Hemma i Sverige igen

Ja, nu blev det ju inte så lång tur utanför Sverige den här gången heller. I Finland stannade vi en natt och i Norge två nätter. Och inte var vi särskilt nära våra hem heller. När vi korsade gränsen var vi fortfarande väldigt långt norrut, ungefär i höjd med Jokkmokk. Det disiga vädret fortsatte men innan vi lämnade Norge stannade vi till och fick åtminstone ett hejdå-foto.

Vid gränskontrollen satt en till synes uttråkad polis och väntade på att kontrollera folk och bilar från Sverige. Oss brydde hon sig inte ett dugg om eftersom vi åkte ut ur landet. Att vi lämnade Norge syntes inte bara på skyltar utan även på att de gula mittmarkeringarna i vägen tog slut.

Jag tror inte att jag har åkt den här vägen förut så det blev en ny upplevelse. Vi kom in ganska högt upp i de svenska fjällen, drygt 700 möh. Vi stannade till vid en fjällsjö.

Medan jag såg mig omkring och fotade lite försvann min son iväg.

Men han var lätt att hitta för om det finns en litet berg eller någon slags kulle så är det klart att han hamnar där uppe.

Min son är det perfekta resesällskapet på många sätt. Varje dag, när vi har kommit fram till vårt bokade boende, har han sagt till mig att ta det lugnt, fixa mina foton och skicka de som han är med på till honom. Under tiden jag har gjort det, och det har jag ändå inte hunnit göra klart varje dag, har han fixat mat och sedan kollat upp möjliga aktiviteter till dagen därpå. Min trötta hjärna är så tacksam för att den har sluppit göra mer än att lyssna, titta och godkänna. Vilken himla tur att han gillar både matlagning och att hitta vandringsleder. Den här dagen hade han letat upp en led utanför Arjeplog och där stannade vi till tidigt på eftermiddagen.

Naturligtvis ville vi upp på ett fjäll och det här var lagom högt. Visserligen med brant stigning emellanåt men inte lika långt upp till toppen som på en del andra fjäll. Akkelis topp är bara 784 möh.

Min son skuttade som vanligt iväg och fick vänta lite då och då på sin lite långsammare mamma. Men jag tyckte att jag fick lite bättre kondis ju fler klättringar vi gjorde. Jag gick nog i samma takt men jag blev inte riktigt lika trött. Vid det här laget vet ni att det är min son som fotar när jag är med. Ganska logiskt och lite onödigt att påpeka.

Sikten var inte den bästa men det var ganska fint ändå.

Fika eller lunch måste man ha och den här dagen blev det kaffe med chokladbollar. En vanlig sötsak till våra fikastunder.

Leden ledde underligt nog inte till toppröset men eftersom det var dit vi ville komma, och underlaget var lätt att ta sig fram i, lämnade vi stigen och gick mot toppen.

Vi skrev in oss i gästboken och tog oss sedan ner igen. Nu körde vi direkt till nästa stuga, som var en besvikelse. Men innan vi kom dit såg vi ännu en ren längs vägen.

Lite trist att den stuga som såg så mysig ut på bilderna visade sig vara den sämsta stugan på hela resan. Faktiskt den sämsta på båda de resor jag har gjort denna sommar. Att den var gammal och sliten gjorde mig inget men när duschen var i så dåligt skick att vi båda vägrade använda den då dras betyget ner rejält. Den var inte jättebra städad i övrigt heller. Synd, för det var egentligen en mysig stuga med ett fint läge.


17 comments

 1. Hur gör ni med de stugor som ni hyr och som ni blir missnöjda med. Kan man ge ett omdöme på något vis, så att uthyraren kan göra förbättringar? Och också för att varna andra som har behov av ett boende.

  Gilla

  • När man hyr via airbnb kan både gäst och värd lämna omdömen men båda måste lämna sina omdömen om de ska göras officiella. Efter två veckor syns gästens omdöme (jag tror att det bara är gästens omdöme som syns) även om inte värden skrivit ett omdöme. I det här fallet skrev jag både ett privat meddelande och ett som kommer att synas bland recensionerna. Jag höll en trevlig ton men var tydlig med vad jag tyckte. Vi läste både dåliga och bra recensioner om den här stugan men eftersom den bytt ägare chansade vi lite. Det skulle vi inte ha gjort.

   Gilla

 2. Jag hoppas att ni kan reklamera stugan. Det behöver inte vara lyx men helt och rent samt fungerande är liksom basic.Vackra bilder som vanligt men så är det i varje inlägg ❤

  Kram

  Gilla

  • Det är nog lite svårt nu i efterhand eftersom vi faktiskt bodde där. Kanske borde vi ha vänt i dörren men det fanns inte på kartan att vi skulle orka hitta ett nytt boende. Sängarna var i alla fall helt ok. Men jag har skrivit ett omdöme där jag uttrycker mig på ett trevligt sätt men där jag även är tydlig med vad jag tyckte. Ett privat meddelande till värden beskrev också hur vi upplevde stugan.
   Tack Znogge. Jag är hemma nu men det kommer några fler inlägg från resan.
   Kram

   Gilla

 3. Er han singel han sønnen din? Han høres virkelig ut som et varp å få til partner. Synd jeg er aldeles for gammel 😉 Nei det er ikke alltid ting står til forventingene, men dusj og do er et par ting en kan være litt kravstor på at er i helt grei standard.

  Gilla

  • Hahaha, ja han är singel men skulle nog gärna hitta Henne med stort H 😀 Det är inte så dumt att vara mamma till honom heller.
   Vi är inte särskilt kräsna i valet av stugor men det ska vara rent och fräscht oavsett inredning. Betalar man för att ha ett badrum och inte dela med andra så ska det inte se ut som det gjorde här. Men nästa boende var betydligt bättre.

   Gilla

 4. Du ser härligt glad och pigg ut även på dessa bilder, kanske skulle jag ta mod till mig och lägga upp en bild på mig själv på bloggen. Förstår att du inte följer med sonen upp på alla möjliga höjder, det skulle i alla fall inte jag göra, är inget fan av höjder om jag säger så.

  Gilla

  • Jag är ju oftast glad och det är kanske inte så bra i alla sammanhang. En del läkare har haft svårt att förstå att jag har stora problem eftersom jag ser så glad och pigg ut. Den här resan har jag mått väldigt bra så det kanske får mig att se ännu gladare ut. Och vem kan låta bli att vara glad när man har så kul och får se så mycket tillsammans med sin son 😀 Lägg upp bilder på dig själv när och om du känner dig bekväm med det. Jag tycker att det är kul att vara med ibland och att det syns vem jag är men det måste kännas bra om man ska göra så.
   Jag hänger med upp på höjder men jag håller mig längre än sonen från kanter där det stupar brant ner. Några gånger har jag kommit lite för nära och fått både yrsel och illamående men jag har nog ganska små problem jämfört med många andra.

   Gillad av 1 person

  • Ja, han är mån om mig men inte överbeskyddande som tur är 😀 Jag kanske är lite mer mammig mot honom men jag försöker att vara det så lite som möjligt. Hur som helst så trivs vi väldigt bra tillsammans.
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Alltså jag har verkligen njutit av att få hänga med på eran fjällsemester. Fantastisk natur vi har norröver och inte behöver man åka särskilt långt heller. (nåja, allt är relativt….) Trist att den sista stugan ni var i var så dålig. Så brukar det ju ändå inte vara.

  Gilla

  • Vad glad jag blir 😀 Jag skriver mest för min egen skull, för att det är kul att kunna gå tillbaka och minnas. Men bloggen har mer och mer blivit en vän som dessutom har gett mig fina bloggvänner. Jag älskar fjällvärlden men jag njuter massor av att stå på klipporna i Bohuslän eller på en sandstrand i Skåne. Vi har fantastiska kuster och mängder av sevärd och vacker natur runtom i hela Sverige.
   Ja, vi har haft fina stugor nästa överallt så kanske det inte är så hemskt att en enda var i så dåligt skick. Det blev bättre sedan 😀 Några dagar kvar innan resan tog slut.

   Gilla

 6. Trist med en icke acceptabel stuga! Lägg ett omdöme på nätet, så får de en tankeställare! Jag har kallats stigfinnare av alla mina ex, jag tar det som en komplimang även om jag inte alls är säker på att det var menat så. Jag bara måste gå runt nästa krök, o klättra uppför nästa backe. Nyfikenhet? Kanske, det känns som att ni är likadana. Tyvärr orkar jag inte lika mycket längre innan rygg och ben ger upp. Så mycket bättre då att jag fick följa med på en virtuell resa!
  Kram

  Gilla

  • Jag har skrivit ett omdöme där jag tycker att det är synd att en mysig stuga med fint läge ska få ett dåligt omdöme för att badrummet är i så dåligt skick. En totalrenovering av badrummet skulle göra stor skillnad men nu kan jag absolut inte rekommendera den stugan.
   Det är väl en bra egenskap att vara nyfiken och vilja se mer. Tänk vad mycket man skulle missa om man inte hade den viljan. Den här resan hade jag turen att må ganska bra men jag har redan börjat känna att det var tillfälligt. Men vilken perfekt timing det blev 😀
   Kram

   Gilla

 7. Lite trist med stugan, men ibland går man på en del nitar bland allt annat som är bra.
  Härliga vandringar och fantastiska bilder!
  Kram

  Gilla

  • Ja, det är inte roligt när badrummet är så trasigt att massor av smuts samlas i springorna i både golv och väggar. Men det var som tur är bara en stuga som vi var så missnöjda med. Undantaget som bekräftar regeln om att airbnb fungerar bra.
   Tack Anki! Vi har verkligen vandrat mycket och sett massor 😀
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s