Blå lagunen

Vi lämnade Målsånna och stugan vid Anebysjön i förrgår morse och jag gör ännu en mellanlandning här i Motala hos min syster. I Målsånna såg vi ytterligare en huggorm och den här gången ringlade den sig snabbt över den grusväg vi gick på. Men vi hade tur igen. Ingen blev biten och förmodligen hann ormen bli mycket mer rädd än vi.

Målsånna bjöd på mycket blomsterfägring och här är några av blommorna. Fingerborgsblommorna känner jag igen men de andra hittar jag inga namn på.

Varje kväll, förutom den kväll det var helmulet, tog jag ett foto på kvällshimlen. Alla kvällar såg olika ut och tyvärr var ingen riktigt spektakulär. Men jag tyckte ändå att det var kul att samla ihop dem i en bunt.

Jag har sett bilder från min systers promenader vid Blå lagunen, utanför Skänninge, och jag ville gärna komma dit och se den fina lilla sjön med egna ögon. Igår åkte vi dit och började med en liten promenad över en sandig och torr öppen yta. Men trots torkan verkade en hel del växter trivas där och ibland får de ju en del vatten.

Blå lagunen är i mina ögon inte blå utan skiftar i olika turkosa och gröna nyanser. Enligt ”badkartan.se” är den lilla sjön ett gammalt grustag och är privatägd av markägare med angränsande marker. Därför finns det ingen riktig parkering utan bara en liten p-ficka där stenblock blockerar vägen in till sjön.

Kanske en svårtydd bild men jag fotade rakt ner i vattnet där både himmel och träd speglar sig.

Det hade varit skönt med ett bad men tyvärr var bara en av oss förberedd för en simtur. Ibland är det bra att vara hund.

Ett gäng ungdomar, i sällskap av en vuxen (kanske någon slags ledare), hade en fin dag i ena änden av sjön och några kom in i mitt motiv.

Det blev en dag med flera nya upptäckter för mig. Jag har sett Göta kanal och slussar förr men jag har, såvitt jag vet, aldrig varit vid Borenshults slussar i Motala. Det ska i så fall ha varit när jag som barn bodde i Motala, mellan 3 och 6 års ålder, men i så fall är det bortglömt. Vi tog bilen dit på kvällen eftersom det hade blivit lite för långt att gå från min systers hus. Tyvärr var slussen stängd till morgonen därpå så vi fick inte se några slussande båtar.

Göta kanal går genom Motala och möter i ena änden Vättern och här i Borenshult förstår man av namnet att det är sjön Boren som ansluter.

Det är en ganska stor höjdskillnad att klara av från Boren till Vättern, eller tvärtom.

Efter att ha sett slussarna fortsatte vi att promenera längs Göta kanal åt andra hållet.

Kanadagässens ungar har blivit ganska stora…

…men de behöver fortfarande beskydd och det får de. Vi fick väldigt tydligt veta att här fick vi inte komma närmare.

En liten bit längre bort såg vi några ungar som såg ut att ha kläckts senare.

Och även här blev vi varnade av en av de vuxna gässen.

1810 togs första spadtaget för byggandet av Göta Kanal i Motala på Östgötasidan och i Forsvik på Västgötasidan. Den grävda kanalen är 87km lång, den sammanlagda kanalen 190km lång. Göta kanal invigdes 1832.

Gamla Motala Verkstadsområde ligger som ett historiskt minne  längs Göta kanal och Motala ström. Motala verkstad, som idag kallas för ”Verkstadsindustrins vagga”, grundades av Baltzar von Platen 1822 och verkstadens främsta uppgift skulle vara att förse byggandet av Göta kanal med broar och slussportar samt svara för reparationer och underhåll av mudderverk. Verksamheten växte sedan så att man i mitten av 1800-talet blev en av landets ledande industrier. Motala Verkstad finns kvar än idag, men på en annan plats än tidigare. Man har bland annat tillverkat ångpannor, hjul- och propellerdrivna fartyg, landsvägs- och järnvägsbroar, ång- och eldrivna lokomotiv, landningsställ till stridflygplan, medicinsk utrustning som strålkniven. /http://k-arv.se

Vi passerade det industrimuseum som berättar om Motala verkstad och ångloket utanför är en bra fingervisning om en del av det som tillverkades.

Vid Mallboden café och vandrarhem satt folk och hade en skön stund alldeles intill kanalen.

Min syster var bara ett halvår gammal när vi flyttade från Motala och hon ville gärna se var vi bodde under vår Motalaperiod. Slussarna ligger alldeles i närheten och det kändes lägligt att ta en liten sväng förbi Lustigkullevägen. Eftersom jag var nästan sex år vid flytten har jag kvar en hel del minnen. Jag var där och tittade vid ett sjukhusbesök medan jag väntade på levern (ultraljudsundersökningarna gjordes på Motala lasarett av någon anledning) och jag kände då igen det hyreshus vi hade bott i. Området ser kanske inte alltför lockande ut nu men det är alltid kul att se var man har bott. Nu har jag täppt igen den luckan i min systers medvetande om sitt liv.

Vid den röda pricken parkerade vi, alldeles intill slussen. Sedan promenerade vi längs kanalen, den streckade linjen. Den gula markeringen visar var Motala ström går ut i Boren. Motala ström och Göta kanal rinner alltså parallellt en bit. Vid den blå markeringen, längre ner på kartbilden, bodde vi när jag mellan tre och sex år. Min syster har alltså aldrig bott i Östersund, där jag är född, eller i Örebro, vår bostadsort innan vi kom till Motala, men vi har båda två hamnat i våra födelsestäder och vi trivs väldigt bra. Motala är en vacker stad med massor av vatten så här finns det massor av fina promenadrundor.

Nu är det midsommarafton och den börjar med regn. Men förhoppningsvis blir det uppehåll lite senare och kanske kan det bli grillat till middag. Annars går det bra ändå. Ingen av oss känner att vi måste fira så mycket så vi är ganska nöjda hur det än blir. Men jag önskar ändå er alla en riktigt fin midsommar 😀


18 comments

 1. Först vill jag önska dig en trevlig midsommar, blev lite inspirerad att besöka Motala, jag och sonen funderar på att boka in oss på hotell i Linköping tre á fyra nätter i mitten av augusti. Så det kanske blir en dagsutflykt till Motala, det är ju kvickt å enkelt att ta sig dit med pendeltåget. Har besökt Motala verkstad många gånger i tjänsten, dom har gjort en hel del arbeten åt oss, men staden har jag bara hunnit kasta en blick på.

  Gilla

  • Tack så mycket och det hoppas jag att ni också får 😀
   Linköping är också en fin stad men en dag i Motala skulle ni nog inte ångra. Smidigt med kommunikationerna dessutom. Det är nog kanske på tiden att du ser dig om i staden om du bara har besökt Motala verkstad förut.

   Gilla

 2. En slik sjø har jeg aldri sett tidligere, klart du måtte se den med egne øyne. Ta bilder av himmelen blir liksom aldri feil. Tror du kunne vært på tur et par måneder til jeg.

  Gilla

  • Den är speciell med den vackra färgen och nu är jag nöjd när jag har fått se den i verkligheten 😀 Himlen förändrar sig ständigt och bjuder ofta på spännande skådespel.
   Haha, nej nu vill jag hem. Jag får vara hemma i 10 dagar innan nästa resa norrut startar. Man behöver landa lite i sitt hem ett tag ibland och jag tycker att det ska bli väldigt skönt.

   Gilla

 3. Blå lagunen… en sådan speciell sjö med sitt turkosa vatten. Väldigt vackert. Den påminner om Blanktjärnarna här i Jämtland dit kan man ta sig till fots, (ca 12 km. fram och tillbaks), och där naturen nu har blivit så sliten att själva området kring tjärnarna har hägnats in och är förbjudet att beträda. Man får hålla sig på stigen, eller allra helst inte besöka platsen.
  Hoppas inte samma sak händer där.
  Önskar dig en trevlig midsommar.

  Gilla

  • Ja, den var väldigt speciell. Jag har sett vikar där vattnet skiftar i turkos men aldrig så här skarp färg. Jag skulle gärna ta mig till Blanktjärnarna någon gång men det får bli om och när det känns ok att gå där igen.
   Tack och jag hoppas att du också hade det trevligt. Du var säkert med barn och barnbarn på någon trevlig aktivitet.

   Gilla

 4. Vilken nostalgitripp ni fick här. Precis en sådan som jag önskar att jag kan ta med mina tjejer på till Hfors en dag…Din syster liknar dig så mycket trots skillnaden i hårfärg!
  Inga spektakulära himlar säger du medan jag bara himlar med ögonen och tycker fotona är fantastiska! Motala tror jag faktiskt inte jag besökt någon gång, nog är det bra långt avstånd mellan er nu. Men, med dagens teknik kan ni ju ändå umgås hur ofta ni vill, precis som jag gjort med min familj. Trevlig fortsättning på helgen, mycket sommar kvar att njuta av. Kramen

  Gilla

  • Min syster tyckte att det var kul att se var vi bodde när hon föddes men det förde inte med sig några särskilda känslor. Hon minns inget därifrån och jag är inte särskilt nostalgisk i mina minnen heller. Det fanns både bra och lite mindre bra upplevelser där.
   Hahaha, jag kanske är för kräsen vad gäller solnedgångar. Jag tycker också att himlarna är fina men jag har sett en del mycket vackrare 😀
   Motala är en väldigt trevlig och fin stad men man kan inte besöka alla städer. Det är ca 70 mil mellan oss så det blir inte jättemång besök per år. Men jag vill ju hälsa på mina barn ibland och då brukar det kunna bli en sväng till Motala också.
   Tack detsamma. Just nu är jag lite norr om Leksand och jag konstaterar att Dalarna är supervackert 😀
   Kram

   Gilla

 5. Vadå inga spektakulära solnedgångar? Hm … jag tycker de är riktigt läckra!
  Blå lagunen har jag hört talats om, men jag har aldrig varit där – en spännande sjö med speciell färg!
  Blommorna … den vita på den större bilden är nattviol, de andra som du inte vet, kan inte jag heller så här på rak arm …
  Trevligt med lite bilder från Motala – en av våra favoritstäder när vi var ute med husbilen. Motala Verkstad med omgivningar… liksom Borenshult där vi också har övernattat, är fina besöksmål.
  Ha en fin fortsättning på helgen!
  Kram!

  Gilla

  • Haha, jag får svara på samma sätt som till Paula att jag nog är lite kräsen efter en del supervackra himlar tidigare 😀 Men visst är de fina.
   Kanske kan du göra en utflykt till Blå lagunen någon gång. En speciell liten sjö. Det finns en stig runt men den var lite svår att hitta på den sida vi kom till först.
   Ja, nattviol ser det ut att vara och återigen får jag tacka dig för svaret. Jag funderade på om den kunde vara någon slags pyrola men hittade ingen som liknade den här. Inte så konstigt eftersom det var en annan sorts blomma 😀
   För mig var det nya bekantskaper. Jag har nog sett bilder hos dig från era turer dit men jag minns inte riktigt. Min syster trivs väldigt bra i sin hemort och hon har nog sett det mesta nu. Kul att få komma dit och bli guidad runt 😀
   Tack Anki och detsamma till dig!
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. Så härliga bilder både från sjön och från slussarna och vilka kvällshimlar. Jag tycker de är väldigt vackra var och en på sitt sätt och tillsammans blir de som en tavla.

  Kram och god midsommardag!

  Gilla

  • Tack Znogge! Motala är en vacker stad och min resa visar helt klart att Sverige har otroligt mycket att erbjuda vad gäller naturupplevelser. Just nu är jag i Dalarna och är alldeles hänförd. Men det har jag varit på Österlen och på andra platser också 😀 Inget slår dock Jämtland i mina ögon.
   Kram och detsamma!

   Gilla

 7. Den vita blomman vid fingerborgsblomman är en orkidé och heter nattviol har min svärmor lärt mig den här helgen eftersom de växer i dikeskanten här nere i Viken.

  Gilla

  • Tack för hjälpen Linda! Nu har jag fått det svaret från två personer och har dessutom googlat och sett att det stämmer, så kanske har jag lärt mig något som stannar kvar 😀

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s