Sju år

Nu har det värsta varit och de här jobbiga dagarna har varit just jobbiga men ändå med mycket glädje. Tänk att det är sju år sedan och att det inte blir lättare. Det är inte så att jag i förväg intalar mig att det ska bli jobbigt utan jag tror varje år att det ska kännas lite bättre. Men just de här dagarna är de dagar då jag får låta mig själv vara ledsen och så kommer det nog att vara länge än.

Jag har hittat så många stolpar nu att jag måste dra mig allt längre bort för att kunna fortsätta sökandet. I förrgår var jag i utkanten av Krokom och igår blev det en tur till Aspås. Båda orterna känner jag till och Krokom har jag ofta passerat. Jag tror att vi köpte varmkorv på en mack där någon gång och jag och mina systrar stannade till vid Krokomsporten och köpte en del kläder vid ett tillfälle. Men mer än så har det inte blivit. Jag kan inte säga att jag såg så mycket mer av vare sig Krokom eller Aspås nu heller men jag vandrade i alla fall omkring i skogar alldeles i närheten.

I Krokomskogen blommade tussilago och vitsippa bredvid varandra…

…och utanför Aspås blommade blåbär och vitsippa. Blåsippor ser jag också överallt men de fick inte vara med den här gången.

Det är lite kul att nästan alla platser jag åker till bjuder på liknande vyer mot Oviksfjällen. Här från Krokom.

Och här från Aspås.

Två dagar i rad har jag åkt från Frösön via Rödön och vidare mot mina mål och båda dagarna har jag sett dessa två renar vid vägkanten strax efter bron på Frösösidan. Jag undrar hur de har hittat hit. Jag har aldrig sett renar på Frösön förut och det verkar som om de är ensamma. Men något var det nog som lockade och det är egentligen inte konstig, för vem vill inte bo på Frösön? 😀 Jaja, det är en retorisk fråga och ni behöver varken bekräfta eller protestera.

Det var just igår, då jag åkte till Aspås, som sjuårsdagen var och allra först, strax efter sju på morgonen, åkte jag till minneslunden. Min man var inte mycket för odlade blommor så jag plockade en bukett med det som fanns tillgängligt när jag var i Krokom. Midsommarblomster, som än så länge bara har knoppar, och kabbeleka. Jag tände ljuset och tänkte gå och sätta mig vid den lilla fontänen, där det var fullt av blommor. Men just som jag satte mig kom två arbetsfordon och två män började plocka bort utbrunna ljus och städa bort vissna blommor. Jag satte mig ändå ner en stund men det var inte den rofyllda stund med tankar och minnen som jag ville ha. Jag reste mig och gick till bilen i stället, för vidare färd mot Aspås.

Att vandra i skog är bra vid många tillfällen och den terapeutiska effekten hjälpte mig en hel del. Lustigt nog kom en storspov flygande och sjöng för mig och sedan försvann den. Jag har inte hört eller sett den sedan jag och min svärmor pratade när jag satt och såg ut över fjäll och sjö. Den dyker upp vid just de rätta tillfällena. Jag blev glad och tänkte ”hej”. Åtminstone tror jag att jag tänkte och inte uttalade ordet högt. Det fanns inte särskilt många stolpar i Aspås och jag ville inte åka hem på en gång så jag fortsatte till Andersön och letade upp de fem stolpar jag inte orkade söka efter sist jag var där. Kameran hängde med hela tiden men det enda jag fotade var Sunne kyrkoruin, som man passerar på väg till naturreservatet.

Ja, och så kom då den här dagen. Min födelsedag, som också är en dag då tråkiga minnen har tagit över. En bra dag att vara på katthemmet och jag tyckte att det var perfekt när min nya volontärskompis föreslog ett förmiddagspass den här dagen. Men dagen började med ett leende. Jag kollade min mobil och såg att jag hade fått ett mail från bloggvännen Anki. Jag är morgonpigg men hon är ännu piggare och hon har tydligen stenkoll. Hon kommer inte bara ihåg vilken dag jag fyller år utan hon minns dessutom hur mycket liljekonvaljer betyder just på min födelsedag. Jag öppnade mailet och såg en vacker bild på just en liljekonvalj och en grattishälsning. Jag blev väldigt glad och även imponerad. Jag har inte ett sådant minne när det gäller födelsedagar. Om knappt en vecka får jag träffa denna minnesgoda och väldigt trevliga vän för en promenad och en titt på nya lägenheten. Superkul!

Några kattbilder från dagens pass kan jag bjuda på och de här tre sötnosarna är alla väldigt sugna på gos. Gissa om jag var med på noterna.

Medan jag och min volontärskompis, som för övrigt är en väldigt trevlig ung man som jag har många roliga stunder tillsammans med, gjorde våra sysslor så ringde min mobil nästan oavbrutet. Fyra sånger, av olika kvalitet men alla med mycket kärlek, fick jag men även några samtal utan sång. Jag fick ett sms från en blomsterbutik om att jag skulle få blommor senare på dagen och jag kunde inte förstå vem avsändaren var. Hur jag än funderade kom jag inte på vem det kunde vara. Alla vet ju om att jag åker bort i övermorgon. Jag blev rejält förvånad men väldigt glad och lite rörd när blommorna äntligen levererades. Min yngsta dotter hade försökt få tag på någon som kunde leverera liljekonvaljer men jag blev lika glad för den här vackra buketten. Hon hade glömt att jag skulle åka snart men gav mig tipset att torka blommorna. Det kanske jag gör, förutom att jag har kvar dem på foton.

Min födelsedag bestod av mycket mer glädje än sorg och saknad och det kan jag tacka katter, släkt och vänner för. Vi har inga stora firanden i min familj så jag är väldigt nöjd med hur dagen blev. Men nog har dissociationen varit en ganska tydlig följeslagare de här två dagarna. I dag blev det ingen stolpjakt och i morgon ska jag nog ta en av mina vanliga promenader för att se hur naturen har förändrats sedan jag gick där för nästan tre veckor sedan. Sedan är det semester…från min vanliga tillvaro.


18 comments

 1. Självklart är det så att vissa dagar kommer att vara extra ledsamma och sorgliga men på något vis så kan det få vara så. Det viktigaste är att det kommer ljusare dagar igen och det gör det. Grattis till dig på din dag! Du blev minsann uppmärksammad ordentligt och Anki har verkligen koll. Jag kan inte skryta med att jag är riktigt så uppdaterad. Så trevligt att ni ska träffas igen och att du får se deras nya lägenhet.
  Liljekonvaljer är så söta och den ljuvliga doften slår det mesta. Förr växte de vid sommarstugan men inte nu längre. Liljekonvaljer var min morfars favoritblommor och min mormor plockade ofta en bukett och satte vid hans foto.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Ja, det vet ju du också och alla som saknar någon. Men självklart måste man få vara ledsen då och jag har börjat förstå att det återkommer varje år. Som tur är varar det bara några dagar och sedan är livet som vanligt igen.
   Tack Znogge! Jag är väldigt nöjd med min dag och särskilt imponerad är jag av att Anki minns så bra. Det ska bli kul att få träffas och ta en promenad i hennes nya hemort. Några stolpar ska vi nog hitta också 😀
   Min man lyckades oftast hitta liljekonvaljer till min födelsedag men ibland var det bara väldigt små knoppar i dem. De är så fina och visst doftar de ljuvligt 😀 Även din mormor och morfar hade ett särskilt band till liljekonvaljer och kanske är det vanligt att förknippa just den blomman med någon man tycker om.
   Kram och detsamma!

   Gilla

 2. Men Grattis! Hurra! Hurra! Hurra! Hurra!
  Visste inte att du hade födelsedag idag… ska försöka lägga det på minnet till nästa år. Annars får du påminna mig några dagar innan. Och så trodde jag att du redan hade åkt iväg på din semesterresa…. Där hade jag fel.
  Jag har sett liljekonvaljer, men bara knoppiga. Sådana har jag plockat något år tidigare, men de orkade inte slå ut så nu låter jag de stå kvar ett tag till innan jag plockar. Men jag har en liten bukett med andra ängsblommor på bordet. De händer mycket i naturen nu när värmen har kommit.
  Så fina katter du har på bild. Och vilken vacker bukett! Förstår att du blev glad.

  Gilla

  • Tack så hemskt mycket 😀 Men du behöver inte alls lägga det på minnet. Jag är själv väldigt dålig på att komma ihåg födelsedagar utanför den närmaste familjen så jag förväntar mig inte att andra ska ha bättre minne 😉 Jag kommer inte med några påminnelser men blir så klart glad för ett grattis när dagen är här. I morgon bär det av men jag har tjatat en hel del om den här resan så det är inte konstigt att du trodde att jag redan var på väg.
   Det brukar finnas knoppiga liljekonvaljer den här tiden men ibland har man tur att hitta ett ställe där de av någon anledning har utvecklats snabbare. Tyvärr har de nog blommat ut helt när jag kommer tillbaka men kanske kan jag se och känna doften av dem någonstans längs vägen. Ja, det formligen exploderar när värmen väl kommer och då gäller det att hänga med för att inte missa något 😀
   Både katterna och den fina buketten gjorde mig glad men mest var det nog tanken bakom buketten som värmde. Vi brukar, som jag skrev, inte ge varandra något så det kändes som något lite extra 😀

   Gilla

 3. Vilka söta katter, här hemma hänger katten på balkongen för jämna nu när det är sommar. Födelsedagen som för min del äger rum slutet av mars firar jag aldrig och har aldrig gjort, min mamma klagade alltid på det när hon levde, om någon vecka har jag för övrigt överlevt min mamma, jag har blivit äldre än henne. Något jag påminnts om när jag numera omhändertar hennes fd sambos kvarlåtenskap.

  Gilla

  • Jättesöta. Tyvärr förekom det inavel där de kommer ifrån men nu är de i alla fall kastrerade och verkar må väldigt bra. Både katter och människor gillar när det är lagom varmt och skönt så din katt njuter nog mycket av balkonglivet 😀
   Det är klart att tankar om din mamma blir extra starka när du går igenom allt hon och hennes sambo hade gemensamt. Säkert både vemodiga och glada tankar. För två år sedan tangerade jag min pappas livslängd men det dröjer ett år innan jag är i samma ålder som min mammas när hon dog. Det är lite underligt att tänka att det faktiskt är så. Men både din mamma och mina föräldrar dog alldeles för tidigt.

   Gillad av 1 person

 4. Men det blev ju riktigt bra det här ändå, eller hur? Med blommor och storspov och fina minnen. Man kan inte alltid värja sig, och man måste nog känna smärta och saknad ibland bara för att man är människa och känslor hör till. Så glad att dottern skickade en bukett till dig och att Anki kom ihåg din födelsedag. Hon är så omtänksam och ni kommer att ha ett så trevligt möte. Önskar dig nu en trevlig resa då jag inte kommer att ha så mycket datortid framöver. Stor kram!

  Gilla

  • Ja, det blev väldigt bra och bättre än jag hade förväntat mig 😀 Jag vill egentligen inte värja mig utan på något konstigt vis blir jag faktiskt glad för att det känns som det gör. Det bevisar ju att jag verkligen hade något att sakna och påminner mig om att vi hade 34 fina år tillsammans. Det är något som inte alla får uppleva och jag vill ju inte glömma det.
   Tack Paula, det är det lite oväntade som värmer mest även om allas gratulationer är lika uppskattade. Anki och jag har ju träffats och plockat svamp några gånger tidigare så det blir ett trevligt återseende. Jag har så mycket kul att se fram emot under min resa 😀
   Lycka till med allt flyttjobb men ta inte ut dig alldeles.
   Kram

   Gilla

 5. Gratulerer med dagen! Man skal gi seg selv rom for å være lei seg innimellom, alle har behov for det ved tunge dager. Da kan man glede seg desto mer etterpå når noe gledelig dukker opp.

  Gilla

 6. Grattis ❤ ledsamt ändå att den jobbiga dagen infaller nära din födelsedag. Du är så stark men måste också få vara ledsen. Vacker bukett du fick av dottern. Så fina kattbilder också.
  Kram

  Gilla

  • Tack så mycket! Ja, det är synd att det sammanfaller men jag är inte ensam om att ha det så. Min svärfar dog på min svärmors födelsedag så där var det verkligen mitt i prick på ett negativt sätt. Jag låter mig själv vara ledsen men kanske det mest är en tomhetskänsla och en saknad. Hur som helst så återkommer den varje år och det har jag egentligen inget emot. Jag vill ju minnas.
   Ja, det var en vacker bukett och jag blev jätteglad. Katterna är ibland svårfotade men jag gör mitt bästa 😀
   Kram

   Gilla

 7. Stort Grattis på din födelsedag kära Ingrid, lite så här i efterskott ❤ Näktergalenen och jag sjunger för dig idag även om det är lite väl sent med födelsedagssång. Härligt att Anki grattade dig på din rätta dag. Jag har noll kol på födelsedagar men jag sjunger gärna 🙂 Vilken underbart vacker bukett du fick av din dotter och det lilla söta kortet. Jag har nog nämnt det förut men vasen som blommorna står i är så fin.
  Helt klart vill storspoven säga dig något och jag blir glad över att den finns runt dig. Fåglar har en viss förmåga att komma med budskap. Även om allt hände så nära din födelsedag så är det ändå bra för att det lättar upp lite och att få fokus på annat för en stund. Födelsedagar är ju alltid trevligt, inte för att man vill bli äldre, åren går ju så makalöst fort bara. Denna tiden kommer alltid att föra med sig minnen och starka känslor för dig. Du faller för en stund men sedan drar du i tampen och fallskärmen vecklas ut, minnena kommer alltid att finnas där.
  Vilka söta små katter, vilket jobb ni gör för de små liven. Tur att det finns ställen som tar hand om katter och att de kan få en andra chans. Tänk så många finingar du fått möta under tiden du hjälpt till på katthemmet och inte tala om alla söta foton som du bjudit oss på.

  Kör lugnt! Ska bli spännande att få följa dig på din tripp.

  Många födelsedagskramar till dig!

  Gilla

  • Tack så mycket Lotta 😀 Jag hade gärna hört er sjunga duett för mig. Jag blev väldigt imponerad av Ankis minne och det kanske beror på att jag inte kommer ihåg mer än några få födelsedatum. Men jag grattar och sjunger gärna, precis som du, när jag blir påmind. Buketten var jättefin och en bra ersättning för de liljekonvaljer hon försökte få tag i. Jag gillar också vasen och det är en av få vaser som jag faktiskt har köpt själv. Det mesta är arvegods från olika släktingar.
   Jag blir också glad när storspoven kommer och ger mig en hälsning. Jag saknade den jättemycket när jag bodde i Mjölby men om den hade kommit och sjungit för mig där så hade jag nog verkligen trott på att hälsningen kom från Kenneth. Som det är nu är det bara en fin tanke som gör mig glad. Den här födelsedagen blev bra och med många skratt och annat trevligt. Blandningen av både nostalgi, saknad och glädje blev bra 🙂
   Någon av de två katter som liknar varandra brukar kissa och ibland bajsa på golvet trots att det finns hur många kattlådor som helst. Väldigt konstigt för det brukar aldrig vara något problem. Men fina är de och jag gosar gärna en stund.
   Nu sitter jag i Simeå och mår bra trots att kroppen är trött och har ont. Men jag får skylla mig själv när jag letar stolpar även längs vägen.
   Tack för kramar, de värmer 😀
   Kram

   Gilla

 8. Jag tänker ofta på dig Ingrid – en del människor känns närmare än andra … och du är en av dem!
  Den här tiden på året kommer alltid att finnas i ditt hjärta! Jag känner mig så berörd av din berättelse och att storspoven sjöng för dig!
  Såå fina bilder från din utfärd … det är så vackert uppe hos dig!
  Jag är lite ledsen just nu – Lasse blev akut dålig med blodiga kräkningar och ambulansen fick hämta honom sent igår på kvällen. Han ligger nu inlagd på kirurgavdelning … och mer än så vet jag inte ännu.
  Kram

  Gilla

  • Vad glad jag blir för dina ord Anki och jag tror att vi känner likadant för varandra. Vi klickade direkt.
   Ja, och jag är mest glad för att det återkommer år efter år. Visst är det lite kämpigt men det är ju även trevliga minnen som dyker upp och att storspoven kommer vid rätt tillfällen ger det hela lite mystik 😀
   Men Anki, vad tråkigt att Lasse är så dålig. Det är klart att du är ledsen och orolig men jag ser att det är ganska många timmar sedan du skrev och jag hoppas att du nu har fått lugnande besked. Ovissheten är svår och tankarna och känslorna åker säkert berg-och- dalbana inom dig. Jag hoppas i alla fall att du får bra besked innan natten så att du kan sova. Jag känner så väldigt mycket med dig…det vet du ❤
   Många kramar ❤

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s