I god tid…som vanligt.

Jag är en planerande person som vill ha koll på att allt är klart i god tid innan något ska ske. Särskilt gäller det när jag ska åka någonstans. Mina barn minns säkert hur resväskor låg framme flera veckor innan t ex en utlandsresa och hur jag la dit kläder vartefter de hade tvättats och allt annat man kan behöva när jag tyckte att de sakerna kunde undvaras. Så småningom fick jag släppa mitt kontrollbehov och låta ungarna packa sina egna väskor men i början var det svårt att inte ha koll på allt. Men ganska snart kände jag att det var otroligt skönt att inte behöva packa allas väskor. Det var nog kanske då min personlighet förändrades till viss del och jag lärde mig att andra klarar också att fixa och planera. Kanske var det min man som hade behövt min koll mer än barnen för han var ofta tvungen att köpa någon t-shirt eller kalsonger på resmålet. Eller kanske det var en medveten planering från hans sida. Kanske var det t o m en tyst protest mot att jag alltid hade med mig dubbelt så myckte som jag behövde. Hur som helst så tror jag att alla i min familj tyckte om den nya ordningen där var och en packade sin egen väska.

Det här blev en längre utläggning än jag hade tänkt men så kan det bli när man låter fingrarna skriva det man tänker. Det jag vill komma fram till är att jag nu har mina väskor framme och till hälften packade inför min resa söderut i landet. Det är drygt en vecka kvar men det är väldigt bra, enligt mig, att kunna packa lite i taget och när man kommer på det. Det är t ex viktigt att ha med sig en termometer för både inom- och utomhustemperaturer. Förlängningssladd är också en sak som jag har lärt mig är bra att ha. Massor av bra-att-ha-grejer ska med och dessutom så mycket mat som möjligt (mycket som inte behöver kyla) för att undvika butiker så långt det går. Naturligtvis blir det en del i kylväskan också men de attiraljerna har jag inte tänkt packa förrän jag ska åka.

Men jag packar inte hela dagarna. Varje dag sedan stolpjakten startade har jag gått ut och letat. I både regn och kyla, men ibland faktiskt någon liten solglimt, har jag envist vägrat att ge upp innan dagens mål är uppnått. Just nu ligger jag på plats 24 av 2364 deltagare i Östersund och, förvånande nog, på plats 866 av 73114 deltagare i hela Sverige. Ändå har jag bara hittat 155 stolpar. Just nu tycker jag att det är så himla kul och då är det lätt att ta i lite för mycket. Men jag får ju en lång paus från det här snart.

Bilderna är från de olika rundor jag har gått de senaste dagarna. Vattendroppar i lupinblad blir ofta stora och vackra.

Kabbelekan blommar för fullt på vissa platser men har bara börjat bilda knoppar på andra.

Den här bilden är lite kul om man vet vad jag försökte fånga. Jag trodde att det låg en ruvande fågel i gräset men när jag kom hem och beskar bilden såg jag att det är en sten eller något annat ej levande. Vilken tur då att det kom en sothöna från höger och att jag upptäckte det förälskade paret högt upp till vänster i bilden.

Svarthakedoppingen tog jag i alla fall inte fel på.

Under mina sökrundor går jag ibland under vägar, som här under E45:an…

…och ibland kommer jag ut ur skogen och ut i ett mer öppet landskap. Jag har faktiskt med flit låtit bli att vända kameran mot fjällen. De måste ju inte alltid vara med.

Ett litet exempel på hur mina rundor kan se ut. Google maps visar inte med exakthet hur jag har gått men ger en liten hint om att vägen absolut inte är rak eller följer samma stig hela vägen. Många gånger går man fram och tillbaka och ofta struntar jag i att leta efter stigar när jag ser att det blir en väldig omväg. Tack och lov för GPS:en. Jag är ibland helt vilse och efter att ha irrat omkring har jag ingen aning om hur jag ska gå. Det skulle nog lösa sig men jag är väldigt glad för att kunna ha tryggheten i en liten blå prick som visar var jag är och vart jag ska ta vägen.


19 comments

  • Tack!
   Jag åker den 3:e men ska stanna i Uppsala hos sonen några nätter och sedan hos min svägerska och svåger innan jag tar mig till Motala och min syster. Den 8:e åker vi därifrån och kommer fram till första stugan nära Stenshuvud på eftermiddagen. Efter fyra nätter åker vi vidare till Blekinge, stannar två nätter och sedan tillbaka till Motala. Några dagar senare bär det av till veckan i Småland och efter att ha firat midsommar i Motala börjar jag min resa hem. Naturligtvis med ett stopp i Örebro där jag ska träffa mina döttrar utomhus. Det här är min resplan i stort och du lär nog få läsa mer om den 😀
   Kram

   Gilla

 1. Du är verkligen ihärdig med din stolpjakt. Jag har inte börjat än… och jag har inte riktigt samma lust som ifjol. Jag får vänta och se om andan faller på.
  Det är inte alls dumt att packa lite i taget när man ska resa någonstans. Särskilt när man, som du, ska vara borta så länge. Ändå brukar man sakna något. Då är det ju tur att det finns affärer 🙂

  Gilla

  • Ja, eller hur 😀 Jag tycker att det är så kul att komma till områden där jag inte brukar promenera och att hitta stolparna är en drivkraft som fungerar för mig.
   Visst är det bra att vara ute i god tid med packningen. Jag har möjlighet att tvätta under resan så jag behöver inte ta med mig hela garderoben. Men det lär bli en del ändå. Min tanke är att jag ska slippa gå in i affärer alls men hur det går får tiden utvisa.

   Gilla

 2. Här är en till som packar långt innan. Jag har redan nu börjat skriva lista på vad som ska med när jag styr nosen norr över. Längtar så det spritter i kroppen. Samtidigt som jag vill att tiden ska gå sakta, så vill jag att den ska gå fort.
  Vad du är duktig med stolpjakten. Vad kul att få se på kartan hur du har rört dig i ditt letande.
  Vilka fina foton. Är så kul att se hur det börjar att grönska hos dig.

  Kram

  Gilla

  • Skönt att inte vara ensam om att börja tidigt. Jag har blivit lite retad, på ett snällt sätt, för min långdragna packning. Inte blir det annorlunda för att hjärnan är ständigt trött så nu behöver jag verkligen den tiden. Visst längtar man efter allt roligt som sommaren ska bjuda på. För min del blir det massor av skoj och tänk att jag ska få efterlängtat besök av en bloggvän med vovve 😀
   Haha, ja man kanske kan säga att jag är duktig på att leta stolpar men man kan också uttrycka det som att jag är lite fanatisk 😀 Men jag tar gärna till mig ”duktig”.
   Tack! Det börjar bli grönt men vi är väldigt långt efter sydligare trakter. Snart ska värmen komma också och då lär det explodera. Fortfarande blommar tussilago, blåsippor och vitsippor och ofta bredvid varandra..
   Kram

   Gilla

 3. Tenk hvor mange stolper du finner på din reise sørover også, må jo plukke noen når du skal være borte så lenge. Jeg har plukket 100 stolper bare og ligger på plass 12433 i hele Norge av 135775 stykker. Han som leder har 3801 stolper hittil… Da må det ha blitt en besittelse vil jeg tro. Det er litt rart dette her hvordan statistikk har en innvirkning på oss. På meg i alle fall. Ingen liker å ligge nederst på en måte. PS klart man må pakke i god tid når man skal på tur. Man kan jo glemme noe…

  Gilla

  • Kanske kan jag hitta någon stolpe under resan men det är inget jag planerar för. Det kommer att vara så mycket att se och göra och jag är mestadels inte ensam. Då är jag hellre social än att gå med blicken ner i mobilen, helt fokuserad på att gå rätt. Men blir det någon extra stolpe så är det ju kul 😀
   Oj, vad många ni är som deltar i jakten i Norge. Du ligger minst lika högt som jag bland alla de som är med där. Jag intalar mig själv att jag inte tävlar men visst kollar jag statistiken och den sporrar mig till att vilja komma högre upp i listorna 😀
   Haha, ja det brukar bli bra när jag börjar packa tidigt. För det mesta får jag med mig allt jag behöver 😀

   Gilla

 4. Grattis till bra placeringar och så bra jobbat av dig! Härliga bilder som vi dessutom fick njuta av.
  Både Husse och jag packar på samma sätt och jag tycker det fungerar alldeles utmärkt så varför ändra på ett vinnande koncept 😉 Dock kan jag tycka att det är skönt att bara packa till sig själv. Skulle man missa något så finns det mesta numera att köpa på plats så någon större katastrof är det inte.

  Kram

  Gilla

  • Tack, jag lär falla ner i listorna när jag gör min resa men det är kul att ha en bra placering just nu 😀
   Ja, visst är det bra att kunna ha väskorna framme och packa lite då och då. När jag väl accepterade att ungarna och min man kunde sköta sitt eget packande var det faktiskt en lättnad. Men det kom också som en liten överraskning för mig. Jag har intentionen att inte behöva handla något under hela resan. Det som kan bli kris är bröd. Det finns nog inget bröd som håller så länge. Möjligtvis bakeup-bröd. Det borde jag se till att ha med mig 😀
   Kram

   Gilla

 5. Haha … här är vi varandras motsats … ja, med packandet alltså! Jag är en tidsoptimist i det mesta och brukar packa dagen innan jag ska åka … eller samma dag 🙂 Nu har jag lite större packning framför mig – och MÅSTE verkligen ta mig samman och börja! 😀
  Grattis till dina framgångar i stolpjakten – tycker mig skönja en tävlingsmänniska i dig. Heja, heja!
  Härligt att få följa med på dessa stolpjakter – och tack för alla fina bilder!
  Ser fram emot att få träffa dig igen!
  Ha det gott!
  Kram

  Gilla

  • Då är du som mina barn och gissa om jag hade svårt i början när de ville packa själva och aldrig kom igång 😀 Men på något sätt var de alltid klara i tid och jag tror att de gör på precis samma sätt nu. Mina flyttar har jag förberett i väldigt god tid också. Så snart jag har vetat att det ska bli av har jag börjat packa. Hur man gör spelar inte så stor roll bara man vet själv att man hinner.
   Tack! Ja, lite tävlingsmänniska är jag och kroppen sliter ganska hårt. Det blir skönt med semester även för den 😀 Men jag hoppas att vi ska hitta några stolpar hos dig…men lite mer lagom många kanske.
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

  • Jag tittade på kartan och det finns ju många stolpar som är lätta att hitta där. Vi får väl se hur mycket tid det blir till stolpletning. Jag hade tänkt vara lite social också 😀

   Gilla

 6. Hej, först förrän jag glömmer, vilken fantastisk header, där du fångade skogens konungar och drottningar (?)
  Kul att läsa om din reseplanering. I min ungdom gjorde jag väldigt mycket research inför mina semesterresor, både utomlands och i Sverige. Det var ju långt före internet så jag lånade hem böcker och köpte kartor och planerade rutter osv.Alla mina ex kallade mig för stigfinnare…Däremot var jag inte lika duktig på planering och packning. och inte i närheten av hur du gör. Sen är det i ärlighetens namn så att jag blivit otroligt mycket slarvigare på äldre dar, jag kan skriva listor, men sen glömmer jag att titta på dem när det väl är dags. Jag kan bli mycket irriterad på mig själv kan jag säga. Men jag tror att du upplever det som lite meditativt att packa långt i förväg, du kommer in i resmode, in i känslan av att du ska iväg, och den är nästan lika viktig som själva resan! Kram

  Gilla

  • Tack Paula! Jag hade tur att de stod still men jag vågade inte gå för nära.
   Förr var det alltid min man som planerade och jag var nöjd med att bara hänga med. Det blev alltid bra så jag lät gärna honom göra det som han tyckte var roligt. Nu har jag varit tvungen att sköta planerandet själv och tycker att det går bra. Men det var ännu bättre att överlåta det till någon som jag visste skulle fixa det bra. Men jag märker att jag har mer koll på vart jag ska åka och var de olika platserna ligger nu när jag letar och bokar själv. Det är ju bra för jag får mer koll på geografin 😀 Det är klart att jag var delaktig i de slutliga besluten men jag slapp allt letande. Packningen däremot ville jag gärna sköta. Jag har aldrig skrivit en packlista men jag är alltid ute i god tid. Det kanske var meditativt tidigare men nu har det mer med min trötta och virriga hjärna att göra. Men det är nog som du skriver ändå, att jag kommer in i resmode och att förväntningarna stiger 😀
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s