Avslutningen på julhelgen

Det blev en mysig julafton hos min son i Uppsala med julmat och annat gott, promenad, Kalle Anka, skön samvaro och ett strategispel som jag avstod från (min hjärna kändes mosig bara av att tänka tanken på att vara med). Jag förstod så mycket som att spelet gick ut på att muta in så långa tåglinjer genom Europa, eller var det kanske världen, som möjligt och sedan räkna poäng. Det lät som om det var massor av krångliga regler. Jag hängde inte med i vad de gjorde men gladde mig åt deras skratt och sedan min sons vinst. Medan de spelade ägnade jag mig åt vilsamma aktiviteter som t ex att titta ut över gården sedd från balkongen. Den bjöd på en del julstämning och t o m lite snö.

På juldagens morgon sa jag och min dotter hejdå till sonen och vid åttatiden lämnade vi Uppsala och for mot mitt hem på Frösön. Eftersom hela julhelgens planering hade varit lite osäker innan jag åkte hemifrån hade jag inte bokat något boende på vägen utan jag chansade på att jag skulle klara av att köra de 50 milen hem utan att få alltför ont. Min dotter har körkort men hon har inte kört bil på många år och mådde inte heller helt bra så det var aldrig aktuellt med förarbyte. Jag däremot mådde förträffligt. I alla fall i jämförelse med hur det kan vara. Visst var det jobbigt bitvis men det gick bättre än jag hade förväntat mig. Vi körde E4:an längs kusten och 1,5 km innan vi skulle lämna den och köra västerut, blev vi omkörda av en ambulans. Strax därpå hamnade vi i en stillastående bilkö och längre fram såg vi blinkande blåljus. Kön bakom oss blev längre och längre och efter en stund stängde jag av motorn och vi plockade fram vår matsäck och konstaterade att vi inte satt i sjön, inte frös och att vi inte hade bråttom. Så småningom kom en bärgningsbil körande. Det var inte lätt att hitta info om vad som orsakade kön men vi tror att det var en singelolycka längre fram. Efter en halvtimmes köande var väntandet över och vi kunde fortsätta.

Vi var framme vid halvtretiden och då satte jag igång kaffebryggaren och fixade lagom tyst julmusik och sedan klädde vi min gran. Det är första gången vi klär julgranen på juldagen men den här julen har inte blivit som det var tänkt över huvud taget så i det perspektivet spelade det ingen större roll vilken dag det gjordes.

Vi var båda trötta och det var skönt att gå till sängs. På annandagen gick vi två promenader, en på förmiddagen och en på kvällen och däremellan tog vi det väldigt lugnt. Jag fixade lite mat och vi såg några löjliga och förutsägbara julfilmer. De är inte särskilt bra men det har blivit lite av en tradition att se några dåliga julfilmer som inte kräver särskilt mycket av tittarna. Den bästa var faktiskt Elf. En superlöjlig figur, en alv, spelad av Will Ferrel. Jag gillar i vanliga fall inte den genre som han representerar (den allra värsta måste nog vara ”Dum och Dummare) men jag märkte att jag faktiskt satt och log och fick nästan en tår i ögat några gånger. Min dotter reagerade likadant och vi var överens om att skådespeleriet faktiskt var bättre än i de andra lågbudgetjulfilmer som massproduceras varje år.

Tidigt igår morse körde jag min dotter till tåget och vardagen kom tillbaka. Det är klart att det blev tomt men jag har haft en annorlunda men väldigt fin jul och jag har träffat alla mina tre barn och svärsonen. Nu dröjer det en månad innan jag åter får sällskap och då är det min andelsvecka i Åre som gäller och som ni förstår har den fortfarande inte blivit såld.


10 comments

 1. Synes absolutt det hørtes stressende ut med et brettspill med mange regler. De takker jeg nei til også. Jeg hygger meg ikke med spill egentlig. Men ellers så tror jeg du har hatt en riktig flott julefeiring. Ha en fortsatt trivelig romjul.

  Gilla

  • Vissa spel har jag gillat att spela men de lite mer krångliga och där tankearbete och koncentration krävs, de avstår jag från. Men det var ganska skönt att få en stund för mig själv och låta mina barn ägna sig åt annat. Julen har varit förvånansvärt fin och kul med tanke på att jag flängde omkring som jag gjorde.
   Jag önskar dig detsamma 😀

   Gilla

 2. Vilken speciell julhelg detta blev för dig och de dina.
  Tänk att allt löste sig så bra – trots att det blev både plan B och C.?
  Den där innergården hade jag också troligtvis suttit och njutit av, det får inte vara för mycket att lära sig för en ”trött” hjärna.
  God fortsättning Ingrid!

  Gilla

  • Det är ju tur att jag kan vara flexibel och anpassa mig efter hur utvecklingen blir. Julen blev speciell men väldigt, väldigt bra 😀
   Innergården och att låta tankarna vandra dit de ville var nog en bra avkoppling och kanske nödvändigt för resan hem dagen därpå.
   Tack Barbro och detsamma ❤

   Gilla

  • Ja, det blev mer spänning än vanligt och även ett bevis för att osäkerheter inte behöver vara negativt. Kan man anpassa sig efter hur omständigheterna förändras så kan det bli väldigt bra. Och det blev det 😀 Kanske blir det liknande julfiranden framöver men nu vet jag att det fungerar bra det också.

   Gillad av 1 person

 3. Låter som en mysig julhelg och att du fått träffa dina barn och fira med dom.
  Jag har funderat på om jag skulle orka köra långt, har 60 mil till Stockholm. Har bokat nya tågbiljetter till en helg i januari, men SJ har så mycket problem med inställda tåg. Jag blir lätt trött av att köra långt. Får hoppas att tågen inte blir inställda.
  Kram och god fortsättning!

  Gilla

  • Det blev verkligen riktigt julmysigt och bra. Två av mina barn skulle ha kommit till mig men på det här sättet fick jag ju träffa dem allihop. Jag skulle gärna göra det igen om det behövs. 60 mil skulle jag inte ge mig på att köra. De 50 jag körde på juldagen var egentligen för långt för min kropp men det gick bättre än jag hade trott. Jag skulle ju bara hem så jag tänkte att återhämtningen kunde starta genast och det skulle gå bra även fast dottern var med. Jag känner ingen press från mina barn när de kommer till mig och det är väldigt skönt. SJ kan man nog inte lita helt på men kanske kan du snabbt hyra en bil i sista stund om tåget inte går. Kaossituationen borde ju lösa sig snart.
   Kram och detsamma!

   Gilla

 4. Det blev en lyckad jul för dig också, men en hel del resande ingick. Så bra att du fixade hemvägen utan större problem. Kanske var det bra att ni fick en lagom rast där i bilen för intagande av matsäck. Förutseende hade ni iaf varit som tagit med sådan. Det spelet lät inte som något jag hade velat delta i heller, tiden då hjärnan fungerade är förbi, krångliga regler som ställer till det blir ju bara jobbigt. Låt dem med skarpa unga hjärnor tävla mot varandra!
  Snart knyter vi ihop säcken för det här året, önskar dig ett gott slut med en varm kram

  Gilla

  • Ja, den blev väldigt lyckad och jag fick ett litet äventyr, som jag ju gillar 😀 Det var tur att jag mådde så bra som jag gjorde men jag kör helst inte så långt i vanliga fall. Det passade ganska bra med en liten matrast just då men det var ju synd att någon råkade ut för en olycka. Jag hoppas att det gick bra för bilisten och eventuella passagerare.
   Ungarna hade kul med spelet och jag var nöjd med att inte vara med så alla fick som de ville.
   Underligt att vi snart ska börja skriva 2022 men det ska nog snart bli en vana. Jag önskar dig detsamma med en lika varm kram ❤

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s