Tipsad om besök av en blåstjärt

Valborg bjöd inte på några stora, publiksamlande brasor men från min lägenhet såg jag fem privata eldar i olika storlekar. Störst var den brasa som brann precis tvärs över sjön och den flankerades av tre mindre varianter på samma strand men med visst avstånd. Den femte brasan såg jag på stranden nedanför mig och det är precis så här det brukar vara. De som bor längs sjön städar och röjer på sina tomter och passar på att elda på valborg, om inte vindarna är för starka eller eldningsförbud råder. Så gjorde vi också när vi bodde i Optand och tillsammans med släkt eller goda vänner grillade vi även korv när elden övergick i glöd. Fina minnen. När ungarna var små brukade vi även ha fyrverkerier men det slutade vi med för Kaspers skull. Nu skäms jag lite för att vi var så omedvetna om djurs och naturens lidande innan dess. Jag är glad för att inte en enda raket sköts upp i min närhet i år och jag tror att det minskar mer och mer för varje år.

Igår, första maj, testade jag att gå runt Ändsjön och det var blandad framkomlighet. Men med lite försiktighet tog jag mig nästan runt. Jag vek av på en stig bort från området och tog en annan väg hem så hur sista biten såg ut vet jag inte. Det blev ingen fågelspaning men jag såg några ynkliga tibastar. Bara en eller några nakna pinnar som stack upp ur marken men de toppades med vackra blommor.

Jag såg att det var folk i fågeltornet så jag gick inte dit. Man ska ju inte skapa trängsel även om man är fullt vaccinerad. Jag mötte en man med ett bautastort kameraobjektiv och när jag lämnade plats för honom på stigen frågade jag om han hade sett något fint. Han hade inte sett mycket sa han men en kärrhök och en brunand hade i alla fall visat sig. Vi pratade på och jag nämnde att vi, de sista två åren i Vattjom (utanför Oviken), hade haft en rosenfink boendes på vår tomt. En sådan hade han aldrig sett så det kändes extra kul att kunna skryta lite med det. Men då tog han fram sin mobil och ville visa några bilder på en blåstjärt som vistades i Badhusparken. Då kom de där orden som har blivit så vanliga nu. Jag intygade att jag är fullvaccinerad och han sa att han inte var full 😀 (jag tror inte han tänkte på hur det lät så det var inget skämt) men halvvaccinerad och då kände vi oss båda tillräckligt skyddade för att jag skulle kunna ställa mig nära. Jag fick se en jättefin bild på en liten söt pippi mitt i ett hav av scillor. Mannen tyckte att jag skulle ta mig dit och titta och jag sa att det skulle jag nog göra.

Jag hade aldrig hört talas om blåstjärt tidigare och när jag kollade i mina fågeböcker fanns den inte med i de som visar svenska fåglar. Men i ”Fåglarna i Europa” finns den med och enligt den ska inte blåstjärten finnas här. Det är väl därför han tyckte att det var så märkvärdigt. Men min fågelbok är drygt 20 år gammal och saker och ting förändras. Nu kanske den inte alls är så sällsynt. Han sa något ord före blåstjärt men det glömde jag snabbt bort. När jag googlar hittar jag tajgablåstjärt och himalayablåstjärt men jag är inte säker på att han sa något av de namnen. Men enligt bilder är det tajgablåstjärten som gästade Badhusparken.

I morse tog jag bilen för att komma närmare stan och lämnade den som vanligt vid storsjöodjursspaningen på Frösösidan. Det var en superhärlig morgon, solig och nästan vindstilla, och jag vandrade längs sjökanten, över gångbron och fram till Badhusparken. Jag kan redan nu berätta att jag, trots ivrigt letande och spanande, inte såg till någon blåstjärt. Men jag hittade en del andra motiv i stället och jag fick en väldigt skön promenad.

Några knipor såg jag i alla fall men det kändes inte riktigt lika spännande.

Jag gav upp och promenerade tillbaka samma väg och fick med mig en bild på Östersund i motljus.

Jag kan inte bjuda på några egna foton av blåstjärten men jag fotade bilden i min fågelbok och hoppas att det inte strider mot några upphovsrättsregler. Det var honan som hade synts till och hon kanske har gett sig iväg för att leta efter sin mer färggranna make.


18 comments

 1. Son vanligt väldigt vackra bilder! Jag hade nog skrattat om jag hört honom säga att han inte var full 😀 det blir nog en del lustiga repliker nu framöver. Meningar man inte trodde man skulle säga innan vi hamnade i en pandemi.
  Det verkar som du är glad över dina promenader igen?
  Kram

  Gilla

  • Tack! Jag höll på att fnissa men lyckades hejda mig när jag såg att han inte var ett dugg skämtsam. Vi har fått ett helt nytt ämne att prata om när vi möter andra människor och det kommer nog att hänga i ett tag.
   Jag har fått tillbaka min glädje helt och hållet och på promenaderna märks det störst skillnad. Vilken himla tur att det blev så 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Vilka underbara bilder! Blåstjärten har jag nog aldrig sett, med betoning på nog för jag är helt hopplös när det gäller fåglar.
  Ja, tänk som det har blivit. Vaccinerad är något som är viktigt numera men som aldrig varit ett samtalsämne tidigare.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Tack Znogge! Jag kan inte helt säkert säga att jag inte heller har sett den för honan kan, på långt håll och med svaga ögon, tas för en rödhake. Men om jag får chansen någon gång efter det här så kommer jag nog att se skillnad.
   Vi har varken pratat om pandemi eller vaccinering av corona innan tidigt förra våren men nu kommer det nog att vara ett vanligt samtalsämne under lång tid.
   Kram och detsamma!

   Gilla

 3. Jahadu, då får jag också ta mig en promenad till badhusparken, och inte åt motsatt håll. Jag såg din bil i morse när jag promenerade och tänkte att jag kanske skulle möta dig någonstans … men icke. Jag gick åt fel håll.
  runt Ändsjön gick jag för en vecka sedan och får nog vänta ytterligare någon vecka till nästa gång. Tack för rapporten.

  Gilla

  • Ja, gör det och rapportera om du ser den. Jag håller tummarna för att du har större tur.
   Jag brukar klara av att gå hemifrån och fram till Vallsundsbron så om bilen står där så går jag åt något annat håll, förmodligen mot stan. Det var inte jättehalt på de isiga och snöiga partierna så det funkade att gå med lågskor. Men jag väntar nog också någon vecka innan jag går den rundan igen.

   Gilla

 4. Jag fick inte se något bål i år så det var bra att du delade med dig. Jag får nöja mig med grillen nu mera även om att elda verkligen är min passion. Härliga foton och vyer du bjuder på. Det går undan hos dig nu med våren. Så trevligt att du träffade på en fågelskådare. Jag brukar också passa på att slänga några ord med de jag träffar på när jag är på ön. Det är helt otroligt så mycket fina fåglar som finns och många har man inte en aning om. Jag är urkass på fåglar men jag njuter gärna av deras umgänge.

  Kram

  Gilla

  • Jag delar så gärna med mig men det är så klart inte mycket jämfört med att stå och känna värmen och gemenskapen vid en stor brasa. Grillen bjuder nog inte på lika stora lågor men den är trevlig att ha ändå 😀
   Tack, vissa dagar är ljuset och färgerna lite bättre och så var det den här gången. Visst är det vår men det kan fortfarande komma snö. Men den smälter lika fort som den kommer om det blir så.
   Jag har träffat många jättetrevliga fågelskådare sedan jag flyttade hit och de verkar alltid vara pigga på att dela med sig av kunskap och iakttagelser. Jag kan de vanligaste fåglarna men utöver det hör jag också till de urkassas skara 😀 Det viktigaste är ju ändå att kunna njuta av att se och höra dem.
   Kram

   Gilla

 5. Underbara bilder – och helt fantastiska vyer! Jag har nog aldrig sett en blåstjärt annat än i fågelboken … en riktigt vacker herre!
  Sköna vårdagar nu!
  Ha det gott!
  Kram

  Gilla

  • Tack Anki! Du har nog sett de här vyerna många gånger nu men de förändras ju med årstiderna och vädret 😀 Jag tror inte att jag heller har sett en blåstjärt, i alla fall inte en hane. Honan lägger man ju inte märke till på samma sätt om man inte vet att det är just en blåstjärt.
   Ja, i dag har det varit en riktigt fin dag 😀
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. Ingen blåstjärt, men väl ett trevligt möte ! Kanske har fågeln flugit söderut igen så kallt som det ser ut. Tittar på stranden där jag först tror mig se vackert vågskvalp tills jag inser att det är is som lagt sig i formation där. …Inga valborgseldar i vår by, vi brukar ju ha en gemensam stor brasa som nu var inställd för andra året. Tack o lov inga raketer heller, Minns att jag aldrig tog med Blinka till brasan just för att man avslutade med fyrverkeri och hon var ju så rädd stackarn.
  Ja nu har vi då gått in i ljuva maj, regn och åska hos mig, men det kommer bättre tider.
  Kram från pörtet

  Gilla

  • Ja, det är så man får se det. Jag är inte ledsen för att jag inte såg den fina pippin men det hade varit kul om den hade visat sig. Det är kallt och det ska komma snö det närmaste dygnet. Men det blir nog inget som ligger kvar så det gör inte så mycket.
   Här var det bara privata brasor längs stränderna och det såg ganska trevligt ut med små utspridda eldar 😀
   Det är ju tur att det kommer bättre tider, även om det just i dag faktiskt har varit ganska fint väder här.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s