Grått eller blått

Jag gillar båda men när jag tittar på bilderna i det här inlägget känner jag ändå att jag har en klar favorit. Igår var det dimmigt och disigt och ca 20 minusgrader. Jag bestämde mig för att ta en promenad så fort det ljusnade eftersom det var söndagmorgon och då får man ha nästan hela naturen för sig själv. Jag har inget emot att andra också är där samtidigt som jag men ibland är det extra skönt att få vara helt ensam.

I dag var det ett fantastiskt härligt väder med sol från en molnfri himmel och nästan ingen vind alls. Visst, det var lite kallt. Termometern visade -25 grader när jag gick ut men jag frös inte ett dugg. Som vanligt blev händerna så varma att vantarna åkte av perodvis men i övrigt var det skönt att ha täckbyxor, varm jacka och både mössa och luva. En varm stickad schal täckte både hals och halva ansiktet men den åkte ner under hakan efter ett tag. Jag mötte en man med isskägg och jag gjorde mitt bästa för att inte skratta. Min schal och kanterna på luvan såg förmodligen likadana ut så länge jag andades innanför schalen. Det bästa med att kunna ta ner den under hakan var nog att glasögonen inte immade igen av de pustar av min andedräkt som sökte sig uppåt från värmen innanför schalen.

I dag var det en sådan dag som ger mig lyckokänslor utöver det vanliga. Tänk att få ha det så här. Jag vet att alla inte tycker så men jag njöt.

Jag försöker oftast undvika att fota folk framifrån och den här bilden har egentligen ett motiv väldigt mycket till vänster. Men jag beskar bilden hårt bara för att visa att det rör sig en del folk ute i kylan.

Det verkar inte som om min andelsvecka i Åre blir såld i år och det hade jag inte förväntat mig heller. Jag börjar så smått förbereda mig på att det blir en tur dit även i år och det lutar åt att jag får sällskap av min svägerska. I så fall blir det bara vi två och vi ska inte beblanda oss med några andra. Jag beställer mat med hemleverans innan vi åker dit och ingen av oss ska trängas i liftköer eller någon annanstans. Det är nästan två veckor kvar men jag tror inte på någon försäljning i nuläget. Om det blir som jag tror så blir det jättekul att få träffa min svägerska och vandra omkring i välkända trakter.


24 comments

 1. Hu vad kallt!! Men det är fantastiskt vackert, det håller jag med om!
  Trevligt att du får sällskap av svägerskan i Åre, ni får säkert en jättefin vecka tillsammans!
  Kram

  Gilla

  • Ja, det låter kallt och det är det så klart också. Men när vädret är som i dag så kan man inte tro att det är så kallt. Det hjälper att gå i inte helt perfekta spår i uppförsbacke också 😉
   Det är inte helt spikat att min svägerska kommer men om det inte blir hårdare reserestriktioner så får jag sällskap. Hon och jag brukar ha roligt tillsammans så det ska bli kul 😀
   Kram

   Gilla

 2. Det kallar jag riktig vinter, å du bjuder på fantastiska vinterbilder, sist vi hade temperaturer under -20 i Stockholmsområdet tror jag var vintern 86/87, då det regelmässigt var riktigt kallt. Den vintern fick jag besök av en engelsman, jag var tvungen att låna ihop vinterkläder till honom bland bekanta, det var enligt honom mycket exotiskt att få uppleva temperaturer mellan -25 och -30.

  Gilla

  • December var trist men jag kan inte klaga på januari 😀 Men det behöver inte bli kallare än så här. Det värsta jag har varit med om var -38 grader och då satt både vi och hundarna mest framför kaminen. Jag minns faktiskt att just vintern 86/87 var riktigt kall söderut. Vår son var bara ett halvår och jag och min storasyster skulle åka bil från Strängnäs, där jag och min familj bodde, för att fira vår farfars 90-årsdag i Östersund. Det var både jättekallt och snödrev längs vägen och min son skrek en stor del av vägen. Inte ett kul minne 😉 Jag förstår att ditt besök tyckte att det var exotiskt och det var ju tur att du kunde få ihop kläder till honom.

   Gillad av 1 person

   • Då slår jag dig, ett sportlov under slutet av 70-talet var vi ett gäng som besökte Föllinge i Jämtland, troligen 1978. Då var det ner mot -47 några nätter, så vi gick ut för att känna på det, kallt… Annars minns jag inte så mycket av Föllinge, lokaltidningen (vilken den nu var gjorde ett reportage om vårt besök, varför minns jag inte). Vi besökte även fritidsgården och försökte ragga på de lokala tjejerna, det gick sådär, dessutom noterade jag att orten på den tiden hade 5 á 6 bankkontor, idag är det förmodligen 0 bankkontor.

    Gilla

   • Oj! Då har du både varit i världsmetropolen Föllinge (eller Föling som ortsborna säger) och varit med om riktig kyla. De lokala tjejerna var nog inte vana vid storstadskillar utan föredrog nog de killar de kände sig mer hemma med 😉 Men det borde ändå ha varit spännande att ni visade intresse. Det är många bankkontor som har försvunnit från de mindre orterna här och förmodligen är det likadant i hela landet. I förra veckan kom ännu ett besked om bankstängning i Lit.

    Gillad av 1 person

   • Gjorde en liten sökning på nätet och det verkar som Föllinge gått från 5 á 6 kontor till noll. Dessutom verkar det saknas Bankomat, minns att det då för över fyrtio år sedan fanns en automat för varmkorv i ”centrum”. Minns nu varför vi hamnade i lokaltidningen, vi hade tagit med badkläder då ryktet om att en simhall fanns i Föllinge, den var dock bara på planeringsstadiet visade det sig. Gjorde en sökning på nätet i kväll och kunde konstatera att det i Krokoms kommun fanns tre badhus!!! Få kommuner i Stockholmsområdet har fler än ett badhus!!!

    Gilla

   • Bankerna har alltså fått ge vika för badhusen. Nej, så är det säkert inte men kanske har man mer nytta av att kunna lära barn simma än av att kunna gå in på ett bankkontor. Det är väl de äldre, som inte använder nättjänsterna, som blir förlorarna och de är nog ganska många ute i byarna.
    Det var säkert kul för folk att läsa om de tokiga stockholmarna som trodde att de skulle bada 😀 Lite nyhetstorka i övrigt förmodligen.

    Gillad av 1 person

 3. Wow for noen vinterbilder, særlig det siste bildet var nydelig. Nei det er vel ikke så mange som vil kjøpe feriering nå om dagen. Men en må nesten bruke denne uka når en først har den. Kanskje det blir helt utrolig bra vær så du får deg noen turer i nærmiljøet der.

  Gilla

  • Tack, det är så vackert ute nu och jag bara njuter 😀
   Nej, jag har inte lyckats sälja den själv och det verkar inte vara lättare för Holiday club att bli av med den. Men det är klart att jag åker dit när jag ändå har tillgång till den. Det är ju ganska trevligt att komma dit 😀

   Gilla

 4. Jag var ute på promenad idag. Lite kallt om fötterna i början, men det ordnade sig. När jag kom hem, efter mer än 8000 steg, så var jag varm. Både om fötterna och om övriga kroppen. Med frost på ögonfransar, ögonbrys och andra delar av ansiktet. Och håret som stack fram. Men det syntes knappt, det är ju vitt annars också 🙂

  Gilla

 5. Fantastiska bilder! Såå vackert – och jag är så glad för din skull att du får vara där du vill och att du kan njuta av den härliga vintern! Låter som en bra idé med några dagar i Åre … och med trevligt sällskap som du trivs med.
  Ha det gott!
  Kram

  Gilla

  • Tack Anki! Januari har överträffat förväntningarna så här långt och jag hoppas att det blir fler fina dagar. Men nu väntar mycket snö de närmaste dagarna så det blir nog besvärligt för många.
   Det blir kul att få sällskap i Åre men till nästa säsong hoppas jag att andelen blir såld.
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

  • Haha, ja visst är det underligt 😀 Men skämt åsido så sliter många hårt med snö och kyla på olika sätt och då är det ganska förståeligt att de inte är så glada när det blir mycket att hantera. Men jag behöver inte tänka på allt besvär och jag instämmer helt och fullt i ditt U n d e r b a r t 😀

   Gilla

 6. Wow, säger jag bara! Det var länge sedan jag såg så här vackra bilder och så underbart vinterfint ni har det! Själv föredrar jag helt klart bilderna som går i blått och spontant några favoriter även om alla bilderna i sig är vackra.
  Med tanke på rådande omständigheter så är det nog inte så konstigt att din andelsvecka inte blev såld men förhoppningsvis kan du tillbringa en vecka där i gott sällskap.

  Kram

  Gilla

  • Tack! Jag har verkligen njutit av vintern som januari hittills har bjudit på. Solen gör mycket för att få allt att lysa upp riktigt fint och jag tycker också bäst om den vädertypen.
   Andelsveckorna är svårsålda i normala fall och inte blir det lättare när många drar sig för att åka iväg. Norrmännen är en stor kundgrupp och där är det ju totalstopp nu. Jag åker dit några dagar även om jag får vara där för mig själv men självklart hoppas jag på att få sällskap.
   Kram

   Gilla

 7. Ofta när vi har tio kalla grader kan jag inte vara ute mer än max en timme innan jag känner mig som en isbit. Tror kylan är torrare och känns något mer dräglig längre norrut. Nog har du makalösa vidder runt omkring dig.
  Det blir väl bra med en vecka i stugan i trevligt sällskap. Nu har man ju också konstaterat att julhelgens fjällresor inte påverkade smittspridningen särskilt. Och alla anläggningar är corona-anpassade nu. Sen kanske inte det hjälper ändå, vi har haft en hel del smitta här i vår lilla by, men man kan ju inte göra annat än vara försiktig.
  Kram från pörtet

  Gilla

  • Om det är tio minusgrader och blåst så vill inte jag heller vara ute länge. Men de här dagarna, som nästan alla har varit vindstilla, har inte känts lika kalla som termometern har visat. Men det krävs rejäl klädsel för att det ska kännas ok. Ja, jag tröttnar inte på mina vyer 😀
   Det blir kul att få vara i Åre tillsammans med min svägerska. Om det inte kommer något reseförbud så kommer hon. Vi kommer inte att besöka butiker eller restauranger så vi ska nog inte behöva utsätta oss för någon coronasmitta. Det är i alla fall vad vi hoppas.
   Kram

   Gilla

 8. Sagolikt vackert måste jag säga. Jag har skrollat och skrollat, vill suga ur allt vackert från varje bild. Men vad kallt. Troligtvis så upplevs det inte så kallt hos hos dig, jag fryser ju ihjäl vid fem minus. Här är all snö borta nu, regn hela dagen. Som tur är så kan jag ju kika in här hos dig och njuta av fluffet.
  Hoppas du och din svägerska får en härlig vecka i din stuga. Det ser ni nog till att få annars.

  Kram

  Gilla

  • Ja, det är vackert här och särskilt när det ser ut så här 😀 Med den klädsel jag hade var det inte kallt. Men det är annorlunda om det blåser. Det behövs inte mycket vind för att det ska vara oskönt. Synd att snön försvann hos er men kanske kan ni fortfarande åka i pulkabacken. Den skulle ju vara kvar ganska länge om jag minns rätt.
   Vi kommer att få lika mysigt som vi brukar. Det är några år sedan hon var med där men oftast har hon hängt på. Det är inte helt säkert än men jag hoppas att hon kommer.
   Kram

   Gilla

 9. Du är som broder B som är ute och kör skoter i kylan. Här har varit runt 30 grader i en hel vecka nu och jag fryser dag som natt. Nu blev det 15 grader idag och då började det snöa och snöa och snöa. Sotarn ska komma så jag kan inte elda förrän han varit hit och jag har kämpat med att skotta till stegen men så fort jag vänder ändan till så kommer det ännu mer snö.
  Nu är jag helt slut och fryser och fryser. Nu är inte lätt att leva

  Gilla

  • Nej, så kallt vill jag inte ha. Det är stor skillnad på -25 och vinstilla och -20 och kanske lite vind. Men med en varm skoteroverall kanske det går bra. Det är inte kul att frysa och inte heller att skotta så jag förstår att du är både slut och trött. Men du borde ha blivit varm av allt skottande.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s