Is- och vattenkonst

Visst finns det många duktiga personer som kan skupltera fram de mest fantastiska former och figurer i is men jag föredrar ändå naturens egna konstverk. Tillsammans med vatten och en gren eller en sten kan minusgrader långsamt forma dessa vackra formationer och vi kan helt gratis ta del av dem. De förändras ständigt och om det skulle bli plusgrader så bidrar även de till att smältande is bildar nya konstverk.

Vatten som rör sig blir en del av förändringen och det syns i det här motivet. Här har en liten våg just dragit sig tillbaka…

…och här kom en ny liten minivåg. Det var inte mycket kvar av de små vågorna när de nådde in hit.

Allt sevärt är inte iskonst och jag låter den här pyntade cykeln ta lite plats också. Den påminner mig om de blomsterprydda cyklarna vid kanalerna i Amsterdam och även den här har haft några blommor som pynt i somras. Kanske kommer inspirationen just från Amsterdam eller så ville de helt enkelt inte göra sig av med cykeln. Återbruk är ju bra.

Från en sten hänger de här isformationerna. Kan de kallas istappar när de ser ut så?

Uppe på samma sten såg det helt annorlunda ut.

Vid ”min” strand fanns det rester från nattens isbildning. Men den isen är snart helt borta och det krävs fler dagar med riktig kyla och svag vind för att isen ska lägga sig. Om jag får önska så kommer det först snö och sedan en lång period med kyla utan snöfall. Då blir isen bäst.


18 comments

 1. Så fina bilder för visst är naturen fantastisk. Just olika isformationer är så vackra. Ibland har vi turen att få se sådana även här men det är sällan det är så kallt speciellt länge. I kväll och natt pratas det om snö här men vi får väl se hur det blir. Än så länge är det plusgrader även om det inte är många.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Ja, vi har många gånger konstaterat att naturen är fantastisk och den bjuder på ofantligt många konstverk av olika slag. Is som formas av vatten, kyla, vind och ibland sol kan bli till spännande formationer och det är bara att njuta. Jag tror mig veta att du hellre har regn än snö så för din skull håller jag tummarna för att det blir så 😀
   Kram och detsamma!

   Gilla

 2. Visst är det vackert när naturen får skapa och så kan man ju aldrig tröttna eftersom det ändras hela tiden och inte kan man ta den fina is konsten mig sig hem. Den ska avnjutas på plats. Riktigt fina foton, jag gillar den med de så kallade istapparna. Frysgrader även hos mig men den enda is som bildas är den jag har på bilens rutor. Den satt som berg, så jag lät bli att skrapa då jag skulle flytta bilen, står på tolvtimmars parkering. Det väntas snökaos här hos mig, det heter så när det ska snöa mer än tio minuter, skojar lite men det ska regna på torsdag så den snön blir kortvarig.
  Nu är det jobb igen 🙂
  Kram

  Gilla

  • Naturen bjuder på så mycket alla årstider och vi kan bara ta för oss av det vi gillar 😀 Man kan inte ta isen med sig hem men då får man göra det näst bästa och fota för att kunna titta mer hemma. Det blir inte samma sak men ändå fina minnen av hur det såg ut.
   Is på bilrutor är inte lika kul att ha men kanske bra träning för armarna när den ska bort. Visst är det lite lustigt att snökaos har olika innebörd i söder och i norr men nog kan snön ställa till det här också. Men kanske krävs det lite mer då. Nu verkar det som om ni ska få ett riktigt oväder men jag hoppas att det inte blir så illa som det låter. När snön ändå kommer så kunde den väl få ligga kvar över jul. Här uppe blir allt isigt om det regnar efter ett snöfall men hos dig kanske allt töar bort.
   Kram

   Gilla

 3. Väldigt vackra bilder!
  Här är det sagt att det ska komma mycket snö, hu… hoppas tågen går som dom ska, det brukar alltid bli problem när det kommer snö och kyla.
  Kram

  Gilla

  • Tack! Det gäller att se sig om för det är lätt hänt att man bara passerar.
   Jag hoppas också att tågen ska gå som de ska och att det blir lite lindrigare än som sägs. Här väntas inga problem nu men det blir nog snöoväder här också innan vintern är slut.
   Kram

   Gilla

 4. Jag håller med dig! Naturen själv är den bästa konstnären!
  Fantastiska bilder! Jag är väldigt förtjust i såna här isfomationer och hoppas kunna fota några också nu när jag bor närmare rinnande vatten 🙂
  Kallt här idag -14,5 just nu – och då är det kallt här i Östergötland 🙂
  Kram

  Gilla

  • Ja, naturens konst är mer fascinerande även om många konstnärer också kan få till vackra och spännande alster. Jag hoppas på lite isbildning hos dig också så att du får njuta av allt det vackra på riktigt, inte bara på bild 😀 Som jag minns det var det sällan kallare än -10 grader i Östergötland och jag behövde aldrig sakna mina täckbyxor ( jag slängde dem innan jag flyttade från Jämtland). Med den kyla du har nu skulle de nog behövas. Hoppas att värmen i lägenheten fungerar bra när det är så kallt.
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Underbart vacker iskonst som du fångat så fint. De första fotona påminner om hajtänder! Jag är lika fascinerad som du av iskonst. Cykeln var tjusig, väldigt kreativt tänkt, man kan ju faktiskt pryda vad som helst, men det blir snyggast när det är gamla grejer! Isen har delvis lagt sig på Toftan såg jag, men ån är öppen. Undrar om den strömmar såpass mycket att den inte fryser alls…tiden lär utvisa. Istapparna du visar påminner om mina Iittala-ljusstakar, skrovliga och med en fot längst ner!
  Kram

  Gilla

  • Det finns massor av liknande iskonst och jag tror att man missar det mesta. En del är nog lite svåra att komma nära. Men jag får vara nöjd med de formationer jag hittade 😀 Jag gillar också idén med att pynta en gammal cykel. Jag tror inte att jag har sett pyntade cyklar i Sverige tidigare men kanske blir det en trend som sprider sig.
   Isen har lagt sig längs stranden här också och kanske kan det bli en tidig isläggning i år. Det är ju kallt så att det borde räcka men vattnet kanske är för varmt än så länge. Det är bara att vänta och se.
   Jag tror jag vet vilka ljusstakar du menar och jag kan se likheten 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s