Odd stannar kvar ett tag till

För den som undrar kan jag berätta att jag har för vana att döpa mina bilar. Min förra bils regnr började med LGK och min första tanke när jag såg det var Lilla GulleKlossen. Det kanske inte var ett namn jag skulle ha valt om jag hade tänkt efter lite mer men nu fick det namnet hänga med i de tre år som privatleasingkontraktet varade. Min son tog också till sig det namnet när Lilla Gulleklossen tog oss med på en resa genom stora delar av Europa. Den resan och det lite barnsliga namnet gjorde att jag fick lite extra starka känslor för den bilen. Det är inte ovanligt att jag får känslor för döda ting men inte så starka.

Några månader efter vår resa löpte leasingkontraktet ut och då kom i stället ODD in i mitt liv. Eftersom bokstäverna på registreringsskylten redan bildade ett namn så fick min nya, blåa bil heta just Odd. Nu är det bara några veckor kvar tills det skulle vara dags för bilbyte igen och jag var ute i väldigt god tid med min beställning av ny bil. Jag kan följa min nya bils resa från beställning till färdig produkt och leverans via hemsidan men sedan augusti har statusen inte ändrats från att beställningen har nått fabriken. Därför ringde jag upp försäljaren igår för att få besked om hur lösningen ska se ut. Han fick egentligen inte berätta hur prognosen ser ut i detalj (väldigt underligt) men han sa ändå att leveransdatum hoppar fram och tillbaka. Ibland ser det ut som om det är mars nästa år som gäller och ibland blir beskedet att det blir ännu längre fram.

Jag blev lovad att få ha kvar Odd tills den nya levereras. Han får körförbud den 30:e december om han inte besiktigas men det fixar bilfirman och jag fick genast en tid för det hos dem. Från tillverkaren hängde en vagnskadeförsäkring med men den försvinner också nu. Självklart förlänger de även den utan kostnad för mig. Vägassistensförsäkringen fortsätter också att gälla på deras bekostnad. Vad som gäller om jag skulle överskrida det avtalade maxantalet mil vet jag inte men jag är flera tusen mil ifrån den gränsen så det brydde jag mig inte om att ta reda på. Nu när jag vet att Odd får vara kvar hos mig till samma kostnad som förut spelar det mig ingen roll att nästa bil dröjer. Jag tycker faktiskt att det blir bättre att ha bytesdag på våren i stället för vid nyår. Nu fortsätter alltså min fina relation med Odd ett tag till 😀

Lite senare samma dag fick jag ett samtal från bilfirman i Mjölby, där Odd är köpt. De ville veta om jag hade beställt ny bil och avtalat om återlämning. Jag visste sedan förut att de gärna skulle velat få tillbaka Odd till sig men jag hade ingen lust att köra ner dit för det. 70 mil enkel resa och sedan tågresa hem någon gång mellan jul och nyår fanns inte på kartan. Bra att det går att fixa så här i stället.

Här har det kommit ett lätt snöfall och det syns i träden och på marken. Det blev en väldigt skön promenad i morse medan mörkret övergick i ljus.

Jag skulle tro att många av er vaknade upp till en vit värld i dag, eller så kom snön lite senare. Här var det nästan ingen vind och inte några andra kaosskapande förhållanden heller. Jag hoppas att ni inte får stora bekymmer i era delar av vårt land.

I morse anlände min yngsta dotter och hennes man till Jämtland och det är bara att ställa sig i kö för att få träffa dem. Min tur kommer på lördag och det är klart att jag längtar. Det är inte jättelänge sedan jag träffade dem. Jag besökte både min son i Uppsala och mina döttrar och svärsonen i Örebro i början av september. Tre månader är kanske lång tid för en del men med de här avstånden får det räknas som tillräckligt ofta.


22 comments

 1. Hos oss har det inte kommit en snöflinga, men i morse var det i alla fall minus 10. Det är enormt långa leveranstider på bilar och en mängd andra saker just nu, det mesta beror på komponentbristen, men även på kapacitetsbrist när det kommer till frakt.

  Gilla

  • Ja, halvledarbristen i kombination med fraktproblem och kanske en rad andra problem ställer till det. För min del är det ingen fara. Jag är nöjd med att fortsätta tillsammans med Odd ett tag till 😀

   Gilla

 2. Så bra att du kan behålla ODD på samma premisser men det är ju faktiskt inte ditt fel att den nya bilen inte kan leveras i tid. Tydligen är det Covid-19 som ligger bakom och även bilbranschen ligger efter vilket säkert kan stämma. Vissa delar i tillverkningen går visst inte att få tag på.

  Otroligt vackra bilder från din promenad. Här hos oss ösregnar det så än är inte världen vit. Precis som vanligt här alltså 😀

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Försäljaren varnade lite redan när jag beställde bilen för att det kunde bli förseningar. Och då sa han att jag får fortsätta med min bil så länge det behövs. Men jag ville försäkra mig om att inga extra kostnader tillkommer och fråga om han visste något mer. Nu känner jag mig helt lugn och behöver inte fundera mer på det och så småningom kommer min nya bil. Halvledare efterfrågas inom många olika områden och eftersom produktionen minskade under tidigare coronavågor så får man snällt vänta på sin tur nu.
   Tack! Det blev som du trodde med regn i stället för snö.
   Kram och detsamma!

   Gilla

 3. Ler. Är likadan när det kommer till registreringsskyltar. Det brukar liksom dyka upp ett ord när man tittar på bokstäverna.
  Men…nu när vi har köpt en ny bil så är det inte alls lika lätt, kanske hade vi bara otur med bokstäverna den här gången.
  XDF i början, faller sig liksom inte naturligt för att bilda ett ord, och så två siffror och en bokstav till.
  Näe det blev onödigt svårt. Får tänka till ordentligt varje gång jag funderar på vad vi har.

  Gilla

 4. Odd och du passar så fint ihop, ni kan gott vara i lag lite längre! Så du får stå i kö för att träffa barnen. Ja lite så är det här också, jag är alltid välkommen till tjejerna men det är betydligt svårare att få dem att komma hitåt! På sommaren duger det minsann men den här årstiden är inte lika kul…Men nu har dottern aviserat att hon kommer på fredag o det ser jag fram emot.
  Ljuvliga snöbilder, vi har bara frost men det duger så länge…
  Kram.

  Gilla

  • Hahaha, ja eller hur 😀 Vi trivs bra ihop så det kan gärna dröja lite tills det är dags att gå skilda vägar.
   När yngsta dottern och hennes man kommer upp hit så finns det en stor släkt på hans sida att besöka. På hennes sida finns bara jag och jag får alltid vara bland de prioriterade. Då får man vara glad och nöjd med det 😀 Jag tycker att du verkar träffa de dina lite då och då men det kanske mest är du som tar dig till dem. Vad roligt att ni ska träffas hos dig den här gången och nu har både du och jag något kul att se fram emot 😀
   Frost räcker långt men jag vill gärna ha snö också. Det faller faktiskt några små flingor i luften nu också och det var inte enligt meteorologernas prognoser.
   Kram

   Gilla

 5. Bra att ni trivs så bra ihop, du och ODD – för då gör det ju inget om du får vänta på den nya 🙂
  Såå vackra vinterbilder!
  Första snön kom natten till idag … mindre än 1 cm … men vitt är det i alla fal. Räcker bra så tycker jag 🙂
  Kram

  Gilla

  • Jag och Odd har hunnit bli riktigt bra kompisar så han får gärna vara kvar hos mig lite till.
   Tack Anki! Det kommer några snöflingor lite då och då så nu börjar det bli som det ska vara 😀
   Lite snö gör stor skillnad och kanske kan ni få behålla den där centimetern ett tag.
   Kram

   Gillad av 1 person

  • Ja, jag har förstått att det är kallare hos dig än här. Det beror nog till viss del på att Storsjön fortfarande är isfri och värmer upp lite. Men vi ska få kallare här också verkar det som. Min lägenhet är så varm och skön så jag har inga problem. Jag har inte ens på elementen i alla rum.

   Gilla

 6. Det var ett gulligt namn på en bil.
  För ovanlighetens skull verkar vi ha mer snö i Skåne än vad ni har! Jag kan väl tycka det är fint att titta på om man slipper gå ut i det. Tågen går inte som dom ska och det är isgator ute. Jag spänner mig så mycket när jag går att jag får ont i benen. Jag vill hellre ha barmark.
  Kram

  Gilla

  • Nu vet jag inte om du menar Lilla Gulleklossen eller Odd men de är ganska gulliga båda två. Odd är ju faktiskt ett riktigt namn. I alla fall i Norge.
   Ja, ni har fått lite väl mycket snö och tillsammans med vindar som också ställer till det. Isgator vill ingen ha och som du vet har vi också haft isigt. Nu är det mycket bättre med ett fint snötäcke som gör gångbanorna säkrare. Jag hoppas att vädret lugnar sig lite där nere i dina trakter så att vardagen kan fungera som den ska igen.
   Kram

   Gilla

 7. Just nu slog det mig att jag också brukar kalla mina bilar för något utom den siste, min röda Seat. Konstigt att jag inte tänk på det faktiskt. Jag tror jag vet varför nu när jag tänker efter. Men men det är en väldigt irriterande historia.. Det ska bli kul att se vad din nya bil ska heta när den väl dyker upp. Bra att det löste sig med avtalet, men å andra sidan är de måna om sin trogne kund.
  Här finns lite snö kvar hos mig, men långt ifrån lika vackert som hos dig. Just nu är det -5 grader och förhoppningsvis har det slutat att blåsa tills jag ska halka mig hem från jobbet.
  Flyttningen av de tunga möblerna får jag nog skjuta på en vecka, alla ligger sjuka utom jag.
  Kram

  Gilla

  • Det kanske är vanligare än jag trodde att hitta på namn till sin bil. Men om det inte kommer något spontant direkt så kanske det inte blir av. Jag hoppas att det dyker upp något i hjärnan när jag ser min nya bil och att bokstäverna ger mig bra inspiration 😀
   Det klargjordes när jag beställde den nya bilen att det kunde bli problem men att jag i så fall skulle få ha kvar Odd lite längre. Annars kunde de riskera att jag upphäver köpet pga brutet kontrakt och det vill inte varken de eller jag. Jag är nöjd med Odd och väntar gärna lite till.
   Jag hoppas att du får ha kvar snön och att du slipper blåsten när du ska hem. Snö och soliga, vindstilla dagar är de bästa dagarna 😀
   Vad bra att du är frisk men det är synd om alla som ligger sjuka. Men möblerna kommer nog på plats så småningom och du har säkert massor av kartonger att packa upp så länge.
   Kram

   Gilla

 8. Är bilen trogen och snäll så finns det inte något skäl att hitta någon ny, eller hur. Men det kan också vara så att ombyte förnöjer. Du får vänta lite till bara. Så bra att det ordnar sig med den saken.
  Min bil och jag har kamperat ihop i ca 15 år, men många gånger har jag funderat på lämna ”honom” för en annan. Nu senast den här hösten… Skilsmässan kommer närmare och närmare. Kanske till våren, om inte ett fint tillfälle kommer tidigare.
  Kul att få besök. Jag ska hälsa på sonen några dagar i slutet av nästa vecka. Åker med dottern som ska dit. Det ska bli så roligt. Har inte varit i Falun på 1½ år och ska passa på att gå i ”mina” skogar.

  Gilla

  • Jag gillar Odd så jag har egentligen inte bråttom att byta ut honom. Men leasingkontraktet är på tre år och jag vill inte köpa loss honom. För min del känns det tryggare att veta vilka kostnader jag har och slippa överraskningar. Nu blir det ingen skillnad i villkor och då spelar det ingen roll om Odd blir kvar ett tag.
   Jag skulle inte ha något emot att ha en äldre bil om jag bara visste att det inte skulle krävas omfattande och dyra reparationer. Du kanske har haft tur med din bil men kanske är det klokt att ändå fundera lite på skilsmässa nu. Lycka till med den i så fall.
   Ja, det är alltid kul att träffa sina barn 😀 Hoppas att du får en riktigt rolig vistelse i Falun och att du kan njuta riktigt ordentligt av promenader i dina skogar 😀

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s