Jag längtar efter vintersol

Nu vill jag ha en riktigt härlig kall och solig vinterdag med glitter i både luft och trädgrenar. Men jag är inte helt missnöjd. Det har varit sköna promenader i veckan ändå. Det har varit en vecka med mycket dissociation och då får jag prioritera var jag ska använda den lilla koncentrationsförmåga jag har. Jag har valt att titta in till mina bloggvänner och har samlat på mig lite innehåll till min egen blogg tills det känns lockande att skriva ihop något. För det är så klart så att när hjärnan inte orkar då försvinner lusten lite också.

I helgen gick jag ut innan det hade ljusnat och gick förbi Mjällebäckens utlopp i Storsjön. Där gick jag ut på isen för att gå på Medvinden hemåt.

Sikten var inget vidare och jag var helt ensam ute på isen. Jag såg i alla fall ingen annan levande varelse…förutom en sork som kom springande över snön. Att fota en sork som springer långt bort är inte så lätt men ni kan i alla fall se att den svarta klumpen har en svans.

Någon dag senare såg det inte bättre ut men den här gången var jag inte helt ensam ute.

Jag hörde en del rop mellan familjemedlemmarna och såvitt jag kunde höra så var det franska som talades. Trist att semestra här när det är nästan ingen sikt men jag hoppas att de stannar ett tag så att de får uppleva hur härligt det kan vara.

Igår hade jag ingen lust alls att gå ut men idag har jag däremot varit ganska aktiv. Jag började med ett pass på katthemmet tillsammans med C. De senaste gångerna jag har varit där har jag inte fotat något så nu ska jag kompensera för det. Jag tror att de flesta gillar fina katter så håll till godo.

Det här är mamma Katja. Henne får man gärna gosa med men hennes ungar är mer skygga. Ungarna är ganska stora och har inte lärt sig att vi är snälla. Hade de fötts på katthemmet så hade de nog varit tryggare med oss.

Här kommer Benson och Pollock. Jag stod och kelade med Pollock och då blev Benson lite avundsjuk. I början fick jag också vara med men jag kände mig som femte hjulet och försökte fota de fina goknularna lite i stället. Det gick så där eftersom de var i rörelse hela tiden. Men de får vara med i alla fall. Jag rekommenderar inte att ni klickar på bilderna eftersom de blir ännu suddigare i större storlek.

När vi kom in till karantänavdelningen fick vi en liten överraskning. De som hade kvällspasset igår hade glömt att haspa dörren till ett av båsen och bara två av sju katter fanns där inne. De återstående fem katterna hittade vi i det kök som hör till karantänavdelningen. Ett litet gäng hade installerat sig i en garderob, vars dörr nästan hade stängts. Om ni tittar noga så ser ni att det finns fyra katter där inne. Fyra par öron sticker upp och de innersta katterna kände sig nog ganska trygga. Men när C öppnade garderoben och jag var beredd med mobilkameran så frästes det rejält där innifrån.

En femte liten kisse hade gömt sig bakom dammsugaren och jag tyckte nästa mest synd om honom. Helt ensam och livrädd för oss.

Vad gör man i den situationen? Vi försökte locka med mat och godsaker men ingen ville komma ut från sina gömställen och gå in till sitt eget rum. Vi vågade inte komma alltför nära heller så vi bestämde oss för att skriva ett inlägg om situationen i fb-gruppen och så länge låta dörren till just de här katternas bås vara öppen. De måste ju kunna komma in till mat, vatten och toaletter. Men vi fick hjälp av en modigare och van kvinna och hon fick in allihop till deras bås. Stackars små kissemissar som var så rädda för oss.

När jag kom hem åt jag lunch och gick sedan ut på en promenad. Det har snöat i tre dagar och nu finns det gott om den vita, fina varan. Jag har gått så mycket på Medvinden sedan den öppnades så nu ville jag i stället gå åt ett annat håll. Jag vände mig om när jag var på väg att lämna mitt område och tog en vinterbild. Lite sol hade inte alls varit fel.

Det började snöa lite igen och samtidigt kom jag fram till en plats där en skolklass var ute på en skidtur. De hade först tagit sig upp en lång backe från skolan för att sedan åka i nysnö. Jag hoppas att läraren åkte före och spårade. De skid- och skridskoveckor som varje vinter finns på schemat här är inte jättepopulära bland alla elever medan andra säkert längtar efter dem. De veckorna innebär inte att de inte gör annat utan det är bara en daglig aktivitet mitt i skolarbetet.

Jag gick in i skogen och där kände jag mig iakttagen i stort sett hela vägen. Rådjuren har återigen samlats i det lilla skogsavsnittet. Dels matas de ibland där och förmodligen är det lättare att hitta något ätbart inne i skogen när snötäcket är så här tjockt.

Jag fick ett tips av en kompis nu i veckan om att en nybörjarkurs i bugg börjar nu. Men jag har accepterat att det inte funkar. I alla fall inte nu. Kanske om jag får en väldigt bra höst. Det vore ju kul att börja en nybörjarkurs för fjärde gången 😀


12 comments

 1. Haha 😀 vilken rolig sork-bild!!
  Katterna är så söta, Katja var ju jättefin. Men så synd om katterna som är så rädda så de trycker ihop sig i en garderob. Tur att någon lyckades få ut dom.
  Ja det är verkligen mycket snö hos dig. Här blåser det och ska bli riktigt oväder i helgen tydligen.
  Kram

  Gilla

  • Ja, själva sorken var inte så tydlig men svansen skvallrar om att den faktiskt är en sork 😀
   Vi har så många jättefina katter på katthemmet och jag håller med om att Katja är en av de sötaste. Det är inte ovanligt med så rädda katter men det är ju en del av det fina att de blir trygga och sociala till sist. Det var otur att just de katterna, som nyligen kom dit, tog sig ut ur sitt bås. Men det löste sig och jag tror inte att det blev värre av den upplevelsen.
   Nu är det som vinter ska vara här. Det är bara solen som fattas men den kommer nog någon dag snart. Jag har hört om att ni kan råka illa ut i ovädret där nere men jag hoppas att det inte blir så illa.
   Kram

   Gilla

  • Kul att du gillar mina kattbilder 😀 Men jag gillar ju att se dina hundar och katter så jag förstår att det är så. Nu väntar jag på solen och så småningom på vårvintern. Det är en härlig tid.

   Gilla

 2. Vintersol ser vi inte mycket av här heller utan vädret bjuder mest på gråskala. Nu är vi i och för sig vana vid det men nog känns det bra när solen är framme.

  Vilken otur att någon glömde att stänga ordentligt så att katterna tog sig ut. Sedan är det ledsamt att de är så rädda av sig. Samtidigt så är det inte konstigt när de har haft det tufft i tillvaron. Förhoppningsvis så får de egna goda hem som kan stå för trygghet och kärlek. Härliga bilder som vanligt!

  När vi var ute på långpromenad i dag stannade Miss T plötsligt och stod alldeles stilla samtidigt som hon tittade envist på ett håll. Jag förväntade mig en lös hund men i stället kom det plötsligt tre rådjur springande bara en liten bit ifrån oss. Det finns många av dem här och de kan mycket väl komma spatserande på gatan utanför vårt hus.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Det har varit lite si och så med sol här ett tag men idag tittade den faktiskt fram på eftermiddagen.
   Ja, just de katterna skulle ha behövt slippa stressen att vi försökte få in dem på rätt plats igen. Men vi var så försiktiga vi kunde. Jag tog hand om disken när C och den hjälpande kvinnan fick in dem i båset och tydligen hade skaftet på en sopborste använts försiktigt för att mota ut dem ur garderoben. Då fick de ganska bråttom att komma rätt. Jag hoppas verkligen att de inte blev mer traumatiserade än de redan var.
   Det är fint med rådjur och de är väldigt spännande för hundar. De var inte särskilt vanliga här uppe när jag var yngre men nu finns det gott om dem här. Fint att ni fick se tre rådjur på en gång och på nära håll 😀
   Kram

   Gilla

  • Jag har inga stora förhoppningar om att det blir en buggkurs för min del. Det är nog så att viljan är starkare än förmågan och det måste jag nog acceptera. Men det har varit otroligt kul de gånger jag har deltagit och jag och min man hade massor av roliga danstillfällen efter den första kursen för honom som var den andra för min del. Jag fick inte med honom första gången.

   Gilla

 3. Mysiga bilder på katterna … och tur i oturen att det var stängt mellan karantändelen och den andra delen. Skönt att ni fick hjälp också 🙂
  Ni har verkligen väldigt mycket snö! Hoppas det blir lite soliga dagar framöver!
  Håller tummarna att du kan testa ny buggkurs till hösten!
  Ha en fin fredag!
  Kram

  Gilla

  • Tack! Ja, det var en himla tur att det bara var dörren in till deras bås som inte var ordentligt stängd. Tänk om fler bås hade kunnat öppnas av katterna eller om dörren mellan avdelningarna varit öppen. Då hade vi fått lite panik minst sagt. De här katterna kunde inte skadas i karantärköket och de kände varandra väl. Ingen skada skedd som tur var.
   Snö finns det gott om nu och jag stortrivs. Ännu bättre var det idag när solen kom fram 😀
   Jag tvivlar på att det blir någon mer buggkurs…men man kan aldrigt veta säkert.
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Bilden på Katja blev fantastiskt bra. Vilken skärpa och närvaro.
  Djur är verkligen inte lätt att fotografera. Jag har försökt ta gulliga kattbilder men sällan lyckats – de tar ju ingen regi. 😉

  Önskar dig fina solskensdagar framöver!

  Gilla

  • Tack Barbro! Ibland samarbetar mobilen bra med mig 😀
   De andra gosiga katterna rörde sig lite för mycket men det framgår ändå att de hade en mysig stund tillsammans. Jag tror att hundar är lite lättare att fota. De förstår oftast vad sitt eller stanna betyder men det är så klart roligare om man kan fånga dem när de inte blir tillsagda.
   Tack så mycket. Kanske ska jag önska dig en mix av lätt regn och solsken. Jag har fått för mig att det vore en bra mix för dig 😀

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s