En fin dag på flera sätt

Jag var tvungen att tänka efter lite för att vara säker på att det var igår jag lämnade Motala och min syster. Det känns som om det måste ha gått minst en dag till men så är det ju inte. Jag hade bestämt med mina två döttrar och den yngsta dotterns man att vi skulle träffas i Örebro ca halvelva och exakt då parkerade jag där vi hade stämt träff. Vi började med att strosa runt i Stadsparken under kunnig ledsagning av svärsonen. Han visade oss bl a en katsura, ett träd som härstammar från Japan och Kina. Inte att förväxla med den vanliga japanska lönnen Katsura, som är en grönbladig lönn. Tyvärr blev bilden på katsuran inte bra och är därför inte med här. Men som synes finns det en hel del annat att se och här är ett litet axplock.

Vi avslutade med att gå förbi Wadköping men valde att inte gå in och blanda oss med alla andra besökare. En figur, som jag inte visste stod staty i Örebro Stadspark, är Cajsa Warg. Jag citerar henne ibland (”man tager vad man haver”) och tyckte att det var lite kul att hon stod där.

Vi beställde pizza från Vegohuset. Helt vanliga pizzor men alla går att få med veganska ingredienser. Det var ganska soligt och varmt men vi tog med oss två filtar och satte oss på gräset i en skuggig del av parken och åt våra pizzor. Det är väldigt sällan jag köper pizza så jag njöt av min. Det verkade som om de andra tre också var nöjda. Det var härligt att träffas men det blev inga kramar den här gången. Vilken konstig känsla det var att säga hejdå utan någon som helst närkontakt. Men så småningom ska vi ta igen alla kramar vi inte har gett varandra under den här pandemin.

Jag hade bokat en liten stuga lite norr om Leksand och for vidare mot Dalarna. Väderprognosen visade på väldigt ostadigt väder under söndagen (idag) så jag tänkte att det var bäst att passa på med ett besök på Dalarnas naturum redan samma dag, innan jag tog mig ända fram till dagens mål. Med några bensträckare längs vägen kom jag fram ganska sent på eftermiddagen men vad gör det när man har all tid i världen? Det var bara en halvtimme kvar till stängning men det var väldigt många bilar på den stora parkeringen. En parkering med en vacker utsikt ut mot Siljan och Siljansnäs. Några kor, deras kalvar och en ståtlig tjur fick också plats i bilden.

Inne på Naturum gick jag en ganska hastig sväng för att se om något var av intresse. Jag är inte helt bekväm med uppstoppade djur så det var mycket jag inte ägnade något intresse åt. Att ta in mycket information i text är inte något min hjärna orkar med men jag fastnade vid den här skylten och det som ska föreställa en meteorit.

Jag gick ut i stället och det är i naturen jag trivs bäst. Alldeles bredvid Naturum byggs det och det blir förmodligen ett utkikstorn. Om det ska kombineras med något vet jag inte men det ser ut att finnas mycket plats på alla våningsplan.

Jag följde en naturstig som är ca 2 km lång. Alldeles lagom eftersom jag började bli hungrig. Den soliga dagen såg ut att snart övergå till en regnig kväll.

Vid några platser skyltades det med utsiktsplats men det var nog längesedan man såg bra därifrån. Uppvuxen skog skymde det mesta. Vilken tur då att det fanns en fin utsiktsplats utan skylt vid sidan av stigen.

Ett litet fynd gjorde jag och jag hade helt klart letat efter fler sådana fynd i närheten om jag inte just då hade känt tunga regndroppar. Jag var inte klädd för regn, bara en ärmlös blus och korta byxor, så jag skyndade på för att ta mig fram till utgångspunkten och till bilen. Lite blöt blev jag men i alla fall inte dyngsur.

Det var lite svårt att se vilken stuga som var ”min” när jag nådde målet. Jag körde lite för långt, vände, stannade och tvekade och försökte titta på bilderna i mobilen. Som tur var kom en av mina värdar ut och vinkade åt mig så att det löste sig. Ett supertrevligt värdpar satt ute i trädgården och fikade när jag kom och jag kände mig väldigt välkommen. Hos dem hade solen lyst hela tiden så regnskuren var lokal just där jag hade varit. När vi stod och pratade kom några höns fram och jag frågade om man kan klappa höns. Javisst, men de kanske tror att de ska få något ätbart av dig och nyper till lite, sa kvinnan. Jag ler lite åt mig själv så här i efterhand när jag tänker på att jag betedde mig precis som jag skulle ha gjort om hönorna var hundar. Jag satte mig på huk, sträckte fram en hand och väntade för att hönorna skulle få bestämma om de ville komma fram. Det resulterade i ett rejält nyp och jag lärde mig något 😀 Men det blev inte ens ett märke så det var nog inte så rejält som jag upplevde att det var då. Hur som helst så sa jag att jag är van vid hundar och inte vid höns och då fick jag veta att de skulle hämta en labradorvalp dagen efter, som är idag nu när jag skriver. Den valpen får ni veta mer om i nästa inlägg. Mitt vänliga värdpar bad mig även att plocka så mycket rabarber jag vill och naturligtvis ska jag ta med mig en del stjälkar när jag åker i morgon.

Resterna av pizzan följde med mig på resan och intogs med stor njutning på den skönt skuggiga uteplatsen utanför ”min” stuga. En stuga jag genast kände trivsel i. Gammal och inte så modern men den luktar som stugan i Optand luktade när min farmor och farfar hade den. En lukt av ved och utbrunnen brasa som inte kommer från en kamin utan från en öppen eldplats. Minnen och nostalgi. En inte så vacker men otroligt skön fåtölj med högt och bra ryggstöd och två sköna sängar finns och dessutom ett fullt fungerande kök och ett badrum med dusch. Allt man kan begära och jag känner att jag gärna skulle ha den här stugan som min egen sommarstuga. Det är bara sjöutsikten som fattas. Jag förstår inte riktigt själv varför just den här stugan känns så rätt, men det gör den.

Det var, som rubriken säger, en fin dag på flera sätt. Jag fick träffa mina döttrar och min svärson i en vacker stadspark och jag fick åka genom ett bitvis helt fantastiskt vackert Dalarna. Vägen till Naturum är en upplevelse där man har sjön nära inpå en stor del av sträckan och där nästan alla hus är faluröda och timrade. Jag tänkte att om jag inte hade älskat Jämtland så mycket som jag gör så skulle Dalarna, och speciellt det här området, kunna bli ett landskap jag kan trivas i. Söndagen har också varit händelserik men mer om det kommer i nästa inlägg och kanske har jag hunnit hem till Frösön när jag skriver det.


15 comments

 1. Den vyn är välkänd för mig. I Siljansnäs har jag varit många gånger, mina svårföräldrar bodde där och jag känner till samhället ganska väl. De små byarna med de faluröda timrade stugorna som finns kring Siljan tilltalar nog många som åker genom bygden.
  Utsiktstornet som du har fotograferat måste vara under upprustning. Det har känts lite rangligt tidigare… Lite väl spännande att vandra uppför alla smala trappsteg.

  Gillad av 1 person

  • Det kanske blev lite nostalgiskt för dig men jag hoppas att du mest kände glädje över att känna igen dig. Vad bra att du kunde berätta om att tornet redan fanns och förmodligen just nu renoveras. Rangliga trappsteg på den nivån vill man inte ha så det är säkert dags för en renovering.

   Gillad av 1 person

 2. Örebros stadspark, slottet och Wadköping är trevliga besöksmål och förstås ännu trevligare när du nu fick så trevligt sällskap!
  Du är ute på en trevlig resa … Dalarna är ett av mina favoritlandskap också – bodde där på somrarna som barn – inte uppe i de finaste trakterna, runt Siljan, men där har jag varit flera gånger senare 🙂 Härliga bilder … och tänk att du hittat kantareller! Grattis!
  Stugan ser jättemysig ut!
  Kör försiktigt hem!
  Kram!

  Gilla

  • Ja, jag har ju promenerat i parken flera gånger tidigare och det är alltid trevligt i sällskap av mina ”kära örebroare” 😀
   Jag har gjort en fantastisk resa och träffat många nära och kära och dessutom några vänner. Nästa gång jag kommer neråt hoppas jag att det passar bättre för din del, eller så kommer du hit först 😀
   Tack! Kantarellerna ska jag steka och äta precis som de är. Men det blir i morgon för nu är jag för trött. Jag hade några matlådor med mig hem och det var lagom mycket jobb att värma en av dem 😀 Stugan var det bästa, om än inte det modernaste, boende jag har bokat via airbnb så dit vill jag komma igen.
   Resan hem gick bra men med ett litet problem som jag berättar om när jag skriver nästa inlägg.
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Vilken härlig tur du är ute på! Det är sån frihet, så roligt att få träffa döttrar och svärson med. Skrattade åt att du behandlade hönorna som hundar, jag hade visserligen gjort likadant. Stugan i Dalarna såg jättemysig ut.
  Kram

  Gilla

 4. Vilka härliga bilder och vilken bra dag! Du är verkligen ute på en trevlig resa och har sett så mycket. Stugan såg verkligen mysig ut och ibland är det något som talar till en.

  Kram

  Gilla

  • Tack så mycket! Det var verkligen en fin dag och dagen efter var också en bra dag. Jag återvänder gärna till den här stugan och bemötandet var både välkomnande och varmt. Valpgos dessutom gjorde det ännu bättre 😀
   Kram

   Gilla

 5. Vilken gemytlig stuga, där hade jag också trivts! Det är säkert över 30 år sedan jag semestrade runt Siljan med tält! Tänk, du hade ju kunnat komma på en kopp kaffe när du ändå var i Dalom! Hoppas du talar om nästa gång det är aktuellt med en tripp söderöver! Och wow grattis till att ha hittat små knubbisar! Har sett att flera kompisar hittat nere i Sörmland. Jag vet inte alls om jag hittar någon svampskog här, det är nog en bra bit att gå i så fall. Och jag vill inte villa bort mig innan jag känner till området, Så härligt att du fick träffa döttrarna. Visst känns det konstigt utan kramar, med dottern har jag slarvat lite, hon var ju hos mig en vecka o hade fått första sprutan. Nu lättas restriktionerna o vi får hoppas det går bra. I Finland blev det närmast katastrof när fotbollsfansen återvände från Ryssland med över hundra smittade. Och tro nu inte att alla testade sig, o nej, de åkte direkt iväg för att fira midsommar i stora sällskap. Suck…Det behövs så lite för att tända gnistan igen…
  Välkommen hem o kram från pörtet, nu har du myckt att lagra i minnenas album

  Gilla

  • Ja, jag tror att du skulle gilla den stugan. Det luktade ved och brasa när jag kom in och det gav mig barndomsminnen 😀 Jag hade en del tankar på att höra av mig till dig men jag trodde inte att det var så nära. Det måste väl ha varit en timmes bilresa åtminstone från där jag var? Men jag satsar på en kopp kaffe med dig nästa resa söderut 😀 Det vore jättekul. Kantarellerna stekte jag och åt på en macka. Gott!
   Om några dagar ska även mina döttrar få sina första sprutor så till jul ska vi i alla fall kunna kramas och förhoppningsvis ännu tidigare. Jag och syrran gav varandra en hejdå-kram. Det kändes fånigt att inte kunna kramas en kort stund när vi hade varit tillsammans i flera veckor. Vi får hoppas att smittspridningen inte ökar pga fansens dumhet. Vi vill inte gå tillbaka till isolering igen. Men jag är fortfarande försiktig och kommer nog att vara det ett bra tag till.
   Tack! Det är skönt att vara hemma igen och med massor av minnen och intryck i bagaget 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. Det är fint i Dalarna. Jag har varit där ganska många gånger eftersom jag och dansgänget åkte till Malung under många år på dansbandsveckan. Då var vi omkring lite grann och precis som du så tänkte jag att det skulle vara ett fint ställe att bo på och lite kortare vinter och lite mer välvårdat överallt. Stugan du hyrde hade precis den hemtrevliga utstrålning som bräcker allt modernt .

  Gilla

  • Dalarna är ett vackert landskap som vi oftast bara har åkt förbi på väg någon annanstans. Några gånger har vi varit i Gesunda och tomteland när ungarna var små men de här trakterna har vi bara passerat. Stugan kändes rätt på en gång och jag kommer säkert att återvända. Värdparet var hur trevliga som helst och det gör också att jag gärna åker dit igen.

   Gilla

 7. Den lilla stugan ser verkligen hemtrevlig ut med öppen spis och trasmattor på golvet. Förstår att du trivdes. Så mysigt att träffa dina döttrar, även om ni inte kunde kramas så fick ni i alla fall titta på varandra. Att inte kramas känns tungt, det tycker jag också.
  Så fina foton du bjuder på. Som alltid!!

  Kram

  PS Jag hör av mig i helgen ❤

  Gilla

  • Den var så fin och gav mig trevliga, nostalgiska vibbar. Den kommer jag med stor säkerhet att återvända till. Båda mina döttrar och även svärsonen har fått sina första sprutor idag så om vi träffas i höst så kan vi kramas 😀 Det var väldigt trist att inte få kramas den här gången.
   Tack Lotta.
   Jag mailar dig mitt telefonnummer så kan du lättare skicka meddelande om t ex när du åker från Semlan. Eller ringa om du hellre vill det 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s