Tännforsen i vinterskrud

Vi hade pratat flera gånger om en eventuell utflykt till Tännforsen, som finns bara ca 2,5 mil från Åre, men vilken dag vi skulle ta oss dit fick bli en spontan impuls. Igår kom den impulsen och efter eftermiddagskaffet kom vi iväg. Men före det gick vi så klart vår förmiddagspromenad. Ännu en gång kom vi bort till liften VM8:an och där var det inte särskilt mycket folk. Inte just då i alla fall. Men vi har sett mer trängsel vid andra tillfällen.

När vi närmade oss lägenheten tog vi gångvägen nedanför Holiday club och fortsatte längs stranden så långt den plogade gången gick. Vi har sett kitesurfare på Åresjön förr och det verkar som om de finns där nästan varje dag. Killen till vänster, med blå jacka, tog först en liten provtur…

…och vände sedan tillbaka till sin hund som var bunden vid en snökäpp. Ni som minns min tid som sysbo med min lillasyster ser kanske likheten med hennes fina och älskade hund Nalle. Jag blev lite nostalgisk när jag stod här och tänkte tillbaka på vår tid tillsammans med våra hundar.

Den här vovven fick följa med sin husse när han surfade iväg igen och nog syns det på långt håll hur lycklig hunden är där han skuttar fram i snön med sin bästa vän.

Vi fortsatte vår promenad på den gångväg som används av många hundägare. Snart var vi tillbaka i lägenheten där vi hann med lunch, vila och fika innan vi borstade av bilen och gav oss iväg mot Tännforsen.

Min svägerska har märkligt nog aldrig varit vid Tännforsen förut. Hon har varit här i Åre under den här veckan i många år, även när min man/hennes bror levde men dit har vi aldrig tagit med henne. Det var verkligen på tiden nu. Vi kom fram till den övre delen av forsen och såg fjällen långt där borta. Men de syns nästan inte på bilden och snart försvann de i låga moln.

Förr, när vintrarna var längre och kallare, var hela fallet fruset men numera är det en kombination av isformationer och fallande vattenmassor. En häftig upplevelse som så klart inte kan återges i bilder.

Jag är glad för att jag hann se den isbyggnad som varje år under en period byggdes här nere. Den byggdes både på land och på isen över vattnet och den gick t o m in under fallet. Det var en imponerande is- och snöbyggnad med ett antal rum och med lampor, stolar, sängar och mycket annat gjorda av snö. Men det var då det och så kommer nog aldrig vintrarna bli igen.

Det finns alltid personer som tar vilka risker som helst för att få en bra bild. Spången ut på den här klippan och trappan ner dit var avstängda. Det var ett tjockt islager med snö ovanpå där och det lilla räcke som syntes ovanför snötäcket skulle inte hjälpa mycket om någon halkade och for iväg. Den här gången gick det bra som tur är. Jag tycker att det är otäckt att gå ut där även sommartid och jag skulle inte ens komma på tanken att försöka när det är vinter.

Ännu en väldigt bra dag här i Åre och nu har vi bara två hela dagar kvar. De blir säkert också lata, sköna och väldigt trevliga. Men naturligtvis ska vi promenera en del också och inte bara lata oss.


16 comments

 1. Visst minns jag fina Nalle! Härliga bilder på kitesurfarna – och så bilderna från Tännforsen! WOW … så häftigt med isen och vilken häftig fors det är! Vi var där för många år sen, på sommaren då, men jag minns det väldigt väl 🙂
  Dagarna går fort … men ni har kunnat njuta av dagarna … och så har ni ju två dagar till!
  Fantastiska bilder som vanligt!
  Kram

  Gilla

  • Nalle, och även Kasper, är saknade och de var båda sååå fina ❤
   Det är kul att titta på kitesurfarna och ibland tar vinden rejält tag i drakarna och då går det undan.
   Tännforsen är ett pampigt vattenfall och ännu mäktigare är det med isformationerna runt omkring. Kanske kan vi ta en tur dit i sommar 😀
   Ja, vi har haft det väldigt bra här den här veckan, precis som vi brukar 😀
   Tack Anki!
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Visst minns jag hunden Nalle. Nog ser man hur glad den här hunden är för att få fara fram med sin husse.
  Vilken tur att ni gjorde utflykten för platsen är magiskt vacker tycker jag. Sedan är det självklart klokt att agera försiktig även om jag insett att alla inte tänker så. Njut nu av sista dagarna i Åre för denna gång.

  Kram

  Gilla

  • Nalle var en väldigt mysig vovve ❤ Den här hunden tog verkligen glädjeskutt när den fick springa med sin husse 😀
   Ja, min svägerska var glad för att hon fick se Tännforsen och den är ganska pampig när den ser ut som nu. Jag hade aldrig vågat mig ut på spången och nu var den dessutom avspärrad med både snören och en skylt. Men vissa gillar att ta risker.
   Tack, vi tar vara på dagarna här och vi vet ju inte om chansen kommer tillbaka. Jag hoppas på att min vecka är såld till nästa vinter.
   Kram

   Gilla

 3. Tännforsen påminner mig alltid om kyssarnas bänk som fanns där för länge, länge sedan när jag var där med några kompisar. Det stod faktiskt kyssarnas bänk på ryggstödet på bänken.
  Och där satte jag mig… men någon kyss fick jag inte.

  Gilla

  • Kyssarnas bänk har funnits där så länge jag minns och jag tror att den är kvar fortfarande. Nu såg vi den inte men jag tror att den fanns där sommaren 2020. Men jag är inte helt säker och om den fanns där så kan den även ha varit utbytt. Jag har inte heller någonsin fått en kyss där 😀

   Gilla

 4. Kära nån vilka foton, hur är det då inte i verkligheten. Nu har jag skrollat upp och ner för att suga till mig varje lite detalj i dina bilder. Så mysigt med hundföraren och hans livliga lilla vovve. Förstår att du tänker på gosiga Nalle.
  Kram

  Gilla

  • Om du aldrig har varit vid Tännforsen så får vi se till att du får se den nästa gång du kommer 😀 Vovven var väldigt lik Nalle, i alla fall på håll. Men Nalle var så klart ännu finare 😀
   Kram

   Gilla

 5. Och som avslutning på ett härligt inlägg fick jag lyssna till forsens brus!” Underbart, jag dras alltid till vatten, o i kombination med is är det ännu häftigare. Men skulle aldrig klättra omkring uppe på hala underlag, fy jeda mig. Visst var det en fin vovve som påminner om Nalle och jag förstår att du blev en aning nostalgisk. Och det är ju härliga minnen du har med syrran och hundarna. Dem ska du ta fram då och då! Kram

  Gilla

  • Jag är precis likadan men förutom till vatten dras jag även till Fjäll. Har jag fjäll och vatten omkring mig så är jag väldigt nöjd. Inte underligt att jag trivs här 😀 Vovven var väldigt lik Nalle på lite håll och jag påverkas alltid lite när jag ser hundar som påminner om honom, och så klart om Kasper. Jag plockar fram de fina minnena från tiden i Mjölby lite då och då och det händer att jag saknar Mjölby lite. Men bara lite. Det är här jag ska vara 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s