Publikfest

De som gillar skidskytte är nog fullt medvetna om att världscuppremiären har skett här i min stad under helgen. Förra säsongen bröts traditionen med en start i Östersund pga corona. I stället för att besöka alla de vanliga orterna koncentrerades tävlingarna till ett fåtal platser. Det var helt publikfria tävlingar dessutom. Men nu har det vrålats och hejats från läktarna på skidstadion här och visst är det mycket roligare med den detaljen. Det var även en stor publik på stortorget i fredags då invigning kombinerades med hyllning av våra duktiga skidåkare. Jag har inte deltagit i festligheterna på plats. I stället har jag promenerat på morgnarna och sedan placerat mig i min soffa framför tv:n och haft det varmt och skönt. Det har inte bara varit mer bekvämt utan jag har även sett mer och bättre. Ni som vill veta vet nog redan hur tävlingarna avlöpte. Misslyckanden, men ändå med bra besked om formen, på lördagen och succé idag med vinst både i dam- och herrtävlingarna.

De isiga gångvägarna var inte lika hala de senaste dagarna som det jag skrev om sist. Ett väldigt tunt lager snö eller frost har lagt sig ovanpå isen och på vissa ställen är det även grusat. Igår morse gick jag österut och idag bar det av västerut. Igår passerade jag två eldar. Den första stod mitt ute på en öppen yta och inte en enda människa i sikte, bara en hund som var bunden vid ett träd. Hunden hälsade med några glada skall, eller var det vaktskall kanske.

Den andra elden fanns utan för hälsocentralen och där fanns även en gran med en ganska ynklig belysning. Men den lyste fint trots sin ynklighet.

Dagens promenad var fin trots täta moln. Den fuktiga luften har smyckat träden med rimfrost och även det höga gräset har fått ett lager frost.

Jag glömde helt bort att tända det första adventsljuset i morse men nu lyser det och det får bli en avslutande bild då jag önskar er alla en glad första advent 🕯


20 comments

 1. Härliga vinterbilder, jag tittar sällan på skidskytte, men det stod på när jag kom hem efter dagens promenad, så jag hann uppfatta att det var i Östersund i alla fall innan jag slog på TVn i köket för att se på fotboll.

  Gilla

 2. Tänkte på dig (och alla fina bilder du visat) när jag såg en vacker vy över Östersund, i samband med tävlingarna.
  Skidskytte tycker jag är spännande men just denna helg har intresset hos mig varit så där.
  Förr var jag en riktig sportfåne och tittade gärna på en massa olika sändningar på tv, men det intresset har verkligen falnat med åren.
  Numera är det heller inte mycket som jag KAN se på grund av att många utav sportprogrammen sänds på kanaler som jag inte har. 1:an, 2:an och 4:an kommer man inte så långt med.
  Ha en fin vecka Ingrid!

  Gilla

  • Vyerna från skidstadion visar stan och lite längre bort Frösön men det är inte lätt att se om man inte vet det 😀 Det är i alla fall kul att tävlingar och sändningar ger lite uppmärksamhet till vår lilla stad. Jag gillar längdåkning och skidskytte men jag vill inte tillbringa all min tid i soffan så jag väljer skidskyttet i första hand. Utförsåkning i olika varianter kan också vara kul att titta på men de ser jag väldigt sporadiskt. Jag har de kanaler som behövs men jag orkar ändå inte titta på allt.
   Tack Barbro och detsamma till dig!

   Gilla

 3. Själv är jag inte så intresserad av vintersport. Förr tittade jag alltid men någonstans tappade jag bort intresset.
  Vilka vackra bilder du visar i dag och rimfrost är verkligen fint. Det hade absolut inte skadat med dubbla mängden ljus i den granen men självklart fin ändå.

  Kram och god 1:a advent till dig!

  Gilla

  • Jag är ingen sportfåne men skidskytte på vintern och en del friidrott på sommaren tittar jag gärna på. När det blir OS kommer jag att följa fler tävlingar men så mycket orkar och vill jag inte se annars.
   Tack Znogge! Rimfrost är fint men jag vill ha ännu mer och lite sol också. De dagarna kommer så småningom också 😀
   Kram och detsamma till dig!

   Gilla

 4. Mini och jag kolla en stund på skidskytte för jag hade sett tidigare att det skulle vara i din närhet. Skidskytte är kul att titta på när jag väl tar mig till rutan för att kolla och det händer inte ofta. Vilka fina vinterbilder du bjuder på. Min mamma beklagade sig över att det hade regnat i över ett dygn och då frågade jag om hon hellre velat ha snö då var det mycket bättre med regn tyckte hon. Så satte jag punkt för den klagosången som annars hade pågått hela vårt samtal. Men det fanns visst annat att beklaga sig över så jag kom inte undan.

  Så fint du pysslat. Jag får vänta till helgen. De ska vara klara med målningen till slutet på veckan. Längtar!

  Kramar

  Gilla

  • Haha, kul att jag inspirerar dig till en stunds skidskyttetittande även om det kanske mest var bilder från Östersund du ville se 😀 Skidskytte är en rolig sport att titta på. Jag gillar längdåkning också men där händer det inte lika mycket.
   Det är vintervitt ute men det är gammal, hård och lite isig snö. Det är fint att titta på men jag längtar efter rejält med nysnö som lägger sig även på träden. Vill man klaga så finns det alltid bra ämnen för det och det är inte alltid man orkar stå emot.
   Här är det jul i varje hörn nu. Inte riktigt lika mycket som när ungarna var små men jag har många tomtar och annat julpynt 😀 Vad roligt att få pynta en nyfixad lägenhet för första gången. Jag älskade att julfixa min lägenhet första julen här. Men det är första gången jag och ungarna firar här så det blir extra kul i år också 😀
   Kram

   Gilla

 5. Ja nu är det i kallaste laget för att vara ute någon längre stund. Tyckte att dom som stod på skidskyttet såg frusna ut. Jag var ute igår och körde snöslunga. Fick hjälp av TuppOla att få hjälp med allt som ska göras. Tanka och jag hade glömt hur man gjorde med alla reglage och knappar. Hoppas nu bara att jag kommer ihåg att rikta utkastet åt rätt håll så jag inte förstör någon ruta på huset. Jag gillar inte maskiner men jag gillar inte att skotta för hand heller. Så pest eller kolera. Bara att välja. Hoppas få komma till tandläkaren och laga tanden som gick sönder i lördags. Fick ingen tid när jag ringde för deras data var trasig. Då blir man ju ställd och det förstår jag. Idag håller jag mig inne och eldar. Vi har skippat tanken på att åka till Jamtli på marknad. Hör att smittan har ökat och det är säkert massor med folk. Bättre då att gå på en liten marknad här omkring billigare också Jag skulle vilja ha tag i en rullrånspinne för nu ska jag snart baka när jag fått mitt fina rullrånsjärn som är elekrtriskt.

  Gilla

  • Jag tror att det är kallare hos dig än här. Det har inte blåst på flera dagar så om man bara klär sig bra så är det skönt att gå ut. Men man ska nog hålla sig i rörelse. Jag skulle inte ha velat stå på skidskyttearenan och frusit.
   Lycka till med snöslungan. Om den krånglar så har du säkert hjälp när du behöver.
   Jag tror att det är klokt att inte trängas med massor av folk även om det är utomhus. En mindra marknad kan också erbjuda mycket. Jag håller tummarna för att du får komma till tandläkaren den här veckan.

   Gilla

 6. Det er litt synd når slike arrangementer går i vei uten publikum. Det er mye sosialt rundt slike arrangementer, før så så man fram mot slikt om man var interessert i sport eller ei..

  Gilla

  • Ja, det är säkert mycket roligare nu för alla de som tävlar. Publikens jubel och hejarop gör en hel del för stämningen och det är så klart väldigt mycket roligare att vinna när publiken står där och ropar 😀

   Gilla

 7. Roligt att ha dessa tävlingar i din stad, lät dock väldigt skönt att sitta inne i värmen och titta på dom.
  Eld är så fint, jag saknar kakelugnen jag hade i mitt hus.
  Kram

  Gilla

  • Det är roligt när Östersund får positiv uppmärksamhet men jag har inte märkt något av att det har varit mycket folk och tävlingar. Här är det lika lugnt som vanligt 😀
   Jag saknar också kaminen vi hade och den sköna värmen som den gav. Men alla boenden har sina fördelar och här slipper jag hålla på med vedhanteringen 😀 Jag högg inte ved men jag staplade och bar in i huset när min man inte var hemma.
   Kram

   Gilla

 8. Såklart följde även jag skidskyttet – ibland via radion och ibland på tv:n – spännande var det i vilket fall som helst 🙂 Underbara vintriga och frostiga bilder – och en värmande eld känns helt rätt!
  Kram

  Gilla

 9. Gillar de snygga eldkorgarna, vi hade en sån när vi bodde i hus. Ger så mysig stämning. Jag höll på att elda upp hela huset för några dagar sen så jag har bestämt mig att inte ha några levande ljus på borden, bara batteriljus.
  Jag satt i soffan och hade tänt flera ljus på bordet eftersom det var isande kallt i rummet. Det var bara värmeljus, inga långa stearinljus. Hade hämtat in veckans annonsblad, o de är ju en diger samling så här före jul. Satt och väntade på att skidåkningen skulle börja medan jag bläddrade bland annonsbladen. Plötsligt stod ett av bladen i ljusan låga! Jag blev så häpen så det tog lite tid innan jag kom mig för att kasta ifrån pappret på golvet och slänga hela resten av bunten ovanpå med en smäll som släckte elden. Jag hade bara kommit för nära ljuset och inte varit observant. Fy vilken efterreaktion jag fick när jag väl städat undan pappersflagorna och skurat golvet som tack o lov var oskadat. Puh.
  Skidskyttet hann jag inte alls med i helgen, följde mest Ruka-tävlingarna. Var lite nyfiken på hur vinterstudion skulle te sig ut. Men Ojala och Jihde var väldigt proffsiga, däremot var jag inte helt tillfreds med kommentatorerna under loppen. Men de ska få lite tid att bi varma i kläderna, det var ju ändå 20 minus i Ruka, ”ler”
  Jag har ju varit o tittat på svenska skidspelen i Falun. Det var en härlig stämning men nuförtiden vill jag inte stå i timmar och frysa utan väljer varma soffhörnet istället…
  Kram

  Gilla

  • Eldkorgarna sprider både värme och mys så de får gärna vara många fler. Kanske borde man tänka att all vedeldning påverkar miljön men det känns inte som om jag vill tänka så än. Då finns det värre miljöförstörare, som t ex alla motortävlingar. Men oj Paula, vad läskigt med ljuset. Det tog nog lång tid att få ner pulsen efter det. Jag förstår att du inte vill ha levande ljus nu men kanske kan du ha en stormlykta med levande ljus på en plats du inte når från soffan.
   Man får prioritera bland all vintersport. Jag skulle gärna se längdåkningen också men jag väljer skidskyttet nu. Det händer lite mer där och spänningen sitter i längre. Jag och min man åkte en gång till Åre (vi bodde i Strängnäs då) för att se VM i utförsåkning. Vi fick se Kungen, Stenmark och de andra men fy vad kallt och jobbigt det var att stå där. Sedan dess har jag föredragit att titta från soffan.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s