Saxemara och Ronneby

I söndags började vi dagen med en morgonpromenad i Saxemara och den här gången valde vi att leta oss fram till den andra stranden.

Själva stranden var inte mycket att hurra för i jämförelse med de fantastiska stränder vi besökte på Österlen och jag tror att de flesta badar från badbryggorna för att slippa gå i bland hala och sjögräsbevuxna stenar. Men om man inte tänker bada är det trevligt att promenera runt och titta på vyerna.

Den här tiden kan man även få syn på olika fåglar och deras ungar. Jag vet inte vad för sorts sjöfåglar detta är men det kanske någon kan hjälpa mig med.

Saxemara verkar vara en plats där kaniner trivs och på hemvägen lyckades jag fånga en på bild.

När vi kom tillbaka till stugan gjorde vi oss i ordning för ett besök i Ronneby. Min systerson letade upp ett naturreservat på ”Naturkartan”. Brunnsskogen lät som en trevlig skog att besöka. Min syster kände till Ronneby sedan tidigare och föreslog att vi att vi skulle börja med att gå en runda i Brunnsparken, som ligger alldeles bredvid. Det lät som en bra plan och återigen kan jag konstatera att vi gjorde den här trippen precis rätt period. Vilken blomsterfägring vi fick uppleva. Den första bilden är tagen från parkeringen och min första reaktion var att ”oj, vad länge syrenerna blommar här”. Men det här är inte syrener och det såg vi när vi kom lite närmare.

Brunnsparken bjöd på fantastiskt stora rododendronbuskar på många platser och att få se dem i full blom var inte så dumt.

Det fanns så klart en hel del annat att titta på också.

Bäckahästen är inte en särskilt trevlig figur. Han är vanligtvis i mörker och vatten eftersom han då är osynlig. Han lockar upp barn på ryggen och ju fler barn som sitter upp desto längre blir hans rygg. Sedan försvinner han ljudlöst ner i vattnet och tar barnen med sig. Under den tid vi var i närheten såg jag två barn som fick hjälp att sitta upp och jag hoppas att föräldrarna inte berättade om myten för barnen. Det kan säkert ge mardrömmar senare.

Från parken fortsatte vi in i Brunnsskogen och i början bokskog.

Vi kom till doftträdgården men just den hade inte kommit igång ännu.

Det finns även en japansk trädgård.

Vi passerade en golfbana och hörde ett antal ”fore” innan stigen förde oss åt ett annat håll.

Roddy ville bli kompis med ett lodjur men fick inte så mycket respons på sina pussar.

När vi kom tillbaka till parken kom vi förbi detta spännande hus.

Direktörsvillan uppfördes för brunnsdirektören Ernst von Heidenstam 1884 och är ritad av en arkitekt som till våra dagar tyvärr är okänd. Villan kom bland annat att nyttjas av de orkestrar som var knutna till brunnen på 1950-talet. Den stod därefter tom i ett par decennier, och renoverades i början av 1980-talet. Sitt nuvarande utseende fick byggnaden 2013 – 2014 när utsidan målades om i historiskt korrekta kulörer./ronneby.se

Min syster har berättat att hon har sett röda kastanjeblommor och även här fanns det ett sådant träd.

Här inne står själlva Ronneby brunn. På den lilla vita skylten som hänger utanför står det ”gamla källan”. Jag undrar om den nya källan finns under den gröna lite simplare pumpen.

Det är inte lätt att få ett bra foto av själva pumpen inne i huset. Fönster åt alla håll och massor av speglingar gör det svårt

På kvällen tog vi oss till Järnaviks naturreservat. Eller det var i alla fall planen. Naturligtvis gick leden genom en kohage och vi hade ingen lust att utsätta Roddy, och i förlängningen oss, för eventuella attacker från kor. Vi åkte i stället en kort bit till hamnen bredvid Pensionat Järnavik. Där fanns inte heller några alternativ att välja mellan. Den stig vi gärna hade velat gå gick genom ett fågelskyddsområde och där fick inte Roddy föja med. Det blev bara en liten kort promenad fram och tillbaka i hamnen och sedan stannade vi till vid den lilla glasskiosken utanför pensionatet. Jag frågade om de hade någon vegansk glass som inte var sorbet. ”Javisst” sa den glada och trevliga tjejen i kiosken. ”Vi har en sort som är som mjukglass”. Jag köpte en sådan men såg direkt när jag fick den att det var sorbet och inte god och mild glass. Men jag har svårt för att göra andra ledsna så efter att först ha påtalat att det blev lite tokigt gick jag fram till luckan igen efter att ha smakat och sa att min glass i våfflan var god. Det var en ren lögn men jag ville inte förstöra hennes dag. Knäppt, eftersom hon faktiskt hade fått mig att köpa något jag inte ville ha. Jag slängde det mesta av glassen och åt upp våfflan och den var i alla fall god. Min syster och min systerson var däremot nöjda med sina glassar.

Efter att ha suttit och tittat ut över båtarna i hamnen medan vi åt våra glassar gjorde vi ett nytt försök att hitta en fin led att gå. Bakom Järnaviks camping såg det ut att finnas nya möjligheter och det började bra. Vi kom upp på en hög klippa och såg ut över en del av Järnaviks skärgård. Det var en skön kväll och vi tyckte att vi hade hittat en bra led. Men strax efter att vi hade lämnat den här vyn kom vi återigen fram till en hage med färska koblajor. Då gav vi upp och konstaterade att vi i alla fall hade sett fina platser även om det inte blev som vi hade tänkt.

Som avslutning störde jag ett kärlekspar men de verkade inte bli alltför påverkade av att jag var lite närgången med kameran.

Att kvällspromenaden blev annorlunda än vad vi hade planerat gjorde inte så mycket för totalintrycket av dagen. Vi hade fått se och uppleva väldigt mycket fint och promenerat i vackra omgivningar. En bra dag helt enkelt.


16 comments

 1. Ibland blir det inte helt som man tänkt sig men det blev ju en bra dag ändå. Fantastiska bilder från vacker miljö. Om du inte har varit där tidigare så rekommenderar jag ett besök vid Sofiero när alla Rododendron blommar där. Det är så magiskt vackert att besöka ravinen som de växer i. Snopet på glassen men tjejen hade nog helt enkelt inte koll.

  Kram

  Gillad av 1 person

  • Ja, jag är väldigt nöjd med största delen av dagen och egentligen var det inte hela världen att jag fick en glass som var både skarp i smaken och inte den goda veganska glass jag vet finns.
   Tack! Jag har besökt Sofiero tillsammans med mina föräldrar när jag var barn men jag kommer ändå ihåg att jag tyckte om att gå där bland alla blommor och titta. Men jag skulle förmodligen uppskatta det ännu mer nu i vuxen ålder. Men det får bli en annan gång för nu har vi lämnat de trakterna. Men jag kommer gärna tillbaka 😀
   Kram

   Gilla

 2. Lite trist med glassmissen och att ni inte hittade en hundvänligare promenadled att gå, men i övrigt verkar dagen varit helt OK! Ronneby Brunnspark är väldigt fin, speciellt när alla rhododendron och azaleor blommar!
  Kärleksparet tror jag heter grön sandjägare …
  Kram!

  Gilla

  • Jag lär ställa lite mer specifika frågor nästa gång jag ska köpa en vegansk glass för den här var inte god. Sorbet kan vara riktigt gott men det här var en stark, stickande smak. Det är svårt att semestra med hund om man vill se stränder och naturreservat söderut men kanske är vi ovanligt försiktiga just med kohagar. Jag var lika rädd när jag hade hundar efter att min andra syster, som är gift med en bonde, hade berättat om de olyckor hon vet har skett och att kor ser hundar som fiender. Men vår resa och vistelse i Skåne och I Blekinge har ändå varit fantastisk med massor av roliga upplevelser 😀 Brunnsparken var verkligen en syn och en upplevelse. Jag är glad att jag har sett den och även skogen intill.
   Än en gång tack för upplysningar om vad det är jag har sett 😀 Gröna sandjägare är verkligen fina med sin gnistrande färg.
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Jag igen … vill bara tillägga att bilderna är jättefina och så roliga att få se – och väcker många minnen från våra resor med husbilen 🙂

  Gilla

 4. Jättefina bilder! Från Järnavik kan man åka skärgårdsbåt till Tjärö, en underbart fin ö. Det får ni göra nästa gång ni kommer!
  Kram

  Gilla

 5. Tänk vilken mängd fantastiska platser och resmål vi har i vårt land, tillräckligt för att en människa ska ha fullt upp hela livet…om man nu inte är ute och far på heltid förstås. Vilka fina foton på din syster och vovven! Lite trist att hundar har så många förbud bara…men jag kan förstå att övrigt djurliv behöver lugn och ro. Bäckahästen sägnen har jag inte hört, min enda association går till en krog i Stockholm som jag rätt frekvent besökte under en period. Rhododendronblomningen är sagolik, jag tycker vi har mycket blom men det går inte att jämföra! Kram och fortsatt trevlig resa

  Gilla

  • Ja, Sverige är verkligen fantastiskt och det tar aldrig slut 😀 Vissa platser kan man dessutom med glädje besöka om och om igen. Det är kul när någon ställer upp på att fotograferas och min syster och Roddy har inget emot att vara modeller 😀
   Det stod en skylt bredvid Bäckahästen med info om den här sägnen men kanske finns det andra bäckahästar som inte är lika hemska. Att få se så stora rododendrer (det heter faktist så i plural) med så många blommor var en väldigt fin upplevelse.
   Kram och tack 😀

   Gilla

 6. Tänk att du bara var tre mil bort från mig, såååååå nära. Det är underbart vackert i Ronnebys brunspark. Innan covid-19 så brukade jag och minsta dottern stå där på loppis. Varje söndag från april till oktober har de öppet, vi bruka hinna med två gånger i alla fall. Dotter och jag pratade om att åka till Ronneby och att vi skulle åka till Mandetårtan, ett café som ligger intill Brunnsparken för gotta oss innan vi går i parken.
  Mycket vackra foton, knappast att man vill sluta titta för att skrolla vidare.

  Kram

  Gilla

  • Ja, jag var väldigt nära och hade jag varit ensam på resan hade jag nog hört av mig. Men jag tror att när du inte är på ön så jobbar du troligtvis 😀 Min syster var i alla fall i Karlskrona för att handla några saker på Biltema men jag orkade inte följa med. VI var väldigt nöjda och glada för att vi fick se så mycket fint i Ronneby. Mandeltårtan såg vi faktiskt och min syster hade fått tips om det caféet från en kompis. Men vi var inte ute efter att söka oss till caféer och restauranger utan ville bara ha utomhusmiljöerna.
   Tack Lotta! Det fanns så många vackra motiv att det var svårt att välja. Som så ofta i min blogg blir det lite väl många foton 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s