Sommarhetta

När vi åkte från Motala till stugan i Målsånna passerade vi Mjölby. Nu känns det som om jag bara har fina minnen därifrån men jag kan fortfarande känna förundran när jag ser potatisrondellen. Jag har visat potatisen som julgris förut men aldrig när den är just en potatis. Den bilden är tagen genom en bilruta i farten på väg förbi men ni kan nog ändå se att det inte är en dekoration att vara stolt över. Men julgrisen är söt och den får vara med för jämförelsens skull.

De första dagarna här var alldeles lagom varma och kvällarna var svala. Inga problem alls att få bra inomhustemperatur till sovdags och jag har känt en lycka över att få vara här och bara ha det bra. Men sedan har det inte varit lika skönt. Jag har kunnat konstatera att när termometern går upp över 28 grader slutar min hjärna hänga med och den har ju sina problem redan innan. Då är det inte så skönt med en hetta på 32 grader flera dagar i rad. Förmiddagarna har varit helt ok men efter min dagliga bad- och soltimme har det mest handlat om att vänta på den relativa svalkan på kvällen. När jag såg att det skulle vara 9 grader och regn hemma var det nästan som att jag kände en liten hemlängtan. Men inte egentligen. Vi är ju ändå på en härlig plats och har det väldigt bra i jämförelse med många andra. Det finns de som måste jobba med t ex asfaltering i hettan. Nu väntar lite svalare dagar och det känns väldigt bra.

Det här blir ett inlägg med bilder från flera dagar och med en del av det vi har sett under promenader och vid stugan. Vi har tagit tidiga morgonpromenader för att orka gå ordentliga rundor innan värmen slår till rejält. En söt liten kopparorm låg vid stigen en morgon.

Igår morse såg vi en figur som inte kändes lika oförarglig. Jag såg den precis när Roddy sprang förbi alldeles bredvid den och jag ropade till min syster att hon skulle hålla in sin vovve. Men då var han redan förbi och som tur var utan att huggormen reagerade.

Den lilla mysiga campingen ligger så fint vid Anebysjön.

Min son kom i lördags. Han tog tåget till Aneby och mitt i den värsta värmen på dagen kom han vandrandes på den 5 km långa vägen hit. Självklart erbjöd vi oss att hämta honom men han ville gå och här väntade ett skönt dopp i sjön. Min syster passade på att fota mig och min son tillsammans med Roddy när vi alla tre var väldigt påverkade av värmen. Men i skuggan på trappan var det överkomligt i den svalkande vinden. Det var t o m ganska skönt. Man vänjer sig efter någon dag men hela tiden har jag känt att 28 grader är min gräns. Man kan ha kul och skratta även om man är mosig i hjärnan och kanske har man lättare till skratt när det är så.

Kor, eller rädslan för att gå i kohagar, har varit ett återkommande inslag i min blogg under den här resan och kossorna finns även här. Men de håller sig i sina hagar och vi har gått på andra sidan alla elstängsel. Jätteskönt att slippa vara på helspänn när kohagar måste passeras. Jag vet egentligen inte om det är några kor med i de här bilderna. Jag ser inga juver och i bilden till höger ser det ut att vara antingen tjurkalvar eller kvigor.

Att vi har gått de längsta promenaderna på morgnarna betyder inte att det inte har varit varmt och då behövs det en vätskepaus ibland.

Vi träffade på ena ägaren till gården, stugorna och campingen och han berättade att de fåglar jag har visat tidigare är myskankor. Jag gissade ju att de är ankor men var inte säker. Myskankor äter tydligen mördarsniglarnas ägg och därför har de fått ett hem här.

Min syster skriver på sin nya bok och på förmiddagarna går det bra att sitta i uterummet.

Så passande det är att vi befinner oss i Småland när landskapsblomman Linnea finns i stora mängder i skogen.

Min syster och min son tillhör det fåtal personer som gärna ställer upp på att vara med på bild i min blogg och då är det så klart kul att ha dem tillsammans på en del bilder. Roddy ställer också alltid upp men jag är inte säker på att han vet vad han ställer upp på.

Mitt i grusvägen växer den här söta blomman som jag tror är en rosenvial. Jag såg att många fler växte på sidan av vägen.

En helt blank sjö efter en morgonpromenad. Som tur är har det börjat blåsa varje dag i samband med att temperaturen har ökat. Hade det varit så här lugnt och 32 grader så skulle det ha varit väldigt jobbigt.

Nu är det måndag morgon och termometern visar att det är 17,5 grader inomhus. Jag låter ändå alla fönster vara öppna för nu uppskattar jag verkligen att ha det svalt. Men värmeböljan verkar vara över för den här gången och i dag ska det bli humanare temperatur. En dag till är min son här men efter middagen måste han bege sig hemåt. Hans semester börjar inte förrän om några veckor.


18 comments

 1. Jag som älskar värme och tål den väldigt bra kan tala om att här har det varit 11 grader och regn och blåst. I lördags kväll dundrade det till och blev ett väldigt åskväder med åsknedslag i närheten. Jag som är åskrädd efter alla gånger åskan varit in o huset och rumsterat om och förstört både det ena och det andra for iväg till Broder B och satt där och häckade. Det blev strömavbrott i flera timmar tyvärr. Jag är inte alls avundsjuk på ormarna för jag har två rädslor och det ena är åska och det andra är ormar. Som tur är finns det inga ormar här. Ingen har i alla fall någonsin sett någon.

  Gilla

  • Det kan gärna få vara varmt men inte så varmt som det har varit några dagar. Men nu börjar det bli lite mer normala temperaturer och det känns bra. Jag vet att det inte finns ormar runt omkring Storsjön men vad bra att ni också slipper dem.

   Gilla

 2. Usj slike ekle ormer, de er ikke hyggelige å møte på om man har hund eller ei. Det var veldig hyggelig at sønnen din kom på besøk, det er alltid trivelig når ungene stikker innom.

  Gilla

  • Vi har inga ormar hemma runt Storsjön och kanske inte längre bort heller. Någon har sagt att det beror på att det är så kalkhaltig mark men jag vet inte om det stämmer. Men det är lite kul att ha fått se en huggorm även om jag blev rädd för Roddys skull först.

   Gilla

 3. Själv tål jag värmen bra och har inget emot den men Husse är inte lika road. Efter dagens regnskur har vi nu 20 grader men 25 hade passat mig bättre. Nåja, regnet behövdes för det har varit och är fortfarande väldigt torrt i naturen. Kopparödlor har jag inget emot att möta men huggormar och hundar är ingen lyckad kombination alls så jag är tacksam för att vi inte har orm här. Vilka härliga bilder på såväl två- som fyrbenta och vilken ljuvligt vacker natur!

  Kram och god tisdag!

  Gilla

  • Jag tål nog kyla bättre än värme men lagom är alltid bäst. I dag är det bättre temperatur och det regnar lite smått. Skönt med en dags avbrott och jag hoppas att det inte blir riktigt lika varmt igen. Kopparödlor är söta men huggormar vill inte heller jag ha i närheten. Visserligen är det roligt att ha sett en men jag är glad för att inte heller vi har ormar hemma.
   Tack! Det gäller att passa på när man har villiga fotomodeller 😀
   Kram och detsamma, men kanske först måndag 😀

   Gillad av 1 person

 4. Nää, den där värmen vill inte jag ha heller. Men inte heller ett gradantal på +8, som det var häromdagen. Mellan 15 och 25 grader känns bra… ska det vara så svårt att få till det? Just nu 15,8 så nu ska jag inte klaga. Plusgrader, kanske jag ska tillägga.
  Fina bilder har du i inlägget, på både djur och människor. Och natur. Som vanligt, alltså.

  Gilla

  • Jag håller med om att något mitt emellan vore bäst och kanske kan det bli något åt det hållet nu. Jag skulle gilla 15,8 grader för sol och värme har jag fått tillräckligt av för ett tag. Men kanske blir det värmebölja i Jämtland lagom tills jag kommer hem 😀
   Tack så mycket. Villiga fotomodeller måste utnyttjas 😀

   Gilla

 5. Huuu, vi har alla våra fobier, jag gillar verkligen inte kräldjur o ormar! Ändå är jag tillräckligt fascinerad för att alltid vara tvungen att fota när jag ser en. Men är riktigt orolig för ormbett på min lilla hund som kunde bli förödande. Har faktiskt tabletter mot ormbett i handväskan som alltid är med mig! Vi hade ju mycket långt till veterinären…
  Till skillnad från er har vi haft humanare temperaturer, istället åskoväder som hetat duga! Då blir man väldigt låst till att sitta inne., tur att ni sluppit det. Åska kan var mysigt en stund, men inte i flera timmar med en åskrädd hund. Ni verkar ha det väldigt gemytligt och det blev väl en skön nedtrappning på er tidigare så aktiva semester! Kram

  Gilla

  • Jag kan inte påstå att jag gillar ormar heller men jag har ingen fobi och kanske inte tillräckligt mycket förstånd för att låta bli att stanna till och fota 😀 Lilla Daniel ska nog helst inte bli utsatt för huggormsbett och jag hoppas att han aldrig behöver råka ut för det. Men nu har ni nog i alla fall närmare till veterinär.
   Vi har haft åska på avstånd och en del regn idag men det var nästan skönt att slippa sol och extrem hetta en dag. Roddy är nästan döv så han har inga problem med åska. Det var värre när Kasper levde. Han blev otroligt rädd och försökte krypa in under skinnet på oss.
   Ja, vi har det jättebra här och trivs bra tillsammans. Den här återhämtningsperioden var nödvändig och välgörande 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. Ja den potatisen är ju inte särskilt vacker, det håller jag med om. Sen måste jag scrolla ner förbi ormbilderna, det klarar jag inte av att se.
  Kul att din son, syster och Roddy vill bara med på bild!
  Jag håller med, tycker också det varit för varmt. Man orkar inget göra. Jag fattar inte att jag varit vid Medelhavet mitt i sommaren när jag var yngre och gillat det.
  Kram

  Gilla

  • Potatisen borde får vara gris året om men kanske inte julgris utan pyntad på annat sätt.
   Jag förstår att många inte vill att de ska synas på bild där vem som helst kan se dem. Men när några ställer upp så är det klart att det är trevligt att ha med dem 😀
   Jag har också svårt att förstå hur jag har kunnat trivas så bra i hög värme utomlands. Även här har jag ju kunnat bada men huvudet orkar ändå inte med. Men det är klart att både ålder och andra faktorer är en del av förklaringen. Vi får helt enkelt minnas de resorna med glädje och försöka hitta lite svalare alternativ nu.
   Kram

   Gilla

 7. Potatisrondellen i Mjölby … inte är den vacker, men sällsynt!
  Ser ut som ni har sköna dagar där, men den värmen är inget för mig! Här har den värsta hettan dragit förbi och nu råder lagom temperatur enligt mig. Lite regn skulle vara välkommet.
  Härliga bilder – bra med fotomodeller som ställer upp 🙂
  Jag gillar alla slags kräldjur, även huggormar, trots det som hände med Olle och du fick en bra bild på den vackra ormen!
  Blomman är säkert en vial, men jag tror inte det är rosenvial, för den ser ut precis som en luktärt, men doftar inte … men det finns många andra 🙂
  Ha fortsatt fina dagar!
  Kram

  Gilla

  • Ja, så kan man uttrycka det på ett snällt sätt 😀
   De första dagarna var väldigt sköna men när värmen övergick i hetta var det inte så kul längre. Men vi hade i alla fall en sjö att bada i och svalkande vindar i skuggan. Nu har det varit bättre temperatur några dagar igen men inte lika soligt och fint. Regn fick vi en hel del igår och det behövdes här.
   Tack! Visst är det kul att få något levande i bilden när någon ställer upp och det var dessutom kul att få en bild på huggormen. Vi såg en annan i dag och den krälade i snabbt tempo över grusvägen. Återigen var vi glada för att inte Roddy blev biten. Du har nog rätt om blomman men fin är den i alla fall 😀
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s