Från Stenshuvud till Saxemara

Igår var det dags att lämna stugan vid Stenshuvud och fara vidare mot nästa bokade stuga i Saxemara, utanför Ronneby i Blekinge. Men innan vi packade in oss i bilen gick vi en promenad och tog vägen förbi Knäbäckshusen. Den lilla byn ligger alldeles i närheten av vårt boende och jag vet faktiskt inte varför vi inte har passerat där tidigare. Det var inte planerat nu heller och jag hade inte kameran med mig eftersom jag tänkte att jag hade fotat allt redan. Men jag har en alldeles ny mobil (den gamla började bit för bit falla sönder) och jag blev faktiskt ganska nöjd med de bilder jag tog med den.

Byn Knäbäckshusens historia är speciell. Knäbäck var en fattig fiskeby i en sänka vid Haväng. När området förvandlades till försvarets skjutfält flyttades alla invånarna. Vissa hus monterades ner och byggdes upp på nytt där byn ligger i dag, alldeles sydost om fritidsbebyggelsen Rörums strand. Ganska snart efter att korsvirkeshusen uppförts utbröt en eldsvåda som ödelade samtliga hus utom ett. Allt byggdes upp på nytt och är i dag en trivsam idyll i böljande terräng med fruktodlingar, enebackar, nationalparken Stenshuvud i norr och havet i öster./Österlen.se

Alldeles i närheten av de fina husen hade någon gjort ett fint hjärta och det var förmodligen väldigt grönt och fint när det var nygjort.

Lupiner är vackra även om de inte är önskvärda och tillsammans med prästkragar blir det extra vackert.

När vi kom tillbaka från promenaden la sig Roddy vid väskorna och såg ut att tänka ”jag placerar mig här så att jag inte blir kvarglömd”. Sötplutten, klart han inte glöms bort.

Vi kom iväg till slut och stannade till efter en stund vid Vittskövle slott. Slottet är privatägt och inte öppet för allmänheten men besökare är välkomna in i parken och det är helt gratis. Det blåste halv storm den här dagen men det var ändå en skön dag.

I parken växte ett träd som höll på att tas över av en annan slingrande växt. En ganska kul kombination men säkert inte så bra för det ursprungliga trädet. Vi har sett många varianter av träd och slingerväxter men det här är nog det festligaste paret.

Vi kom fram till vårt mysiga, men tyvärr inte så välstädade, hus i Saxemara. Det var inte värre än att vi kan leva med det men vi tänker inte göra någon storstädning när vi ska lämna huset i morgon.

Vi gick en promenad för att upptäcka omgivningarna och vi hittade bl a en liten hamn.

Det finns två badplatser och den ena hittade vi igår.

Alldeles intill växte konstiga saker på några ekar. Min syster sa att det är något slags svampangrepp och det stämmer säkert.

Våra närmaste grannar är de här fina hästarna. Vi har bara sett dem under några timmar igår men då fick vi se hur söta de var tillsammans.

Dagens utflykter får jag berätta om vid ett senare tillfälle för nu är det sovdags och i morgon ska vi ta oss hem till min systers hus i Motala.


16 comments

 1. Knäbäck verkar vara en riktig idyll, där har jag inte varit, ännu, däremot vid Vittskövle slott i samband med att jag under 80-talet var tillsammans med en tjej som var bördig från trakten.

  Gilla

  • Byn är inte stor. Allt ligger i stort sett vid en vägsnutt men det kapell jag visade i första inlägget från Stenshuvud tillhör också byn. Vittskövle slott ser förmodligen likadant ut som när du såg det på 80-talet.

   Gilla

 2. Jeg har blitt litt inspirert av disse vandringene dine, så i dag dro jeg med meg svigersønn elvelangs i Oslo. Ble bare en stolpe på meg, for stolpene var ikke plassert langs elva. Men mange flotte bilder ble det. Det er godt å gå en tur før man skal kjøre bil og ikke rart han vil være med når han skjønner at noen skal reise bort. God tur videre!

  Gilla

  • Kul att kunna inspirera men du brukar komma ut på olika äventyr i alla fall 😀 Det blev säkert en väldigt fin promenad för er del och en stolpe kan vara tillräckligt när målet inte är att hitta stolpar utan att se och uppleva ett naturområde. Jag hittade av en slump en stolpe igår när vi var ute i en skog så jag fick också en liten bonus 😀
   Roddy har mycket energi och behöver aktivitet för att må bra så en promenad var bra för både honom och oss innan vi åkte. Han såg till att vara väldigt synlig när det närmade sig avfärd 😀
   Tack så mycket 😀

   Gilla

 3. Fortsatt fina bilder! Nu är det väl för sent men jag skulle verkligen vilja rekommendera Ronneby brunnspark. Vald ett år til Sveriges vackraste park. Ronneby brunn har också ett spa som jag jobbat på i fyra år.
  Kram

  Gilla

  • Tack! Rekommendationen kommer lite för sent men det gör inget eftersom det var just Brunnsparken och Brunnsskogen vi besökte igår 😀 Det kommer mer om det i nästa inlägg. Min syster, som sysslar med många olika saker, har föreläst i Ronneby och kände till den fantastiskt vackra parken.
   Kram

   Gilla

 4. Nu har jag läst texterna och tittat på bilderna av dina upplevelser hittills. Din resa verkar toppen på alla sätt och vis. Mycket intressanta platser och fina vyer.
  Själv har jag gjort en liten kortare resa… med vissa arbetsuppgifter inlagda i planeringen. Men jag tänker att det nog kan bli minst en till innan sommaren är över. Då på mera turistiskt sätt.

  Gilla

  • Den är toppen och jag har verkligen skapat många nya minnen. Synd bara huvudet inte hänger med i alla svängar men jag har ju andra personer som fixar det jag inte klarar 😀 Vi har sett så mycket så jag är verkligen glad att jag har bloggen att sortera allt i och kunna gå tillbaka till. Hela tiden har vädret varit snällt mot oss, förutom i lördags då det blåste lite väl mycket.
   Spännande att få läsa mer om dina resor så småningom 😀

   Gilla

 5. Ännu en bra dag i Skåne innan det var dags att åka vidare. Er resa verkar väldigt trevlig och ni har hunnit se mycket. När det gäller boende så har jag absolut inga krav på lyx men jag vill att det ska vara helt och rent. Vid ett tillfälle hyrde vi ett hus på Själland. Läget var fantastiskt men inredningen och städningen lämnade en del att önska. Det var betydligt renare när vi lämnade det kan jag säga.

  Kram och ha det fortsatt gott på resan!

  Gilla

  • Den här resan har hittills överträffat alla förväntningar på många sätt. Men det är klart att det är trist att bo i en stuga där andras smuts fins kvar. Men det har stugägaren fått veta och vi tog inte alltför hårt på vår städning. Men även vi lämnade stugan finare än den var när vi kom.
   Tack och kram!

   Gilla

 6. Ni hinner se många trevliga platser … Knäbäckshusen ser verkligen idylliskt ut! Inte så roligt att flytta in i ett ostädat hus, men det är sånt som händer.
  De där runda sakerna på ekarna är inte någon svamp, utan något som heter potatisgall – och boven är en liten insekt, en stekel, som lagt sina ägg där.
  Ligger lite efter med läsande och kommentarer, men det tar jag igen nu 🙂
  Kram

  Gilla

  • Ja, vi har sett otroligt mycket fint på vår resa. Nu är vi hemma hos syrran i Motala och gör oss i ordning för veckan i Målsånna. Det blir ett betydligt lugnare tempo och det blir nog bra i den kommande värmeböljan. Knäbäckshusen var en väldigt fin liten by som jag är glad att vi inte missade. Jag har nog aldrig kommit till en så ostädad stuga via airbnb förr men det var inte så att vi äcklade vände i dörren. Men stugan var definitivt mer välstädad när vi lämnade den.
   Vad roligt att få veta vad eken var angripen av. Tack snälla Anki för att du delar med dig av dina kunskaper. Min syster tyckter också att det var spännande information. Jag fick förklara det här med gallbildning för henne och det var ju roligt att jag mindes det du tidigare har berättat 😀
   Kul att du vill läsa ikapp och att du orkar.
   Kram

   Gillad av 1 person

 7. Det var en brutal omfamning som trädet råkat ut för, och förmodligen är han helt skyddslös mot angreppet! Symbios brukar man kalla sådant, men jag tycker nog att klätterivraren har övertaget! Så vackra korsvirkeshus, precis sådana som jag föreställer mig att Skåne är fyllt av! Kram

  Gilla

  • Ja, eller hur. Vi har sett många träd och slingerväxter som växer tillsammans men det här tog nog priset som det träd som hade övertagits mest av en annan växt. Knäbäckshuset är jättefina och nog är de speciella för Skåne.
   Kram

   Gilla

 8. Underbart! Så vackra foton du bjuder på. Ett slott hade jag inte haft något emot att äga. Men jag får vara nöjd med mitt lilla slott på ön 🙂
  Vilken tripp ni gör!

  Kram

  Gilla

  • Det var roligt att få vandra omkring i parken runt slottet och det var vi ganska nöjda med. Jag får större behållning av utomhusmiljöer än muséer där min hjärna slutar ta in det jag ser efter en stund. Men jag kan tycka om helheten även inomhus om jag inte försöker fokusera på alla detaljer. Ditt slott på ön är alldeles perfekt stort för mig och min hjärnkapacitet och jag hoppas få se det någon gång 😀
   Ja, eller hur. Och det är inte slut efter den här resan utan då väntar ännu mer kul 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s