I valet och kvalet

Tanken var att jag skulle ta mig till fjällnatur för att försöka hitta kantareller eller trattkantareller. Jag vet inte varför de inte växer i skogarna runt Östersund men så verkar det vara. Vi har aldrig hittat något bra kantarellställe men vi brukade åka till en av min mans jobbarkompisar längre norrut i Jämtland för att plocka trattisar. Där, på en viss höjd och varken lägre eller högre, var det som en stor matta av just trattisar. Sedan jag flyttade tillbaka till Östersund har jag inte kommit mig för att ge mig ut på kantarelljakt men nu börjar båda sorterna ta slut. Jag hade ett rejält förråd med mig från Mjölby. När jag pratade med min storasyster i helgen så kom vi in på ämnet svamp och när jag sa att kantareller bara växer nära fjällen så sa hon det självklara ”varför åker du inte dit då?”. Jag hade inget bra svar på det mer än att det är lite långt och inte så kul att åka ensam. Men senare tänkte jag till och insåg att det absolut inte är att åka ensam som är ett problem. Jag kunde inte se något annat problem heller utan bara hur kul det skulle vara.

Jag bestämde mig igår för att i dag skulle bli den bästa dagen för en fjälltur. När jag vaknade var det en plusgrad och tjock dimma så jag gjorde mig ingen brådska. Men när klockan började närma sig 08.00 ville jag inte vänta längre utan gav mig iväg. I ryggsäcken fanns förutom matsäck och dricka min ihopfällbara svampkorg och en svampkniv. Ett sittunderlag kom också med eftersom jag förstod att det skulle vara kallt att sitta på en sten.

Dimman var tjock bitvis men ibland sprack den upp för att lite längre fram återigen bli väldigt tjock. Jag styrde mot Höglekardalen, en fjällby med många minnen från förr. Plötsligt lättade dimman precis lagom för att jag skulle se det första fjället, Drommen. Ni har sett konturen av Drommen många gånger i mina bilder men det är inte ofta jag kommer så här nära.

Bakom Drommen kommer Tjeknippen och ån heter Dammån.

Jag passerade Hovde och Bydalen innan jag kom till Höglekardagen. Där slutar allmän väg och jag parkerade, betalade de 20 kr det kostade och nu var jag tvungen att ta ett beslut. Jag skrev tidigare att tanken var att försöka hitta svamp men att vara i en dalgång mellan fjäll och inte klättra upp på en topp kändes lite fel. Det drog först åt fjälltoppen och kanske kunde det finnas svamp på vägen upp. Jag velade fram och tillbaka ett tag men till slut stålsatte jag mig och bestämde mig för att den här gången blir det ingen bestigning av fjäll utan en svampletarrunda i skogen. Det blev ganska bra det också.

Morgonens frost lämnade fortfarande spår efter sig.

Den här bron leder vidare mot den skog jag planerade att gå i.

Jag hade ingen färdig plan för hur jag skulle gå (väldigt olikt mig) utan började med att bara kliva in i stiglös skog. Jag hann inte gå långt innan jag kom fram till den här leden. Sommarled stod det på en skylt och det lät ju bra. Jag kollade en karta i mobilen och såg att den verkade lagom lång. I början var det en väldigt fin och lättgången stig.

Även om jag inte kom upp på en fjälltopp så skymtade jag några sådana lite då och då.

Den jämna och fina stigen växlade snart mellan att vara lerig, stenig och sank. Några små vattendrag skulle passeras och som ni ser har någon lagt ut en väldigt fin liten pinne som hjälpmedel. Jag höll i mig i björken och kände försiktigt med foten på pinnen. Den var hal och ostadig så jag samlade krafter och tog ett litet skutt över i stället. Något jag brukar undvika för rygg och höfters skull. Men det gick bra. Direkt efter skuttet hamnade jag i sankmark och ganska snart konstaterade jag att blöt om fötterna var något jag skulle vara under den här utflykten.

Där har vi Drommen och Tjeknippen igen.

Och där borta ligger Hovdehögen.

Jag hade inga höga förväntningar på att hitta den svamp jag letade efter. Det växte massor av olika svampar längs stigen men ingen som jag ville ha. Men det var inte lätt att ha koll på något utom på var jag satte fötterna så kanske missade jag mycket. Men så plötsligt, precis vid stigen, såg jag de första små trattisarna. Vilken lycka. Jag plockade de jag såg och ställde mig sedan upp för att se mig omkring. Då såg jag ännu fler och lite längre bort skymtade jag fler ändå. Här stannade jag nog minst en timme för jag rensar medan jag plockar och då tar det lite tid. När jag så småningom inte såg fler trattisar från där jag stod avstod jag från att leta mer och fortsatte min vandring. Svampen var tung av vatten och svampväskan var ganska tung att bära. Jag fick ihop så att det gott och väl räcker i ett år och säkert mer än så och då är det lika bra att sluta när det inte är uppenbart att det finns fler trattisar att plocka.

Ibland växer det någon annan liten svamp bland trattisarna och då gäller det att se upp så att den inte kommer med av bara farten. Jag vet inte vad det här är för sort men den är säkert inte bra att äta.

Jag kom fram till Storforsen i Storån och där la jag mitt sittunderlag på en sten och åt min lunch. Resterna av gårdagens hemgjorda pizza. Ihopvikt blev den som en extra god lunchmacka och att den var kall gjorde inget.

Vid Storforsen tog leden slut och det var bara att traska tillbaka samma väg igen. Mina fötter hade börjat torka men snart var de lika blöta igen. Men inte gjorde det mig något. Jag hade haft en otroligt skön dag och dessutom hittat det jag var ute efter. Ja, i alla fall delvis. Vanliga kantareller såg jag inte skymten av så kanske måste jag ge mig ut på svampletartur igen. Men kanske går jag hellre upp på en topp då.

När man kommer körandes ner mot Hallen, den ort som ligger precis där man tar av in mot de här fjällen, så är det en vidunderlig och lite hisnande känsla. Helt omöjligt att visa i en bild eftersom synintrycket är så mycket vidare och större. Synd bara att det inte finns fjäll åt det hållet också.

Min skörd som jag är väldigt nöjd med.

Jag plockade fram min svamptork, som jag inte har använt sedan jag flyttade hit. Nu är den i full färd med att torka den första omgången trattisar och under tiden får resten ligga och torka på en tidning.


23 comments

 1. Man måste på något sätt ställa in ögonen på trattkantareller, men när man väl hittat en så hittar man fler. Tyvärr är konkurrensen om dessa hög i Stockholmsområdet, för stor befolkning på en för liten yta, så man måste söka sig långt bort för att hitta dessa delikatesser.

  Gillad av 1 person

 2. Det var inget dåligt resultat! Väl värt resa, tycker jag. Fjäll och forsar fick du också med på resan, så jag förstår att du är nöjd. En svamptork är nog bra att ha när man kommer hem med en sådan mängd.

  Gilla

  • Jag är väldigt nöjd med resultatet 😀 Förutom svampfyndet så är det ju alltid trevligt med en tripp till fjällen. Särskilt när vädret är så fint.
   Jag hade större behov av en svamptork nere i Mjölby för där blev det mycket mer svamp plockat. Kul att få användning av den igen.

   Gilla

 3. Jag brukar ju gärna gå med blicken ner i marken i skogen. Men hade jag dina vyer framför ögonen med vatten, forsar, fjäll och allt möjligt vete sjutton om jag kunde koncentrera mig! Kul att du kom iväg så snart efter att du tänkt tanken. Du tror inte det är försent för gulisarna? Här brukar de sällan växa samtidigt. Jag hittade överraskande nog trattisar idag, kanske en tiondel av din skörd, och jättesmå var de. men jag var inte alls ute o letade, de bara överföll mig….nästan! Tyvärr gjorde älgflugorna också det, så glädjen var inte total. Som tur hade jag en tröja med huva som jag kunde försöka skydda mig med, men glädjen försvinner direkt.Tack o lov stannade det vi en äckelfluga på armen denna gång. Hoppas den inte förflyttar sig så snabb norrut, det vore förödande för ren-näringen. De förstör ju alla pälsar och skinn…och djuren får lida.
  Men så nöjd du nu kan vara över dagens goda skörd. Och kul att kunna torka i svamptork, vi fick ofta så stora skördar så det inte hade räckt på långa vägar, hela vardagsrummet brukade vara tapetserat med tidningspapper med trattisar på. Det var tider det…
  Kramen

  Gilla

  • Beroende på underlag varierar det hur mycket jag kan se mig omkring och hur mycket jag måste hålla koll på fötterna. På den här stigen var det mest ner mot fötterna jag tittade. Men ibland stannade jag till bara för att titta och det måste man när det finns fina saker att titta på. Trattisarna hittade jag bara genom tur och att de växte precis bredvid min ena fot 😀 Du har säkert rätt i att de gula kantarellerna har haft sin period redan men jag har för mig att vi en gång hittade några sådana när vi var iväg på trattisjakt. När jag tänker efter inser jag att det nog inte är det vanliga. Kanske försöker jag lite tidigare på säsongen nästa år. Så länge är jag väldigt nöjd med de svampar jag hittade 😀
   Någon sa till mig att älgfluga är samma sak som broms men nu när jag googlar ser jag att det inte stämmer. Jag vet inte om de finns här uppe men jag har inte sett till någon. Tack och lov för det.
   Jag har också haft perioder med svamp på tidningar i alla rum men jag tröttnade på det och investerade i en tork. Lite snabbare går det men allt får inte plats samtidigt och därför ligger fortfarande en del svamp kvar på tidningen. Men inte lika länge.
   Kram

   Gilla

 4. Jammen var du heldig med kantarellfangsten din! Her har det ennå ikke vært nattefrost, men jeg må vel snart ordne til litt varme i drivhuset så jeg får tomater i lang tid framover.

  Gilla

  • Jag hade tur som såg dem och när man väl har hittat några trattkantareller så brukar det alltid finnas fler i närheten. Det var första nattfrosten här men svampen hade i alla fall klarat sig 😀

   Gilla

  • Ja, den är fin och jag reagerar starkt varenda gång jag ser den 😀 Jag hade kanske hittat ännu fler trattisar om jag bara hade sett mig omkring lite men det var lagom mycket för mig att bära. Nu vet jag ju var de växer så det får kanske bli en årlig tur dit.
   Jag ska till Uppsala nästa helg och kanske kan vi hitta lite svamp då. Men den lämnar jag i så fall kvar hos M 😀

   Gilla

 5. Jag blir som vanligt helt fascinerad av dina vackra bilder, tycker landskapet hos dig är fantastiskt. Att kunna ta sig iväg och få se såna vyer, helt magiskt!
  Kram

  Gilla

 6. Vad jag njuter av dina fina foton. Jag hade mer än gärna hängt med på en tur med svampkorgen om jag bott lite närmare dig. Grattis till den fina svampen du plockat. Smart att rensa den när du ändå är i skogen. Jag har också funderat på att köpa mig en torkmojäng. Jag har torkat lite svamp intill vedspisen i stugan. Den smulade jag ner i en soppa idag innan jag for hemåt för att jobba.
  Önskar dig en härlig söndag!

  Kram

  Gilla

  • Tack Lotta! Det hade varit kul att ha med dig i skogen men jag tror nog att det finns trattisar hos dig också. Säkert mycket vanligare också än här där man måste veta vart man ska åka. Jag gillar att ta det lugnt medan jag plockar svamp och att rensa den samtidigt. Det är otroligt skönt att det är klart när man kommer hem. Jag köpte svamptorken när jag började tröttna på att ha tidningar med svamp överallt och jag har haft ganska mycket nytta av den. Det var ju fint att den kom till användning igen.
   Kram

   Gilla

 7. Jag är full av beundran över dig som ensam drar iväg till fjällen. Det brukar ju vara stenigt att gå också. Jag gillar inte fjällen. Det är för blåsigt och öde för mig. Här finns det inte gula kantareller heller men rödgultrumpetsvamp och trattisar finns det gott om i alla fall iår. En sådan där manick att torka svamp i är nog bra att ha. Jag torkar mina på myggnätet som jag har i fönstret på sommaren och det går ju bra men tar en väldig plats.

  Gilla

  • Det är inte så beundransvärt utan väldigt skönt att komma iväg. Kul att se något annat än de vanliga stigarna också 😀 Jag har ju läst om dina fina fynd i skogen och nu har vi båda välfyllda svampförråd inför vintern. Svamptorken är väldigt bra. Man kan torka frukt i den också men det har jag inte gjort. Myggnät är säkert också bra om man har gott om plats. Jag brukade lägga ut svamparna på tidningar men det tar också en väldig plats.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s