En ny promenadrunda

Egentligen är den inte helt ny men eftersom alla stigar och en del gångvägar fortfarande är isiga, valde jag i morse att till stor del gå längs bilvägar. Men det var ingen trafik. En tidig helgmorgon ligger folk hemma och sover och jag såg totalt två bilar och jag mötte två äldre herrar, som också var ute och promenerade. Jag har märkt att jag blir väldigt störd av trafikbuller men när det är så här öde går det bra.

Lärkträden är helt kala men kottarna sitter kvar.

Det finns en bred och bra gångbana längs den här vägen men i vanliga fall väljer jag ändå hellre stigarna en bit bort.

Fördelen var att jag kom fram till Frösö kyrka, som jag vanligtvis bara åker förbi på väg någon annanstans eller ser på långt avstånd.

Självklart hittar man Wilhelm Peterson-Bergers grav här eftersom hans hus, Sommarhagen, finns bara en kort promenad bort.

Det var inte de bästa förutsättningarna för att fota vyn från kyrkan. Men vackra sommardagar eller vinterdagar, när solen skiner och fjällen syns, då är det här en storslagen vy. Härifrån svängde jag in på den väg ni ser, som går mot sjön.

När jag ändå var här blev det en bild från det här hållet också.

En liten bit bort kom jag förbi Peterson-Bergers hus, Sommarhagen.

I diket hade vattnet börjat rinna och isen bildade fina mönster.

Vårtecknen fortsätter att dyka upp och de senaste dagarna har jag hört både bofinken…

…och ringduvan. Jag såg ingen av dem i dag men jag letade fram några gamla bilder. Bofinken fotade jag förra våren vid Ändsjön och ringduvan sitter i ett träd i den fina skogen i Mjölby.

Jag tänker nästan inte alls på att det är påsk men även om inte jag firar så önskar jag alla er en riktigt fin påsk.


16 comments

 1. Tack för att jag fick hänga med på din promenad! Så vacker Frösö kyrka är och kyrkorna hos er ser ganska annorlunda ut mot dem hos oss.

  Kram och Glad påsk!

  Gilla

  • Roligt att du ville hänga med 😀 Frösö kyrka är väldigt fin och det finns många lika fina kyrkor runt omkring i Jämtland. Men jag tror att det är de mindre kyrkorna på landet som kanske ser lite annorlunda ut här och kanske är det klocktornen och kastalerna som bidrar till det. De två kyrkorna inne i Östersund ser nog mer ”vanliga” ut.
   Kram och detsamma!

   Gilla

 2. Så kjekt å få følge med deg på dagens runde. Jeg liker slike skilt som blir satt opp med navn på steder man kan se fra et punkt. Da slipper man å undre på hva man egentlig ser og man kan få nye ideer på hvor man kan gå neste gang. Nå er det en ekkel mellomfase, før det blir slutt på holke og is til det tørker opp og man kan gå der man vil. Jeg skal gå mange nye steder i år, jeg skal gjøre mye nytt i år. Man lever bare en gang og brått kan det være slutt.

  Gilla

  • Kul att du hängde med 😀 Jag håller med om att det är bra med skyltar som visar vad man ser när man titta ut över en vy. Men det är lite synd när vissa delar inte syns pga dimma eller låga moln 😉
   Det kommer nog att ta lite tid innan isen på stigarna smälter bort helt. Det är fortfarande minusgrader en del nätter och inte särskilt varmt på dagarna. Men det får ta den tid det tar. Desto roligare blir det när stigarna är gångbara igen 😀 Jag har också en del funderingar på vad jag ska hitta på i sommar men jag väntar lite med att boka (förutom stugan som jag och syrran ska hyra).

   Gilla

 3. Jag önskar dig också en Glad Påsk även om du inte firar, Vilken härlig promenad jag fick följa med på. Några kyrkor ska jag lägga till på min lista över saker jag vill se. Jag märker också stor skillnad på trafikflödet om jag är uppe tidigt eller som nu när det är helg. Skönt att slippa motorbuller.

  Kram

  Gilla

  • Tack så mycket! Det finns så många fina kyrkor runt omkring i landet men oftast åker jag bara förbi dem medan jag konstaterar att de är vackra eller har ett fint läge. Det var verkligen på tiden att jag gick och tittade lite närmare på den här kyrkan.
   Jag skulle inte gå den här vägen mitt på dagen en vardag men en tidig morgon när folk är lediga får jag vara nästan ifred där.
   Kram

   Gilla

 4. Vilken härlig promenad! Jag firar inte direkt någon påsk heller, tycker att det är en skön ledighet och i vanliga fall så äter man kanske någon påskbuffe någonstans men inte i år.
  Kram

  Gilla

  • Det var skönt och fint men jag föredrar ändå att gå en bit bort från bilvägarna. Men som omväxling och under rådande omständigheter så var det är en bra runda.
   Om jag hade haft besök av barnen så hade jag nog både pyntat och lagat till någon slags påskbuffé. Men det känns som om det kvittar när jag är ensam här. Det är skönare och lättare att låta bli att fira då 😀
   Kram

   Gilla

 5. Tack för den trevliga promenaden! Vackra vyer och fina bilder! Frösö kyrka och Petersson-Bergers hus känner jag igen sen vår resa med sönerna i slutet av 80-talet 🙂
  Trevligt med fåglarnas återkomst!
  Önskar dig en fin fortsättning på helgen!
  Kram

  Gilla

  • Kul att du gjorde mig sällskap, i tankarna åtminstone 😀 Både kyrka och Sommarhagen är nog några av de mest välbesökta platserna här på Frösön så jag förstår att ni var här och att du känner igen dig. Det skulle ha varit kul att få visa dig några andra fina pärlor för här finns mycket att se.
   Kram och tedsamma!

   Gillad av 1 person

  • Jag tycker också om hans musik och på den tiden jag spelade piano spelade jag ibland en del av hans stycken. Vad gäller ringduvan litar jag helt och hållet på dig. Jag tycker att man kanske kan ana att det finns något vitt i nacken men jag kände igen den på lätet.

   Gillad av 1 person

 6. När min bror bodde på Frösön cyklade AMV och jag den där rundan väldigt ofta. Det är en fin plats du bor på. Synd bara att det precis som här blåser rätt mycket. En hel veckas blåst kan ta andan ur en. Att det aldrig slutar.

  Gilla

 7. Vi gör som du, går längs bilvägarna tills det torkat upp bättre. Och nu när det kom en ny snöskrälldus så dröjer det ännu längre. Känner dåligt till vilka verk den gode William tonsatte. går att googla förstås. Står sommarresidenset tomt eller är det ett museum?
  Jag försökte fota lite isformationer på norrsidan igår, men inte hittade jag så fina isstavar som du. Bofinkar har jag sett hos grannen och idag såg jag en sparvhök, tror det är samma som jag sett i samma kvarter förr om åren ätandes sin fångst, nu hade den inte jaktlyckan med sig.
  Ha en fin vecka! Kram

  Gilla

  • Det är bra att det finns vägar att gå på när stigarna är rena isbanor. Här kommer det snöbyar lite då och då men det blir inget som ligger kvar. Det är snarare så att den gamla, hårda snön smälter fortare när det blir lite blötsnö ovanpå.
   Underligt nog så var det när jag bodde i Linköping, där jag gick i högstadiet och gymnasiet, som jag kom i kontakt med hans musik. Jag tog pianolektioner och fick spela flera stycken ur hans häfte ”Frösöblomster”. Det är många år sedan jag gjorde mig av med både piano och noter men kanske skulle muskelminnet kunna få mina fingrar att spela några strofer. Nu hör jag ibland den musiken i huvudet när jag passerar sommarhagen. Jag vet inte om hans hus kallas museum men det är i alla fall öppet för visningar på sommaren och då finns även caféverksamhet där. Jag har varit inne där 1995 men förmodligen ser det lika fint ut fortfarande.
   Jag kom riktigt nära den smältande isen och då är det lättare att få bra bilder. En sparvhök skulle jag gärna vilja se. Men jag skulle inte veta att det var just en sparvhök men att det var en rovfågel skulle jag förstå 😉
   Tack detsamma!
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s