Hemfärden

På måndagen var det dags för hemfärd från Uppsala men eftersom min son började sitt arbete först på eftermiddagen var det inte bråttom att lämna lägenheten. Vi hade redan på lördagen planerat att ta en promenad den här dagen och kombinera den promenaden med ett besök i en mataffär med ett välsorterat veganskt utbud. Jag har inte tillgång till ett lika rikt utbud i Östersund så jag ville köpa med mig vegansk salami. Två korvar blev det och även en förpackning med skivad roast beaf. Stavningen visar att det inte är kött i produkten (då skulle stavningen ha varit beef) utan ärtprotein. Kanske borde varan ha hetat roast peaf. Det ska bli spännande att smaka. Jag vet att salamin är god eftersom min son hade med sig en sådan på vår senaste resa norrut.

Vi gick i både stadsmiljö och i skog och park och naturligtvis kom vi ner till Fyrisån och följde den en bit.

Efter lunch tog jag med mig mitt pick och pack och körde norrut. Som vanligt hade jag bokat ett boende ungefär halvvägs och den här gången var målet en gammal gård, Karlsgården, strax söder om Järvsö. En bensträckare brukar jag behöva och, som så många gånger förr, blev det en promenad i Bollnäs. Den centralt belägna rastplatsen kan stå till tjänst med både bensin och en fin runda runt en liten sjö. Jag både tankade och promenerade i det helt fantastiska vädret.

Det kändes väldigt skönt att kunna stanna på halva vägen. Det är ganska lagom innan kroppen börjar bråka alltför mycket.

Utanför min stuga hade jag den här utsikten över Ljusnan. Plötsligt hörde jag ett mjau och när jag vände mig om kom en jättesöt katt gåendes mot mig med svansen rakt upp och med blicken fäst på mig. Naturligtvis satte jag mig på trappan utanför stugan och njöt en stund av både kattmys och utsikt. Men jag ville komma in och plocka upp mina kylvaror och sedan gå en liten promenad ner till sjön. Jag lyfte försiktigt ner katten ur mitt knä och gick in. Men så snart jag hade gjort det nödvändigaste gick jag ut igen.

Byggnaderna på den gård jag bodde på var gamla men jag tror att jag hade missförstått att det var på Karlsgården jag skulle bo. Den gården, som är ett museum och ägs av traktens hembygdsföreningar, låg alldeles granne med mina värdars gård.

Längs vägen gick jag förbi en fårhage och lite längre bort hörde jag gnäggande från hästar. Men jag såg aldrig någon häst så de måste ha varit skymda av något. Jag gick ner till sjön och tillbaka och det räckte. Det kändes att det hade blivit några promenader tidigare så det var skönt att komma in i stugvärmen, äta lite middag och sedan ta fram datorn.

Ibland känner jag mig väldigt gammal och dammig. Om en tv inte fungerar som en vanlig tv med en helt vanlig dekoder så försöker jag inte ens sätta på den. Jag har hört orden chromecast och appletv men jag har inte en susning om vad det innebär. Det vore nog lätt att ta reda på men intresset finns inte. Hemma hos mig är det tv med ett basutbud av kanaler (några extra som jag betalar för) och en inspelningsbar dekoder som gäller. Jag knäpper på tv:n och dekodern och något annat förstår jag mig inte på. De program jag vill se spelar jag in (förutom rapport) och sedan tittar jag när jag har tid och lust. Perfekt när programmen går på reklamkanaler. Bara att spola förbi det jag inte vill se. Så småningom kanske även jag skaffar någon streamingtjänst (jag är inte ens helt säker på den termen) men än så länge är jag nöjd med hur jag har det nu.

Här var det just en appletv (???) så jag tittade på rapport på datorn och var nöjd med det. Jag tyckte om den här stugan men jag kan inte förstå varför det är så vanligt med låga ryggstöd. Jag kan helt enkelt inte sitta i en soffa eller fåtölj som ser ut så här. Om den står mot en vägg kan jag lägga en kudde ovanför ryggstödet mot väggen och få stöd för bröstrygg och nacke. Men jag får ont bara av att tänka på att sitta i en soffa som den här. Det var inga problem. Jag bäddade den sköna sängen och bullade upp med några kuddar bakom rygg och nacke. Där satt jag bra.

I morse kom jag iväg redan sju på morgonen och jag var hemma ca kvart i elva. Det är alltid skönt att komma hem. Det blev en lat och faktiskt skön dag eftersom det har regnat sedan jag kom hem. Det gör inget att det inte blev någon promenad i dag. Det blir ordning på torpet igen i morgon.


14 comments

 1. Vilken bra och trevlig hemresa det blev. Stugan som du hyrde låg verkligen väldigt vackert. Så mysigt att få sällskap av en liten katt dessutom. Jag begrep inte ett ord av teven så jag hade förmodligen blivit programlös den kvällen 😉

  Kram och välkommen hem!

  Gilla

  • Ja, jag hade fortfarande tur med vädret på måndagen och höstfärgerna lyste upp hela min väg. En del stugor är extra mysiga. Både den förra, utanför Leksand, och den här var väldigt rena och fräscha men med helt olika inredning. Jag tycker om båda stilarna så det kanske blir fler besök där. Det är inte så dumt att få börja med att gosa med en katt när man kommer 😀
   Jag tror inte att du hade blivit programlös utan du hade säkert listat ut hur man ska göra. Det kanske är väldigt enkelt men jag orkade inte ens titta på de apparater och fjärrkontroller som fanns.
   Kram och tack!

   Gilla

 2. Underbart foto med kyrkan vid sjön. Jag blev lite nyfiken hur den ser ut på insidan. Du vet, jag och kyrkor. Vilka fina boende du hittar intill fina platser. Vad det beträffar tv så håller jag med dig. Det är ju en hel vetenskap. Jag har en liten låda på ön som är kopplad till min tv. Jag har nog sex kanaler på den tror jag. Jag kollar mest på min padda om jag vill se något. Förra veckan kollade jag faktiskt på tv, (idol) har nog inte hänt i år.
  Välkommen hem till hemmets lugna vrå!
  Kram

  Gilla

  • Då vet du var du ska stanna till nästa gång du kommer norrut 😀
   Jag visste hur den första stugan var och att jag hade trivts så bra i den så det var ingen överraskning. Den här stugan var lika fin men på ett annat sätt.
   Jag vill gärna tro att jag skulle ha löst gåtan om jag bara hade orkat ta itu med det. Det kan ju inte vara så svårt. Men jag hade ingen lust eller ork till det. Det spelar inte så stor roll när jag är på genomresa. Tv kan jag titta på hemma. Några säsonger har jag hängt med och tittat på idol och i år gör jag faktiskt det. Det är svårt att sluta titta när jag väl har börjat. Jag vill ju se hur det går för dem.
   Tack så mycket!
   Kram

   Gilla

  • Man får njuta de dagar solen visar sig och höstfärgerna lyser lite extra. Nu verkar det inte bli så mycket mer sol den närmaste tiden så jag hade verkligen tur under min resa. Hemma är alltid bäst så nu kan jag sitta här och ha det skönt och glädjas åt minnena av resan 😀

   Gilla

 3. Välkommen hem säger jag! Känns bra att hemresan är avklarad utan några problem längs vägen. Och många fårskallar har det blivit under resan, en tvåbent också, hihi
  Jag är ju väldigt oteknisk men har en chromecast vilket innebär att jag inte behöver spela in något utan hela utbudet från olika kanaler står till buds i de olika kanalernas play-tjänst. En del gratis, andra kan man få betala för. Jag tittar mest på SVT och TV4 så jag betalar inte för extra kanaler. Man slipper hålla reda på vad man vill spela in helt enkelt. Annars har det ju mindre betydelse. Jag kan ge ett exempel på varför jag tycker det är så bra. Säg att jag vill kolla på Idol, ett program jag följer år efter år, slaviskt. En kväll är jag lite sen med middag och hundrastning. Då kan jag bara strunta i att slå på teven och välja att börja titta en halvtimme senare. Jag blir alltså helt oberoende av programtider och det blir man fort bortskämd med…
  Hann du få med dig färdigtorkade trattisar hem? Vad skoj att kunna handla lite annat sortiment också i affär, hoppas det smakar
  Kram från pörtet

  Gilla

  • Tack Paula! Hur kul det än är att vara på resande fot så är det alltid skönt att komma hem. Jag fick en glimt av sommaren igen under helgen men nu är det höstrusk som gäller. Det gör inget. Det blir fler fina dagar snart igen 😀 Någon tvåbent fårskalle träffade jag inte men däremot en väldigt klok och trevlig kvinna 😀
   Min inspelningsbara dekoder gör att jag också kan komma in i ett pågående program och klicka på att jag vill se från början. Jag kan även pausa och spola fram och tillbaka. Men oftast spelar jag in det jag vill se för att inte missa t ex ett avsnitt i någon serie.
   Trattisarna lämnade jag kvar hos min son eftersom jag har så att jag klarar mig här hemma. Han var väldigt glad över att ha så mycket svamp 😀
   Jag blev lite hagalen där i affären men jag hade bara en liten kylväska så mer skulle inte ha fått plats. Men nu har jag många goda mackor att se fram emot.
   Kram

   Gilla

 4. Trevliga dagar i Uppsala med besök hos döttrarna i Örebro – och en visit hos Paula – vilken bra tripp det blev! Fantastiska bilder som alltid – och stugan där längs med hemvägen ligger verkligen vackert!
  Barnbarnsfamiljen har Apple-tv – och jag har inte lärt mig den – tur barnbarnen kan 🙂 Själv har jag tv via fiber som ingår i hyran med ”Telia mellan”- paketet … och jag har då tillgång till Plaý-tjänsterna som Paula skrev om – kanonbra.
  Ha det gott!
  Kram ♥

  Gilla

  • Det var en väldigt fin resa på alla sätt 😀 Stugan hade vackra omgivningar och det blir så klart ännu bättre när solen skiner.
   Barn lär sig väldigt snabbt och det är ju bra att de förstår sig på tekniken 😀 Jag har också tv via fiber och nu är det Tele 2 som har tagit över efter comhem. Jag har förmodligen också alla dessa playtjänster men jag har inte lyckats hitta lika många alternativ att titta på som jag gör via datorn.
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Ja du jag är lika dammig jag. Alla de nya orden som bara blir fler och fler och man känner sig väldigt dum i huvudet när de yngre ruskar på huvudet och ser en som en idiot. Cromcast är det enda jag vet vad det är. Det är när man tar fram program som man vill se på mobilen och sedan får programmet på tvn. Ja nog finns det en del att lära sig eller kanske bara låta bli och ha det som man har det. Vi kan i alla fall knäppa på tvn och det är väl huvudsaken.

  Gilla

 6. Jag håller med, jag är inte alls insatt i appletv och Netflix och sånt. Jag är helt enkelt inte intresserad. Tittar väldigt sällan på tv. Blir oftast på play på läsplattan. Föjer en serie nu som är fantastisk, Saknad aldrig glömd. Den går på svt. Ikväll börjar Bonde söker fru, det ser jag med skräckblandad förtjusning.
  Härliga dagar du haft!
  Kram

  Gilla

  • Jag tror inte att det är nödvändigt att hänga med i allt nytt tekniskt. Skulle vi vara tvungna att lära oss så skulle vi säkert klara det. Men det känns helt ointressant för mig också.
   Jag har sett de två första säsongerna av saknad aldrig glömd och nu spelar jag in de nya avsnitten. Jag väntar med att titta tills jag har allihop så att jag kan se allt i ett svep 😀
   Jättehärliga dagar och supertur med vädret.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s