bra. De andra ska säkert klara sig mycket bättre.
   Det är en trevlig marknad som erbjuder fina hantverk och massor av godsaker. Jag undviker trängsel så gott det går och väljer de tider jag kan slippa alltför mycket folk.
   Tack! Jag tycker att den bilden passar bra i headern just nu.
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Noen kommer og noen går ut av denne verden alt for tidlig. Men noen ganger er det til det beste, kattungen kan ha hatt noen skjulte feil som gjorde at livet ikke kunne reddes. Men noe som er langt hyggeligere er marknader. Det å gå fra bod til bod for å finne noe som man ikke ante at man hadde lyst på, eller langt mindre trengte. Jeg har min siste dag i fjøset i dag, så utover i uka så håper jeg å få til et innlegg med de små kalvene som koser seg i halmen.

  Gilla

  • Ja, det finns vissa frågor om ifall mamman, som själv var sjuk, hade gömt undan ungen eftersom det var något fel på den. Men det är inte bekräftat utan bara en tanke. Nu har mamman också fått somna in tyvärr.
   Marknader är kul och nu är det två år sedan sist. Jag tror att många har längtat efter att den skulla komma hit igen.
   Ska bli kul att läsa om och se bilder från kalvarna 😀

   Gilla

 5. En liten som inte klarade sig, ja visst blir man ledsen, men man kan inte rädda alla. Hoppas att de övriga får ett längre bättre liv. Gregoriemarknad?Ordnas den på ett speciellt datum varje år, Gregoriusdagen kanske? Tycker nog det såg rätt folktomt ut. jag gillar ju bara marknader med autentiska varor, inget tingeltangel från kina. Men min plånbok tycker inte alls om hantverks- och matmarknader för det är jättedyrt! Visst kan man unna sig något man verkligen gillar, men större utsvävningar har jag inte råd att göra. Tycker faktiskt bättre om att fynda på loppisar numera, känns alltid bra att ge saker nytt liv till billig peng. och så får man oftast tag på helt unika grejer.
  Kramen

  Gilla

  • Ja, det var verkligen sorgligt och, som du kan läsa i ett senare inlägg, gick det tyvärr lika illa för mamman.
   Gregoriusmarknaden har både med Jämtlands nationaldag och Gregorius att göra. Jag kopierade in den här texten från republikenjamtland.se:

   Republiken Jamtlands nationaldag infaller den 12 mars. Att det blev just det datumet har att
   göra med att Jamtamot, alltinget, redan på 930-talet hölls på Bynäset på Frösön i den vecka
   som den I2 mars inföll. I samband med Jamtamot hölls en marknad, Jamtamotsmarknaden, som
   var en mötesplats för forbönder med alla sorters varor, mat och kultur.
   När marknaden flyttade in till Östersund 1798 fick den namnet Gregoriemarknaden eftersom
   Gregoriusdagen inföll den I2 mars.

   En urgammal marknad med andra ord. Jag har även läst om att forbönderna tog sig mellan orter i Norge och Östersund över isar och det är också en anledning till att marknaden hölls innan isarna smälte. Det var då det och nu är det inte lika säkert att det finns isar längre.
   Haha, ja det var folktomt men det beror nog mest på att jag valde att gå tidigt innan det blev mer rörelse och trängsel. Det är mysigt med marknader som har mycket hantverk och mat som luktar gott men visst är det dyrt. Loppisar är mycket bättre om man vill göra fynd.
   Kram

   Gilla

 6. Marknad vad mysigt! Det är flera år sedan jag var på marknad, men i år ska det bli av. Småsugen som jag är så här dags på morgonen så föll mina ögon på munkskylten. Mums vad gott det hade varit!
  Tänk att isen håller ännu, klokt av dig att du går där du är säker. Vinterbada är ju inte vår grej 🙂

  Kram

  Gilla

  • Det är jättemysigt med marknad men nu för tiden kommer sällan någt därifrån med hem. Men det är kul ändå. Munkar är supergoda och svåra att motstå. Men som jag skrev, det är bra för plånboken att vara vegan. I alla fall på marknader 😀
   Haha, nej vinterbad är absolut inte min grej men om jag inte minns fel så hade du tankar om att det skulle kunna bli din grej 😉
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s