Overkligt

Det finns många ord som man kan använda för att beskriva den verklighet vi alla vaknade upp till igår. För min del är det naturligtvis en verklighet men jag har en stark overklighetskänsla. Det här är en situation som sätter igång min hjärnas skyddsvilja rejält och den blockerar många av de känslor jag vet att jag ska känna och som jag anar finns där. Jag kanske borde vara lite tacksam för att dissociationen stänger ner vissa delar men samtidigt önskar jag att jag kunde radera den luddighet och känsla av att vara drogad som kommer som en följd av känsloblockeringen. Men helt tom på känslor är jag inte. Jag såg ett inslag i nyhetsrapporteringen där man hörde en explosion och sedan en liten kort sekvens av ett barn som grät av skräck. Där kom alla mina känslor fram och mitt i all min empati och önskan att kunna rädda alla barn kände jag också hatet. För det är ett rent hat jag känner mot i första hand Putin och i förlängningen de som ställer upp för honom. Inte mot de egna trupper han skickar in i en eventuell död men mot de som ingår i ledningen av landet. Men i övrigt är jag känslomässigt nerstängd gällande kriget.

Det var väldigt skönt att ha några aktiviteter inbokade igår så att jag fick anledning att slita mig från nyhetsrapporteringarna. På förmiddagen träffades jag och C för ännu ett pass på katthemmet och som vanligt blev det mycket skratt och kattmys. Självklart berörde vi även kriget i Ukraina men vi fördjupade oss inte.

Efter lunch träffade jag Anna-Lena för en skön promenad i solen. Vädret motsvarade inte riktigt förväntningarna men solen tittade fram ibland och vi höll oss varma trots att vinden bet i när vi gick västerut. Vi pratade så klart också om situationen i Ukraina men lät inte det ämnet ta upp lång tid av samtalet. Man måste kunna släppa eländet och ha trevligt också. Fjällen och Medvinden har jag visat många bilder av men här blir det lite variation i form av en fotande Anna-Lena. Vi fortsatte på isen en bra bit till men vände innan vi kom fram till där jag brukar vika av hem till mig.

I stället gick vi till Badhusparken/Vinterparken och köpte lite gofika. Vi var lite tveksamma till att sitta ute men enades ändå om att vi skulle ta årets första utefika på långbänken längs muren. Det var skönare än vi hade trott och där satt vi en stund och kände faktiskt att solen värmde lite.

Det är tur att jag gillar chokladbollar för det är ofta just de som erbjuds som veganska. Den här smakade som hembakad och jag tror inte att någon skulle kunna känna att den hade bakats med mjölkfritt margarin i stället för smör.


20 comments

 1. Ja, vad säger man … hur tänker man i denna hemska tid med en galning som styr där borta i öster – inte alls långt bort – kortare sträcka än vårt eget land är långt! Känns overkligt och skrämmande!
  Skönt att ni kunde träffas och fick en fin promenad på sjön och härlig avslutning med gott fika 🙂
  Kram

  Gilla

  • Jag vågar inte riktigt tänka på hur omfattande det kan bli med en maktfullkomlig och, som du skriver, galen person som styr.
   Ja, det blev några trevliga timmar då vi kunde tänkar på annat än galenskap. Det är alltid trevligt med fika och alla längtar vi väl efter att sitta utomhus i solvärmen. Lite varmare kan det gärna få vara dock 😀
   Kram

   Gilla

 2. Putin är en mästare på att manipulera. Han manipulerar hela ”sitt” folk, censurerar hejdlöst och ser till att folket bara får höra ”sanningen” från honom. Och den lyder som så att Nato o USA snart hade påbörjat ett anfall mot Ryssland o att Putin bara försvarar sitt land…Nej jag finner verkligen inga ord vad gäller honom. Läser finska pressen ganska noga nu för de har lite mer inblick i Ryssland än vad Sverige har. Men enligt finska presidenten har inte Putin varit i kontakt med honom på en månad, vilket är ovanligt då de brukar samtala iaf i telefon rätt ofta. Nu menade Niinistö att vad som helst kan hända, spärrarna är borta…
  Nu tänker inte jag ägna särskilt mycket tid åt kriget i helgen, men lite uppdaterad måste man vara, dock inte så att man går omkring och mår dåligt. Så vi tummar på att försöka få en fin och solig helg med lite vårvintervibbar! Kram

  Gilla

  • Ja, jag häpnar inte längre utan nu tar jag nästan för givet att han ska fabulera ihop saker som ger hans handlingar legitimitet. Jag tänkte så redan när han först kom med sina orimliga krav om Natomedlemskap för vissa. Det var så självklart att han inte trodde på det själv men att han ville kunna säga att västvärlden är ett hot och inte vill förhandla. Jag har också hört om att finska presidenten började ana oro när samtalen med Putin upphörde. Det har funnits många tecken på vad som skulle hända.
   Man vill både hålla sig uppdaterad och fly från all rapportering men jag är helt med på att försöka få till en solig helg 😀
   Kram

   Gilla

 3. Ja det som händer känns overkligt. Det berör mig väldigt starkt. Hörde precis att Putin sägs hota Finland och Sverige militärt och ekonomiskt om vi går med i Nato. Putin måste stoppas. Vad hjälper sanktioner när kinesiska banker ställer upp med pengar till Putin. Vidrigt.
  Kram

  Gilla

  • Jag känner mig, som jag skrev, mest tom på känslor men det är klart att jag ändå är berörd och tänker på alla människor som drabbas. Jag har följt med på rapporteringen på SVT i flera timmar tills alldeles nyss men jag har inte hört något om ett specifikt hot mot oss och det enda de sa om Kina var att Putin till dem har antytt att det finns möjlighet till samtal med Ukrainas president. Det kommer massor med information från alla möjliga källor och på SVT var de hela tiden noga med att mycket var osäkert och obekräftat. Men kanske är de just därför lite försiktiga med att berätta vissa saker så det kan finnas sanningar som kommer från andra håll. Men jag är ändå skeptisk till det mesta som inte är bekräftat från helt trovärdiga källor.
   Kram

   Gilla

 4. Det är verkligen fasansfullt det som har hänt och det som pågår. En situation som påverkar otroligt många. I det här läget så tror jag faktiskt inte att du är ensam om en känsloblockering utan tvärtom. Även om vi är många som blir berörda så är vi också många som delvis stänger av för att orka.

  Personligen så tycker jag att Putin verkar skvatt galen och det bästa vore om han avsattes inifrån av sina egna. Han är farlig för sin omgivning och det är skrämmande att se hur han agerar…

  Kram

  Gilla

  • Nej, jag tror säkert att många har någon slags känsloblockering gällande kriget i Ukraina och det finns nog alla möjliga nivåer. Fasansfullt är precis rätt ord och jag instämmer också i det många säger – att Putin är en galning. Om han är psykopat eller sociopat vet jag inte och inte heller om han är paranoid. Han kanske helt enkelt är så uppfylld av sig själv och sin dröm om ett storryssland att inget får komma ivägen. Jag önskar verkligen att han blir avsatt på något sätt och helst av sina egna.
   Kram

   Gilla

 5. Jag var på plats i Moskva när Sovjetunionen föll ihop i samband med kuppen mot Gorbatjov i augusti 1991. Jag tyckte att detta var superintressant, min dåvarande flickvän hade en annan uppfattning, inte ens mitt argument ”att här skrivs historia och vi är här” bet på henne. Hon gillade helt enkelt inte stridsvagnar på gatorna och skottlossning under nätterna, en kväll var vi uppe vid vita huset (Ryska republikens parlament) och kollade när Jeltsin höll tal från en stridsvagn, vi förstod förstås inte vad han sa, men det var historia. Kan väl tillägga att jag var inte populär hos hennes mamma när vi efter en vecka i kaoset i Moskva återvände till Sverige.

  Gilla

  • Jag kan förstå spänningen och visst var det intressanta tider. Vi hade ju en del förhoppningar på Gorbatjov men sedan com clownen Jeltsin. Jag var inte tillräckligt insatt för att veta hur politiken förändrades men det jag såg, eller det jag la märke till, var mest alla löjeväckande situationer. Din flickvän stannade ju ändå kvar och det var ju starkt gjort. Jag vet inte om jag hade gjort det 😀 Jag kan tycka att eftersom hon var vuxen så låg väl ansvaret på henne själv. Men så tänker nog inte en nervös mamma.

   Gillad av 1 person

 6. Vad ska man säga. Jag blir alldeles matt bara av att tänka på det. Helt ärligt så beskriver du min känsla också. Vad är det för mening. Vissa dagar kan jag inte ha nyheterna på eller kolla på sociala medier, för jag har det så tungt på jobbet med många sjuka just nu så jag behöver all min energi till det. Försöker att ladda mig så gott det går med barnbarnsgos och annat.
  Längtar efter bilder på små gosenosar från katthemmet ❤

  Kram

  Gilla

  • Ja, det är tungt att ta in allt och man måste nog försöka avskärma sig lite. Särskilt om man, som du, även har det extra jobbigt på jobbet. Tur att du har så mycket fint i ditt liv att hämta energi från.
   Jag har varit på katthemmet idag och fotat några riktigt söta gullpluttar 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s