Ale stenar, Sandhammaren och Brantevik.

Sista heldagen på Österlen for vi en bit söderut genom det vackra landskapet. Vi började med ett besök vid Ale stenar, Sveriges största och bäst bevarade skeppssättning vid byn Kåseberga. Vi hade fortfarande tur med vädret och kunde promenera i värme med skönt svalkande vindar och genom ett lanskap delvis fullt av blommande vallmo.

En ladusvala landade på en skylt och satt snällt kvar en stund.

Det finns två gångvägar upp till Ale stenar och den ena utgår från hamnen i Kåseberga. Den är lite kortare men det var inte därför vi valde den utan det var helt enkelt dit vi kom.

Det tog en liten stund innan vi upptäckte korna som gick bortanför skeppssättningen och då vände min syster tillbaka med Roddy. Har man fått veta att kor kan vara aggressiva mot hundar så vill man inte chansa. Jag och min systerson stannade kvar en liten stund och såg oss omkring.

Plötsligt svängde en skärmflygare in över korna men de verkade inte bry sig så mycket. Förmodligen är de vana.

Vi fortsatte mot Sandhammaren, en strand som anses vara Sveriges finaste med en vit, finkornig sand som sägs sakna motsvarighet. Men Roddy är inte välkommen dit och det har han väldigt svårt att förstå. Skylten säger tydligt att hundar inte får vistas på stranden men Roddy kan inte läsa och han kände doften av hav.

Vi vandrade i stället bland sanddynerna en bit bort och vi tänkte att inte många skulle orka gå så långt med sina badväskor och stolar. Det var inte inte alls fullt på någon del av stranden men vi ville i alla fall slippa orsaka att någon blev sur. Kanske inte helt enligt reglerna men att ha en fantastisk strand som sträcker sig väldigt långt åt båda hållen och att nästan inte se en enda människa någonstans, det fick oss att känna att där kunde ingen störas av att vi, och Roddy, var där.

Någon vill väldigt gärna komma till vattnet.

Glädjen var stor när han fick som han ville.

Min syster fotade mig medan jag…

…fotade de små vågrörelser som fanns den dagen.

Vi promenerade en stund längs stranden innan vi vände tillbaka. Vi åt vår medhavda matsäck och fortsatte sedan mot Brantevik, ett fiskeläge söder om Simrishamn. Där strosade vi omkring en stund och hade det skönt. Min syster visade var hon och hennes band hade uppträtt några år tidigare och som ni ser är det alltid hamnarna i de små orterna som drar oss till sig.

Ett vackert blommande blåregn.

På kvällen var vi nöjda med att ta en relativt kort promenad ner till havet och den plats som en fastboende person hade sagt var ok för hundbad. Visserligen helt inofficiellt men ändå en bit av stranden dit lokalbefolkningen går med sina hundar. Den här gången fick Roddy sällskap av min systerson men jag och min syster kände inget badsug. Kallt i vattnet och en strand i skugga gjorde valet lätt.


14 comments

 1. Så ljuvliga bilder med den knallröda vallmon! Ja. fina bilder i övrigt också … som alltid! Nu är ni i trakter där vi var för ca 5-6 år sedan … Ale stenar är mäktigt och även då var det massor med skärmflygare. Liksom ni hamnade även vi i mysiga Brantevik, där vi åt en god middag på restaurang vid hamnen.
  Härliga sandstränder … men nog tycker jag det är konstigt att hundar inte är välkomna – de flesta hundägare vill nog inte störa någon med att stanna nära utan drar sig till glesare områden och då borde det vara OK!
  Kram

  Gilla

  • Tack Anki! Det var otroligt effektfullt med den blommande vallmon mot den blå himlen och ännu vackrare än foton kan visa. Jag har varit vid Ale stenar två gånger tidigare men då har jag inte sett skärmflygare. Men jag kan förstå att det är en bra plats att starta på med branten ner mot havet. Brantevik var en fin liten ort men vi nöjde oss med att promenera. Med en hund i sällskapet är det lättare att ha matsäck med sig eller att åka till sitt boende och laga mat. Det finns många fina sandstränder där vi har varit men den här var extra fin. Ja, det är synd att hundar inte är välkomna. Men förmodligen efterlevs inte förbudet av många. Går man till en lugn plats där ingen kan bli störd så borde förbudet inte gälla. Det finns visserligen en del hundbad men vi ville inte missa att se denna fina strand.
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Jättefina bilder. Det är ett vackert landskap jag bor i. Bra att ni är här så pass tidigt på säsongen, det kommer att bli överfullt av människor snart. Har din syster spelat i ett band?
  Kram

  Gilla

  • Tack! Det är verkligen vacker i dina trakter så du kan vara stolt 😀 Jag tror också att vi här här rätt period då det är färre människor och massor av blommande växter 😀
   Min syster sjunger i ett band som heter Pork from Cork och de säger att de spelar irländsk musik i östgötsk tappning. De har inte jättemånga spelningar och ännu färre under pandemin. Lyssna gärna på något för jag tycker att de är bra.
   Kram

   Gilla

 3. Ännu en härlig dag och fortsatt tur med vädret. Ales stenar är verkligen sevärt tycker jag. Det var klokt av din syster att vända för korna kan vara riktigt närgångna där om man har otur. Brantevik är så fint. Mina föräldrar hade bekanta som hade sommarhus där så där har jag varit många gånger. Badvattnet är tyvärr ofta väldigt kallt jus där men som barn hoppade jag i ändå. Det hade inte hänt i dag kan jag säga 😀

  Kram

  Gilla

  • Ja, vi radar upp de härliga dagarna efter varandra och med massor av upplevelser. Mest naturupplevelser eftersom ingen av oss är intresserade av shopping eller restaurangbesök och särskilt inte under pandemin eller i sällskap med en hund. Men med allt som finns att se utomhus så har vi haft fullt upp ändå 😀 Jag har också respekt för kor och jag undvek dem helst när jag gick med hundarna. Det är nog klokt för man vet aldrig. Brantevik var en fin liten ort så det var ett trevligt besök. Jag badar inte heller om vattnet är kallt och jag själv väldigt varm. Kanske kan det bli ett dopp när vi kommer till den stuga vi ska hyra i Småland. Där är det en sjö som förhoppningsvis är varmare än havet 😀
   Kram

   Gilla

 4. Underbart! Där är så vackert. Inte utan att jag blev sugen på att själv ta mig en tur ditåt, kanske nästa år. Tills dess så är jag så nöjd med allt fint som delar med dig av. Klokt av er att låta Roddy slippa mötet med kosorna, vissa kor bryr sig inte men det vet man ju aldrig förrän efteråt. Så bra att det blev bad till slut för den badglade fyrbente. Jag har också en som älskar bad.
  Ha det gott!
  Kram

  Gilla

  • Det är vackert nästan överallt på Österlen men Ale stenar är en favorit för mig. Kanske för att jag har fina minnen därifrån men mest för att det är exotiskt vackert. Min syster vill inte chansa med att låta Roddy möta kor och jag var likadan med mina hundar. Roddy blev lycklign när han äntligen fick komma ner till havet och bada och vi blev glada av att se hans glädje 😀
   Tack detsamma!
   Kram

   Gilla

  • Det var otroligt vackert med den blommande vallmon och jag är glad att vi kom dit rätt tid för att få se det. Man blir lite begränsad när man reser med hund men vi har gjort vad vi kunde för att han skulle få bada.

   Gilla

 5. Ni har verkligen fullmatade dagar fyllda av upplevelser och vackra vyer. Jag är grön av avund över vallmofälten! Här går jag och tittar på kanske fem vackra vallmoblommor i en rabatt medan ni har hela fält fyllda! Kan inte nog understryka så mycket vi har att glädjas och njuta av i vårt land. Kramen

  Gilla

  • Det har varit intensivt men fantastiskt roligt och med massor av fina upplevelser. Jag har aldrig sett så många blommande vallmor tidigare och den här färgexplosionen var riktigt mäktig.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s