Skogarna i Grytan

Ja, det var det välbekanta skogsområdet, med gångavstånd till mitt förra hem i Optand, som dagens utflykt ledde till.

Men den första bilden är från igår och då var jag i Rannåsen. I förra inlägget undvek jag med flit att vända kameran mot fjällen men jag kan inte hålla mig borta från den vyn mer än någon dag. Här står jag på andra sidan Östersund med Frösön och fjällen längre bort. Jag gillar kontrasten med den nygröna vårskruden och snön.

Men resten av bilderna är från Grytan. Naturligtvis jagar jag stolpar varje dag och jag har insett att det är en perfekt tid för det. De två tidigare säsongerna har jag överfallits av mygg inne i skogarna och särskilt när det har varit lite sankt. I år har jag ännu inte sett till en enda mygga och jag räknar med att ha hittat nästan alla stolpar innan de kläcks. Sedan ska jag ner till södern och där finns det säkert både myggor och fästingar nu. Men det gör inget för det ska bli så himla roligt i alla fall.

Ibland står stolparna väldigt synliga precis bredvid stigen. Då är de oftast markerade med en grön ring på kartan. De blåmarkerade kan stå en liten bit in men är också lätta att hitta. De röda får man leta lite efter och de svarta är svårast att hitta. Men för mig, som använder gps, är skillnaden oftast bara att jag måste ge mig ut på ett hygge eller in i ett skogsparti där inga stigar finns (men stigar bildas ändå snabbt av alla stolpletare).

Bakom den här stenen finns en av stolparna och jag tyckte att det var en perfekt viloplats. Medan jag satt på den lägre delen av stenen, och väntade på att orken skulle komma tillbaka, funderade jag på hur det fallna trädet hade stått. Rotvältan ligger precis mot stenen och det är inte en sten som man lätt kan flytta på. Jag kom fram till att trädet måste ha vuxit ståendes på stenen och då är det ju inte underligt att det föll lätt. Ett ynkligt och smalt träd dessutom med ett rotsystem som ser grunt ut, även om diametern är ganska stor. Kanske har jag fel men det är den förklaring jag kan komma på.

En blivande grankotte. Är det bara jag som associerar till gurkor när barren är så nära?

En ännu färskare grankottebebis.

Ett av många kalkbrott i det här kalkrika landskapet.

Harsyra.

Någon slags ormbunke som nästan är mer fascinerande i det här stadiet än som utslagen.

När jag gav mig av i morse var det perfekt väder för att gå och leta stolpar i lite kuperad terräng. Under 10 grader är vad jag föredrar då. Men när jag kom hem sprack molnen långsamt upp och det blev en skön, men inte så lång, stund i solstolen på balkongen. Härligt!


16 comments

 1. Jättefina bilder!
  Jag har verkligen inte varit på min balkong många gånger, du har kanske lä på din men min är det blåsigt på så det måste vara varmt om man ska kunna vara där. Men det ser ganska lovande ut till helgen.
  Kram

  Gilla

  • Tack! Jag har söderläge och vindskydd från tre håll så där kan det bli väldigt varmt. I dag var det 16 grader och lite vind nådde mig men det var ändå så varmt att bikinin kom på 😀 Det verkar bli varmt och sommar i hela landet till helgen och då är nog inte min balkong den bästa platsen.
   Kram

   Gilla

   • Hahaha, ja på min balkong är det varmt. När jag låg där en stund även i dag hörde jag hur några grannar pratade om att det är så kallt. Men sitter man i skuggan och det blåser så är det en väldig skillnad mot att sitta eller ligga i lä på en skyddad balkong 😀
    Kram

    Gillad av 1 person

 2. Vilka härliga bilder från din promenad och visst ser barren ut som gurkor! När det gäller mygg så har jag inte mött några här än. Däremot så plockade vi fästingar på hundarna redan i april så en viss försiktighet är bra att iaktta.
  Vi har ännu inte invigt terrassen men kanske till helgen.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Tack! Ja, precis som gurkor när de är i den storleken 😀 Myggen kanske kommer samtidigt överallt nu när värmen kommer. Enligt väderprognoserna ser det i alla fall ut som om jag har tur när jag åker neråt. Då lämnar jag regn och rusk och åker mot sommar 😀
   Jag ska vara lite uppmärksam efter att ha kramats med Roddy och om jag måste gå genom högt gräs men annars tror jag inte att jag kommer att tänka på fästingar så mycket.
   På min balkong blir det väldigt varmt så den är bäst innan den riktiga värmen kommer. Jag håller tummarna för er terassinvigning helgen 😀
   Kram och detsamma!

   Gilla

 3. Bikini på balkongen… det blir inget av med det, här hos mig. Jag som bor längst ner, nära en gata där många passerar. Både promenerande och hjulförsedda människor. Att sitta där halvnaken och bli betittad, det ”nöjet” besparar jag dem. Men varmt är det i alla fall, särskilt varmt när nordvästan tar i. För då sitter jag i lä.
  Det blev en stund där i dag.

  Gilla

  • Hade jag inte varit helt dold för omgivningen så hade jag nog haft lite mer kläder på mig. Men jag valde lägenhet i stort sett helt efter balkongen och dess läge och avskildhet och jag är nöjd 😀 Men man kan njuta av sol och värme utan att vara halvnaken 😀

   Gilla

 4. Granens barr ser absolut ut som gurkor i närbild … kul!
  Vacker vy mot Frösön och fjällen – och härliga bilder från din promenad! Nu ser jag fram emot att få börja leta stolpar i Finspångstrakten 🙂
  Ha en fin lördag!
  Kram

  Gilla

  • Ja, saftiga och goda gurkor och så har jag aldrig tänkt på granbarr förr 😀
   Tack Anki! Jag hoppas att du kommer att gilla att leta efter stolpar och att de tar dig till nya stigar och platser. Även om du är välbekant med Finspång så finns det säkert en del ställen du inte har varit på.
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Kom på nu när jag läste här hos dig att jag inte har sett en enda mygga i år. Två flugor på sin höjd och de slog jag ihjäl, okej då, några till är det nog :-). Eddie har haft några fästingar på sig men efter att han fick tabletten så är de uttorkade och döda om det skulle finnas någon på honom.
  Så söta kottebebisar. På tal om bebisar så kikade jag in i murgrönan idag på ön innan jag åkte hem, de små äggen har kläckt och de små fågelungarna var såååååå små. Fattar inte att det kan bli fåglar av de små. Vågade inte uppehålla mig för länge där ifall mamman satt och väntade med mat i munnen. Hoppas på att kunna se dem när de blir lite större.
  Kalkbrottet var häftig med sin färg och det klara vattnet. Går det att bada där i. Nu är det inte länge kvar tills mitt bad, du har ju koll 🙂 Jag måste ju ta några dopp när jag kommer till dig också.
  När var det du skulle åka neråt?

  Kram

  Gilla

  • I dag var det faktiskt några få myggor i skogen men de störde inte mig. Bra att de fästingar som biter Eddie får sitt straff och dör. Men de som ännu inte har satt sig kan ju krypa över till dig, så var uppmärksam. Men det vet du ju och du är van vid att ha koll.
   Åh, vad spännande med de små fågelungarna. De brukar vara nakna och inte särskilt söta direkt men ganska snabbt blir de sötare. Jag hoppas att du kan få några fina bilder och mamman blir nog inte störd om du bara tittar dit lite snabbt.
   Jag vet inte om man kan bada i just det kalkbrottet men ett som ligger en bit därifrån vet jag att folk har badat i. Men jag tror att det är bättre att bada i Storsjön och om vi har tur blir det lika varmt och skönt i vattnet som förra sommaren. Men det kan man aldrig veta och det kan lika gärna hålla sig runt 16-18 grader. Då blir det å andra sidan bra träning för dig inför kallare perioder 😀 Visst har jag koll. Det ska ju ske på min mans födelsedag 😀
   Jag åker på torsdag men ska göra stopp i Uppsala, Strängnäs , Åkers styckebruk, Finspång och Motala innan det bär av ner till Skåne. Det ska bli så kul och när resan är över har jag ett fint besök som jag tycker ska bli väldigt trevligt 😀
   Kram

   Gilla

 6. Jag har aldrig sett så mycket små rosa kottar på granarna som iår. Efter strandstigen växer det jättestora granar och dom hänger ner så man får ducka när man går under dom och det är rent sagolikt att gå in under dom med alla dessa fina rosa kottar som hänger som pärlor och lyser i solen. Hoppas att du får fint när du åker söderöver.

  Gilla

 7. Dina vyer kan man aldrig se sig mätt på!
  Läste att granen blommar vart 4-5 år men första gången vid 15-20 års ålder. Honblommorna sitter högst upp så dem ser man sällan medan de röda hanblommorna växer längre ner. Jag har helt glömt när du ska åka iväg, har nog dålig koll nu när allt är så förvirrande med flytten. Men myggen har allaredan hittat mig, igår fick jag första sticket! Det är ju så himla kul detta att leta kontroller, och tror du inte att Säfsen i år är först ut av alla platser i kommunen, för första gången finns nu massor av kontroller både mitt i samhället och i terrängen runt omkring. Nå, jag får istället hitta mina egna nya favoritställen, så jag ska inte klaga. Kramen

  Gilla

  • Tack Paula, vad snällt sagt 😀
   Jag har faktiskt tänkt att det inte kan vara en årlig företeelse med alla dessa små röda kottembryon. Kul att få veta hur det är.
   Jag åker på torsdag och tar mig bit för bit ner genom landet. Hälsar på både barn och släkt och ska njuta av härlig natur 😀 Jag har sett några få myggor nu men ingen har ännu stuckit mig. Men snart är det nog fullt av mygg i skogarna. Jag hoppas att du hittar många nya favoritställen nära ditt nya hem. Om inte annat så har du nära till favoritmänniskor 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s