Skogspromenad med en stor bonus

Strax före sju på morgonen gav jag mig iväg från stugan utanför Leksand och knappt tre timmar senare kom jag fram till Uppsala och kunde plinga på i porttelefonen hos min son. Vi var båda helt inställda på att komma ut och promenera någonstans i naturen och medan vi drack kaffe kollade vi på de förslag min son hade. Vi bestämde oss för att åka till ett naturreservat en kort bilresa bort. Matsäck måste man ha med sig och det blev ett gäng mackor med allt möjligt gott på. Kaffe och varsin liten kaka packades också ner.

Jag hade verkligen valt rätt helg att åka hit. Det var som en skön och något sval jämtländsk sommardag, helt perfekt för en ganska lätt vandring i en skog där naturtyperna varierade.

En fluga på en flugsvamp och en Ingrid framför samma flugsvamp.

Visst ser det härligt ut? Jag njöt av att vandra fram på fina stigar med mycket mossa och luft mellan träden och att ibland komma upp på stenhällar eller in i tätare skog med mycket rötter på stigen.

Efter ett tag blev vi hungriga och då smakade det väldigt bra med våra mackor.

Jag har ingen aning om vad jag såg eller hörde här men kanske var det ett flygplan.

Vi letade inte efter svamp men längs stigarna såg vi en hel del taggsvampar, fårtickor, några smörsoppar och en tegelkremla. Min son tyckte att det var kul att lära sig om dessa svampar och vi stoppade ner dem i en tygkasse som han hade i ryggsäcken. Vi hade inga ambitioner att försöka hitta trattisar eller kantareller men så plötsligt, när vi hade stannat till av någon anledning, tittade jag lite åt sidan och där växte några få trattkantareller. De hamnade bland de andra svamparna eftersom vi inte trodde att det skulle bli mycket mer än så.

Men har man väl hittat några trattisar så är ögonen sedan inställda på att se fler och min son flyttade snart över de han hade i tygpåsen till en av de bajspåsar jag fortfarande alltid har med i väska eller ryggsäck. Vi hade sett på kartan, på en av de skyltar som fanns efter stigen, att vi skulle komma fram till en korsning med ett skidspår och att det skulle bli en bra väg tillbaka. Där kom vi inte långt innan vi, efter lite fundering, valde att tömma tygpåsen på de svampar vi först hade plockat för att i stället fylla den med trattisar. Visserligen hade vi tre mindre plastpåsar men de räckte inte till så för oss var valet inte så svårt.

Tiden gick och vi bestämde oss för att vi inte hann med något kaffe. Min son gjorde som jag och rensade under plockning och därför hann det gå någon timme innan vi hade plockat relativt rent inom ett litet område. Som tur var kom en tjej och hennes schäfer förbi, även hon med en påse trattisar. Hon berättade att stigen tog slut lite längre fram och att det var ett kärr att ta sig igenom. Det kändes inte lockande och därför vände vi och gick tillbaka samma stig vi hade kommit på. Hade vi fortsatt på den stig vi var på så hade vi förmodligen blivit kvar mycket längre. Där är det inte så många som går och alla trattisar fick växa ifred. I alla fall tills vi kom. Hade vi haft tid och ork så hade vi kunnat plocka mycket mer men min son var väldigt nöjd med den mängd som hamnade på tork på hans matbord. Ganska många svampar hamnade i den supergoda pastarätt han bjöd mig på lite senare. Krämig och god pasta med svamp är bland det godaste man kan äta. Vilken svampbonus det blev.

I dag ska vi göra en dagstur till Örebro och där ska jag äntligen få krama mina döttrar och, om han vill, även min svärson.


14 comments

  • På något underligt vis blir det alltid mysigt och roligt när vi gör saker tillsammans 😀 Svampen kom som en glad överraskning. Det var superhärligt att kunna samlas allihop samtidigt och kramar fick jag. Det var efterlängtat 😀
   Kram

   Gilla

  • Jag har ingen lika fin skog nära mig så jag njuter otroligt mycket när jag kommer in i en så härlig skog med fina stigar och varierande utseende. Då saknar jag inte ens fjällen 😀
   Jag valde verkligen rätt helg att åka söderut. Underbart väder både lördag och söndag. Det ser ut att bli en fin resa norrut idag också.

   Gilla

 1. Skogen ser helt fantastisk ut – och vilken härlig utflykt det blev! Grattis till skörden av trattkantareller!
  Ha en trevlig resa till Örebro och döttrarna!
  Kram! ♥

  Gilla

  • Den var fantastisk 😀 Jag njöt för fullt och glädjen var på topp. Min son kommer nog att äta mycket svamp framöver. Han tror inte att svampen hinner torka innan han redan har gjort av med allt. Så det var jättekul att vi hittade så mycket gott i skogen åt honom 😀
   Dagen i Örebro var lika fin som alla andra dagar under min lilla tripp.
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Grattis till trattisskörden, det kunde ju inte ha blivit bättre! Och skogen såg jättemysig ut, nu har ni skogsbadat minsann! Ni kanske hade hittat trumpetsvamp vid kärret men tycker ni gjorde rätt som nöjde er med detta. Men nu vet både sonen och du ett fint svampställe att återvända till! Ha en fin dag med hela familjen idag! Kram

  Gilla

  • Tack! Nej, mycket bättre kunde det inte ha blivit och skogsbadet blev långt och superhärligt 😀 Vi hade kanske hittat massor av goda svampar längre fram men det kändes ganska lagom att sluta leta just då. Men dit lär nog min son, och kanske jag, återkomma.
   Dagen i Örebro blev precis så bra som jag hade hoppats och trott. Kramar, promenad, mat och en liten gnutta kattmys mixades till en härlig kombination 😀
   Kram

   Gilla

 3. Vilken härlig utflykt du och sonen kom ut på! Gott om svamp hittade ni också. Det lät som ett klokt beslut att vända och inte behöva ta itu med kärret.

  Kram och god söndagskväll!

  Gilla

  • Det var superhärligt med skönt väder, fin natur och all svamp 😀 Sällskapet var ju också det bästa. Det hade varit trevligt om vi hade kunnat gå en runda men vi vände hellre än utsatte oss för ett kärr. Enligt den förbipasserande tjejen kunde det finnas mycket kantareller längre fram men vi kände oss ganska nöjda med de fynd vi hade gjort.
   Kram och godmorgon!

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s