Vintern är inte bara vit

Två morgnar i rad har jag gett mig ut på härliga morgonpromenader i god tid innan soluppgången. Igår påbörjade jag min promenad ca en halvtimme innan solen skulle visa sig och jag insåg att jag var lite för sen för att få se den allra första morgonrodnaden. Men jag gick ändå mot stan och chansade på att ett nytt färgsprakande sceneri skulle uppstå. Så blev det.

Jag hade tänkt gå landvägen tillbaka men kom på att det vore fint att efter promenaden mot soluppgången vända och gå mot den tidiga solbelysningen av fjällen.

I morse kom jag ut lite tidigare och konstaterade att himlen är som vackrast minst tre kvart före soluppgången.

Och så lite språknörderi. Det var ju ett tag sedan 😀

Jag hajade till när jag första gången, i den situation som nu är och då det pratas mycket om sanktioner, hörde ordet sanktionera i betydelsen att införa sanktioner. Det snurrade till i mitt huvud och jag fick inte ihop det. Språkutveckling pågår hela tiden och efter att ha hört verbet sanktionera användas på samma sätt flera gånger, bl a av vår utrikesminister Ann Linde, förstår jag att det ordet förmodligen kommer att ha två motsägelsefulla betydelser hädanefter. Hon sa att vi nu ska sanktionera Putin och Lavrov. Hade hon sagt att vi inte kan sanktionera kriget i Ukraina och i förlängningen Putin utan i stället införa sanktioner så hade det låtit bättre. Det är så ordet har använts tidigare men det är så klart lätt att använda ett verb som redan finns när det ligger så nära substantivet sanktion. Inte i betydelse men i hur det ser ut och låter.

Ja, jag vet att jag är en nörd och jag tog så klart fram fakta om ordet.

Synonymer till sanktionera

Enligt synonymer.se: Godkänna, ge bifall till, ge tillstånd, godta, stadsfästa, tillåta, auktorisera, fastställa, ge sitt bifall till, ge sitt stöd till, tillstädja.

Och så från Svenska Akademiens ordlista: sankt·ion·­era verb ~de ~t • stad­fästa, god­känna

Visst blir det lite konstigt att säga att man sanktionerar Putin och Lavrov. Men som sagt, språket utvecklas och förändras.


14 comments

 1. Vilka underbara bilder från din morgonpromenaden.
  Ja, språket förändras ständigt men jag tycker absolut inte att alla förändringar är till det bättre. Själv reagerar jag på ordet ”spendera” som jag lärt mig bara används om pengar. Annars säger man tillbringa. Men numera är det mycket som spenderas 😉

  Kram och god söndag!

  Gilla

  • Tack Znogge! Nu är det så ljust på morgnarna att man måste ut ganska tidigt för att möta soluppgången.
   Jag har också svårt för många språkliga förändringar och det skaver lite i mig varje gång jag måste ge mig i en språkfråga. Men att säga sanktionera när man menar något annat än vad betydelsen av ordet är kan bli väldigt fel. Men nu har jag hört det minst tre gånger från olika personer så snart är det nog vedertaget. Det gäller att ha koll på sammanhanget när man hör det ordet.
   Jag spenderar också pengar och tillbringar tid. Jag antar att engelskans spend time är boven i dramat och det kommer fler och fler ord och uttryck som tydligt direktöversatts från engelskan och som låter lite konstigt på svenska. Jag tyckte först att ”gå för det” lät konstigt men jag har faktiskt vant mig. Det finns många exempel och förmodligen är språkets förändringar svårast för oss som gillar språk att
   acceptera.
   Kram och detsamma!

   Gilla

 2. Tack för fantastiska färgsprakande morgonrodnader! De är nog de närmaste jag kommer att skåda dylika, vad gör du uppe så tidigt? Kan eller vill du inte sova bort ditt liv?? Kanske lägger du dig före klockan två på natten? Ja, jag ska försöka komma isäng tidigare jag också, men det är svårt…
  Jag visste inte vad sanktionera betydde! Men jag tyckte uttrycket att sanktionera någon lät helt galet. Jag har bara hört att man inför sanktioner…Kul ordvrängeri, tror inte våra folkvalda var riktigt medvetna där, men alla förstår förstås vad de menar..
  Pörtekram från Daniel och mig

  Gilla

  • Kul att kunna bjuda dig på tidiga morgnar med soluppgång 😀 Jag är uppe så tidigt eftersom jag vaknar tidigt. Det spelar ingen roll om jag lägger mig flera timmar senare än vanligt. Jag vaknar tidigt ändå. Men det gör ingenting. Jag gillar mina tidiga morgnar och om jag någon gång har lyckat sova till halvsju så får jag en känsla av att ha försovit mig. Helt ologiskt eftersom jag inte har någon tid att passa 😀
   Jag hade inte helt koll på alla betydelser av ordet men jag har hört ordet så många gånger när det gäller att man är positivt inställd till något och nu blev det helt fel. Men det är underligt att ordet sanktion får en helt annan innebörd när man gör ett verb, sanktionera, av det. Därför kan jag förstå varför så många nu använder det på ett lite tokigt sätt. Jag har hört flera reportrar säga så också.
   Kram

   Gilla

 3. Så vackert! Vilka foton. Tur du är morgonpigg, antingen så jobbar jag vid den tiden eller så sover jag.
  Jag hade fantastiskt fina dagar på ön. Kör dit på måndag igen. Längtar.

  Kram

  Gilla

  • Det är ofta sådana morgnar här men nu räcker det med soluppgångar för min del ett tag. Jag är visserligen morgonpigg men jag gillar att ta det lugnt på morgnarna och går gärna ut lite senare.
   Jag kan mycket väl tänka mig att ön bjöd på sköna dagar. Du har en riktig pärla där 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s