Livet som sjubarnsmor

Vem som helst skulle vara sliten om man hade fött sju barn och dessutom vid ett tillfälle. Är man utöver det upphittad i och räddad från att bo i ett däck så är det ett litet under att det finns så mycket krafter kvar till att vara en superduktig kattmamma. Märkligt nog hörde jag att ägaren vill ha tillbaka sin katt efter att vi har tagit hand om henne och hennes ungar. Om det stämmer hoppas jag att det blir fakturerat ett högt belopp för den omvårdnad och tid som läggs ner för att alla ska må bra. Jag tar för givet att katthemmet ser till att det aldrig blir någon mer kull efter det här genom att låta en veterinär kastrera den fina mamman. Både mamma och alla barn var trygga och lät mig komma nära. Efter att ha tvättat händerna och spritat dem ordentligt klappade jag allihop och när två småttingar kom snubblande fram till mig kunde jag lyfta upp dem och mysa riktigt mycket.

Mobilen hade inte ett lätt jobb med att fota alla dessa ljuvliga men väldigt rörliga sötnosar.

I ett annat rum visade en söt kisse hur man kan göra för att få i sig vatten utan att riskera att blöta ner nosen. Tyvärr blev han störd så jag fick bara med en liten kort förevisning.

Efter att mitt pass var klart kände jag att jag ville ta en promenad innan jag åkte hem. Det blev en tur till Lillsjön som ligger bra till när jag har varit på katthemmet. Det blåste ganska rejält och temperaturen höll sig på ca 8 grader så jag valde att gå på stigar inne i skogen. En väldigt skön promenad och jag fick med mig en liten påse med svamp. Blodriskor, smörsopp, citronslemskivling, fårticka och några små fjälliga bläcksvampar. Jag har alltid med mig en svampkniv och någon påse när jag är ute och går den här tiden på året.

Några trevliga möten blev det också. En kvinna blev så intresserad av vad jag gjorde för fynd när jag plockade en blodriska. Det blev ett trevligt samtal där vi konstaterade att vi heter nästan likadant och har döttrar i samma stad. Hon skulle köra dit efter promenaden så det var anledningen till att vi insåg de likheterna. Ett annat möte kom lite senare då jag mötte en man med en jämthund. Som vanligt var det hunden jag tittade på men när vi hade passerat varandra sa mannen ”men det är ju du”. Jaa, svarade jag för så var det ju 😀 Då såg jag att det var en bekant från Oviken och det blev också ett trevligt samtal. Sedan åkte jag hem, log åt en granne som sa att hon skulle fara på buan (översättning: åka till affären), förvällde min svamp och fixade lunch. Jag är glad över de svampfynd jag gör men jag skulle så gärna vilja hitta kantareller. Kanske borde jag ta mig till någon del av fjällvärlden för att se om jag kan hitta några. Nu när tanken är väckt blir det säkert så någon dag när det känns som om förutsättningarna är bra.


26 comments

 1. Vilken underbart söt liten kattfamilj och vilken fin mamma. Ska jag vara helt ärlig så hoppas jag faktiskt att ägaren inte får tillbaka dem för djurägaransvaret har väl fungerat sådär om man ska vara ärlig.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • De är så söta att jag nästan smälter 😀 Vi har 28 små kattungar på katthemmet just nu så det finns massor av sött att titta på. Men det är ju dubbelbottnat. Jag önskar också att inte ägaren får rätt att ta tillbaka sin katt men jag vet inte hur länsstyrelsen tänker i det fallet. Det är ju de som ger oss uppdraget att ta hand om katter och det är de som tar beslut i liknande frågor.
   Kram

   Gilla

 2. Åh gud så søte små. Små hjerteknusere, håper ikke denne egoistiske eieren får tilbake pusen sin. Så godt at dette kattehjemmet finnes og så heldig du er som får kose med disse små til de får nye flotte hjem.

  Gilla

  • Underbara små varelser som tar sig rakt in i mitt hjärta 😀 Jag hoppas också att ägaren inte får tillbaka kattmamman efter att ha skött sig så illa.
   Ja visst är jag lycklig som får komma dit och träffa alla dessa sötpluttar. Tyvärr så är det alldeles för många som väntar på att få plats hos oss.

   Gilla

 3. Det trodde jag inte… att ägaren kunde få tillbaks katten. Eller katterna. Kommer hen att få hem alla ungarna också?
  Kanske behöver man åka till fjällen för att hitta kantareller för inte har jag då sett en enda häromkring. Men där vi var i fjällen fanns heller inga. Däremot väldigt fina soppar. Tänkte plocka när vi var på tillbakaväg på vandringen, men då var det liksom inte läge.

  Gilla

  • Nej, det trodde inte jag heller. Men kanske är omständigheterna inte så som jag tog för givet. Kanske hade kattmamman bara gått undan för att föda sina ungar men jag tror att Länsstyrelsen har bättre koll än så innan de ber katthemmet om en insats. Som jag förstod det är det bara kattmamman som ägaren vill ha tillbaka. Det kan ju vara juridiskt svårt att inte gå med på det men jag har inte koll på allt som gäller.
   Jag kommer säkert inte hitta några kantareller men om jag inte försöker blir det definitivt inga 😀 Om inte annat så kan det bli en skön promenad. Om jag hittar massor så lovar jag att visa dig var de finns 😀

   Gilla

 4. Ljuvliga bilder på kattfamiljen – och vilken duktig kattmamma! Bra om hon kan få komma hem igen, hopas kattägaren betalar för sig!
  Kul med dina svampfynd – här finns ingenting just nu!
  Ha en fin tisdag!
  Kram

  Gilla

  • En väldigt fin kattfamilj och en mamma som verkligen gör sitt allra bästa 😀 Kanske har du rätt i att det är bra om hon kan komma tillbaka till ägaren men jag gissar att det fanns en orsak till att länsstyrelsen gav katthemmet uppdraget att ta hand om henne och hennes ungar. Men om ägaren är beredd att stå för alla kostnader så kanske det betyder att katten är omtyckt och välskött. Kanske försvann hon bara när det var dags att föda.
   Jag har hört att det är torrt i Östergötland. Min storasysters svampskogar är också ganska tomma. Här har vi gott om en del sorter men inte de som jag allra helst vill hitta nu.
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Men gud vilka söta kattungar!! Vad mysigt att få hjälpa till på ett katthem. Men varför hamnade dom på hemmet från början om nu ägaren vill ha tillbaka dom?
  Kram

  Gilla

  • Helt sanslöst söta och väldigt, väldigt mjuka 😀 Det är jättemysigt att få vara en del av verksamheten och de katter vi ser är ju de som har tur att bli omhändertagna. Jag vet faktiskt inte vad det här omhändertagandet berodde på. Kanske hittades katterna av någon som trodde att de var övergivna men mamman bara hade gått iväg för att föda sina ungar. Men om ägaren kunde hittas så lätt så finns det säkert någon anledning till att hon inte genast fick tillbaka sin katt. Kanske har ägaren juridisk rätt att få henne tillbaka om inte vanskötsel kan bevisas. Jag kan bara gissa men jag hoppas att det blir en bra lösning.
   Kram

   Gilla

 6. Nu knep det till av kattlängtan! Oj så underbara de är, hela familjen! Så många ungar har aldrig mina katter haft, max fem vill jag minnas, o det var ett riktigt sjå! Kan inte uttala mig i kattärendet som sådant, men om man äger en katt som hamnar på katthemmet har man inte då förbrukat förtroendet att ha katt? Finns säkert många undantag från regeln, kommer bara inte på någon just nu.
  Vilka trevliga möten under promenaden, visst blir man lite upplivad när man träffar trevligt folk! I synnerhet vi som lever som enbor kan ju uppleva en viss avsaknad av samtalspartner emellanåt.
  Jag är glad över mina nya grannar som är vänliga men aldrig tränger sig på. Har ni kantareller däruppe? Dum fråga förmodligen, eftersom du ska iväg och leta…då vet du ju att det finns. Enda gången jag varit uppåt norr på hösten hittade vi några svampar som påminde om trattkantareller men ändå inte så jag vågade inte plocka dem. Senare lärde jag mig att de har ett lite annat utseende uppe i fjällvärlden….
  Kram från pörtet

  Gilla

  • Inte underligt att du känner längtan när du är van vid att ha fina katter hos dig. Jag kan så lite om katter och har ingen aning om hur stora kullar de vanligtvis får. Men det här är den första kullen med sju ungar sedan jag började på katthemmet. Egentligen vet jag inte heller tillräckligt för att säga att ägaren är bra eller dålig. Jag tänkte först som du men kanske gick kattmamman bara iväg för att föda sina ungar. Men förmodligen ligger det något mer bakom eftersom länsstyrelsen gav oss uppdraget att ta hand om hela familjen.
   Jag tycker om att småprata lite med folk som stannar till för en pratstund. Det blir ganska ytliga samtal men det känns ändå bra att få lite mänsklig kontakt. Jag har också vänliga och trevliga grannar men det räcker så bra med att prata bort en stund och sedan gå var och en till sig. Det finns inga kantareller i närheten av Östersund men underligt nog växer de i viss fjällnära natur. Likadant är det med trattisar. Nu har jag nyss kommit hem från min fjälltur och helt utan svamp blev jag inte. Men mer om det i nästa inlägg 😀 Jag visste inte att trattkantareller ser annorlunda ut här i norr. Jag tycker att de ser ut ungefär som de jag minns från min tid söderut men jag kan ha missat någon skillnad. Är du säker på att det inte är rödgul trumpetsvamp du menar. Den är ganska lik trattkantarellerna om man inte har dem precis bredvid varandra. Då ser man skillnad.
   Kram

   Gilla

 7. Men åh så ljuvliga kattungar. Färgkombinationerna är ju så fina. Tycker dock att det är konstigt att ägarna vill ha tillbaka katten och ungarna. Kan inte låta bli att tänka att de vill tjäna sig en hacka.

  Gilla

  • Underbart söta små knyten och nu har de det bra och får både kärlek och god omvårdnad av både oss volontärer och mamman 😀
   Jag vet inte historien bakom att ägaren verkar vilja ha tillbaka katten. Kanske är det inte så illa som man kan tro men eftersom länsstyrelsen vill att vi ska ha dem på katthemmet så är det säkert något som är problematiskt. Jag tror inte att ägaren vill ha kattungarna utan bara mamman.

   Gilla

 8. Vilka gulliga kattungar. Min första katt var randig som dom där och jag tycker faktiskt att just randiga katter är så fina. Här finns det inte gula kantareller men iår har det varit massor med rödgul trumpetsvamp och jag har faktiskt hittat ett nytt ställe till och med efter att man förstörde mitt gamla ställe med kalhygge och ris.

  Gilla

  • Ja, visst är det helt bedårande 😀 Jag har ingen speciell favorit bland färger på katter. De är fina allihop och särskilt när de är små och gulliga.
   Jag skulle bli superglad om jag hittade ett ställe med massor av kantareller men det får jag nog bara drömma om. Grattis till att du hittade trumpetsvampen 😀

   Gilla

 9. Tack för nattens skratt, du är ju så rolig. Visst fick vovve och du en liten gosestund när du mötte man med hund från Oviken.
  Kära nån vilka söta katter, jag hade nog stoppat en i fickan när de blir tillräckligt stora för det. Men jag hade haft svårt att välja.
  Jag ska ta en lite svamptur i morgon.

  Kram

  Gilla

  • Kul att kunna bjuda på ett skratt även om jag inte är helt säker på vad som var så roligt 😀 Självklart passade jag på att gosa med vovven medan jag pratade med hussen. Du förstår nog att jag blir sugen på att ha en liten kissemiss hemma när jag ser alla dessa sötnosar. Men jag är duktig och står emot. Mitt motto är ”jag ska inte ha något som hindrar mig” och en katt eller en hund skulle jag absolut behöva anpassa mig till. Lite tomt och trist är det men även väldigt skönt. Hoppas svampturen blev lyckad 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s