Solbad eller isvaksbad

Jag vet i alla fall vad jag skulle välja. Jag är inte med på någon av bilderna men jag skulle gärna inta samma position som kvinnan i den första bilden.

Eftersom jag aldrig utsätter mig för faran av att plumsa i plurret på vintern så känner jag inte av tvånget att träna på att ta mig upp ur en vak. Den träningen passar däremot en del andra modiga personer och det brukar arrangeras sådana upplevelser av diverse skolor. Visst är de som vågar duktiga? Den här killen blev kvar så länge i vattnet att jag hann plocka fram kameran och ta en bild. Jag har för mig att jag någon gång har läst att de måste svara på någon sorts fråga innan de får komma upp. Varför vet jag inte men jag tror att det ingår i den erfarenheten.

Efter en stund kom en tjej och gjorde samma sak. Först lite instruktioner medan hon sattes fast i en säkerhetsanordning, sedan första steget mot det hemska och så ett plums. Jag promenerade den här gången med C, min volontärkollega från katthemmet, och vi stannade inte kvar för att se om den stackars tjejen kom upp. Men det har jag inga tvivel om att hon gjorde.

Det tog ett tag innan jag kom iväg från parkeringen. När det inte snöar så sysslar snöröjarna med att forsla bort de snömassor som har plogats upp i högar överallt. De måste få en chans att göra detta så jag stängde av motorn och satt och bara betraktade arbetet tills de var klara. Jag beundrar dem för det systematiska arbete de lugnt utförde när många bilar ville komma fram från båda hållen. Att jobba på parkeringen vid Badhusparken en härligt skön dag när många vill ut på isvägarna, det kan inte vara kul. Men jag hade inte bråttom så jag satt där i lugn och ro och väntade. Snöröjarna får tyvärr ta emot mycket skit i sociala medier och det gör deras lugn ännu mer beundransvärt.


12 comments

 1. Jag går aldrig ut på osäkra isar, min pappa var länge en entusiastisk långfärdsskridskoåkare, han har gått igenom isen många gånger. Han är numera 84 år så jag är glad för att han slutat med denna hobby. Snöröjning väcker många synpunkter, men de som kräver snöröjda ”salsgolv” borde nog tänka efter lite grand, är dom beredda och betala för det?

  Gilla

  • Jag har skrivit många gånger att jag vill se skotrar eller någon traktor på isen innan jag vågar mig ut. Jag tror att det är en bra försiktighetsåtgärd 😀 Jag kan verkligen förstå att det känns bra att din pappa håller sig på land numera. Jag tycker att snöröjarna gör ett superjobb och som tur är möts alla klagomål (som jag ser i Östersundsgruppen) av ännu fler berömmande inlägg och klagomål på de som klagar.

   Gillad av 1 person

 2. Att bada i isvak är inget jag kan tänka mig … har dock varit med kompisen Nettan när hon hållit såna kurser för skolungdomar och andra 🙂
  Härliga bilder … och det känns, trots snön ganska vårlikt 🙂
  Kram

  Gilla

  • Jag håller mig också borta från alla sorters vinterbad. Ska jag bada så ska det vara sommar och varmt och jag ska ha ett behov av att svalka av mig 😀 Men jag beundrar de som vågar.
   Tack! Vi kan nog säga att vårvintern börjar visa sig nu 😀
   Kram

   Gilla

 3. Håller med om att första bilden ser betydligt behagligare ut än den andra.
  Nej att behöva hålla på att forsla bort snö när det är soligt och härligt väder låter inte kul, men bra att någon ägnar sig åt det.
  Kram

  Gilla

  • Ja, jag skulle inte frivilligt hoppa ner i en vak ens i en isfri sjö innan det är skön badtemperatur 😀 Men en stund med ansiktet vänt mot solen känns lockande.
   Det är inte ett lätt jobb att syssla med snöröjning mitt bland alla människor eller att hinna vara på alla platser samtidigt när det har snöat. De som gör det här jobbet är både skickliga och gör så mycket de hinner. Det är synd att de blir så illa bemötta av vissa.
   Kram

   Gilla

 4. Jag skulle vilja vinterbada men eftersom jag är en sådan badkruka skulle det aldrig funka. Under tjugo grader i vattnet så gnäller jag över att det är för kallt….. Imponerande att de vågar hoppa i och testa hur det känns att gå igenom isen.

  Gilla

  • Jag har inte minsta längtan efter att vinterbada men om du är nyfiken på hur det är kanske du borde prova 😀 Man kan ju alltid ångra sig efter att ha känt lite på vattnet. De som hoppar i är otroligt modiga men de känner sig nog väldigt nöjda efteråt.

   Gilla

 5. Ja, jag vet ju vad jag hade valt och inte hade det varit isbadet i alla fall, den saken är säker! Även om jag inte är någon badkruka så får det verkligen finnas gränser. Härliga bilder och strålande väder noterar jag. Även här har vi kunnat njuta av solen!

  Kram och god lördagskväll!

  Gilla

  • Jag är helt enig med dig 😀 Ska man bada så ska det vara för att det är skönt och inte för att frysa. Kanske hade jag vågat om jag var ung och det anordnades genom skolan men på den tiden kunde jag hoppa i sjön om det var 14 grader och varmt i luften. Gränserna har flyttats lite sedan dess.
   Stora delar av Sverige har haft fint väder så vi är många som har njutit 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s