Serieberoende

Jag insåg att jag inte tycker att mitt valda tv-abonnemang gav mig det jag vill ha och började googla lite bland streamingtjänsterna. Det låter som om jag engarerade mig rejält men om sanningen ska fram kollade jag bara på två av alla de som finns att välja bland. Jag hittade en tjänst där två av de serier jag tidigare börjat titta på visas och med ett antal fler säsonger än jag har kunnat se tidigare. Två veckors gratis tittande och sedan en månadskostnad på 129:- kändes ganska lockande eftersom jag betalade 239:- för det jag redan hade. Jag skulle kunna ha abonnemang på två streamingtjänser utan att komma upp i den kostnaden. Då bestämde jag mig och ringde genast upp det bolag som ger mig både fiber och tv-tjänster genom ett avtal med bostadsrättsföreningen. Jag sa som det var att jag inte tyckte att utbudet av kanaler motiverade kostnaden och att jag bara ville ha gratiskanalerna. Genast letade killen i kundtjänst fram olika erbjudanden och det slutade med att jag får samma kanalutbud som jag hade men nu för 99:-/mån under ett år. Jag skrattade och frågade om det är så man ska göra varje gång ett erbjudande löper ut. I så fall ska jag ringa en gång om året och be om att få avsluta och då få ett nytt erbjudande. Den trevliga killen ville inte riktigt bekräfta det men sa att man alltid kan förhandla om priset. Resultatet blev att jag har kvar mitt gamla abonnemang och ett nytt hos en annan leverantör och det blev totalt hela sex kronor billigare. Inte någon stor skillnad i pris men en himla massa fler valmöjligheter.

Men det kanske inte bara är fördelar med ett stort urval. I tre dagar har jag nästan varit fanatiskt klistrad i soffan framför tv:n. Visst, jag har gått promenader och jag har varit uppe och rört på mig lite då och då eftersom kroppen klagar lite annars. Som tur är har jag fått en del trevliga telefonsamtal som avbrott också men snart är jag där igen och vill fortsätta titta på den serie jag har valt ut. En serie som jag bara har kunnat se första säsongen av tidigare. Så här kan det så klart inte fortsätta men om man ska välja en period då man vistas mycket framför dumburken så är den här perioden ett bra val. Blött, grått och lite trist ute även om det oftast är skönt att komma ut en stund i alla fall. I morgon ska jag till katthemmet och det är ju bra att något drar mig bort från serieberoendet.

I går tog jag en promenad i de centrala delarna av Östersund. Det är lite tråkigt när det aldrig torkar upp på de stigar jag gillar att gå på. Det som återstår då är asfalterade gångvägar eller möjligtvis någon grusväg och för variationens skull tog jag bilen en bit och fortsatte in till gågatan. På gångbron mellan Frösön och Badhusparken kom kameran upp ur väskan en kort stund.

Det var några dagar efter halloweenfirandet och vissa läskigheter var bortplockade. Men en del figurer hängde kvar i trädgrenarna.

I dag fick jag återigen en hemleverans av livsmedel och nu är kylen ganska välfylld igen. En fördel med att vara vegan är att färskvaror, som ersätter mejerivaror, har väldigt lång hållbarhet. Nu behöver jag inte handla något mer förrän i mitten av december och det är väldigt skönt. Inte bara kylen har fyllts på utan även frys och skafferi har fått tillskott.

Tyvärr så finns det ingen bra lösning på hur maten bärs hem till mig. Varje gång jag beställer får jag 5-7 papperskassar och min samling av dessa börjar ta lite plats. Jag använder dessa kassar till insamling av pappersförpackningar och varje gång jag gör mig av med förpackningarna får påsen hänga med ner i insamlingskärlet. Men de går inte alls åt i samma takt som nya levereras. Synd att det inte finns något system för återlämning av kassar. Det skulle nog inte funka med papperskassar men kanske man kunde ha ett retursystem med mer slitstarka kassar. Typ att man vid varje leverans lämnar tillbaka de kassar man fick vid förra leveransen. Kanske ett pantsystem.


18 comments

 1. Husse brukar kontakta vår leverantör lite då och då och det brukar resultera i ett bra pris om man förlänger. Det gäller alltså att vara lite om sig och kring sig.
  Så skönt med välfyllda skåp igen. Vi hade samma ”problem” när vi hade hemleverans. Papperskassarna växter verkligen på hög så vi hade önskat att man kunde skicka tillbaka tömda kassar. Förmodligen blir det säkert rörigare och dyrare för butiken.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Ja, jag har insett att jag nog måste ringa och omförhandla priset ibland. Det blev ju en skillnad på 138:- för precis samma kanaler som tidigare. Nu när jag vet det kommer jag att vara lite mer aktiv.
   Det är jätteskönt att storhandla högst en gång per månad och få allt hemburet. Då är det värt kostnaden på 129:-
   Du har säkert rätt i att det skulle bli merarbete för butiken och kanske lite dyrare hemleverans men vi måste vara många som inte är helt nöjda med hur det fungerar nu. Men kanske slutar jag med hemleveranser snart och om några år har nog antalet kassar minskat hemma hos mig. Risken är nog ändå att jag vill beställa leverans fler gånger eftersom det är så bekvämt.
   Kram och detsamma!

   Gilla

 2. Så bra med slike forhandlinger, man får som regel noe bedre om man er villig til å legge litt jobb i å sjekke rundt på alternativer. De man har er ikke veldig glade for å miste deg som kunde, så da strekker de seg litt ekstra.

  Gilla

  • Jag blev förvånad över att min ärende förvandlades från uppsägning av abonnemang till ett bra erbjudande. Det är klart att jag tog det 😀 Jag kommer att göra likadant om ett drygt år.

   Gilla

 3. Ja där ser man. Man ska (tydligen) vara ”om sig och kring sig” (om du har hört det uttrycket) när det gäller det mesta.
  Minns för länge sedan när jag funderade på att byta (stor)bank och chefen på bankkontoret ringde upp och erbjöd mig förmånligare ränta om vi behöll samma bank. Det gjorde vi. 🙂 Tänk så enkelt egentligen för företagen om man ägnar sig åt kundvård. Men det fungerar väl inte så längre, utan nu är det vi själva som måste agera.
  Ett mycket bra tips alltså, att alltid ringa till det företag man redan anlitar för att kolla om de kan erbjuda något billigare/bättre.

  Eller som en annan gång när jag ringde till lasarettet och undrade över en remiss och när jag kunde tänkas få bli kallad. Nej, det kunde dröja flera månader, blev svaret. Fem dagar senare hade jag en kallelse i brevlådan om en närliggande tid.
  Det kan jag tycka är ett konstigt system, att vi som patienter själva måste ligga på, för att få en tid fortare. Ojämlikt för alla dem som inte hör av sig.
  Ja, en himla massa papperskassar blir det när man beställer mat på nätet. Det upptäckte vi också under pandemin.

  Gilla

  • ”Om sig och kring sig” är ett uttryck jag använder lite då och då så det är välbekant. Jag har också funderat en del på det här med företags relation till sina kunder och hur de vårdar oss (eller inte). När jag bodde i Mjölby var jag och min syster tvungna att ringa varje år för att få behålla den ränterabatt vi fått men nu, med en annan bank, är den kvar utan att jag behöver höra av mig. Men inom vården borde det inte fungera så. Skönt för dig att du fick en tid ganska snart men ganska underligt. Det kanske fanns en bra anledning.
   Papperskassarnas hög växer stadigt för jag är så bortskämd med hemleverans nu och fortsätter gärna lite till 😀

   Gilla

 4. Dethar ju regnat i tre dagar nu här och nu är jag glad att det inte är snö i alla fall. Man får se det positiva. En stund i förrgår var det uppehåll så jag kunde gå en stund i skogen. Det gjorde mig mest lessen för det har blivit kalhygge där det växte som mest svamp och att gå omkring i ris och hålor med min onda fot gjorde inte humöret bättre.

  Gilla

  • Jag hoppas på några minusgrader och sol så att det blir hårt och fint på stigarna. Synd att din fina skog blev ett kalhygge och att det blev svårt att gå där. Det blir ju så klart inte bättre för varken fot eller humör.

   Gilla

  • När jag inte kunde fokusera tillräckligt för att kunna läsa böcker längre ersatte jag dem med bl a tv-serier. Det funkar bättre och ger mig upplevelser som kan påminna lite om att läsa. Inte riktigt lika bra men en bra ersättare. Jag varierar mellan olika typer av serier men att sträcktitta som jag gör nu kommer inte att hålla i längden. Kul en kort period. I vinter kommer jag att titta på diverse vintersporter.

   Gillad av 1 person

 5. Jag tittar väldigt lite på tv, kollar mest på play. Visst är det roligt att hitta bra serier, jag håller på och tittar på danska Brottet på tv4 play. Den är jättebra och jag kan hur mycket danska som helst nu! Visst kan man förhandla om priser. Man ska bara orka ta itu med det.
  Kram

  Gilla

  • Jag varierar mellan krimserier, drama, sjukhusserier och annat som jag får lust att se. Det finns hur mycket som helst att välja mellan men jag ska inte fortsätta att sträcktitta som jag har gjort nu. Det är kul en kort period men blir tröttsamt i längden. Jag visste inte att jag kunde förhandla om det pris jag hade men nu vet jag att jag ska ringa varje år 😀
   Kram

   Gilla

 6. Så bra att du kunde förhandla om priset och känna att du blev nöjd efteråt. Jag har inget annat än ggratiskanalerna, de räcker för mig. Jag har inget riktigt behov av annat. Senast såg jag ”Saknad, aldrig glömd” på SVTplay. Den fängslade mig totalt…. tycker att skådespelerskarna är fantastiska. Särskilt Nicola Walker och Sanjeev Bhaskar som leder mordutredningen. Vilken serie är det du har fastnat i?
  Du verkar inte behöva veckohandla. Du månadshandlar istället. 🙂 MDet är fantastiskt att maten kan hålla sig fräsch så länge. Ang. papperskassarna så tycker jag att din idé om ett pantsystem vore alldeles förträffligt. Det måste ju vara flera än du som får ett överskott på dessa. Själv använder jag tygkassar när jag handlar och är rädd om mina passerskassar. Tar hem dem igen när jag har använt dem till att bära tidningar och förpackningar till sophanteringen.

  Gilla

  • Det var inte meningen att jag skulle förhandla men killen i kundtjänst skötte det så bra i alla fall 😀 Det var bara att säga ja tack. Jag har sett ”saknad, aldrig glömd” och jag gillade den serien mycket. Synd att det inte kan bli en fortsättning. Just nu är det en sjukhusserie som heter New Amsterdam. Nästa serier blir förmodlien också en jag har sett några säsonger av tidigare och det är mer som en krimserie. The blacklist heter den. Jag gillar variation. Men jag ska försöka att inte fastna på samma sätt något mer.
   Det är jätteskönt att slippa handla oftare än jag gör. Frukt och färska grönsaker kan jag inte ha så länge men frysta grönsaker funkar också.
   Det är lite synd att man får så många papperskassar och inte kan återanvända de man får. När jag handlade förr använde jag också alltid tygkassar eller kassar av något annat mer hållbart material. Nu ligger de och väntar på att jag ska börja använda dem igen och det kanske blir så snart.

   Gilla

 7. Jag har visserligen olika färg på papperskassarna men problemet har varit detsamma, liksom lösningen! Men nu har jag slutat beställa hem då jag känner att jag saknar att gå i fysisk affär och kolla utbudet och klämma och känna…o framför allt för att jag har mitt busskort så jag kan välja olika butiker, inte bara i lilla Sundborn..
  Jag har också gjort lite som du, fast jag sade upp ett abonnemang och tog ett annat för att kunna se längdskidåkningen i vinter, Vi har ju inte fiber så kanal sex kunde jag inte få in. Tittade idag på det övriga utbudet och jisses vad många serier det ligger där o väntar…Få se om jag tar mig an någon lite längre fram. Just nu tittar jag bara på tv-aktuella serier, fast nästan aldrig linjärt utan vid någon annan tidpunkt. Trevlig att få se lite av stan, jag känner mig också mycket begränsad nu då det är så otroligt blött i markerna. Det blir ganska enahanda promenader men Daniel verkar det inte bekomma det minsta, dofterna är ju nya varje dag!
  Ha en trevlig stund hos missarna och en mysig helg i tv-soffan!
  Kram

  Gilla

  • Jag har ingen längtan efter att gå in i en butik och handla så jag fortsätter med hemleverans i alla fall året ut. Det blir ju bara en gång till 😀
   Jag har .inte bläddrat igenom hela utbudet av serier så jag vet inte hur mycket jag har att titta på. Men jag tror nog att jag klarar mig ett tag. Jag tittar nästan aldrig på tv när programmen sänds. Det är bättre att spela in och kunna se när jag vill. Då kan jag spola förbi reklamen också. Nu blir det ännu bättre eftersom den här streamingtjänsten är reklamfri. Väldigt skönt!
   Jag tror att snön kommer till dig snart om man ska tro meteorologerna. Om du får ett fint snötäcke så blir det lättare att gå och renare tassar på Daniel. Men förmodligen blir det bara sörja och kanske is efter någon dag. Det är så det brukar bli här när den första snön kommer. Trots det blir jag alltid glad när de första flingorna singlar ner. Det har de iofs redan gjort men då blev det inte ens vitt på backen.
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s