Avfrostning

När jag gick upp i morse visade termometern -19 grader och jag tänkte direkt att det var en perfekt dag för att frosta av frysen. Jag packade ner frysvarorna i alla kylväskor jag har och ställde ut allt i snön på balkongen. Jag har lyckats hålla undan snön utanför balkongdörren fram till nu men nu tror jag att jag låter den snö som kommer ligga kvar.

Medan det droppade och rann från frysen gjorde jag mitt träningspass, som tar ca en timme. När jag var klar tömde jag långpannan som jag hade ställt dit som uppsamlingskärl och konstaterade att nu var det inte längre någon risk för översvämning. Jag tittade ut genom fönstret och kände att jag ville komma ut. Det var kalldimma som solen försökte bryta igenom och det kan vara otroligt vackert. Jag tittade på termometern igen och nu hade temperaturen sjunkit till -22,5 grader. Det var alltså inte bråttom att få in maten i frysen igen så jag gjorde mig iordning och gick ut. Ordentligt påbyltad med varma kläder kunde jag njuta av en härlig promenad. Det enda bekymret var att när jag andades innanför halsduken så steg andedräkten ibland upp och immade igen glasögonen. Man lär sig ganska snart en bra teknik för att i alla fall till viss del undvika det.

Ut över sjön låg dimman och tillsammans med solen blir det ett vackert sken, som man ska se i verkligheten för att riktigt uppskatta det.

När jag vände mig åt andra hållet såg det helt annorlunda ut. Jag fortsatte på den upptrampade stigen upp på kullen.

Jag vände mig om flera gånger och det var som att vandra mellan två världar.

De personer och de hundar jag mötte var frostiga och jag anade att jag själv, till skillnad mot min frys, var nerfrostad jag också. I det läget var mobilen bra att ta till och här kommer en av de sällsynta selfies som jag själv tar.

Kanske skulle en promenad i ca -10 grader vara mer behaglig men jag frös inte ett dugg. Lite då och då drog jag upp halsduken ännu längre och jag kunde ha tagit på mig jackluvan men jag höll mig varm hela vägen. Och naturligtvis hade jag även täckbyxor den här promenaden.

När jag kom hem torkade jag ur den sista fukten i frysen och satte på den. Nu är lådorna urstädade och jag har en bättre hum om vad jag har i min frys. Det är nog inte så underligt att det blir mer plats när man har lite mer ordning. Det är nog en sanning som stämmer in på många fler förvaringar än en frys.


16 comments

 1. Jag tycker att selfie:n blev riktigt lyckad. Ser friskt och härligt ut!
  Här har det kommit ordentligt med snö och den är väldigt tung. Nu när jag var ute och skottade runt brevlådan så gick jag och tänkte på att detta (troligtvis) är sista vintern som jag gör det.

  Trevlig helg Ingrid!

  Gilla

  • Tackar! Det var både friskt och härligt 😀
   Blöt och tung snö är bra om man vill göra en snögubbe men ska man skotta är det trevligare med lätt och torr snö. För tre år sedan hade jag precis samma tankar som du. Det var visserligen min starkare lillasyster som skottade oftast men ibland var jag också tvungen att hugga i. Jag kan nog lova att det kommer att kännas väldigt bra när ni bara kan gå ut i ett vinterfint område och slippa slitet med snön. Detsamma gäller för mycket av trädgårdsarbetet på somrarna 😀
   Tack Barbro och detsamma!

   Gilla

 2. Så alldeles perfekt att utnyttja kylan till att frosta av. Kunde väl inte bli bättre. Det händer ytterst sällan men numera har vi självavfrostande vilket är skönt.
  Så underbara bilder från din promenad och selfien är verkligen fin!

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Ja, det gäller att passa på. Det verkar som om det ska bli långsamt mildare temperatur här och kanske kommer den här kylan inte tillbaka. Jag hade självavfrostande frys både i Optand och i Mjölby och det var väldigt smidigt och bra. Men jag ser en fördel med en frys som måste frostas av och det är att den blir rengjord en gång om året. Det slarvade jag lite med förut.
   Tack Znogge! Vädret var härligt även om det var kallt och jag tycker att selfien visar precis hur det var 😀
   Kram och detsamma!

   Gilla

  • Tack så mycket! Jag gjorde inte så mycket mer än att lyfta kameran och knäppa bilderna. Jag är lat och använder oftast automatiska inställningar och sedan gör jag små justeringar när jag redigerar. Men jag tar tacksamt emot gratulationen i alla fall 😀

   Gilla

  • Tack! Det är skillnad på hur den temperaturen upplevs här och där du bor. Både jag och mina barn tycker att det känns råare och kallare när man kommer längre söderut med samma temperatur. Kanske har det med luftfuktighet att göra för här är luften torrare. Jag vet inte utan jag bara gissar. Men visst är det kallt även här men det stämmer att med rätt kläder… etc etc 😀
   Kram

   Gilla

 3. Jag passade också på att frosta av frysen 🙂
  Helt underbara vinterbilder! Så fint ljus – och man känner kylan genom bilderna! Fin selfie också!
  Ha en fin lördag!
  Kram

  Gilla

  • Ja, du hade ju också kallt och då gäller det att passa på.
   Tack Anki! Det blir ett speciellt ljus när det både är kallt och solen bryter igenom dimman. Selfien är kanske inte den allra finaste men tack ändå 😀 Jag ville bara visa hur man kan se ut en kall dag.
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Wow vilka foton! Om det beror på tidig morgon? kylan? vet jag inte men jag tippar på en DUKTIG fotograf! Kylan känns inte lika mycket norrut som den känns längre söderut, skulle väl tippa att dina 22 motsvarar -14 i 08-land! Jag frös rejält när det var -18 och en lätt vind också låg på. Tyvärr tåras mina ögon så mycket så jag knappt kan se något alls då, har bara ledsyn….
  Smart dag att fixa med frysvarorna. Jag har en självavfrostande modell nu, sprillans ny när jag flyttade in. Annars brukar jag ställa in skålar med hett vatten för att snabba på avfrostningen. Vilken fin selfie på en söt tjej!
  Kram

  Gilla

  • Haha, tack Paula! Jag tror nog att det är kombinationen morgon, kyla, dimma och en bra automatik i min kamera som gör det mesta. Min roll är att lyfta kameran på rätt plats och sedan göra några små justeringar i redigeringen. Så jag är inte en duktig fotograf men kanske har jag en känsla för vad som blir bra. Precis som du för jag ser många väldigt fina bilder hos dig 😀
   Det stämmer att upplevelsen av kylan är annorlunda norrut men det finns säkert andra faktorer än luftfuktighet och vana vid att klä sig efter vädret. Påverkas ögonen så är det så klart inte lika kul att gå ut i vinterkylan.
   Jag har haft självafrostande frysar innan jag kom hit och det är jätteskönt att slippa frosta av dem manuellt. Men nu blir min frys i alla fall städad en gång om året och det var lite si och så med det förut 😀
   Tack för komplimangen. Det som gör bilden, och kanske mig, fin är frosten som spred sig över alla delar som nåddes av min andedräkt 😀
   Kram

   Gilla

 5. Vilken fin selfie du fick till. Alltid lika granner däcka. Vilka fina foton. Jag måste komma upp till dig någon gång när det är snö, som du själv nämnde så måste det upplevas på plats.
  Jag kan intyga nu efter en vecka i karantän då jag gått igenom alla utrymmen som finns bakom stängda dörrar att ordning är bra. Men om jag hittar mina saker bättre nu när de ligger där de ska är ju en annan sak.

  Kramar

  Gilla

  • Haha, tack Lotta! Lite festlig är den i alla fall. Vad däcka är för något vet jag inte men kanske tjej, kvinna eller liknande? Du är så välkommen både sommar och vinter. Bara kul att få träffas igen 😀
   Det kanske var rätt tid, om du nu nödvändigtvis skulle bli smittad, att du blev det nu när du är nyinflyttad. Tid att fixa och greja och hitta bra platser till allt. Du kommer säkert att få leta och när du väl börjar hitta så kommer du på att du vill ha det på ett annorlunda sätt. Och så får du börja leta igen 😀 Men det löser sig till slut. Och snart slipper du ut ur karantän 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s