Brödexperiment

Vädret är inte särskilt kul just nu och eftersom jag inte hittar några fina motiv så blir det bara en bild på ett litet experiment. Det började med att jag hade slut på det jag alltid vill ha till frukost. Varje kväll längtar jag efter min frukost bestående av soygurt med vaniljsmak och en dos med favoritmüslin nerrörd i den. Som lite extra bonus vill jag gärna ha en mugg vaniljté också. Som jag har skrivit om tidigare brukar jag storhandla högst en gång i månaden och de senaste åren har jag beställt varorna med hemleverans. Mina färskvaror håller sig mycket längre än t ex animaliska mejerivaror och därför kan jag samla ihop det jag vill ha till en stor beställning så sällan.

När min soygurt tog slut hade jag inget behov av att köpa något annat så jag bestämde mig för att gå förbi min närmaste butik för att bara fylla på med min favoritfrukost. Tyvärr var den helt slut. Jag hittade en förpackning havregurt med vaniljsmak och jag tänkte att den får väl duga. Som tur var fanns det bara en kvar för fy, vilken besvikelse frukosten dagen efter blev. Jag åt inte mycket av den och jag ville inte utsätta mig för den besvikelsen igen. Men jag ville inte heller slänga nästan en liter havregurt.

Det tog ett tag innan jag kom på ett användningsområde. Jag råkade titta på hyllan där jag har mjöl och såg att där fanns det både grahamsmjöl och grovt rågmjöl förutom vetemjöl. Olika sorters nötter och russin hade jag också gott om och jag fick idén att testa om det funkade att baka bröd med min vaniljhavregurt. Ett enligt receptet filmjölksbröd med bikarbonat i stället för jäst. Jag hade både bikarbonat och brödsirap hemma och utan att tänka efter mer satte jag igång. Jag hade ju ätit ca två dl av havregurten så jag fyllde på med samma mängd oatly fraiche. Jag halverade mängden sirap eftersom havregurten var sötare än en vanlig filmjölk och när allt var klart hade jag två limpor med ett förvånansvärt bra resultat. Enligt mig blev det supergott. En liten saknad efter hushållsost svepte snabbt förbi men det fungerade väldigt bra med de två ostsubstitut jag hade. Jag testade med både en hård variant och en mjukost. Vaniljsmaken kände jag inte alls av så det var en väldigt bra idé att baka bröd med havregurten.

Hur blev det då med min frukost dagarna efter besvikelsen? Jo, innan jag bakade bröd gick jag en tidig morgonpromenad och svängde återigen förbi min närmaste matbutik. Jag var helt ensam i butiken när jag gick bort till de veganska alternativen och hittade ett antal förpackningar med min favoritsoygurt. Jag köpte tre liter och frukosten dagen efter satt jag och verkligen kände efter hur gott det var varenda gång jag stoppade in skeden i munnen.


14 comments

 1. Bröden ser verkligen fina ut!
  Ja man vill gärna ha den frukosten man är van vid. Tänker när man bor på hotell, finns väl inget härligare än den frukosten!
  Kram

  Gillad av 1 person

  • De blev förvånansvärt goda. Jag var lite orolig för att vaniljsmaken skulle ta över men jag känner den inte ens.
   Hotellfrukostar är himmelriket för de flesta men för oss veganer är det lite torftigare utbud. Men jag brukar bli mätt och nöjd och det är ju det viktigaste 😀
   Kram

   Gilla

 2. Frukosten är viktig för mig även om jag inte äter så mycket då. Det jag äter måste dock smaka bra så jag förstår din besvikelse. Dock hade jag nog inte varit lika kreativ utan bara kastat det jag inte gillade. Själv har jag väldigt svårt för bröd som bakas på bikarbonat för det finns en bismak som jag helt enkelt inte klarar av. Men visst, som med allt annat är det så klart en smaksak.

  Önskar dig en god onsdagskväll!

  Kram

  Gillad av 1 person

  • Det är lite lustigt att många av oss vill ha samma sorts frukost varje dag men vill variera middagarna mycket mer. Vi borde ju tröttna på att äta samma frukost jämt också. Jag har ätit den här soygurten i några år nu och saknar den väldigt mycket om jag inte har någon hemma. Men det funkar med té och mackor också, även om det inte ger mig samma njutning. Jag har hört att en del känner en bismak av bikarbonat men mina smaklökar känner inte den. Vilken tur att vi har olika slags jäsningsprodukter att välja mellan 😀
   Kram och detsamma!

   Gilla

 3. Haha, jag hade behövt google-översättning på det här blogginlägget! Jag bakar ju inte, även om jag får mååånga herrans år sen lyckades med några kornbröd. Men alltså, hade jag stått där med alla dessa ingredienser du hade så hade jag inte haft en aning om hur jag skulle få ihop dem till en deg! Resultatet ser jättegott ut! Jag gillar bröd, men det ska vara helt osötat. Tycker bröd har blivit så dyrt så jag snålar på det, men ett par skivor Levain eller finskt rågbröd äter jag på morgonen. Yoghurt och film och sånt är inte alls min grej. Gröt funkar men inte varje morgon.
  Och så längtar du efter hushållsost! Den smakar ju inget! Hade förstått det bättre om du sagt Västerbotten eller Prästost!
  Men det är ju himla bra att dina matvaror har längre hållbarhet! Jag köper alltid laktosfri mjölk för att den har mycket längre hållbarhet och jag gör av med så lite. Men så är den 50% dyrare också.. Men om man får slänga halva paketet så är det ju ändå en bättre deal.
  Och nu har du både gott bröd och din favoritfrukost att välja på igen!
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Haha, du fattade säkert det du behövde fatta 😀 Jag har alltid svårt för att skriva kortfattat och kanske hade det räckt med att skriva att jag bakade bröd med den inte så goda havregurten. Men min hjärna vill gärna brodera ut texten så mycket som möjligt och jag, som gillar ord, hakar på 😀 Jag bakar inte heller ofta men ibland får jag ett ryck. De mjölsorter jag hittade, förutom vetemjölet, har jag kvar sedan jag bodde i Mjölby så det var nog hög tid att jag använde dem. Det gick ju bra. Jag gillar alla möjliga sorters bröd, sötat som osötat. Det är ofta pålägget som får avgöra vilket sorts bröd jag vill ha. Hushållsost har alltid varit min favoritost och jag tycker att den är härligt mild och med alldeles lagom mycket smak. Dina förslag är goda men jag tröttnar på dem och så är de hårda och smuliga efter ett tag. Men nu är ju inget av de alternativen aktuellt.
   Innan jag blev vegan köpte jag mjölk med längre hållbarhet. Klövermjölk tror jag att den kallades. Men den lite fetare havredryck jag köper till mitt kaffe och té håller sig nästan ett år och soygurten minst en månad. Då kan man göra som jag och storhandla max en gång per månad. Det är färska grönsaker och frukt som jag får avstå i slutet av perioden men det finns ju frysta grönsaker. Jag njöt verkligen av min goda frukost med rätt sorts gurt 😀
   Kram

   Gilla

 4. Ser verkligen smaskigt ut! Nu blev jag också sugen på att baka. Vilken tur att yoghurten inte föll dig i smaken för nu fick du gott bröd istället. Hoppas din frukost idag kommer att smaka exakt så gott som du önskar 🙂

  Kram

  Gilla

  • Det blev väldigt gott 😀 Haha, ja så kan man ju också se det. Det var ju faktist tur att det blev som det blev. Nu har jag min vanliga, väldigt goda frukost och njuter för fullt av den på morgnarna 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s