Nu trivs jag

Nu är vintern som den ska vara…nästan. Det är lite för varmt men nu har jag lärt mig att jag bara ska ha en t-shirt under jackan och relativt tunna långkalsingar när jag går ut. Jag tror att jag har blivit varmare med åren för jag tror inte att det bara är klimatet som har förändrats. P4 Jämtland har redovisat statistik som visar att under de senaste 30-åren har antalet isdagar på Storsjön minskat med i genomsnitt 10 dagar per decennium. Det är alltså en hel månad mindre med is än när jag var hälften så gammal som jag är nu. Jag kan inte heller minnas att vi hade så här milda vintrar innan jag flyttade till Östergötland för sju och ett halvt år sedan. Det har inte varit en enda period med under -30 grader sedan jag återvände hit. Jag saknar inte de temperaturerna men isen och de mildare vintrarna är tydliga indikationer på det som alla vet händer.

Nu kom jag in på ett ämne som jag inte hade tänkt beröra men det är lätt att hamna där och det är ett viktigt ämne. Jag skulle ju skriva om hur bra jag trivs nu när solen visar sig varje dag. Inte hela dagarna men den tittar fram lite då och då. Igår var det rimfrost i träden och det gjorde mig ännu gladare.

Mitt på dagen en lördag är det folkvandring till isen och folk tar sig fram på alla möjliga sätt. Närmast land är det två skidspår och lite längre ut går och åker alla andra på valfritt sätt. Jag nöjer mig med dubbskor men de flesta åker långfärdsskridskor. Vanliga skridskor syns också under fötterna på några. I övrigt är det sparkar eller cyklar och många barn får känna fartvindarna i barnvagnar när föräldrarna skrinnar fram med vagnarna framför sig. Jag trodde inte att det skulle bli så fina förutsättningar för Medvinden den här vintern men jag är väldigt glad för att jag hade fel.

Jag gick uppe på land bort mot stan…

…och här gick jag ut på isen och tog den vägen hem igen.

Idag gick jag en annan runda och jag undersökte nya vägar ovanför Frösö camping. Några av de vägar och stigar jag brukar vika av på var inte framkomliga och några snöröjda vägar var återvändsgränder. Men nu har jag i alla fall kollat in var man inte kommer fram. Jag lyckades till sist hitta en liten runda där jag kunde ta mig förbi de lite större campingstugorna och sedan ta en annan väg tillbaka till nästan samma utgångspunkt. De här campingstugorna ligger en bit från själva campingområdet och utsikten kan ingen klaga på. Sommartid kommer man lätt till en stig där man även ser åt andra hållet, mot fjällen. Jag gick in mellan två av stugorna och tog de här bilderna. Tyvärr har rimfrosten försvunnit, troligen för att solen har värmt grenarna. Till vänster syns baksidan av Gustavsbergsbacken. Enligt Wikipedia en skidanläggning med fyra nedfarter och tre liftar. Så är det kanske men jag har bara sett två backar. Mitt i bilden syns Mjälleberget, det berg där jag har letat efter ruiner efter Mjälleborgen men inte lyckats hitta mer än spår efter en jätteterass. Till höger är Vallsundsbron men den vyn är nog välkänd bland mina läsare vid det här laget.

Jag beskar en annan bild ganska rejält för att dela upp bilden i två och komma lite närmare. Här syns även Frösötornet, ett utsiktstorn som ser väldigt litet ut men där man bjuds på en fantastisk utsikt.

Som jag började med så är det så här jag vill ha det för att trivas och känna mig riktigt nöjd med vintern.


13 comments

 1. Det er godt når man kan gå runder isteden for fram og tilbake samme veien når man er ute på tur. Her snør det i kveld og det skal snø i morgen også, så da er det bare å nyte vinteren noen uker til. Når mars kommer er det vår!

  Gilla

  • Ja, rundor är absolut roligare men innan jag lyckades hitta en runda fick jag gå fram och tillbaka några gånger. Hade det inte varit så mycket snö så hade jag nog kommit fram på stigar där de vägarna tog slut men det får jag försöka med när snön har smält. Jag hoppas att vi båda får njuta av härlig vinter hela februari ut men jag vill ha vårvinter i mars och vår i april.

   Gilla

 2. Så vackra foton med rimfrost på grenarna och den blå himmelen. Förstår att du trivs nu när det är så fantastiskt.
  Här kommer det komma in ett riktigt busväder med mycket regn och storm, lagom till sportlovet då barnen har möjlighet att vistas ute. Veckan är ju lång så förhoppningsvis blir det bättre framöver.
  Jag njuter av dina fina bilder så länge!

  Kramar

  Gilla

  • Ja, den dagen var magiskt vacker men det varade bara i en dag. Nu är det vackert men inte magiskt 😀
   Jag hoppas att stormvindarna inte har ställt till det alltför mycket och att solen visar sig resten av veckan. Det vore ju trevligt om du kan njuta av dina egna vyer också 😀
   Kram

   Gilla

 3. Verkligen vackra vyer – och du har verkligen härliga promenadrundor!, Ja, jag vet att du trivs och det är jag glad för, men jag är nöjd med att det regnar och inte snöar här idag 🙂
  Kram

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s