Ett farligt liv

Att vara kattunge innebär att många faror lurar överallt. På katthemmet finns inga faror i form av andra djur som vill äta upp dem eller elaka människor som vill dem illa men livet kan vara farligt i alla fall. I dag var jag ensam på passet eftersom C mådde dåligt. När jag kom in till karantänavdelningen hörde jag hjärtskärande pip från ett av båsen. Det var en av Biskvis ungar som på något sätt hade hamnat utanför den trygga värmen i bädden och hamnat på det kalla golvet. Jag var noga med att tvätta händerna och sprita dem innan jag kom till undsättning. Vi ska helst låta både mamman och ungarna vara ifred men ibland måste man ingripa. Men jag var så pass kallsinnig att jag tog en snabb bild först medan den lilla sötnosen försökte ta sig tillbaka mot bädden. Den verkade pigg och kändes varm så jag la bara in den där den skulle vara.

I tryggt förvar igen. Men efter det här fotot lyfte jag för säkerhets skull in den ännu lite längre så att den skulle få värme från sina syskon. Mamma Biskvi var inte där inne just då och det kan ju vara så att hon skulle ha lyft in sin unge så fort jag gick därifrån. Men det kändes i alla fall bra att få in den i säkerhet. Är man bara knappt två veckor gammal så behöver man värme och närhet till sin familj. Senare förstod jag att det var tur att jag lyfte in den här ungen eftersom mamman inte heller mår bra och kanske inte orkar ta hand om allt som en mamma måste klara.

I ett annat av de större rummen hittade jag flera små vattniga spyor med blod i och därför skickade jag en bild och ställde en fråga i vår fb-grupp om vad det betydde. De tjejer som har hand om vård av diverse krämpor hos katterna och även veterinärbesök skrev att de skulle komma lite senare och titta till den jag trodde var lite påverkad. Vilken himla tur att det blev så. Det var inte den katten som behövde akut hjälp utan en annan av Biskvis små ungar. Den hade hamnat utanför bädden och låg mellan den och väggen. När den blev upptäckt var den kall och de trodde inte att den skulle klara sig. Nu har jag precis fått veta att den har fått upp lite värme och att den börjar få tillbaka lite av sugförmågan. Några ml välling har den fått i sig och nu finns det hopp, trots att det såg hopplöst ut först. De här tjejerna är så himla duktiga och ställer alltid upp för katterna. Nu kan vi bara hålla tummarna. Men som sagt, livet är farligt när man är väldigt liten. Jag hoppas att både ungarna och mamman får en bättre fortsättning och inte får fler problem.

I det största båset i karantänavdelningen skulle det finnas ett helt gäng katter. Jag såg inte till en enda när jag gick in till dem men när jag ställde mig på en hög pall kunde jag titta in på en hylla en bit upp. Där försökte några fina kissar gömma sig. Den bakre katten reste sig upp när jag dök upp framför dem. När jag fixade med maten hörde jag hur det morrades från en annan bädd och jag försökte visa att jag inte ville något mer än att ge dem mat, vatten och fixa lådorna. Oftast morrar och fräser rädda katter bara och gör inget mer om man låter dem vara ifred. Som ni förstår kommer det hela tiden in nya katter som behöver socialiseras. De kommer till rätt plats för det.

Den här veckan får Molle avsluta inlägget. Han är den enda katt som får gå mellan de två stora rummen. Jag har ingen aning om hur det blev så och det finns inget skrivet på skyltarna om att han får göra så. Men ändå vet alla vi volontärer om att det är ok. Han själv är väldigt medveten om det också och flera gånger per pass står han och väntar vid dörren och slinker igenom när vi öppnar. Men det är bara han som får passera. Han har ett riktigt stort kontaktnät bland alla de andra katterna och han verkar trivas ypperligt med det.


19 comments

 1. Finaste kiseungen, vilken tur att allt gick bra med syskonet. Visst är det mycket som kan hända. Nu håller vi tummarna för att de små inte behöver bli utsatta för mera faror. Hoppas kattmamman också mår bättre.
  Finaste Molle, vill sträcka ut handen för att klia han lite under hakan.
  Önskar dig en go fredag!

  Kram

  Gilla

  • Visst är den fin 😀 Men tyvärr så gick det inte bra med syskonet. Senare på kvällen klarade den sig inte längre. De är känsliga de där små kissarna. De andra har fått en bädd med högre kant så att de inte ska kunna rymma. Kattmamman har i alla fall ätit lite nu och det ska förhoppningsvis hjälpa.
   Molle är så go och han vet precis vad han vill. Och vi människor lyder 😀
   Tack Lotta! Jag önskar dig detsamma.
   Kram

   Gilla

 2. Vilken tur att hjälpen kom när nöden var som störst!
  Underbara sötnosar!
  Hoppas alla som mått lite dåligt har hämtat sig … och att de små klarar sig utan fler bekymmer.
  Ha nu en fin fredag!
  Kram

  Gilla

  • Jag är glad att jag var där och kunde hjälpa den första kattungen men tyvärr så gick det inte så bra som vi hoppades med den andra. Den klarade sig bara till kvällen men inte längre. Mamman åt för första gången igår sedan hon kom till katthemmet så jag hoppas att hon ska få lite mer energi snart. Det är inte alltid det går bra och det är sorgligt när vi förlorar någon.
   Tack Anki och detsamma till dig!
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Åh så godt at du kom den lille kattungen til unnsetning. Klart den ble forvirret når den kom bort fra det kjente og varme. De vokser så utrolig raskt og plutselig så hopper de ut og inn av kassa helt på egenhånd.

  Gilla

  • Ja, den kattunge som jag hjälpte in i bädden igen klarade sig och mår bra men den andra dog senare på kvällen. Då hade vi fått hopp om att det skulle gå bra men tyvärr blev det inte så. Nu har de fått en låda med högre kant och de ska förhoppningsvis inte ta sig ut på golvet än på ett tag.

   Gilla

 4. Vilket fint inlägg om livet i kattriket som du så vänligt hjälper till med. Det är nog inte så lätt att vara katt om man inte har ett hem att ty sig till. Min katt Morris har den bästa av världar. Ute när han vill och ligga i värmen och gosa när det är kallt eller blåsigt ute. ha sin frihet men samtidigt ha mat och värme och kel om man vill.

  Gilla

  • Ja, det är fint och bra för det mesta men ibland blir det inte lika bra. Den unge som jag hjälpte lever och mår bra men den andra klarade sig inte längre än till kvällen. Då hade två tjejer gjort allt de kunde för att den skulle överleva men det hjälpte inte.
   Din Morris har verkligen tur som har en så bra matte och som kan välja precis var han vill vara 😀

   Gilla

 5. Åh, vilken tur att du fanns på plats och kunde agera så rådigt som du gjorde. Det finns uppenbarligen flera faror för små nyfödda kattungar så bra att du ingrep. Hoppas verkligen att ungen klarar sig nu. De är verkligen inte stora. Vilken insats ni gör ❤

  Önskar en fin fredagskväll!

  Kram

  Gilla

  • Ja, det var tur att jag kunde hjälpa den lilla kissen in i bädden och värmen igen men tyvärr gick det inte så bra som vi hoppades med den andra. Den dog senare på kvällen och då hade den ändå börjat bli piggare innan. Men små kattungar och kyla går inte bra ihop. Nu har de andra fått en bädd som de inte ska kunna rymma lika lätt från.
   Tack Znogge och jag önskar dig detsamma.
   Kram

   Gilla

 6. Åh jag älskar dina kattbilder och berrättelserna till! Alla katter är så fina och har så kloka ansikten, om man nu kan säga så om katter!
  Kram

  Gilla

 7. Men nu har jag verkligen hamnat på efterkälken här hos dig, massor att läsa ikapp! Och dessa fiiiiningar smälter mitt hjärta! Jag har ju en fling för ”föda” katter men kattungar kan man ju inte låta bli att älska oavsett hur de ser ut. Nu måste jag läsa vidare hur det går den lilla familjen

  Gilla

  • Min lust att blogga varierar en hel del och vissa perioder blir det fler inlägg. Sedan kan det dröja nästan en vecka innan lusten kommer igen. Jag gissar att det är röda katter du gillar, för inte vill du väll ha dem som föda 😂
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s