Minneskonserten

Jag velade ett tag innan jag till sist bestämde mig för att ta mig till Stortorget och minneskonserten för Ewert Ljusberg. Vädret var nämligen inte det bästa. Termometern visade några plusgrader men ett mellanting mellan duggregn och ett fint regn fick mig att tveka. Jag tyckte inte att det såg värre ut än att jag kunde göra som jag hade planerat, nämligen parkera ca 20 minuter från torget och promenera dit. Paraplyet fick stanna i väskan och jackan och mössan klarade att hålla mig torr. Det kändes faktiskt nästan inte alls att det föll nederbörd.

Framme vid torget hade folk samlats och enligt lokala nyhetsförmedlare var vi ca 2000 personer där. Hur de har kommit fram till den siffran vet jag inte eftersom det var en gratisföreställning. Det var kul att så många kom och vi fick gott om plats utan att trängas. Jag hade inte tänkt ställa mig så nära scenen men på något vis hamnade jag där i alla fall.

Det var ett varierat artistutbud och det sjöngs på svenska, jamska, härjedalska, engelska och vi fick även höra samisk jojk. Artisterna hade blivit tillsagda att inte prata så mycket eftersom det var musiken som var viktig och tiden skulle hållas. Men flera av dem hann ändå säga några ord om hur de antingen hade inspirerats av Ewert eller lärt sig en låt av honom. Det blev en väldigt trevlig upplevelse och jag är glad att jag kom iväg. Några av artisterna och en bit av deras framträdanden kan ni, om ni vill, se och höra nedan.

Den video som kommer först finns det nog många åsikter om. Antingen tycker man att de är bra eller så vill man ta fram skämskudden. Kanske beror det på vilken generation man tillhör. Jag skulle inte köpa en skiva av dem men nog blev jag påverkad av deras glädje och energi på scenen. Det är P-Danjelsa och Johan som framför en låt till Ewert Ljusbergs minne med körhjälp från Huså-Linda. Om jag har förstått det rätt kallas sångstilen att toasta och det sker oftast på svenska med inslag av jamska. En gammal inspelning med Ewert Ljusberg hörs mellan verserna.

Toasting är en vokaliststil inom reggae där toastaren, även kallad reggae DJ, pratsjunger och rimmar till instrumentallåtar eller över låtar där det mesta av den ursprungliga sången på en reggaehit redigerats bort. Wikipedia

Peder Persson tyckte jag mer om som sångare. Han började med en svensk version av ”så skimrande var aldrig havet” men efter en vers övergick han till härjedalska, som liknar jamska ganska mycket. Jag gillar slutraden.

Kingen, eller Dan Torgny Karlsson som han egentligen heter, framförde en låt som han hade lärt sig av Ewert. Munspel, mycket stampande och bra sånginsats. Men så är han nog den mest etablerade sångaren i det här gänget också.

Killarna i Patriks combo slog ett slag för jämställdheten och framförde sin hyllning till en karl (Nils-Olov) för att uppväga bristen på sånger om vackra män.

Naturligtvis, eftersom vi är i Jämtland, så avslutades konserten med Jämtlandssången, den här gången på jamska. Vis av tidigare misstag avstod jag från att sjunga med i de delar jag kan. Det blir nämligen inte så bra när man filmar samtidigt.

När konserten var slut och vi alla skulle lämna torget fungerade knappt mina ben och ländryggen skrek till lite (eller var det jag som skrek tyst inombords). Oj, vad stel jag hade blivit på en timme men efter att ha smugit fram lite långsamt ett tag så kom jag igång och snart var jag tillbaka vid bilen. En fin eftermiddag som jag är glad att jag inte avstod från.

I dag är vädret betydligt mycket bättre och jag tog en skön förmiddagspromenad för att se om det fanns snö på fjälltopparna nu. Alla stigar är väldigt blöta och leriga eftersom de aldrig hinner torka upp. Jag längtar verkligen efter frost och några minusgrader så att underlaget blir hårt och bra att gå på. Jag träffade på ett rådjur som verkade vara van vid passerande människor.

Jag fick ingen bra bild på fjällen men man kan i alla fall se att det finns lite snö på vissa platser. Framför fjällen, över den delen av sjön, låg markdimman fortfarande tjock. Det är inte så lätt att se skillnaden mot den del av sjön där vattnet syns och i det här fallet ser ögonen både längre och tydligare än kameran.


16 comments

 1. Så trevligt att du kom iväg till konserten. 2000 människor var en god uppslutning måste jag säga. Skämskudden kändes inte nödvändig och nog agerar de med glädje 😀

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Ja, jag hade säkert ångrat mig om jag hade stannat hemma. Det var en trevlig konsert och jag tror att vi är i den ålder då vi kan tycka att det är trevligt även om det är lite töntigt 😀 Jag skulle inte ha gjort det bättre 😉
   Kram

   Gilla

  • Ewert var ju Jämtlands president (du förstår nog att det mest var på skämt) och han var väldigt omtyckt. Jag är glad att jag tog mig till konserten och allt jag gör delar jag med mig av (nästan) 😀

   Gilla

 2. Kul att du kom iväg till minneskonserten – och kul att du filmade! Någon skämskudde känns absolut inte ut att behövas! 🙂
  Jobbigt med ryggen, men skönt att du kom ut på en promenad morgonen därpå. Fin bild på rådjuret och en vacker bild med träden i förgrunden och fjällen i bakgrunden!
  Önskar dig en bra tisdag!
  Kram

  Gilla

  • Det var absolut värt att stå i duggregnet och lyssna för alla gjorde sitt till för att stämningen skulle vara bra. Kanske behövs ingen skämskudde men jag kan gissa att yngre generationer kan tycka att det är lite pinsamt. Jag tyckte att det var ett bra program med många fina nummer och även den toastande gruppen bidrog till den goda stämningen 😀
   Ryggen tar lite stryk av att stå länge men det går över. Så länge jag kan promenera så är det ok. Rådjuret ställde upp sig så snällt och fjällen är ju alltid där. Ibland syns de inte men oftast kan man åtminstone skymta dem.
   Tack detsamma!
   Kram

   Gilla

 3. Trevligt ändå att komma iväg på konsert!
  Vilken fin bild på rådjuret! Ja det är tråkigt med allt blött, när det regnar och är fullt av löv på marken blir det riktigt halt.
  Kram

  Gilla

  • Ja, det var väldigt trevligt trots vädret 😀 Rådjuret stod där lugnt och tittade tillbaka på mig och jag hade god tid på mig att ta fram kameran. Jag tycker att leran är det värsta nu men man kan ju hålla sig på asfalten så blir det bättre. Jag har inte halkat på några lövsamlingar än så länge och kanske är det ett större problem söderut där det finns fler sorters träd med stora löv. Eller så har jag bara haft tur.
   Kram

   Gilla

 4. Tack för kvällsunderhållningen, den kom oväntat, och utan att jag behövde lösa biljett! Kingen blev min favorit, så roligt att du filmade! Hoppas ryggen repat sig! Kram

  Gilla

  • Kul att du gillade den och jag tyckte att det var en trevlig konsert med en del nya bekantskaper. Det här var inte alla som uppträdde men jag fick begränsa urvalet lite. Kingen har ett förflutet i Boppers och har varit med länge. Jag gillar också honom.
   Ryggen har bråkat en del men nu tror jag att den har återgått till det normala småvärkandet. Ganska bra med andra ord.
   Kram

   Gilla

 5. Så fick jag vara med på konserten trots att jag inte var där. Tack för det. Jämtlandssången som avslut … naturligtvis. Vad annars? Melodin är verkligen vacker och passar så bra för en minneskonsert för presidenten . Bra att ryggen repade sig!

  Gilla

  • Det var fler artister men jag kände att jag måste hålla igen lite 😀 Det var en trevlig variation och en bra stämning och naturligtvis blev det den avslutningen. Jag gillar den också och jag tror mig minnas att det är en brudmarsch skriven av Peterson-Berger.
   Ryggen har återgått till normalläge så nu är det ganska bra 😀

   Gilla

 6. Sång och musik, vad trevligt! Det har man ju verkligen saknat. Visst är det jobbigt att stå still trotts att man kan röra på sig lite så brukar inte det räck när underlaget är hårt. Kul att du filmade för då fick jag också höra samtidigt som jag stampar takten. Visst är de söta de små rådjuren och väldigt nyfikna.
  Hoppas att solen tittar till dig idag!
  Kram

  Gilla

  • Det var en trevlig och lite ovan upplevelse att gå på konsert. Nu var det ju inte en av de stora och publikdragande konserterna men det kändes bra ändå 😀 Det var tur att den bara varade i en timmen för annars hade jag nog i alla fall varit tvungen att gå. Kunde ju iofs ha gått en runda runt torget och fortsatt lyssna men nu behövde jag inte det.
   Jag blir alltid glad när jag ser rådjur och för deras skull hoppas jag att det inte blir en väldigt kall vinter. Solen har lyst över mig idag och det var 11 grader. Inte så vanligt här uppe i slutet av oktober.
   Kram

   Gilla

 7. Tack för att du spelade in konserten och det var så roligt att lyssna till den. Ibland är det lite trist att man bor så långt från stan och nu med dom här bensinpriserna kan man inte fara i onödan. Men……julmarknaden på Jamtli ska jag och Broder B med familj fara på i alla fall och det ska bli kul.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s