Gässen samlas

Jag har sagt många gånger att jag inte har något emot att det blir mörkare en period men nu får jag vänta längre på morgnarna innan jag går ut. I alla fall om jag ska gå i områden utan belysning och vill se var jag sätter fötterna. Bilden nedan ljuger lite. Kameran gjorde bilden ljusare än verkligheten och då har jag ändå redigerat den lite och gjort den några nyanser mörkare. Vid halvåttatiden i morse for jag över bron mellan Frösön och Rödön och parkerade i närheten av Tibrandshögen. Bilden är tagen från just den högen. När jag kommer hit brukar jag gå och titta på alla guckuskor som växer längre bort men de har för länge sedan vissnat ner. I morse ville jag bara ta en rask och skön promenad. Det var några minusgrader och nu är de tunnaste långkalsingarna invigda. Mössa och vantar har jag använt tidigare i höst och även vinterjackan. Det enda som återstår nu är att byta ut walkingskorna mot varmare kängor.

Jag gick aldrig in i skogen utan höll mig på stigen och grusvägen som går längs sjön. Himlen var täckt av dimmoln utom just där solen går upp. Borta i Östersund blev det ännu en av alla de fina soluppgångar jag har sett den senaste tiden. Jag tänkte först strunta i att fota eftersom jag redan har så många bilder på soluppgångar men sedan tänkte jag att det aldrig kan bli för många sådana. Synd bara att en skorsten spyr ut rök mitt i motivet.

Jag hörde ett väldigt oväsen en bit bort och en stund senare såg jag hur gäss av olika slag samlades. Jag kunde urskilja kanadagäss och vitkindade gäss men jag vet inte om det var ännu fler sorter. Det här är bara en väldigt liten andel av alla de gäss jag såg. De såg ut att ta det ganska lugnt och ha det skönt. Jag såg ett stort antal även på en åker och på långt håll kom tre rådjur springandes. Två svanar flög över mig också men jag hann inte få upp kameran. Vilken härlig morgon det blev på alla sätt. Tyvärr gömdes fjällen i molnen så jag såg inte om topparna är snötäckta än. Nu, lite senare på dagen, skiner solen och himlen är blå men jag orkar inte ta mig ut en gång till. Det kommer fler fina dagar.


18 comments

 1. Vilka fantastiska bilder och så härligt med alla gässen! När jag åker tåg så åker jag genom något som kallas Vattenriket och där ser jag många gäss också.
  Kram

  Gilla

   • Det beror nog på var i landet man växt upp, Kanadagässen blev vanlig i södra Sverige redan på 50- och 60-talet, de är inplanterade. De vitkindade gässen häckade första gången i Sverige i början av 70-talet, de häckar normalt i norra Sibirien och övervintrar utefter den Holländska kusten.

    Gilla

   • Jag tänkte nog inte så mycket på gäss eller andra fåglar i ungdomen då jag bodde söderut så kanadagässen fanns säkert där. Det är nog mest hörsägen då jag har hört andra säga att de inte borde finnas här utan att det var ett misslyckat försök att ge jägare fler alternativ som gjorde att de togs till Sverige. Hur som helst så finns det massor av dem nu eftersom de tydligen inte är värda att jagas (för lite eller för trist kött?).

    Gilla

 2. Vilka vackra foton, det längst ner är ju helt fantastiskt. Förstår att du njöt av din promenad och vilken tur att kameran var med. Hoppas att du snart kan se om det finns snö på fjälltopparna. Till nästa helg vrider vi tillbaka klockan, då får jag min timme tillbaka.
  Önskar dig en härlig måndag!

  Kram

  Gilla

  • Det var en väldigt vacker morgon och jag blir alltid glad när jag har sådana härliga upplevelser. Jag tror att det har kommit lite snö i fjällen men om den ligger kvar får jag kanske se i dag, solen ska nämligen ge oss en riktigt fin dag 😀
   Ja, nästa helg blir det mörkt väldigt tidigt men jag får lite ljusare morgnar.
   Tack Lotta och detsamma!
   Kram

   Gilla

 3. Det sista fotot var helt magiskt! Och jag tycker det blev lite kul med skorstenen på den andra bilden, den ger en skön känsla av verklighet och kontrast.
  Jag såg också gäss flyga idag, bara magarna på dem såg jag så vet inte vad det var för slag.Jag har dragit ner promenaderna till tre per dag nu, dagsljuset är så kort. eller så är det jag som sover bort halva dagsljuset…Innan läggdags får han fixa sista drillen själv…
  Kramen

  Gilla

  • Det blev ganska fint med gässen mot soluppgången 😀 Ja, man kanske ska se på skorstenen på det sättet. Kanske som något inte så fint som förstärker det vackra runt omkring. De gäss jag såg var inte beredda att ge sig iväg än men snart syns nog ett antal plogformationer mot himlen. Jag promenerar bara en gång per dag och det räcker bra. Utan hund kan jag välja när jag vill gå och det är väl en av de fördelar man får tänka på när saknaden efter hundar blir stor.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s