Dags igen

Min ländrygg skötte sig fantastiskt bra hela sommaren och ganska bra i början av hösten. Ja, hela kroppen har haft en bra period men man får inte vara glad hur länge som helst. Jo förresten, glad är jag fortfarande men lite resignerad över att det kom till slut, det skov som bara smockade till mig för några dagar sedan. Helt plötsligt är jag i samma smärtnivå som runt min flytt hit för 2,5 år sedan. Men det är en stor skillnad. Nu vet jag att det blir bättre och det gäller bara att vara tålmodig. Som tur är har jag min sköna värmedyna som täcker både rumpa och rygg. Tack vare den klarar jag mig utan starkare piller än alvedon dagtid. Men på kvällarna behöver jag lite mer och tack och lov har jag vad jag behöver.

Det är lätt att bara bli sittandes på värmedynan och tro att det är det bästa. Men jag har lärt mig att lagom mycket rörelse är det bästa och därför går jag ändå ut, men lite kortare promenader än vanligt. I dag tittade solen fram mellan molnen och då måste jag så klart ut. Hösten är fantastisk och kontrasten mellan det gröna gräset och de vackra löven är speciell. Det var 14 grader när jag gick ut så jag hade inte den riktiga höstkänslan. Men skönt var det.

Jag tog mig till fälten nedanför campingen innan det var dags att vända. Många löv har redan fallit till marken och en del träd är helt kala. Andra har lite glest mellan löven men lyser fortfarande fint på lite håll.

Ni kanske har hört att republiken Jämtland nu är utan president. Vår president, Ewert Ljusberg, somnade in för några dagar sedan och han är saknad av många. I hela 32 år hade han det finaste ämbete en jämte kan ha och jag tror att alla var nöjda med hans insats. Det har varit en del missnöje bland hans undersåtar eftersom inte en endaste kommunal jämtlandsflagga syntes på halv stång. Det finns säkert regler för sådant men jag kan tycka att det hade varit en fin gest. Ewert Ljusberg har ändå betytt en hel del för den jämtländska sammanhållningen och samtidigt bidragit till PR för Jämtland. Nu ska det bli spännande att se vem som blir hans efterträdare. Vem det än blir så hoppas jag att den personen ska verka för samma öppenhet och medmänsklighet som Ewert alltid framhöll som viktigt.


16 comments

 1. Tråkigt att dina smärtproblem försämrats, men skönt att se att du är vid gott mod – och att du vet hur du ska tackla problemet.
  Vackra höstvyer hos dig!
  Evert Ljusberg … en fin människa och en bra president som nog inte blir helt lätt att hitta en värdig ersättare till.
  Ha det så bra du kan!
  Kram ♥

  Gilla

  • Det är trist att smärtan ökar men jag är ganska bra på att hantera den mentalt. Nu vet jag ju att den kommer så här starkt bara i sällsynta perioder och det är bara att hoppas på att det inte är ett långvarigt skov.
   Det finns fortfarande en hel del träd med löven kvar 😀
   Ewert var en uppskattad president som blir svår att efterträda men det finns säkert någon som kan ta sig an uppgiften på ett lika bra sätt.
   Tack Anki, jag har det bra även om allt inte är helt perfekt.
   Kram ❤

   Gillad av 1 person

 2. Uff at du skal få vondt igjen, det er så slitsomt å få mer begrensinger i hverdagen enn man må. Men du får nyte de utrolig flotte høstfargene du har fått. Høsten er en herlig tid.

  Gilla

  • Det är inte kul och jag blir begränsad men jag vet också att det går över. Det är bara att hoppas på att det blir ett kortvarigt skov. Jag deppar inte ihop för det här utan ser framåt och fortsätter att ta mig ut så gott jag kan 😀 Höstfärgerna är fantastiska men tyvärr ligger nog de flesta löv snart på marken.

   Gilla

 3. Vår enda kropp…
  Tänk vad den är med om genom livet. Så mycket den klarar i perioder och så mycket smärta den får erfara – och därmed vi som bor i den.
  Nu minns jag inte vad dina besvär beror på men generellt sett så har jag förstått (med min egen kropp/rygg) att rörelse är bra.
  Du har min sympati Ingrid.

  Gilla

  • Ja, vi har inget annat val än att försöka göra det bästa med den kropp vi har. Jag tycker att jag lyckas ganska bra med det och att jag hanterar smärtan ganska bra. Den påverkar mig inte särskilt mycket mentalt utan jag är ganska pragmatisk och utgår från hur det är just nu. Ut kommer jag i alla fall även om det blir kortare rundor och nu har jag njutit av sol i två dagar. Inte illa 😀 Jag har fibromyalgi, diverse odiagnostiserad värk och artros i ländryggen. Just nu är det artrosen (gissar jag) som ställer till det i ländryggen och det är bara att vänta ut samtidigt som jag även ska röra på mig i lagom mängd.
   Tack Barbro! Det är inte synd om mig men jag tar gärna emot sympati ❤

   Gillad av 1 person

 4. Så trist med smärta, har dock ingen egen erfarenhet av smärta, men förstår att smärtan lätt sätter agendan då den begränsar. Du har i alla fall ett vackert höstlandskap att njuta av. Tror att de flesta kommuner och regioner har ganska strikta flaggregler avseende vilka flaggor som får användas och hur dessa ska används.

  Gilla

  • Det är både trist och begränsande men jag är van vid att hantera smärta. Mentalt sett är jag som jag brukar, dvs glad med en del vimsigheter i hjärnan 😀 Det här blir bättre om ett tag och medan jag väntar kan jag fortsätta att njuta av allt vackert i naturen.
   Ja, det finns säkert regler för hur man flaggar. Men här brukar Jämtlands flagga synas lite överallt så det är inte själva flaggan som är problemet. Det var bara att ha den på halv stång som ingen tog itu med.

   Gillad av 1 person

 5. Jag är också begränsad i mina promenader. Nu blir de kortare än tidigare och farten är lägre också. Jag tänker att jag måste ta det lugnt ett tag så att skadan har chans att läka. Därför kommer jag inte heller att gympan förrän till nästa år.
  Men en promenad dagligen så länge det här fantastiska höstvädret håller i sig, det får det bli. Ja, också senare när det inte är lika vackert.
  Hoppas din värk ger med sig. Jag känner med dig.

  Republiken Jämtland och president… Tja, jag är nog lite tveksam till detta… men så är jag inte härifrån heller.

  Gilla

  • Vad trist att höra att du inte har blivit bättre, för jag antar att det fortfarande är ditt knä som ställer till det. Det är svårt att ta det lugnt när man bara längtar efter att komma ut. Du har ju dessutom familj som vill ha med dig på lite av varje. Men jag hoppas att det ska läka så småningom. Min värk är nog inte ett större problem än ditt knä och jag tar mig också ut på promenader, även om de inte blir så långa och snabba. Det kan ta lite tid men jag måste tro på att det blir bättre igen, precis som förra gången.
   Jag är inte särskilt allvarlig när jag hyllar presidenten. Jag ser det mest som en kul pr-grej, ungefär som storsjöodjuret. Men visst gillar jag sammanhållningen som blir när alla sjunger jämtlandssången och viftar med flaggorna. Men jag vet att det finns en hel del seriösa krafter som helst vill att vi ska skilja oss från resten av Sverige. Jag tar dem inte på allvar. Kanske lite naivt tänkt men jag tror inte att de är så många så att det kan bli problem.

   Gilla

 6. Hej min vän, tråkigt att läsa om din värk! Aldrig får man vara riktigt glad! Tur att du vet hur du ska göra för att inte det onda ska få övertaget…hoppas det snart vänder! Fantastiska höstvyer du visar, och just att stå uppe på en höjd och blicka ner över nejden är oslagbart. Kram

  Gilla

  • Hejhej!
   Det är inte myckat jag kan göra åt saken mer än att tålmodigt vänta ut slutet på det här skovet. I dag är det som mest akut och då är det ju tur att det just i dag ska regna hela dagen. Helt ok att stanna inne alltså 😀 Det blir förhoppningsvis lite bättre snart och om jag inte kommer ut så kan jag i alla fall titta på höstfärger genom fönstret 😀
   Kram

   Gilla

 7. Hoppas din rygg känns bättre snart. Det är nog viktigt att röra på sig så mycket man kan.
  Ledsamt med Ewert Ljusbergs bortgång. Jag tycker det är många som faller ifrån nu.
  Kram

  Gilla

  • Det har faktiskt gått åt fel håll med ryggen men nu hoppas jag att det har nått sin fulla styrka. Jag utgår från att det blir bättre men av erfarenhet vet jag att det kan ta tid. Hoppas att det blir annorlunda den här gången.
   Det är synd att Ewert Ljusberg inte finns hos oss längre och jag kan hålla med om att det känns som om många försvinner från oss nu.
   Kram

   Gilla

 8. Den där ryggen som vi är så beroende av, som tur är så har du hittat hur du bäst behandlar din. Värme är bra, det gillar min kropp också. Drag och kyla däremot är den väldigt känslig för.
  Hoppas de hittar en bra efterträdare efter Ewert, det blir inte lätt att ta över rodret efter honom, efterträdaren får göra det bästa av det annars.
  Fina foton som alltid!

  Kram

  Gilla

  • De flesta vet hur det känns att ha ont i ländryggen och det kan variera väldigt mycket i styrka. Det blir bättre så småningom. Jag hoppas bara att det inte tar ett halvår, som sist, innan jag kan gå mina långa promenader igen. Värmedyna är en fantastisk uppfinning 😀
   Det finns säkert någon som axlar uppdraget efter Ewert på ett bra sätt. Men han har gjort ett stort avtryck här.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s