Ibland önskar jag att jag vore en bättre fotograf

Jag gick en fotokurs men tyckte inte att det var roligt med alla teoretiska och praktiska måsten. Jag har jämfört det med en av mina döttrars ridintresse när hon var yngre. Hon älskade hästar och att rida men när hon hade kommit långt i utvecklingen gick lektionerna mest ut på att peta i detaljer och att lära ut dresyr. Det var inte min dotter intresserad av. Hon ville ha kul tillsammans med hästen och kunna rida mer fritt. Hon slutade rida och kanske var det bra även ur allergisynpunkt. Hon är nämligen lätt allergisk mot häst, hund och katt. Trist när man älskar djur och har hundar i familjen och även katt en period. Men det är inte allergi jag ska skriva om utan lusten och glädjen i ett intresse. Jag vill bara spontant kunna lyfta kameran och föreviga de motiv jag får syn på. Det ska vara enkelt och därför använder jag mig av de automatiska inställningarna för att sedan göra små redigeringar i datorn.

Men det fungerar inte jättebra i en del situationer. Då krävs det både kunskap och tid att byta till ett bättre objektiv. Igår kväll saknade jag både de detaljerna och därför blev det som det blev. Jag hann knäppa tre bilder med mitt ordinarie objektiv och sedan var motivet borta. Jag hade alltså inte hunnit hämta teleobjektivet och stativet utan fick nöja mig med det jag hade. Det blev inte någon snygg, detaljrik månbild men i första hand var det skenet runt omkring månen jag ville få med. Men tänk om jag hade haft den där kunskapen och rätt utrustning framme, då kanske jag hade fått en supersnygg månbild med många detaljer och snygga cirklar i olika färger runt omkring. Nu ser det mest ut som ett ondskefullt öga som tittar ner på jorden.

Kanske borde jag ta för vana att varje eftermiddag montera kamera med teleobjektiv på stativet och vara beredd om jag får se något fint igen. Då fattas visserligen kunskapen fortfarande men det kan finnas en liten möjlighet till bättre bilder. Som ni förstår, eftersom jag faktiskt visar bilderna, tycker jag att de är lite spännande trots bristerna.


20 comments

 1. Vi tycker likadant. Allt det där runtomkring (jag har också gått fotokurs) ger mig inte så mycket.
  K Ä N S L A N – det är det som jag tycker är kul. Ska man (läs jag) stå och pilla med manuella inställningar då kan ögonblicket hinna passera.
  Inte många gånger som jag har använt mig av stativ – men de få gångerna gav faktiskt rätt bra bilder.
  Bilder som inte är perfekta enligt ”reglerna” kan ändå förmedla något spännande

  Gilla

  • Jag försökte göra egna inställningar när jag hade lärt mig lite om hur man gör men, precis som du skriver, tar det alldeles för lång tid och kräver flera försök innan det blir något så när bra. Visserligen skulle det gå snabbare efter en tids träning men jag har inte tillräckligt med tålamod och det fungerar oftast helt ok med automatiken. Stativet har jag bara använt här hemma några gånger och då har jag fått till några skapliga bilder på månen. Allt behöver inte vara perfekt men det vore roligt att få till en otroligt bra bild någon gång. En bild som man bara dras in i och fascineras av alla detaljer i. Sådana bilder har jag sett hos riktigt duktiga fotografer men jag fortsätter att göra mitt bästa med enkla medel 😀

   Gilla

 2. Jeg er så enig med deg, sånne detalj kurs er ikke noe for meg heller. Jeg har funnet ut at det er bare å trene på det en liker å gjøre til en blir god til å ta de bildene en liker å ta. Fotografering er mye teknikk og blikk for gode motiver, så står utstyret og omgivelsene for kvaliteten. Helt klart enklere å ta fine bilder på avstand om man bruker stativ.

  Gilla

  • Jag lärde mig en del som jag har nytta av men det mesta var nog för de som verkligen gillar att själva göra alla inställningar. De får säkert till bättre bilder men jag är inte så fotointresserad. Kameran är ett instrument som ger mig bättre bilder än mobilen och jag gillar att fota. Men det ska vara lätt att fota när ett motiv dyker upp. Stativet har jag använt här hemma på balkongen några gånger men jag orkar aldrig släpa med mig det ut.

   Gilla

 3. Blir det för teoretiskt och tekniskt så tycker jag ibland att nöjet försvinner lite men samtidigt så är det roligt att lära sig nytt. En balansgång helt enkelt. Jag tycker att dina bilder blev väldigt intressanta och spännande även om de inte blev helt som du hade tänkt.

  Kram

  Gilla

  • Jag lärde mig ändå en del som jag har glädje av men jag är för det mesta nöjd med att bara lyfta kameran, kanske välja bland de automatiska inställningarna och knäppa bilden. Bilderna blev lite intressanta men just bilder på motiv i rymden blir oftast inte så bra som jag skulle vilja.
   Kram

   Gilla

 4. Jag tycker att jag behöver kunskap och mycket tid när jag ska fotografera. Kunskapen glömmer jag till stor del och tiden rinner undan. När jag jobbade hade vi en fotogrupp och det var jätteroligt att vara med i den. Bl.a. hade vi en uppgift att göra till varje tillfälle och det medförde att man fick tänka till för att tolka uppgiften. Tror jag ska kolla vad Storsjöbygdens fotoklubb har för sig. Det skulle kanske vara något för oss.
  Förresten så tycker jag att det är jättesvårt att fotografera månen och natthimlen. Jag har ännu inte lyckats. ( Jag har inget stativ). Men mina barn kan få jättefina bilder på norrsken med mobilkameran. Visst är det orättvist?

  Gilla

  • Jag har ju en del svårigheter med att koncentrera mig och det är nog delvis därför jag hade svårt att ta in mycket av kursinnehållet. Men jag förstod inte varför då. Det har definitivt inte blivit bättre och jag blir trött i huvudet bara av tanken på en teoretisk kurs. Det är jättesynd för annars finns det många ämnen jag gärna skulle förkovra mig i. Kanske finns det en fotokurs som är mer anpassad till det jag vill och kan och då vore det en kul idé.
   Jag har lyckats få till några månbilder som jag är ganska nöjd med men det är ganska länge sedan. Jag vet att det har varit en del norrsken här omkring men jag har missat dem alla. Jag är aldrig ute och går de tider norrskenet visar sig och tyvärr håller det sig borta från det jag ser från balkongen. Visst är det orättvist att andra kan få superfina norrskensbilder men framför allt så är det orättvist att inte alla får tillfälle att se de vackra, gröna rörelserna på himlen.

   Gilla

 5. Är helt enig med dig! Känslan är viktigast – och ska man byta objektiv och krångla med en massa inställningar så hinner ögonblicket försvinna. Jag använder nästan aldrig Autoläget, utan antingen AV (A) eller TV (S), beroende på vad jag fotar … det ger lite mer kontroll än Auto.
  Nu är ju min kamera en kompaktkamera och det är många inställningar som saknas.
  Försöker ofta ta såna här månbilder med de fina färgerna runt om, men lyckas aldrig … ändå gör jag det – om och om igen 🙂
  Kram

  Gilla

  • Efter kursen försökte jag göra egna inställningar ibland men jag har inte tillräckligt mycket tålamod. Jag funderade på att delvis ha auto och delvis göra egna inställningar men jag tyckte att kameran fixade det bättre helt på egen hand. Eftersom jag dessutom är lat så blev det enklast att göra som jag gör nu 😀
   Jag har sett otroligt fina månbilder hos dig och jag tycker att jag har lyckats skapligt någon gång. Men att få både en tydig måne och de färgade ringarna runt omkring tror jag är överkurs för mig. Jag får nöja mig med att få de bilder som mina kunskaper räcker till för.
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Du har alltid en massa härliga bilder – och jag tycker att man får göra som man själv känner sig bekväm med. Angående månbilder med vackert färgade molnringar, så är jag helt enig med dig – det är absolut överkurs. 🙂
    Kram

    Gilla

 6. Jag tyckte månbilderna var fina! Jag har förstått att fotografering kräver ett väldigt tålamod. Jag tycker det är roligt att fota med bara mobilen och lägga på lite filter ☺
  Kram

  Gilla

 7. Tack Marie, vad snällt sagt 😀 Om man är riktigt duktig och gör alla inställningar själv så krävs det säkert en hel del tålamod. Men så blir det bra bilder också. För min del duger de bilder jag oftast tar men ibland, särskilt vid månfotografering, önskar jag att jag hade lite mer tålamod och kunskap.
  Kram

  Gilla

 8. Jag tycker din måne är superläcker! Har exakt samma problematik som du, därför skaffar jag inte mer avancerad kamera. Gick en fotokurs i Ludvika hos fotoklubben för många år sedan. Tycker inte jag blev så mycket klokare då heller. De var nog liksom inte på min nybörjarnivå. Men alltid snappar man upp nånting. Jag brukar få mail från https://moderskeppet.se/ med olika tips och trix. Ibland läser jag dem ibland inte, beror på humör och ork.
  Angående månen såg jag en så kul grej på facebook igår. Någon skrev att man inte skulle vara ledsen om man inte lyckades fota fullmånen och så var det en bild med ett tortillabröd fastkletat på ett fönster. Och det såg faktiskt ut som en måne!
  Kram

  Gilla

  • Tack Paula! Den var superläcker i verkligheten men jag fick bara med lite av det läckra.
   Jag orkar inte ta in så mycket fakta så jag nöjer mig med att fota som jag gör. Det duger i de flesta sammanhang. Man brukar säga att man ska sikta på stjärnorna för att nå trädtopparna men jag nöjer mig med att sikta på de nedre grenarna på träden och få ett skapligt resultat 😀
   Hahaha, kanske ska jag ta till mig tipset med tortillabrödet 😀 Det kan säkert bli väldigt bra.
   Kram

   Gilla

 9. Vilken tur att du visar oss bilderna som du tog och jag vet precis hur du känner när resultatet är långt ifrån det ögat sett. Visst är det vackert med sådana månbilder. Även om det inte var så som du såg det så tycker jag de är fina. Jag har också gått fotokurser och det har inte heller hjälpt kan jag lova, men ett stativ är ju alltid en bra början förstås när månen ska fotas. Mitt tålamod är inte vad som önskas när det gäller vissa saker men vem vet, nästa år kanske.
  Idag har jag haft uppehåll hos mig, men jag har varit inne hela dagen. Vård av barnbarn 🙂

  Kram

  Gilla

  • Tack snälla Lotta! Jag kunde ha skrivit något om att ”titta vilken häftig färg som omger månen” och låtsats som om bilden ser ut precis som jag ville 😀 Alla är så snälla så jag skulle säkert få bra och vänliga kommentarer även då. Nu är jag inte helt nöjd men tycker ändå att bilderna är lite kul att visa. Någon gång hoppas jag kunna få till en bättre bild med liknande motiv men då ska jag ha tur med det mesta.
   Hoppas att ditt barnbarn är på bättringsvägen och att du inte blir smittad.
   Kram

   Gilla

 10. Nu tycker jag att du är orättvis mot dig själv. De där bilderna var väl så fina och lite mystiska. Alla bilder du tar är ju jättevackra och du har verkligen ögon för att se vad du ska fota. Jag har bara mobilen och tar då inte alls fina bilder. En gång i tiden hade jag en kamera som tog väldigt fina bilder men jag förstörde den när den föll i vattnet. Jag har så dåligt tålamd och vill att det ska gå fort när jag ser något men inte blir det bra. Dina är en ren fröjd i jämförelsen.

  Gilla

  • Oj, vad mycket snällt du säger och vad glad jag blir 😀 Men jag tycker att du brukar visa väldigt vackra naturbilder från Fisksjön så din mobil kan också ta fina bilder. Hade du haft kvar din kamera så hade en del bilder blivit skarpare och du nöjdare. Men det räcker inte med en kamera i en del situationer. Man måste veta vad man sysslar med också för att det ska bli riktigt bra. För det mesta är jag ändå nöjd med hur det blir och det är ju bra.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s