Blandad kompott

Det är lite glest mellan inläggen men då och då dyker den där sköna längtan efter att blogga upp och då får det bli en sammanfattning av det lilla man har upplevt sedan sist. I förmiddags gick jag ut i tron att jag skulle kunna undvika regn men nästan genast började det dugga och efter en liten stund blev det ett litet strilande. Men jag struntade i det och tänkte att om jag blir blöt så får jag torka och byta kläder när jag kommer hem. Lustigt nog var det medan jag gick i skogen och försökte undvika regnet som jag kände att ett inlägg var på gång.

Den senaste veckan har jag spanat lite efter höstfärger men det är ont om dem än så länge. En och annan rönn börjar skifta lite men som ni ser är det fortfarande grönt som överväger.

Det är t o m lite sommarkänsla nere i gräset.

Att det är höst märks mest på att svamptillgången ökar. Jag letar inte aktivt efter svamp när jag går ut men jag har insett att en svampkniv och någon slags påse är bra att ha med på promenaderna. Oftast kommer jag hem med några små fynd. Sorterna varierar men nästan varje dag hittar jag åtminstone en sopp. I övrigt har jag plockat blodriskor, citronslemskivlingar, röksvampar (bara de små med vitt kött), fjällig bläcksvamp (bara små och helt vita) och blek taggsvamp. Det har blivit en fin blandning som jag har förvällt och fryst in. I dag, och som syns på den sista bilden, plockade jag för första gången fjällig taggsvamp. Jag var lite osäker på matvärdet men googlade lite snabbt att de är ätliga. Jag ville ändå kolla upp dem lite mer när jag kom hem och det jag läste fick mig att slänga hela högen i komposten. Bara en stjärna och inte alls gott enligt många omdömen. Kvar från dagens skörd blev bara en liten blodriska, en nästan lika liten citronslemskivling och en liten sopp. De ska förhoppningsvis få sällskap av fler goda svampar i morgon.

Jag har så klart även varit på katthemmet och njutit av härliga mysstunder men även känt lite sorg över människors dumhet och känslokyla. Ni kanske har sett nyheter om att det är massor av katter som bara har lämnats vind för våg eller av andra anledningar är i behov av skydd och hjälp. Även på ”mitt” katthem är det en väntelista på att få komma och bli väl omskött. Vi har väldigt många nyfödda små kissekatter och minst en dräktig katt till är på ingång. Jag är glad över att kunna säga att det oftast går bra men det händer att någon inte klarar sig. Men det är många katter som aldrig får chansen att komma in i värmen och nu kommer tyvärr ett stort antal av dessa katter att fara väldigt illa och kanske dö under kommande höst och vinter. Hur kan någon inbilla sig att en familjekatt plötsligt klarar sig helt på egen hand och bara lämna den?

Här är i alla fall några av de lyckligt lottade sötnosar som får både kärlek och omvårdnad. Jag tycker att de tre första bilderna är roliga eftersom de visar samma katts helt olika ansiktsuttryck.

Vad har hänt för övrigt sedan sist? Jo, t ex så har min dammsugare helt gett upp. Jag skulle dammsuga i förrgår och den vägrade starta. Jag konstaterade att det var el i urtaget och att det inte var glapp i sladden. Efter mer än tio års tjänst är den nog värd att gå i pension så nu ska den så småningom förpassas till en återvinningsstation. Men en dammsugare behöver man ha och jag satte mig vid datorn och letade. Efter en del jämförelser och läsande av omdömen fastnade jag för en sladdlös variant med stark motor, lågt ljud, stor uppsamlingsbehållare, många tillbehör och liten vikt. Dessutom billigare än motsvarande kända märken just pga att den inte är så välkänd och även för att den säljs direkt från tillverkaren utan mellanhänder. Om det blev rätt val återstår att se men jag hoppas att jag ska bli nöjd.

Jag har nu fått en tid för en tredje dos av vaccinet mot covid-19. Det har gjorts studier på Sahlgrenska och som väntat behöver vi organtransplanterade en extra dos för att få fullt skydd. Om det nu räcker med det, det har ju inte forskats på det ännu. Jag tar så klart tacksamt emot denna extra spruta och hoppas att jag nu blir lika skyddad som de flesta andra.


15 comments

 1. Härligt med svamp trots att du inte letar aktivt, här nere måste man leta aktivt annars hittar man ingenting, det är helt enkelt för många ute i skogen, så man måste långt bort från allfarvägarna. Bra att du får en tredje spruta!

  Gilla

  • Jag har fortfarande en del torkad svamp kvar från Mjölby men lite påfyllning i frysen är inte så dumt. Men jag har hittat lika mycket längs gångvägar och på gräsytor mellan bostadsområden så håll ögonen öppna där också.
   Jag tackar självklart ja till den tredje dosen och hoppas att den gör det den ska.

   Gillad av 1 person

 2. Du och jag plockar svamp på samma vis! Jag har en nylonkasse, lite stadigare, med ett sytt botten som gör att grejerna inte mosas direkt, o en svampkniv. Det är det enda som behövs. Vad ska jag med svampkorgar till när jag inte direkt rör mig i en riktig svampskog och de är tunga och otympliga att bära även som tomma. Igår hittade jag några bläcksvampar i en gräsmatta, men nu är det så torrt att alla karljohan är dåliga. Taggsvamp är den enda jag inte hittat alls, o de som är så goda att lägga in som sill! Men synd att klaga, kommer sällan hem helt tomhänt. Fjälliga taggsvampen plockar inte jag heller, men den är vacker att se på! Katter ja, tror man håller på att förbereda en lag som kräver sterilisering av utegående katter, men nu blev jag osäker på om det var här eller i Finland. Det är ju samma problem där…Fick för någon vecka sedan fina fotobevis att mina kissar har det så bra. Vilken tur jag ändå hade som fann ett bra hem!
  Kram från pörtet

  Gilla

  • Jag har en hel del bajspåsar kvar och det är de som alltid är med nu. Men jag tycker att det är lite pinsamt att gå med en bajspåse med svamp i (det syns ju inte vad som finns i påsen och utan hund är det lite märkligt) så jag lägger den i en något större påse med handtag 😀 Jag har en fin svampväska med nät i botten och fyra avdelningar men det är precis som du skriver. Vad ska jag kånka med den för när det blir så liten skörd varje gång och det inte ens är säkert att jag hittar någon svamp? Jag läste att just den fjälliga taggsvampen kunde vara en bra ersättare för sill men jag har ingen lust att prova. Jag skulle allra helst vilja hitta kantareller eller trattisar men då måste jag ge mig upp i fjällvärlden och det blir inte av.
   Jag vet att någon slags lag ska komma gällande katter och jag tror att de även omfattas av den lag om husdjur som kom tidigare. Men jag har ingen riktig koll och oavsett lagar så gör folk som de vill i alla fall. Det är ruskigt att vettet försvinner helt när husdjuret blir ett problem.
   Du hittade ett fint hem åt dina katter och det måste kännas otroligt bra 😀
   Kram

   Gilla

 3. Ja det är vackert i naturen nu.
  Människor som behandlar djur illa önskar jag allt ont. Jag kan verkligen inte förstå. Mina djur är familjemedlemmar och behandlas därefter. Vilka roliga bilder på katten med olika ansiktsuttryck!
  Så du ska få påfyllning av vaccinet, det låter bra!
  Kram

  Gilla

  • Det är vackert och ännu vackrare ska det bli snart 😀
   Jag känner likadant om människor som beter sig illa mot djur…eller barn. Jag kan helt enkelt inte förstå hur man fungerar om man gör så. De hundar och de katter vi har haft har också självklart varit familjemedlemmar och styrt mycket av vår vardag. Det är ett ansvar men med otroligt mycket glädje.
   Katterna på katthemmet bjuder på många roliga tillfällen 😀
   Ja, jag behöver tydligen en dos till och jag hoppas att den ska ge mig det lilla extra.
   Kram

   Gilla

 4. Jag tycker det är skrämmande att människor bara kan överge ett djur som tidigare varit en familjemedlem. Det övergår mitt förstånd hur man kan tänka så? Man blir helt enkelt både arg, ledsen och besviken. Men det finns många oseriösa när det handlar om djur. Senast i dag såg jag en annons om hundar av vår ras som såldes för en bråkdel av ordinarie pris. De såldes oreggade, ovaccinerade och ej veterinärbesiktigade. Säljaren behövde en veckas varsel på att ta emot en spekulant som ville se valparna. Prata om varningsklockor där! Så all ära än en gång till alla er som kämpar för djurens bästa ❤

  Så skönt för dig att få en tredje spruta. Tyvärr finns det ju ingen större forskning om hur långt skydd vaccinet ger och det är självklart en stor osäkerhet som blir än större för dig.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Jag kan helt enkelt inte förstå hur man kan behandla djur så illa som tyvärr många gör. Ditt exempel med annonsen gör mig mörkrädd och jag blir arg av tanken på att det finns folk som utnyttjar djur på alla möjliga grymma sätt och att det finns så många som är beredda att köpa dessa billiga hundar som kanske kommer från rena avelsfabriker. Det lilla jag gör på katthemmet vägs upp flera gånger om av den glädje det ger mig men det finns andra riktiga eldsjälar som jag verkligen beundrar. Vilket engagemang det finns och det är en väldig tur att de personerna finns.
   Jag har känt mig trygg med de två sprutor jag har fått men det är klart att jag vill ha den tredje om den behövs för att ge mig ett ännu bättre skydd. Jag kommer nog ändå att fortsätta att leva med viss försiktighet ett tag till. Det är ju också ganska skönt att få maten hemlevererad 😀
   Kram och detsamma!

   Gillad av 1 person

 5. Så synd det ikke var særlig gode sopper du fant på turen så du måtte kaste de. Her er det dårlig med sopp, det er alt for tørt i skauen. Virker som de lite spiselige soppene ikke trenger så mye vann som de som er spiselige. Her er det spådd litt regn framover, det trengs virkelig.

  Gilla

 6. Tänk att du ändå hittar en del ätliga svampar när du promenerar. Jag vågar mig bara på sopp, kantareller och trumpetsvamp. Och taggsvamp och fårticka. Men det blir ingen stor skörd för mig i de här trakterna. Även om jag ser andra sorter som jag tror är ätliga, så får de stanna kvar där de står. T.ex. har jag sett fina vita fjälliga bläcksvampar, är jag ganska säker på.

  Så bra att du har tid för din tredje vaccindos. Än är inte pandemin över. Undrar om den nånsin är över…?
  Dotterns svärföräldrar, boende i Stockholm, har båda nyligen drabbats av Corona trots att de är dubbelvaccinerade. Så det gäller att inte sänka garden. ( De drabbades lindrigt, tack och lov, och jag tror att de båda är friska igen).

  Gilla

  • Det blir inte så många svampar varje gång men ofta kommer jag hem med något fynd. Jag skulle gärna veta mer om vilka svampar som är goda men jag är för lat för att lära mig 😀 Jag tror inte det finns någon förväxlingssvamp till fjällig bläcksvamp så hittar du små, vita exemplar så är det säkert helt ok.
   Jag har känt mig ganska skyddad av de två doser jag har fått men nu undrar jag om jag någonsin kommer att bilda tillräckligt med antikroppar. Men jag ska så klart ta den här sprutan och hoppas på det bästa. Det var nog bra att din dotters svärföräldrar var vaccinerade när de blev sjuka. Annars kunde det ha gått mycket värre.

   Gilla

 7. Vilka söta katter. Den översta på bilderna är ju bara för underbar. Den får gärna hoppar ut ur datorn och sätta sig här hos mig på skrivbordet. Vi skulle behöva en katt här på jobbet.
  Oj så mycket svamp du hittat. Det blir gott att ha i sås och annat där svamp passar. Minns din goda svampsås som du hade då jag var hos dig. Smaskigt!
  Vad glad jag blir att du fått tid till din tredje spruta. Allra helst nu när de ska släppa på restriktionerna.

  Kram

  Gilla

  • En del katter känner man lite extra för och tyvärr blir det väl så att de som är mest tillgivna och vågar närma sig blir favoriter. Den översta katten är precis så. Men allra gladast blir jag alltid när en osäker och rädd katt börjar våga sig fram. Då smälter jag.
   Den här sortens svamp, som blir infryst som blandsvamp, passar bäst i pajer, stuvningar och varma mackor men de funkar så klart i en sås också. Jag är lite osäker på vad jag hade för slags mat med sås när du var här men jag är glad för att du gillade det du fick 😀
   Jag tar självklart emot den tredje dosen och hoppas på att den ska ge mig ett bra skydd. Det är lite underligt att bli betraktad som skör när jag inte ens har haft en förkylning sedan transplantationen. Men man får väl tro på experterna 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s