Från Narvik till Fauske.

Vi hade en väldigt fin lägenhet i Narvik och inte behövde vi tänka på städning heller. Vi diskar alltid upp efter oss och torkar av ytorna i köket men båda boendena i Norge hade en städavgift inkluderad i priset. Ganska skönt men vi är både snabba och effektiva när vi ska lämna ett boende. Det är alltså inte särskilt betungande att lämna boendena i samma skick som när vi kom. Det hängde regn i luften och tidvis var det väldigt disigt men vi såg tillräckligt av fjällen för att bli nöjda. Jag kan redan nu varna för att det kommer en hel drös bilder med fjäll som motiv. Vi hade inga uppgjorda planer för dagen mer än att vi ville se så mycket vacker natur som möjligt och att stanna till när vi såg något fint. Vi hann inte långt innan vi stannade för att se lite närmare på den bro vi såg från lägenheten.

Hålogalandsbron är en vägbro som korsar Rombaksfjorden utanför Narvik i Nordnorge. Bron består av två filer och en gång- och cykelbana. Bron är Norges näst längsta hängbro och tredje längsta bro. Bron, som stod klar 2018, är en del av projektet att göra E6 mellan Narvik och Bjerkvik säkrare och mer framkomlig. Wikipedia

Vi följde E6:an och det var inte så dumt. Vi fick se oss mätta på fjäll och en del annat längs vägen. Den här dagen var det resan som var målet.

Titta, ett stort troll tittar ner på oss!

Vi åkte igenom många tunnlar och redan som barn fick jag veta att norrmännen är duktiga på tunnelbyggen genom bergen.

Vi hittade en fin plats där vi kunde sträcka på benen lite. Min lilla blå bil ser ganska malplacerad ut i sällskapet. Stenen är ett av många krigsmonument från andra världskriget.

Min son hade precis bestämt sig för att bada här när regnet kom. Det blev inget bad men kanske var det ganska skönt att bryta badtrenden. Det här blev första dagen utan bad för honom under vår resa.

Det var snabba skiftningar i vädret. Plötsligt såg det ut som nedan men jag tycker att det var ganska trevligt med dis och dimma som ibland lättade och gav oss tydligare motiv.

Nästan alla fjällbilder är tagna från bilen under färd. Ibland gör regndroppar att det blir vita, suddiga fläckar men jag är ändå ganska nöjd med att det funkade så bra som det gjorde. Eftersom jag inte hade hunnit få mitt nya körkort innan vi åkte så tyckte både jag och min son att det var bäst att han fick köra genom Finland och Norge. Jag frågade polisen i gränskontrollen om det var ok att jag körde när jag bara hade passet med mig. Han sa att det skulle fungera och att de kunde kontakta svenska polisen om jag skulle bli stoppad. Men det krånglet ville vi inte ha så då var jag passagerare, och kunde fota, genom hela Norge.

Här tog det stopp en stund. E6:an fortsätter med färja, vilket vi hade full koll på.

Vi behövde inte vänta länge innan en färja dök upp.

Alla ekipage fick inte plats…

…men nästan genast kom en annan färja så väntan blev inte så lång för nästa gäng heller.

Vi ville väldigt gärna hitta någonstans där vi kunde ta en lite mer rejäl promenad och plötsligt dök det upp en liten parkering med en skylt om en vandringsled. Vi visste inte hur lång den var eller vart den skulle leda oss men det spelade inte så stor roll. Vi konstaterade att vi förmodligen antingen skulle komma upp på ett fjäll eller till en sjö där den fors vi hörde började. Det var tack och lov en ganska lätt vandring och det var precis vad min kropp behövde den här dagen.

Leden tog oss till sjön där det forsande vattnet kom från.

Jag hoppas att alla balansövningar ger förväntat resultat.

Vi slog oss ner och åt vår matsäck. Vi hade en väldig tur som slapp regn under vår lilla vandring.

Vi körde vidare och nästa bensträckare tog vi vid en rastplats nära en nästan torrlagd älv, Sagoelva. Det var rejäl och byig vindstyrka och ibland kändes det som om jag skulle blåsa omkull.

En hällristning fanns i berget men det var väldigt otydliga ristningar. Men den ena renen kan man fortfarande se. Jag gjorde som skylten sa och tittade från olika håll men bättre än det resultat ni ser i bilden under den här blev det inte.

Luvan var väldigt skön att ha i blåsten,

Här tog vinden i så mycket att jag inte vågade fortsätta. Det kändes väldigt ostadigt och jag valde att vara lite försiktig. Min son tyckte också att det räckte så vi gick tillbaka tillsammans.

Vi skrattade länge och gott åt att min son försökte få mig att gå dubbelvikt framåt och när han visade mig hur jag skulle göra. Men jag var inte särskilt lydig så jag bara gapskrattade åt honom och fortsatte vinglande i upprätt ställning.

Jag fortsatte med att fota fjäll från passagerarsätet.

Det blev ett stopp till innan vi kom fram till Fauske.

En kort stund fick jag se regnbågen när jag hämtade en väska i bilen. Den här vyn hade vi även från vårt boende, en källarvåning i en villa.

Ännu en väldigt fin och välordnad lägenhet. Jag tror att de norska boendena var de finaste och fräschaste av alla de platser vi bodde på. Bra reklam för att boka via airbnb under resor i Norge.


16 comments

 1. Det ser lite blåsigt ut bitvis, men ack vad VACKERT. Dina bilder som du tagit från din plats i bilen är mycket bra. Vilken tur att du fick åka, då kan man kolla desto mera. Jag hade nog varit en trafikfara i den vackra miljön. Trevligt att ni trivs med era boende, det höjer upp den redan så glada stämningen. Njuter av varenda foto. Gullig bild på dig och din son.
  Ser fram emot nästa inlägg.

  Kram

  Gilla

  • Det var väldigt blåsigt och på en del platser verkade det ta i lite extra. Man kanske kan se det som lite extra krydda men det var faktiskt lite otäckt när jag kände att jag knappt klarade av att stå upp.
   Det var inte särskilt mycket trafik så det gick bra att köra långsamt emellanåt. Man vill ju gärna se sig omkring när man åker genom ett område med så många och höga fjäll.
   Vi bodde väldigt fint och bra de två nätter vi var i Norge. Det mesta var fint i Sverige också men det fanns några undantag. I Finland bodde vi på ett välordnat hotell så där var det precis som vi hade förväntat oss.
   Tack, jag och sonen gillar varandra och det syns nog 😀
   Kram

   Gilla

 2. Återigen så vackra naturbilder. Men bilden av din lilla blå bil bland de parkerade stora husbilarna fick mig att skratta högt! En katt bland hermelinerna.

  Gilla

 3. Jag drar till med ett: HERREGUD!
  Fjällvärlden alltså.
  Har aldrig besökt den själv och häpnar över bilder som visar den.

  Korrigering. Jo men vi har faktiskt bilat i Norge, kom jag på nu. Å där var ju faktiskt fjordar och fjäll. 🙂
  ”Det går utför” – och då syftar jag på mitt minne.

  Tack för alla fjäll!

  Gilla

 4. Bilderna är makalöst vackra och naturen fantastisk helt enkelt! Oavsett väder skulle jag vilja tillägga för det blir vackert på olika vis.
  Jag tycker det är skönt att slippa städa efter sig men samtidigt så om man bara är två vuxna kräver det inte mycket arbete. Annat var det när man reste med tre barn.

  Kram

  Gilla

  • Visst hade det varit trevligt med soligt och fint väder men det blir en bra upplevelse, om än lite annorlunda, även i lite sämre väder.
   Vi bodde bara en natt på varje ställe, utom i sista boendet, och det blev inte så mycket stök efter oss. Men av de omdömen jag har fått verkar det som om alla värdar är nöjda med hur vi lämnade boendena 😀 Hade jag stannat en vecka och med tre barn så hade det kanske varit värt att betala extra för städning. Det erbjöds av flera värdar men en kostnad på ca 500 kr motsvarade inte den lilla ansträngning vi gjorde.
   Kram

   Gilla

 5. Så synd dere ikke hadde knallvær i Norge også, det er noe med ferie og været. Neste gang kan dere ta dere en tur på Vestlandet, der er det tuneller og ferger som gjelder.

  Gilla

  • Ja, det var lite synd men vi kommer säkert att åka dit igen. Kanske inte tillsammans men man vet aldrig 😀 Jag och min man åkte en del i de olika delarna av Norge men jag kommer inte ihåg alla ortsnamn mer än Stavanger, Oslo och Narvik. Och så klart även Geiranger och Trollstigen 😀 Vestlandet ser ut som en del av landet som är värt ett besök.

   Gilla

 6. Vädrets variationer förhöjer upplevelsen och bilderna är helt fantastiska! Vilka vyer! Förstår att ni trivs bra och njuter av resan!
  Så roligt att följa er!
  Kram! ♥

  Gilla

  • Ja, visst är det så. Man vill alltid helst ha soligt och fint men jag gillar de dimmiga och lite gråmulna dagarna också. Men inte för många- Nu är jag hemma igen och min son är tillbaka i Uppsala men bloggandet ligger lite efter. Kul att du gillar vår resa 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 7. Väldigt fina naturbilder! Jag håller med, din lilla blåa bil utmärkte sig på den parkeringen 😁 vad roligt ni verkar ha det tillsammans!
  Kram

  Gilla

  • Tack! Min lilla bil är minst men den umgås gärna med lite större kompisar 😀 Vi har väldigt kul tillsammans och det är nog en förutsättning för att resorna ska bli så bra som de brukar bli.
   Kram

   Gilla

 8. De norska fjällen har attityd! Inte lite lagom som på svenska sidan, utan helt klart lite tuffare, mer utmanande, lite mer ”se på mig”. Fantastiska foton, jag har bara besökt Norge en gång och då långt söderut runt fjordarna kring Bergen och Lillehammer. Men landskapen är magiska oavsett var man är i det landet! Sen var inte jag så imponerad av prisbilden eller av matutbudet i affären, men detta var ju en herrans massa år sedan. Ni är så himla söta och rara ihop du och sonen. Skulle jag ta dottern med på en resa skulle vi säkert ha samma arbetsfördelning som ni har! Kram

  Gilla

  • Det är underligt att landskapet kan förändras så mycket när gränsen till Norge korsas. I alla fall där vi åkte. Det är mycket mer dramatik i de norska fjällen och mycket annat ser annorlunda ut också. Det är en härlig känsla att stå vid havet, som ju fjordarna faktiskt är, och samtidigt se maffiga fjäll omkring sig. Det kan inte Sverige erbjuda. Det är som du skriver att Norge är magiskt var man än befinner sig. Vi handlade ingenting i Norge. Även bensinen var några kronor dyrare per liter men vi hade tur. I Fauske hittade vi en mack där det i stället var flera kronor billigare per liter än i Sverige. Då passade vi på och det var så lägligt att tanken började bli ganska tom.
   Tack, vi trivs bra ihop och har kommit varandra väldigt nära. Kanske borde du föreslå din dotter att ni ska göra en resa tillsammans.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s