Ännu en solskenshistoria

Det finns massor att glädjas åt på katthemmet men några kattöden värmer lite extra. Sedan jag började som volontär har jag träffat ett antal väldigt skygga katter som jag knappt har vågat titta på för att de fräser ilsket och ibland slår med tassen samtidigt. Jag har en väldig respekt för arga katter som egentligen oftast bara är rädda. Ligger dessa katter för nära matskålen eller om de ser ut att vakta sin kattlåda eller sitt revir, då utmanar jag inte. Då väntar jag tills jag är klar med annat för att sedan försöka igen. Men någon gång har det hänt att jag inte har lyckats med allt. Ett fat med mat kan man alltid skjuta in genom dörren till båset men lådan och vattenskålen kan få vänta.

Den här fina kissen var en sådan rädd katt och det var läskigt bara att gå utanför hans bås. Han fräste och morrade och visade tydligt att han inte var att leka med. Men det finns duktiga och kunniga personer som engagerar sig och det visade sig att han var väldigt snäll mot alla andra katter. Han fick komma ut i det gemensamma rummet och genast blev han vän och goskompis med de flesta andra. Han och en hona delade ofta sovplats och han har blivit den trygghet som många yngre och även äldre katter behöver. Det har inte varit ett dugg läskigt att ställa ner mat precis framför honom men jag har inte vågat klappa honom förrän igår. Jag testade lite försiktigt och genast tryckte han huvudet mot min hand och började spinna. En riktig kelkisse med andra ord. Det dröjer nog inte länge innan han får ett foreverhome. Jag har sett samma utveckling hos andra till synes ilskna katter och det är då man verkligen får sin belöning. Från rädda och lite farliga till trygga och supergosiga…de historierna från katthemmet är de allra bästa. Det finns minst en till lika rädd katt på katthemmet och han kommer säkert att utvecklas på samma sätt.

Det är inte bara bildligt solsken inne på katthemmet. Utomhus har solen skinit och värmt riktigt skönt och jag satt och njöt i lä en stund på balkongen och vände näsan mot solen. Men innan dess dök ett vårtecken upp på ett köksfönster. En fluga gör ingen sommar men kanske en vår.

På eftermiddagens promenad var det inte lika varmt. Det blåste en del så mössan fick göra sitt jobb för att hålla mig varm. Men vad gör det när fler vårtecken dyker upp. Krokusarna hittade jag i en rabatt utanför samlingslokalen.

Sex dagar tidigare än förra våren hittade jag denna och andra tussilago. Genast dök samma sång som då upp i min hjärna och den gick på repeat hela vägen hem. Precis som det brukar vara när jag hittar årets första tussilago. Sången heter ”Lilla tussilago” men den här gången lägger jag inte ut texten.

Vårfloden ser ut att ha kommit igång i Mjällebäcken. Det blir totalt fyra vårtecken som jag har redogjort för här och det känns ganska tidigt. Nu dröjer det nog inte länge innan det dyker upp blåsippor och vårfåglar.


16 comments

 1. Så härligt och glädjande när det sker en sådan utveckling. Flera av djuren har säkert inte haft det så lätt och då måste det värma mycket när man ser att det finns hopp och lyckliga slut.

  Ser dessutom att våren börjar göra framsteg hos dig med. Det passar väl bra med tanke på att det är april i morgon 😀

  Kram och god kväll!

  Gillad av 1 person

  • Ja, jag bar blivit glatt överraskad flera gånger när en katt, som jag har trott varit för skadad för att ha ett bra liv, så sakteliga blir mer och mer trygg och glad 😀
   Våren är här, både meteorologiskt och på andra sätt. Men jag ropar inte hej än. Det kan komma rejäla bakslag.
   Kram och detsamma!

   Gillad av 1 person

 2. Katter (och andra djur) är väl egentligen precis som oss människor, känner man att man blivit sviken så är man lite tillbakadragen. Det tar ett tag att bygga upp en relation till såväl hundar, katter och människor som känner sig svikna, men vilken belöning det blir. I ett tidigare yrke fick jag möjligheten att bygga upp just relationen med människor som på olika sätt hamnat utanför utan egen förskyllan, det var mycket pay-back.

  Gillad av 1 person

  • Jo, men så är det säkert och det är nog vanligt bland många arter att skydda sig genom utåtagerande. Men vilken lycka det är när man känner att man kan lita på andra och vara en trygg individ. Lika stor lycka är det att se den förvandlingen hos någon annan. Du har sett mycket av de här processerna och jag förstår att det kändes väldigt bra när någons utveckling gick åt rätt håll 😀

   Gillad av 1 person

 3. Vilken solskenshistoria, kan bara hålla med rubriken! Naturligt kanske att katten har lättare att ty sig till andra katter än till människor, men sen finns det ju många ”ensam-katter” som bara vill vara hos matte eller husse. Mina katter är ganska knäppa för de kan ena dagen var enormt kärleksfulla mot varandra, ligga i samma bädd, tvätta varandras öron och mysa och sen kan de plötsligt inte vistas i samma rum några dagar…går bara om varandra här hemma…
  Jag har inte sett några krokusar, men har inte heller varit inne i någon trädgård och kollat. Mina närmaste grannar på gatan har nog inte planterat vårlökar utan nöjer sig med krukor med påskliljor på trappan. Glad påsk med fint väder önska jag dig. Kramen

  Gillad av 1 person

  • Ja, det går bra för den här katten och hittills, sedan jag blev volontär, har alla katter med liknande besvär blivit trygga och tillgivna. Förmodligen är det till hjälp att det finns andra katter som gärna blir kompis med de otrygga katterna men jag vet för lite för att helt förstå det sambandet. Dina katter verkar vara som syskon, jättekompisar ibland för att sedan bli osams och senare kompisar igen 😀
   De här krokusarna var de enda jag såg igår men jag har inte spanat så mycket in i trädgårdarna. Det finns säker mer blomsterfägring där.
   Glad påsk önskar jag dig också 😀
   Kram

   Gilla

 4. Åh så mysigt när katterna blir gosiga och sällskapssjuka. En gång hos veterinären blev min ena katt jättegalen, hon fräste och skrek och högg efter djurvårdarna så dom fick vira in henne i en handduk. Det är jätteobehagligt att se men det var ju för att hon var rädd. Det var någon veterinär som sa att vita katter tillhör dom mest ilskna.
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Ja, då är det sann lycka 😀 Men stackars din kisse, vad rädd hon måste ha varit. Jag hoppas att hon kom över rädslan snabbt och kanske var det t o m lite mysigt inne i handduken.
   Kram

   Gilla

 5. Min katt han är som jag. Hatar blåsväder så vi kurar inomhus. Det har blåst i tre dagar nu och jättekallt till och med. Inte ens viden har slagit ut än mindre någon tussilago men det blir väl. Jag missade blåkullaåkandet och bastun idag. Vågar inte elda i bastun när det blåser så här. Ha en skön påsk i alla fall.

  Gillad av 1 person

  • Haha, ja ni präglas väl på varandra och har hittat ett sätt att leva som passar er båda 😀 Här har det också blåst men inte värre än att jag ändå tyckte att promenaden var skön.
   Glad och trevlig påsk till dig också 😀

   Gilla

 6. Sötaste kisemise. Det är så underbart när det där hemska släpper och de blir en del av en själv. Alla katter är fina på sitt sätt men vilka underbara färger denna katten har.
  Så fint att Tussilagon skiner hos dig också.
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Ja, då är glädjen stor och när man får komma nära en katt som tidigare bara fräste, då blir man alldeles varm i hjärtat.
   Han är så fin och pälsen är både mjuk och vacker. Nu när han är trygg blir han säkert inte kvar så länge och det är så det ska vara 😀
   Den första tussilagon gör mig alltid väldigt glad 😀
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s