Höstrusk

Det fina vädret, nästan som sommar, lämnade jag kvar där nere i söder och kom hem till höstrusk. Det gäller att passa på mellan regnen om man vill komma ut och slippa bli blöt. Som tur är håller regnet inte i sig hela dagarna och hittills har jag haft tur under mina promenader.

Igår var det dags för ett delat pass på katthemmet igen och det blev både mys med kattungar och attack av en arg och rädd kattmamma. Eller attack kanske är lite överdrivet. Hon gjorde utfall mot mig så fort jag öppnade dörren till det bås där hon och hennes två kattungar bor. Jag satte mig på golvet utanför, öppnade dörren lite på glänt och tog försiktigt ut de matfat och den vattenskål som stod precis innanför dörren. Sedan drog jag lådan med kattsand till mig med hjälp av en sopborste. Under tiden gjorde mamma katt flera utfall och fräste ilsket. Men hon kom inte ända fram till mig så det var nog mest varningar. Men jag hörde att en volontär hade blivit biten så jag var väldigt försiktig. Jag lyckades i alla fall städa kattlådan och sätta in ny mat och fräscht vatten.

I båset bredvid låg en annan kattmamma och hennes ungar och där fick jag välkomstkel av både mamman och barnen. Medan jag var där kom det några nya kattungar till karantän och efter matning och namngivning släckte vi hos dem och drog för persiennerna. En av kattungarna var så stressad att den försökte hoppa genom glasrutan så vi ville ge den lite lugn och ro.

I köket var det kärlek i luften. I alla fall från ett håll. En väldigt mysig och gosig liten kisse blev först könsbestämd som hane. Men misstaget upptäcktes snart och då blev namnet Stårsa (flicka på jamska). Av någon anledning har Stårsa fallit pladask för Prinsen, ni vet den gamla, njursjuka och trafikskadade katt som bor permanent i köket. När hon hör någon komma börjar hon bearbeta dörren till sitt bås och jama envist. Prinsen är snäll mot henne och därför får hon komma ut under passen. När jag öppnade sprang hon som en pil direkt till prinsen och förklarade sin kärlek till honom.

Prinsen är nog lite smickrad och kanske gillar han Stårsa till viss del. Men han är en gammal kisse som kanske tycker att det är lite under hans värdighet att visa samma kärlek till en väldigt ung liten tjej. Som tur är accepterar han hennes närmanden och hon är inte på honom hela tiden. När vi var klara med allt som skulle göras satte vi oss och fikade och då ville Prinsen upp i mitt knä. Jag lyfte så klart upp honom och genast var det en liten Stårsa som tog ett skutt upp bredvid honom. Men hon fick inte plats och ramlade ner igen. Där satt hon och tittad längtande upp på sin stora kärlek. Jag lyfte upp henne en stund men det blev för trångt och hon valde själv att hoppa ner igen.

Jag skulle vilja ha lite solsken och blå himmel som kontrast till alla höstfärger men det ser inte ut att bli så den närmaste veckan. Men jag njuter ändå av att promenera i ett höstfärgart landskap och även idag lyckades jag pricka rätt mellan regnen.


18 comments

 1. Men vilka söta kissemissar! Det är ju lite hjärteknipande när vänskapsband bildas även under förhållandena på ett katthem som ju inte är ett helt naturligt boende. Stårsa har jag aldrig hört, vad hade hanen hetat om Stårsa betyder hona?
  Vädret är eländigt, en månad för tidigt för höststormar, vill ju hinna njuta lite innan kylan kommer.
  Hela veckan verkar bli ostadig med regn varenda dag. Bara att hålla ut o hitta på annan underhållning.
  Ha en skön fredagskväll/Kram

  Gilla

  • Det är fullt av söta kissemissar på katthemmet och fler väntar på att få komma dit för att bli trygga och ompysslade. Mysigt och sorgligt på samma gång. Många katter hittar kompisar där och flera gånger har en trygg hankatt blivit lite som en pappa för flera andra. Då blir man glad 😀
   Stårsa betyder flicka, eller flickan i bestämd form om man ska vara noga (och det ska man väl) och streiken är pojken. Det blir stårs och streik i obestämd form. Det finns fler ord för pojke/kille men jag tror att streik är det vanligaste. Det kan stavas på lite olika sätt beroende på var i Jämtland det används. Jamskan är ett språk med flera dialekter. Sisådär, en liten språklektion 😀
   Ja, inte är vädret särskilt kul nu men det kommer bättre och finare dagar.
   Kram

   Gilla

 2. Vilka charmiga katter, hösten har tagit rejäla kliv hemma hos dig i Jämtland. Så även här, men främst träd som har lidit av sommarens torka, men snart så hänger nog resten av träden på.

  Gilla

  • Det blir många leenden när man är på katthemmet. Nya vänskapsband knyts och det bästa är om två gamla eller nya vänner får ett nytt hem tillsammans. Hösten har högsäsong här men jag tyckte att det var mycket höst i Uppsalatrakten och i Örebro också förra helgen.

   Gilla

 3. Så många olika katt-öden och personligheter du får möta där på katthemmet. Lärorikt kan jag tänka.
  Bilden på katterna där den ena lägger svansen över den andra är ju bara för charmig.

  Gilla

  • Det är så himla kul och givande att få vara med i den här verksamheten. Det är så klart sorgligt att vi ska behöva finnas men jag ser ju bara de katter som får det bra hos oss. Det skulle förvåna mig om inte den ilskna mamman blir socialiserad av någon av de väldigt duktiga personer som kan sådant. Rätt som det är kanske hon blir en av de mest keliga. Den förvandlingen har jag sett flerar gånger 😀

   Gilla

 4. Sånn kos med så mange som er inne hos dere nå. Det går nok ikke så lang tid før de slår seg til ro når de skjønner at det får både kos og mat i sitt eget værelse.

  Gilla

  • Så fort några katter får nya hem så kommer det nya som har stått på väntelistan. Jag får träffa massor av fina katter och det är med både glädje och stolthet jag ser hur bra det går för de flesta. Men det finns så klart en del sorg över vissa kattöden också. De flesta rädda och arga katter som kommer blir så småningom sociala och trevliga individer 😀

   Gilla

 5. Nu har det blåst ordentligt under natten och mycket av de fina löven har blåst ner tyvärr. Jag hoppas som du på några soliga dagar men det verkar bara bli regn och rusk närmaste tiden. Jag får väl vara glad för att det inte blir snö i alla fall och inga minusgrader heller. Man får vara glad för det lilla (fan trot)

  Gilla

  • De där soliga dagarna ser inte ut att ha bråttom hit men vi får väl hoppas på en fin Brittsommar ändå. Snön kan gärna få vänta till advent men lite morgonfrost har jag inget emot 😀

   Gilla

 6. Vad härligt att läsa om katterna. Så synd om den stressade kattmamman som gör utfall. Men ni gör ju ett fantastiskt arbete. Roligt med kärleken från den unga katten till Prinsen. Det är så mysigt att ha en katt i knäet men så har aldrig mina katter varit. Dom vill vara nära men inte på en.
  Kram

  Gilla

  • Det finns både solskenshistorier och lite sorgliga öden men det är alltid mysigt att träffa katterna. Jag hoppas verkligen att den stressade kattmamman ska kunna känna sig trygg så småningom men kanske blir det inte förrän hennes ungar har blivit större. Kanske är det skönast i längden att ha lagom keliga katter.
   Kram

   Gilla

 7. Vilka fina bilder på fina katter. Jag har sagt det innan men säger det igen, ni gör en kanoninsats. Tänk vilka eldsjälar det finns.

  Kram och god söndag!

  Gilla

  • Tack! Jag får träffa så många fina och charmiga katter men Prinsen är en favorit och det är lite extra kul när han blir så uppvaktad 😀 Jag gör en väldigt liten del i arbetet men det finns några riktiga eldsjälar som verkligen ska hyllas.
   Kram

   Gilla

 8. Så mysigt med katten som visar sin kärlek till Prinsen. Mycket fint namn ni kommit på till den uppvaktande unga damen. Så bra du är försiktig för kattbett ska man försöka undvika. Blir ofta infektioner i sådana bett. Mysigt med gosiga kattungar, de brukar vara väldigt busiga också.
  Förstår att du vill ha solsken till dina vackra höstfärger på träden. Min väderapp visar mulet i morgon och ösregn på tisdag. Så om du ser så solen får du gärna dela med dig. Temperaturen ska ligga på 15-17 grader så man får vara nöjd med det.

  Kram

  Gilla

  • Prinsen kan behöva lite kärlek och uppvaktning och Stårsa kan behöva någon att ge sin kärlek till.
   När jag fick klartecken från min läkare att volontära på katthemmet tryckte han extra på att jag måste försöka undvika kattbett. Alla bör uppsöka läkare efter ett kattbett men jag är så klart extra känslig. Hittills har det gått bra 😀 Det är sorgligt att vi får in så många kattungar men det är samtidigt en stor glädje att veta att nu har de det bra. Jag passar så klart på att sitta hos dem och ibland ha flera stycken i famnen 😀
   Det ska faktiskt bli halvklart vissa stunder under dagen i dag så jag hoppas få se lite fina färger upplysta av solen.
   Kram

   Gilla

 9. Mysiga bilder från katthemmet … härligt att se att kärleken finns även där 🙂 ♥
  Fina höstbilder hos dig, även om himlen är grå. Trodde jag kommenterat detta inlägg för någon dag sen, men antingen blev det aldrig av, eller så försvann kommentaren ut i rymden någonstans …
  Kram

  Gilla

  • Ja, en del katter är jättemysiga mot varandra och det är härligt att se att de flesta hittar någon eller några att ty sig till 😀
   Höstfärgerna lyser upp även i det grå men nu dröjer det nog inte länge innan nästan alla löv ligger på marken.
   Jag brukar alltid kolla spam för att inte missa någon kommentar men kanske har du bara missat att trycka på skicka. Så har jag gjort någon gång 😀
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s