Ändrad uppfattning om KBT

Det är lustigt att jag alltid tänker på KundBeTjäning när jag skriver, säger eller hör de tre bokstäverna. Men inom bankvärlden var det just det KBT stod för. Det var länge sedan jag var i den världen men det sitter kvar i minnet och spökar. Men nu, när jag behandlas med KBT, har det en helt annan betydelse. Kognitiv beteendeterapi är en behandlingsmetod som jag hade en del fördomar om. Jag frågade min psykolog i dag om vi verkligen bara använde oss av den metoden och så var det. Jag hade fått för mig att KBT bara utgår från symptom och behandlar dem. T ex skulle det i mitt fall kunna betyda att jag pga den stress jag ständigt känner utsätts för det som utlöser den och att inte det som orsakar stressen berörs särskilt mycket. Det stämmer bara till hälften. Jag ska inte i detalj gå in på vad vi gör men jag har verkligen ändrat uppfattning. Nu gillar jag KBT och tror på den behandlingsmetoden.

De hemuppgifter som ingår i KBT kändes väldigt svåra och jobbiga att behöva utföra. Förra sessionen fick jag med mig ett papper med rutor där jag i ena kolumnen skulle fylla i när, var och hur dissociationen utlöstes. I andra kolumnen skulle jag ange känslor, tankar och kroppsliga förnimmelser. Ja, jag reagerade förmodligen likadant som ni gör när ni läser om det. Fruktansvärt jobbigt och bara tanken på att göra det här var stressande. Men jag började lite pliktskyldigt och nästan genast kände jag att det gav mig insikter och att det kändes bra att sätta allt på pränt. Som ett litet forskningsprojekt om mig själv. Jag kände att jag gillade att fylla i rutorna och jag skrev med allt mindre handstil för att få plats. Ändå räckte inte rutorna till. Det här blev till ett väldigt bra underlag under dagens möte. Vi gick igenom allt men min psykolog insåg snabbt vad som var viktigt och ledsagade mig in på områden som min hjärna gjorde motstånd mot att vara i. Jag försökte känna de känslor jag förstod låg undertryckta men mitt huvud ville inte. En helt ny upplevelse för mig. Det blev så tydligt att dissociationen, som är ett flyktmedel från det som är jobbigt, hela tiden försökte leda mig bort från det som jag faktiskt försökte nå fram till. Psykologen såg att jag kämpade men till sist sa jag att jag såg honom alldeles dimmigt och bara ville sova. Då var tiden nästan slut och jag gissar att vi bara är i början av det som har börjat hända.

Jag tror att det här är jättebra och vi gick beydligt djupare in i ämnet än jag hade trott. Jag känner att det händer saker inom mig och nu i början är det lite jobbigt. Sämre sömn bl a. Men nu tror jag på KBT och vet att det är mer än bara behandling av symptom. Förutom att jag tror att det fungerar tycker jag också att det är fantastiskt spännande och intressant att få vara mitt i det här och se hur det går till.

Så här såg det ut på min balkong efter de senaste dagarnas snöande och blåst. Nu snöar det igen så kanske byggs det på ännu mer till i morgon.


20 comments

 1. Det låter som om ni har givande och utvecklande samtal men det är väl så det så det ska vara. Mycket är väl en process och som behöver ta sin tid.
  Kram

  Gilla

  • Ja, så är det och samtidigt ger det mig många funderingar och tankar mellan träffarna. Då är det skönt att ha någon att bolla de tankarna med. Jag tror att det här kommer att ta tid men det händer redan en del. Vad det leder till återstår att se.
   Kram

   Gilla

  • Ja, det känns väldigt bra att få komma dit och jag förstod att det måste bli jobbigt innan det kan bli bättre. Jag är väldigt intresserad av själva processen och jag kan nog inte låta bli att ställa någon fråga om den ibland 😀

   Gilla

  • Haha, alla de blommorna är konstgjorda så de håller sig fina året om 😀 Jag har bara fyra levande växter kvar och när de dör byter jag ut dem mot fuskblommor. Jag har helt tappat lusten att hålla på med växter så det här får duga 😀
   Det har kommit ganska mycket snö och nu tycker jag att det räcker. Så här kan det få vara och gärna lite sol också.

   Gilla

 2. Kära nån vad mycket snö du har på balkongen. Det lär inte smälta bort före midsommar :-). Så bra att du ger behandlingen en chans. Man måste nog ha en viss tro på dessa behandlinag om det ska ge något framöver. Förstår om det är jobbigt, men som tur är så har du ett intreese av att vara där.
  Önskar dig en härlig lördag!

  Kram

  Gilla

  • Det har yrt in snö och jag har fått min egen snödriva på balkongen. Eller kanske en pulkabacke men jag kan inte ta mig ut till den 😉 Balkongen har söderläge så om bara solen börjar värma så går det nog undan ganska fort men till dess får julen vara kvar där ute.
   Jag var lite skeptisk till KBT men var ändå inställd på att ge det en chans. Nu vet jag ju inte hur det går men det känns som om det är en bra väg att gå. Det är jobbigt att försöka ta sig förbi spärrar och även lite jobbigt att tänka på vad som händer om jag lyckas. Men då finns han ju där och kan stötta.
   Tack detsamma till dig och Eddie.
   Kram

   Gilla

 3. Det låter spännande när du beskriver KBT-behandlingen, men jag kan förstå att det kan vara jobbigt att gå igenom. Skönt att du ändå känner dig positiv till det.
  Det var verkligen inte lite snö hos dig. Här har det mesta försvunnit.
  Kram

  Gilla

  • Det är spännande och hittills också givande med den här behandlingen. Det är väl meningen att jag ska komma förbi spärrar och det är ofta jobbigt. Det tar nog lite tid innan jag släpper förbi mig själv där och visst finns det en del oro för vad som händer då. Men jag vill ändå sträva ditåt.
   Nu har vi snö så det räcker. Mer behöver vi inte för nu är det precis som det ska vara 😀
   Kram

   Gilla

 4. Du är superbra på att förklara hur KBT fungerar och hur du upplever det. Tack! Nu räcker det inte för att få mig att söka hjälp men jag följer intresserat din fortsatta färd…Dessutom kan du analysera efteråt vad du upplevt under sessionerna. Jag är så imponerad. Jag tror att jag antingen skulle bryta ihop eller skratta ihjäl mig och gå därifrån…
  Kram

  Gilla

  • Tack Paula! Jag försöker förklara för mig själv och det brukar fungera när jag skriver ner tankarna. Jag tror att du och många fler skulle må bra av att träffa en engagerad och duktig psykolog. Men det gäller att det blir en bra personkemi. Det här med att analysera har jag blivit van vid under de år min dotter har ringt till mig efter varje psykologbesök. Vi har gått igenom och analyserat hennes upplevelser och nu hjälper hon mig att analysera även mina psykologbesök. Vi har ju delvis samma problem men hon har det i högre grad och med fler komplikationer. Jag vill ju ha hjälp och bestämde mig i förväg för att försöka ta det här på allvar. Annars skulle kanske jag också ha tänkt att jag antingen skulle skratta (inombords) åt alltihop. Min psykolog får mig inte alls att känna så och jag kanske har haft tur där.
   Kram

   Gilla

 5. Spännande att läsa om din inledda KBT- behandling – och så bra du beskriver och förklarar. Tack för det! Blir intressant att följa och hur du upplever det efter flera besök med psykologen.
  Oj – såå mycket snö på din balkong!
  Ha en fin söndag!
  Kram

  Gilla

  • Jag tycker själv att det är väldigt spännande och som vanligt känns det bra att skriva om det jag upplever i bloggen. Men jag vill försöka balansera så att det inte blir för mycket och för ofta. Men det kanske är så att många inte vet hur det går till med terapi och även jag tycker att det är intressant att få lite mer kunskap om det. Det kan vara jobbigt och lite läskigt att få insikter med hjälp av en psykolog men det är då det händer något som i förlängningen kan vara bra. Kan jag förmedla lite om att det faktiskt är bra att ta den kontakten så kanske fler vågar ta det steget.
   Ja, min balkong lär jag inte kunna komma ut på förrän till våren 😀
   Tack detsamma! Det blir mycket skidåkning från soffan 😀
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s