Damm…eller avsaknaden av det.

Efter en lång rad fantastiska vårdagar kom bakslaget. Men det blev inte det ca två dm djupa snötäcke som vi blev varnade för utan bara ett väldigt blött snöfall som övergick i enbart regn. Inget väder jag var sugen på att gå ut i så jag bestämde mig för att städa i stället.

Ända sedan jag flyttade hit har jag förundrats över att mitt hem aldrig invaderas av dammråttor. De förhatliga tussarna, av allt det som damm består av, bildas inte alls i mitt hem. Jag kan se på vissa ytor, särskilt svarta möbler, att det samlas damm där men jag har inte sett en enda dammtuss under de två år jag har bott här. Naturligtvis är orsaken till stor del att jag inte längre är hundägare. Men om man tänker på vad damm innehåller så borde jag väl kunna producera en del och mer än bara de ynkliga små korn som ligger på mina möbler.

Damm består av små, små partiklar och kan innehålla t.ex. död hud, hår, pollen och textilfibrer. Damm bildas av partiklar i luften som uppstår vid vanliga aktiviteter, t.ex. när vi sover samlas döda hudceller i våra sängar – något som sedan drar till sig kvalster. När dammet fångas av luftströmmar bildas de ökända dammråttorna, som virvlar fram över golvet och samlar på sig ännu mer damm. / damm.se

Tro mig, jag har testat att inte dammsuga på en månad men jag tror att jag skulle kunna vänta mycket längre än så. Visserligen var jag tvungen att göra något åt alla smulor som hamnade lite här och där under den perioden men jag dammsög inte utan använde en sopborste. I badrummet är det nästan så att det bildas dammtussar och det är säkert för att det är där jag hanterar mina kläder före och efter tvätt. Men där ”fuskar” jag faktiskt och tar fram dammsugaren lite oftare eftersom jag inte vill att det ska kännas sunkigt. Men varför ska jag dammsuga överallt när det inte behövs? Nu kanske ni ryser och tänker att jag är väldigt slarvig men jag vidhåller att jag städar när det behövs och det är inte ofta. Väldigt skönt faktiskt.

I dag sken solen igen men det blåste kalla vindar och det var inte mer än några få plusgrader. Precis så ska det vara ett tag nu men om man klär sig förnuftigt är det ändå skönt att komma ut. Nu är blåsipporna inga sensationer längre men de är ändå glädjespridare där de står och lyser upp i det torra gräset.

Maskrosor är kanske inte de blommor man längtar mest efter men de lyser också upp och tänk så vackert det är när hela fält är alldeles gula av dessa blommor, eller ogräs om man hellre vill kalla dem det.

Snart är dessa färglösa fält täckta av just maskrosor och då blir det mer liv i den här vyn. Men då kanske i stället snön är borta från fjällen.

Nu är mitt hem städat men jag borde ta itu med fönstertvätten också. Men jag gillar både ordet prokrastinera och att ägna mig åt det så jag hittar undanflykter. Det är t ex inte bra att tvätta fönster när solen lyser på dem och inte är det särskilt trevligt att stå där när det blåser eller regnar. Men snart så…


17 comments

 1. Visst är det stor skillnad på dammängden om man har hund eller inte. Sedan tycker jag också att antalet personer i hushållet spelar in. Här dammsuger vi varannan dag och det är helt enkelt nödvändigt. Hundarna drar ju in en hel del i sina pälsar. Jag är tacksam för att Husse städar för så roligt är det inte.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Jag längtar inte tillbaka till hundhårstiden då även grus, gräs och ibland fästingar drogs in. Jag saknar mina vovvar men tycker att det är skönt att slippa städa lika ofta. Men jag tycker att det borde bli mer damm av mig och det jag gör om dagarna. Lite äckligt är det att tänka på att det är döda hudceller som sprider sig över möblerna men just att det är så gör nog att mitt hem är relativt lite utsatt för damm 😀 Vad skönt att Husse tar mycket av städningen.
   Kram

   Gilla

 2. Men här blir det damm, dammråttor också. Särskilt om jag väntar 1½ vecka eller 2 mellan dammsugningarna. Kan det vara så att du bor ganska lugnt till… inga gator som korsar och ingen större biltrafik som virvlar runt damm och annat.
  Jag har också ett pat fönster kvar att tvätta. Det känns som om de får vänta lite till…

  Gilla

  • Ja, vad det beror på kan man fundera en hel del på. Kanske har det att göra med att det är en lugn boendemiljö eller så är jag inte lika aktiv inomhus som du. Men det tror jag inte för jag rör mig en hel del även när jag är hemma. Nu har jag dessutom längre hår (coronafrisyren fortsätter frodas) och hår är ju också en del av dammet. Jag vet inte vad förklaringen kan vara men jag klagar inte över situationen 😀
   Jag känner inte att det är någon brådska med fönsterna. Det är ju bara jag själv som ser dem.

   Gilla

 3. Underbart att höra att man kanske kan få en lättare tillvaro när man inte har djur! *Fast det visste jag nog redan. Våren är tuff, skitiga hundar o katter när de varit ute, in i duschen, ja hunden då, sen fäller de päls på våren så många fåglar kan få bomaterial. Jag är ju av naturen lat och städar bara när jag inte kan undvika det längre. Jag suckar och tänker hur enkelt livet är för icke.-djurägare…men men, de tillför ju också en hel del i livet. Krasst sagt så har ju ingen varit inne i mitt hem på ett år, o själv lider jag inte så mycket av sakernas tillstånd….Men lyckans ost säger jag ändå till dig
  Kramen

  Gilla

  • Ja, det är ingen tröst när man förlorar en vän men för min del har det gått nästan tre år och då kan jag lättare se fördelarna. Ännu ett skäl till varför jag inte ska ha husdjur igen. Just när snön har försvunnit och hundarna drar in diverse naturmaterial, som tillsammans med hår sprids överallt, då är det som värst. Finns det dessutom fästingar så blir det inte roligare. Men städningen skulle jag ändå gärna ta om orken att ha en hund fanns. Men nu är det som det är och jag får hitta andra sätt att få lite mys med t ex katter 😀
   Kram

   Gilla

 4. Visst är det skillnad på dammråttorna om man har djur eller ej. Det märkte jag de två åren då jag inte hade något djur. Jag dammsuger inte så ofta jag heller, men det beror nog på att Eddies hår flyger runt när jag drar snabeldraken runt i lägenheten. Jag har sådana där torrmoppar som blir statiska när man drar de längs med golvet och de drar till sig allt, så grymt bra. Mina fönster ser man inte ut genom längre, men i maj då ska det putsas 😀
  Härliga vårblommor, men några maskrosor har jag inte sett här ännu. Jag ska ta mig bort till fältet för att se om det kommit några mera blommor än sipporna. Det är rätt så kallt om nätterna här så jag är tveksam.

  Kram

  Gilla

  • Det är en väldig skillnad och ändå hade jag bara Kasper de sista åren. Nalle kom upp till min del av huset någon gång ibland men han höll sig mest nere i sin och hans mattes del så det var nog bara Kasper som spred hår hos mig. Jag klagar absolut inte på hur dammsituationen är hos mig men jag funderar lite på varför det är sådan milsvid skillnad. Det finns säker förklaringar men jag får nog nöja mig med att det är som det är och vara glad för det 😀
   Haha, riktigt så illa är det inte med mina fönster men när solen så skoningslöst visar hur skitiga de är så känner jag att jag nog måste ta itu med dem.
   Maskrosorna växte tätt intill en vägg i söderläge och där tog de sig upp mellan asfalten och husväggen. Där finns det styrka och växtkraft.
   Kram

   Gilla

 5. Låter helt underbart att slippa dammet, har försökt att få katten att städa efter sig då han står för huvuddelen av dammråttorna, men han verkar inte så intresserad. En långhårig sibirisk katt har tydligen hur mycket päls som helst att släppa ifrån sig. Brukar gå en runda varje dag och plocka större tussar och man hittar normalt 6 á 7 stora tussar.

  Gilla

 6. Hos mig blir det jättemycket dammtussar men så har jag ju två katter som far omkring här också. Jag är expert på att komma på anledningar att skjuta på fönsterputsningen men på långfredagen blev det faktiskt av !
  Hoppas du får en bra helg!
  Kram

  Gilla

  • Har man katter eller hundar så blir det mycket hår- och dammtussar. Men det gör inte så mycket när man får så mycket igen av sina fina kompisar 😀
   Bra gjort att redan ha tvättat dina fönster 😀
   Tack och detsamma till dig.
   Kram

   Gilla

 7. Städar gör man bara om det behövs … och varför dammsuga om det inte behövs?
  Jag gör som du med fönsterputsen – jag prokrastinerar 🙂
  Maskrosor och blåsippor … härliga bilder!
  Ha en fin lördag!
  Kram

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s