Skogens konung

Jag åkte till Andersön för att fortsätta letandet efter stolpar och jag hade tur. Jag går ofta och spanar efter älgar men trots att de lämnar massor av spillning efter sig är de svåra att få syn på. Jag var inne i skogen och på väg ut mot en öppen yta när jag först såg ett par vita bakben. Det tog ett tag innan jag fattade att så där ser inga rådjur ut. Jag smög framåt så tyst och försiktigt jag kunde och jag stannade precis i skogskanten och lyfte kameran. Det var lite för långt avstånd men jag ville inte gå närmare. Jag är inte direkt rädd för de stora djuren men jag har en sund respekt för dem. När vi bodde i byn Vattjom, utanför Oviken, fanns det en fjolårskalv där som gärna gick till anfall om man kom för nära. Jag råkade aldrig ut för den älgkalven men hörde om andras äventyr. Man vet aldrig hur en älg ska reagera om den blir störd så jag ville inte komma för nära.

Först var de två…

…sedan tre…

och sedan såg jag att de var fyra stycken. De tyckte tydligen att jag var ett hot så efter att vi hade tittat på varandra en stund lunkade de iväg in i skogen.

Tyvärr valde de att gömma sig i samma område som jag var på väg till. Jag funderade en stund på om jag skulle välja en annan väg men jag tänkte att älgarna säkert hade sprungit en bra bit in i skogen. Det hade de inte. När jag närmade mig den stolpe jag just då letade efter stod älgarna i vägen och tittade lugnt på mig. Då var vi ganska nära varandra och jag stannade och vågade knappt röra mig. Inte heller kom jag mig för att ta upp kameran. Men återigen insåg de inte att de var farligare för mig än vad jag var för dem. De drog sig djupare in i skogen och jag kunde hitta stolpen. Ett riktigt maffigt möte i skogen och jag är så glad att jag fick se dem.

De var inte de enda djur jag såg under min förmiddag på Andersön. Diverse fåglar sjöng för mig och olika sorters småkryp gjorde det småkryp gör. Men jag såg något mer som jag också har hållit utkik efter. Här ska det bli grodor och det är första gången jag ser grodyngel här.

En liten valp som gärna ville hälsa mötte jag också. Hans husse skulle röja undan några vindfällen och hade motorsågen i ena handen och sin lilla vovve i den andra. Han (hussen) blev intresserad av mitt stolpletande och kanske har jag inspirerat ännu en person till att delta i stolpjakten.

Jag kom ut till den norra stranden och där låg fortarande is och snö kvar sedan den hade packats ihop vid islossningen.

Jag orkade inte leta efter alla stolpar och de fem som är kvar får vara till en annan gång. Det gör ingenting. Det är ju en fin plats att besöka och jag återkommer gärna.


20 comments

 1. Åh vad mäktigt att få möta älgar på promenaden! Det är annat än en ekorre som jag ser ibland på mina promenader 😀
  Kram

  Gilla

 2. Gläds med dig. Möte med de där ståtliga djuren (som plötsligt blir så stora på nära håll) känns speciellt.
  En fin upplevelse. ♥
  Jämfört med mig så lyckades du få till bra bilder – jag hann inte ens tänka på att få upp kameran, innan de brakade iväg in i skogen.

  Gilla

  • Tack Barbro 😀 Det är inte första gången jag stöter på älgar men nu var det länge sedan. Man blir nästan andäktig. Jag hade tur att de stod stilla när jag upptäckte dem och tydligen var avståndet mellan oss tillräckligt för att de inte skulle få väldigt bråttom iväg.

   Gilla

 3. Vilket härligt möte med älgarna! Även om de säkert inte var farliga så är de stora och sund respekt låter klokt. Jag tycker att dina bilder blev väldigt bra. Frågan är om jag ens hade fått upp min? Det är nog risk att jag inte hade hunnit.
  Hos oss finns det väldigt mycket grodor och nattetid hör jag dem från dammen som ändå ligger en bit bort.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Det var dagens bästa stund och kanske hela veckans 😀 Jag vet inte vad det var för slags familjekonstellation men det såg inte ut att vara kalvar i alla fall och därför tror jag inte att det fanns någon instinkt att skydda. Men helt säker kan man inte vara och det kändes tryggt med lite avstånd. Jag hade lite tid på mig att få upp kameran och mina händer darrade inte så mycket att det blev helt misslyckade bilder. Jag blev ganska nöjd faktiskt med tanke på avståndet.
   Jag vet inte hur mycket grodor det finns här men jag kan inte minnas att jag har sett någon. Men nu har jag bevis på att de i alla fall har ynglat av sig 😀
   Kram och detsamma!

   Gilla

 4. wow for en opplevelse med så mange elger, da gjør det ikke noe om det står igjen noen stolper til neste gang 🙂 Jeg kjente jeg ble skikkelig misunnelig på deg nå.

  Gilla

  • Jag blev jätteglad och det var en ren bonus att de stod stilla en stund och poserade 😀 I skogen på Andersön låg det älgspillning överallt men jag hade ändå inte räknat med att få syn på fyra älgar samtidigt. Ibland har man tur 😀

   Gilla

 5. Härligt med ett sådant älgmöte, såg många älgar när jag hälsade på min pappa när hans och fru bodde på Mälaröarna medans man väntade på bussen hemåt, rekordet var nog sju stycken. Men älgarna i mellansverige är ju betydligt mindre jämfört med de man möter när man kommer norröver.

  Gilla

  • Det var verkligen en fin upplevelse 😀 När vi bodde utanför Oviken var älgarna ibland lite väl närgångna och då var jag lite nervös när jag gick ut med hundarna. Men förutom den lite tokiga fjolårskalven var det aldrig några incidenter. Men det var många år sedan och nu blev jag väldigt glad över att få komma relativt nära 😀

   Gillad av 1 person

 6. Så fina möten! Först med älgarna och sen med husse och hund … ja att du sen fick se grodynglen var ju också kul. Härliga bilder!
  Önskar dig en fin torsdag!
  Kram

  Gilla

 7. Ja, det var det verkligen. Särskilt med älgarna för hundar och deras ägare stöter jag ju på lite då och då 😀 Grodynglen blev jag också glad för att få se men tyvärr tror jag inte att jag hittar tillbaka dit för att få se om det blev några grodor av dem.
  Tack Anki!
  Tack detsamma!
  Kram

  Gilla

 8. Men oh, känn dig hedrad att få haft ett så fint möte med älgarna på nära håll! Här i Säfsen har jag bara sett älg en gång, då låg en älg vid sidan av vägen och det var förstås min hund som lade märke till den. De finns ju i mängder i skogarna men aktar sig för oss människor. Framför allt människor med hundsällskap skulle jag tro. Jag har däremot sett foton från min nya hemby där älgarna står på rad vid skogsbrynet så kanske får jag också chansen att se dem. Ser man dem på nära håll är de imponerande stora! Fina bilder fick du utan darr på handen! Kram

  Gilla

  • Ja, jag ska nog vara väldigt glad för att de ställde upp så fint 😀 Men fy, vad trist att stöta på en älg på det sätt som du gjorde. Hoppas du får se en livs levande nästa gång. Kanske blir din nya hemby en bättre plats för älgskådning 😀
   Jag tror nog att jag darrade en del på handen men det kompenserades av att älgarna stod helt stilla en stund.
   Kram

   Gilla

 9. Dit har jag varit ett par gånger och det är ett fint ställe. Älgar ska man inte gå för nära men den här tiden är det möjligen kossa med nyfödd kalv som är lite ilsken och det förstår man ju. Jag skulle sätta potatis idag men det regnar mest hela tiden så nu fick jag äntligen mig till att läsa lite bloggar.

  Gilla

  • Ja, andersön har många fina stigar man kan vandra på och nu vet jag att det finns åtminstone fyra älgar där. Det såg inte ut som om det var några kalvar men fjolårskalvar kan kanske vara så stora. I så fall lär de väl stötas bort snart när nya små kalvar kommer och då ska man nog vara lite försiktig om man möter dem. De är lite vilsna och stressade när det plötsligt måste klara sig själva.

   Gilla

 10. Så mäktigt! De där hade jag också gärna velat ha på mitt minneskort. Har tittat en lång stund på dina fina foton på älgarna. De är ju lite nyfikna av sig också de där bjässarna, samtidigt som de är lite skygga. Ligger vinden på rätt så kan man stå och titta på dem en bra stund innan de vandrar iväg. Ser så roligt ut när de lufsar iväg med sina långa ben.

  Kram

  Gilla

  • Det var mäktigt och samtidigt spännande att se hur de skulle reagera på mig. Men, som jag skrev, så stod jag kvar i skogskanten med tanken att kunna gömmar mig bakom något träd om de skulle gå till attack 😂
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s