En veckas lugn och ro i Målsånna

Det är vad vi tänker oss att den här vistelsen ska erbjuda. Men jag börjar med morgonpromenaden i Motala och den runda vi gick ner till Varamobadet och ut på den udde som ligger söder om den långa stranden. Vi hade tur att vi var ute och reste just den vecka som alla badplatser runt Vättern visade på väldigt höga halter av olika tarmbakterier och att de försvann redan tills vi kom dit igen. Det var nog många som tänkte att badsäsongen fick ett slut innan den kom igång men så illa var det inte.

Jag hittade många rödfibblor längs vägen och här är de tydligen mycket vanligare än hemma.

Både min syster och jag plockade smultron åt Roddy och det var inte förrän efteråt som jag kom på att jag inte ens hade smakat själv. Men jag fick i alla fall med mig en bild.

När man är i Östergötland ska man så klart fota blåklint, landskapsblomman där.

Nere vid stranden är det hundförbud efter kl 09.00 men man får gå en liten bit ifrån och innan udden börjar är det inofficiellt ok att gå ner med hundar och låta dem bada.

Nere vid vattnet fick mamma storskrake bråttom att få ut sina ungar i vattnet. Sedan vände hon sig om liksom för att kolla hur stor faran var. När hon tyckte att ungarna var tillräckligt långt ute, och kanske utom fara, gick hon själv ner i vattnet och simmade ut till sina småttingar.

Från nästan helt stilla vatten inne i viken…

…till lite mer dramatik ute på udden.

Roddy – en blomma bland blommor.

Strax före två på eftermiddagen satte vi oss i bilen och for mot Målsånna. Alldeles vid Anebysjön i Småland ligger den stuga där vi ska tillbringa en vecka och bara ha det skönt. Förutom promenader med Roddy har vi inget annat än bad, sol (sparsamt för min del men ändå så att det syns lite), lättsam matlagning och slappartid planerat. En annorlunda inställning än den vi hade under rundresan ännu längre söderut. Men lite mer har vi ändå att se fram emot. När jag pratade med min son för några dagar sedan och han förstod att vi skulle hit just när värmen blir som värst kom det ett spontant ”åh, får jag också komma dit?”. Han är ledig tre dagar och självklart är han välkommen. Både jag och min syster tycker att det ska bli jättekul. Är det någon gång man ska bo precis vid en sjö, eller ett hav, så är det ju när termometern går över 30 grader.

Jag och min syster har hyrt en stuga här vid två tidigare tillfällen men nu var vi lite sent ut och den stugan var fullbokad. Det var bara bra för i stället fick vi en ännu finare stuga. Lite längre från sjön men både trevligare och, kanske viktigast, med badrummet inne i huset och inte i en separat byggnad.

Uterummet.

Matplats och i nästa avdelning kombinerat vardagsrum och sovrum. I den sängen sover jag eftersom jag vaknar tidigast och för att min syster ska kunna stänga in sig och Roddy. Jag sov gudomligt gott i natt och om vi bara lyckas få ner värmen till en acceptabel nivå om kvällarna så tänker jag fortsätta sova gott. Det finns alltså ett sovrum utöver de här utrymmena, ett enkelt men funktionellt kök och ett badrum med dusch. Min son får välja mellan att dela dubbelsäng med mig eller ta en bäddmadrass från en av sängarna i sovrummet och bädda i soffan. Det löser sig på något vis.

Men kanske det bästa, under de här väderförutsättningarna, är vår privata strand och en alldeles ny brygga.

Det kom en sädesärla och satte sig på taket till lusthuset.

Ett tydligt bevis på att det är ljusare kvällar och nätter hemma är att jag faktiskt hann se solnedgången innan jag somnade. Jag kom nog kanske t o m lite för sent för att få se det allra finaste momentet. Bilden är tagen vid halvelvatiden.

I morse var det bara 18 grader inomhus när jag vaknade halvsex. Men det lär inte bli fler nätter med bara 11 grader utomhus så kanske kan vi inte få så svalt och skönt resten av veckan. Just nu är det 24 grader inne men det har sjunkit från 29 grader så det är på väg åt rätt håll. Det fläktar skönt och vi har öppnat nästan alla fönster.

Det blev en skön morgonpromenad på ca 1,5 timme och vi passerade själva Målsånna gård. Där hade inte tuppen lyckats få ut sina hönor än trots att han gol högt. Men några andra fjäderfän var ute och gick. Jag vet inte om det är ankor men det är min gissning.

Vi kom in i skogen och där blommade lingonriset rikligt. Ni kanske kan ana något svart och vitt suddigt i bakgrunden. Det är Roddy som blev nyfiken på vad jag hittade för något spännande.

Efter lunchen blev det en stunds solande för mig, en halvtimme på var sida har jag gett mig själv tillstånd till. Jag t o m badade trots att det kändes lite kallt i vattnet. Men när jag tog ut en termometer och lät givaren hamna på botten en bit ut vid bryggan så visade den 22 grader. Då kan man knappast klaga. Nu är i alla fall sommarens premiärdopp avklarat och det var ändå ganska skönt.

De här två inredningsdetaljerna är jag nyfiken på vad det kan vara. Vi har funderat men inte riktigt kommit fram till vad de har använts till. Kanske något att nysta upp garn på men det finns inget att sätta fast garnhärvan på. Det vore kul om någon kunde ge ett svar på vad det är för redskap.

När min son kommer ska vi göra slutplaneringen på ett nytt äventyr. Ni tror nog att jag är alldeles tokig som ska ge mig iväg igen men jag är inte den som funderar länge när det vankas roliga resor. Fonderna har haft en bra utveckling och det gör att jag kan ta mig råd till detta. Den här sommaren blir alldeles fullsmockad med roligheter för min del. När jag kommer hem dröjer det inte många dagar innan bloggvännen Lotta kommer och hälsar på mig några dagar. Jättekul och något vi har planerat länge men inte fått till förrän nu. Förmodligen blir det så att samma dag som hon åker vidare så har min son kommit till mig och vi ger oss iväg norrut. Om allt går enligt planerna och Finland och Norge låter oss, som båda då är fullt vaccinerade, passera gränsen utan några särskilda restriktioner så har vi tänkt åka ut till Östersjökusten, vidare mot Haparanda och med målet att komma till Treriksröset. Men då måste vi ta oss genom Finland sista biten och vi har chansat och bokat ett boende i närheten av vårt mål. På tillbakavägen har vi dubbelbokat boenden i Norge och på svenska sidan. Det är så förmånliga avbokningsregler och det kändes säkrast. Jag åkte ju Vildmarksvägen på egen hand förra hösten och nu vill min son gärna åka samma rutt. Det blir i motsatt riktning men jag gör gärna om den resan. Det får bli avslutet på det äventyret och sedan är det slutrest på ett tag. Jag får nog vara nöjd med att ha varit både nästan längst söderut och allra längst norrut samma sommar.


19 comments

 1. Vilket underbart ställe som ni hamnat på. Passar perfekt att bara vara när ni bor så fint. Vad kul att sonen hakar på, trevligt när ungdomarna gör en sällskap. Då har du premiärdoppet avklarat, jag har mitt kvar, kanske jag tar det redan på fredag 🙂 Vilka små söta fågelungar. Du hade rätt ang hur många fågelungar som fanns i mitt lilla bo, det låg ett ägg kvar nämligen.
  Underbara utflykter som du har gjort och har framför dig i sommar. Ska bli spännande att följa. Snart ses vi. Som jag längtar.

  Kram

  Gilla

  • Ett paradis och särskilt de här dagarna 😀 Jätteskönt att inte ha massor av utflykter planerade och en välbehövlig återhämtning efter allt kul vi har gjort. Sonen är alltid välkommen att vara med och han gör alltid tillvaron trevligare 😀 Hemma hade jag inte badat ännu men här var det verkligen läge. Det lär nog bli många fler bad innan veckan är över. Min gissning om antalet fågelungar hos dig var nog bara en chansning men kul att ha rätt 😀
   Du är jättevälkommen och jag ser väldigt mycket fram emot att det äntligen blir av 😀 Hos mig rotar du i lägenheten som du vill och jag uppskattar att de som hälsar på mig verkligen känner sig som hemma och vågar ta för sig.
   Kram

   Gilla

  • Ett helt perfekt ställe när det är värmebölja och man inte behöver göra mer än det nödvändigaste 😀 Den här sommaren tar jag verklige igen allt jag inte har kunnat göra på länge.

   Gilla

 2. Vilken alldeles underbar stuga med ett perfekt läge så där kommer ni att få en härlig vecka. Så roligt att sonen din också ansluter ett par dagar. Grattis till premiärbadet. Jag har inte kommit till skott än så nu måste jag skärpa mig för det här duger inte 😀

  Kram och ha en härlig fredag!

  Gilla

  • Ja, tänka att vi prickade in den här veckan så perfekt. Jag önskar bara att det hade funnits en källare att gå ner i för just nu är det 32 grader inomhus. Det går bara att vara här inne korta stunder. Värmen finns utomhus också men där fläktar det åtminstone lite. Men nu ska jag inte klaga för det är en underbar plats och jag ska dessutom få hit min son 😀 I dag har det blivit fler bad men det är förmodligen lite varmare i den här lilla sjön än i havet hos dig.
   Kram och detsamma!

   Gilla

 3. Ojojoj, vilken fantastisk sommar du får. Den stugan som ni nu bor i verkar som gjord föt att återhämta sig i. Det behövs väl efter alla intryck?
  Kul att ni också ska till den nordligaste delen av Sverige. Själv har jag bara varit till Kiruna som längst. Men jag har varit norra Finland. Där finns det mycket skog och många myrar. Och mycket mygg. Så ett tips är att ta med myggmedel.

  Gilla

  • Ja, jag är jätteglad för allt kul och fint jag får uppleva. Lite svalare skulle vara önskvärt men man kan inte få allt. Stugan här och platsen den står på är verkligen toppen och visst behöver jag och min hjärna vila oss tillbaka till något slags normalläge.
   Haha, ja det blir visst en tripp norrut också 😀 Mitt i värsta myggsäsongen men det är då min son har semester så då får det bli så. Vi ska inte vara så länge i Finland. En natt och ett besök vid treriksröset är planen men vi vet inte ännu om vi kan passera gränsen utan karantän eller andra hinder.

   Gilla

 4. Så mysigt ställe med fin stuga och fin liten sandstrand! Klart att grabben får plats, fattas bara! Det är jättekul att du passar på att se dig om denna sommar när du har trevligt sällskap och bra rutter för resorna. Självklart ska du passa på, varför skulle du avstå? Begränsningar har vi fått alldeles tillräckligt mycket senaste åren…
  Min dotter som älskar att fota blommor hade spetsat sig på att fota en massa rödfibblor som växte längs en vägren alldeles nära där jag bor. Några få hade börjat blomma men flertalet stod i knopp när dottern en dag helt förtvivlad såg att grannen klippt bort varenda blomma med gräsklipparen. Urdumt, för de var inte i vägen överhuvudtaget. Ha nu en skön vistelse, jag åker in till Falun o besöker dottern imorgon. Bäst att passa på när hon vill ha mig dit….
  Kramen och trevlig helg

  Gilla

  • Vi har hittat ett litet paradis under de här väldigt varma dagarna. Självklart fixar vi en plats till min son och även till andra barn om någon vill komma.
   Jag resonerar lite som du om mitt resande men känner ibland att i dessa tider borde jag hålla igen lite. Men jag har fortfarande inte varit inne i en enda butik och umgås bara nära med min syster och min son. Alla andra har jag hållt avstånd till. Jag har tur som har möjligheten att resa och man vet aldrig hur länge jag orkar.
   Men vad trist att din dotter blev snuvad på rödfibblefoton. Jag hoppas att hon hittar några exemplar någon annanstans. Tack Paula och jag hoppas att du och dottern får en riktigt trevlig dag i Falun 😀
   Kram och detsamma!

   Gilla

 5. Underbara bilder! Ser alldeles fantastiskt ut! Ni får säkert en härlig vecka där – kul att din son kommer för några dagar också!
  Roligt med ytterligare en resa inplanerad spännande!
  Lite avundsjuk på Lotta, men någon gång kommer nog jag också och knackar på! 🙂
  Ha det nu så gott!
  Kram!

  Gilla

  • Tack Anki! Det känns lyxigt att ha en sjö och en liten strand alldeles nära huset 😀 Min son sprider för det mesta glädje omkring sig så han är alltid välkommen. Och tänk att jag ska få ge mig ut på resa med honom igen 😀
   Jag vill jättegärna ha besök av dig när det passar dig. Det är lätt och smidigt att ta tåget till Östersund om du inte vill köra och boendet är ju redan ordnat 😀
   Tack och detsamma till dig!
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. Vad härligt ni har det! Så roligt med att sonen ansluter. Klart du ska unna dig resor så mycket du kan. Det är ju jätteroligt med miljöombyte och upptäcka nytt.
  Kram

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s