Morgon i stan

Prick klockan åtta i morse parkerade jag vid Badhusparken och jag var, som jag alltid är, i god tid för att hinna till min bokade tid hos tandhygienisten tjugo minuter senare. Jag hann ta en bild av Thomée med Frösön som bakgrund. Nu ligger hon fastfryst vid kajen till islossningen i vår.

Nu är jag rengjord och polerad i munnen och behöver inte komma förrän om tidigast ett år. Det är en förmån att få subventionerad tandvård så ofta. Tandvårdsbidraget förnyas varje halvår men det finns ingen anledning att gå så ofta när inga problem finns. Men en rutinundersökning en gång om året känns bra.

På min promenad tillbaka till bilen passerade jag stortorget och kunde naturligtvis inte låta bli att ta en vintrig bild på granen (även den med mitt Frösön i bakgrunden). När jag fotade granen innan jul var det helt snöfritt och nu är den mycket finare.

Det kryllar av smågranar utanför butiker längs gatorna och i dem kan man se att det har varit en del töperioder. Olika slags isbildningar blir till extra prydnader.

Det var skönt väder ute så jag fortsatte min promenad längs sjön. Det var nästan helt ljust när jag kom så här långt och jag tycker att det märks en liten skillnad både morgnar och eftermiddagar. Nu börjar det gå undan.

Innan jag vände såg jag en kvinna med en stor och jättefin hund komma mot mig. Den glada hunden visade att den ville hälsa men jag brukar alltid fråga ägaren om det går bra innan jag närmar mig en hund. Hon blev väldigt tacksam för att jag frågade för hon var van vid att många bara rusar fram och kastar sig över hennes hund. Jag fick inte hälsa men vi stod och pratade en stund och jag blev alldeles varm när jag såg in i det vackra och glada hundansiktet. En fantastisk blandning av alaskan malamute, husky, schäfer och varg. Den var bara 9 månader och redan mycket större än en schäfer. Stor och fluffig i pälsen. Vi hade precis pratat färdigt om rasen alaskan malamute när en kvinna med en golden kom från andra hållet. Då flyttade jag mig en bit och sedan blev det naturligt att ropa hejdå och gå vidare. Nu går jag här och funderar på hur det kan vara varg med i blandningen och hur det påverkar. Jag skulle ha velat veta mycket mer.

Resten av dagen har mest handlat om olika skidtävlingar.


18 comments

 1. Varg? Nog gillar jag hundar men när varg är med i aveln då bromsar jag. Det finns så otroligt många hundrase så man borde inte behöva blanda in ett vilt djur, Nu fick du ju inte reda på mera, otur nog. Jag vill också veta hur det hänger ihop. Är det ens lagligt, funderar jag?

  Gilla

  • Ja, det känns olustigt att varg är inblandad men min första tanke var att en tjuvparning är förklaringen. För jag tänker som du att det knappast kan vara lagligt att avla på varg. Men kanske har en varg vandrat förbi en gård med en löpande tik och varit snabbt framme. Om det har varit en medveten avel så är det nog ganska mörka syften, typ hundslagsmål. Det är jobbigt att tänka på att det förekommer men tyvärr finns det människor som gör vad som helst för pengar. Den här hundens matte och hunden såg ut att ha en väldigt fin relation så hon har nog bara köpt, eller kanske räddat, sin kompis. Man kan spekulera hur mycket som helst och det är väldigt frustrerande att jag inte gick tillbaka och frågade.

   Gillad av 1 person

 2. Vilken fantastisk bild på båten Thomée där i hamnen och så skönt att det gick bra hos tandhygienisten.

  När det gäller hunden så tror jag att varg finns som en liten del hos en äldre förfader vilket faktiskt inte är helt ovanligt. Dock får det inte avlas på vilda djur.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Tack! Det blev en ganska bra bild trots mörkret. Det var väldigt skönt att hon inte hittade något som behövde åtgärdas. Det brukar gå bra men det är ändå alltid lite nervöst.
   Det är säkert som du skriver men då måste det vara en väldigt liten del som är varg. Kanske knappt märkbart genetiskt om det har gått i många generationer. Jag ångrar verkligen att jag inte vände tillbaka och frågade. Jag skulle nog inte ha sagt att min hund var delvis varg om det fanns en så avlägsen koppling.
   Kram och detsamma!

   Gillad av 1 person

   • Två av raserna som ingick i denna blandras har varg i sig vilket man nästan kan se på utseendet. Dock handlar det om ca 300 år tillbaka så jag tycker det är en överdrift att säga att varg ingår. Men, men… Hundar är ju en tam underart av varg men självklart finns det större drag kvar hos en malamute än en pudel 😉

    Kram och god kväll!

    Gilla

   • Jag fick tipset av Anki att googla på varghybrider och det verkar finnas ett visst intresse från vissa att importera varghybrider från Nordamerika för att avla på dem. Det är olagligt men förekommer i alla fall. Så tyvärr är det nog inte bara släktdrag från flera hundra år sedan utan betydligt nyare inavlade drag. Det finns massor att läsa om man är intresserad. Som så ofta undrar man hur en del personer är funtade och som djurvän blir jag riktigt arg. Det är så dumt på många sätt.
    Kram

    Gilla

 3. Härligt med en bild på Thomée, tyvärr numera en M/S istället för en S/S, men vad gör det, tur att en och annan av Storsjöns en gång stor flotta av ångfartyg lever vidare. Thomée är ju byggd i Norrköping, jag har under lång tid funderat på hur man fick henne från Norrköping till Storsjön? Det finns fler exempel på fartyg som byggts i ex Motala som trafikerar eller trafikerat Svenska och Norska insjöar långt innan dess anslöts till järnvägsnätet eller anständigt vägnät, hur transporterades som? Förmodligen nedplockade, men hur gick det till?

  Gilla

  • Thomée är speciell för många i Östersund. Det har varit stort engagemang för att rädda henne när kommunen inte ansåg sig ha råd med drift och underhåll. Jag har för mig att hon såldes vid ett tillfälle och att det köpet senare hävdes. Men det är ett oklart minne och nu är Thomée privatägd av Sir Winston Group i Östersund, som ägs av Per-Åke Wahlund. Nu gjorde du mig nyfiken på hur hon transporterades hit men jag har inte lyckats hitta den informationen.

   Gilla

 4. Läckra bilder – Thomée är så fin och den ståtliga granen lyser verkligen upp! Kul med istapparna i de mindre granarna 🙂
  Googla på varghybrider – finns mycket intressant att läsa – och det är förbjudet att avla med dem i Sverige.
  Ha en fin lördag!
  Kram

  Gilla

  • Tack så mycket! Det blir fint med snö på grenarna och Thomée gör sig alltid bra på bild 😀 Istapparna blev till lite extra utsmyckning.
   Tack för tipset. Jag ska googla för nu har jag blivit nyfiken.
   Lördagen har bjudit på ännu en dag med fantastiskt väder 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Vilka vackra bilder!
  Om jag förstod rätt så fick du inte hälsa på hunden? Varför säger man nej till det? Är det något som kanske ingår i någon uppfostran av hunden?
  Kram

  Gilla

  • Tack!
   Det kan finnas många anledningar till att hundägare inte vill att man ska hälsa på deras hundar. Den här matten sa något om att hunden bara är nio månader och att om vi träffas om två år så kan jag hälsa på hennes hund. Jag frågade inte mer eftersom jag alltid respekterar deras val. Jag vet att många vill lära sina hundar att inte hälsa på alla de möter så därför frågar jag alltid innan jag klappar en hund. Även om hunden har lyckats ta sig ända fram till mig. Det kan ju även vara så att hunden inte gillar att folk kommer fram. Det finns alltså alla skäl att inte bara ta för givet att man får hälsa. När jag hade hund frågade faktiskt de flesta, t o m barn, om de fick klappa innan de kom fram. Men jag har ändå massor av möjligheter att gosa med vovvar och de flesta tycker att det är kul att prata om sina hundar 😀
   Kram

   Gilla

 6. Jag gillar granarna bäst, ja även julgranen men de naturliga med is är ju fantastiska. Båten, är det en passagerarbåt på sommaren? Varghybrider gillar jag inte, de är dessutom förbjudna om det är mer än en viss procent varg i dem. Det stod mycket i tidningen om en man ganska nyligen som hade några som han kallade varghundar. Han var tvungen att avliva dem då de hade för hög procent varg, De var visst importerade från Kanada tror jag. Älskar vargen, men dess egenskaper lämpar sig ju inte som husdjur.
  Jag har fått flytta fram två tänkta besök hos tandhygienisten pga coronan. Och inte är läget bättre nu heller, suck. Få se när nästa kallelse kommer. Skönt att ha det gjort! Kram från pörtet

  Gilla

  • Ja, visst är den naturliga utsmyckningen finast 😀 Thomée går på schemalagda turer med passagerare och det anordnas alla möjliga sorters turer. Musikturer, dagsturer till olika platser och jag tror att man kan abonnera den också. Viss servering finns.
   Nu har jag googlat och inser att det finns en hel del olaglig import av varghybrider från Nordamerika. Det avlas på dessa och jag blir så arg på folk som inte bryr sig om varken djuren eller farorna med en sådan avel. Det kanske var tur att jag inte visst något om detta när hon sa att hennes hund var delvis varg. Då kanske jag hade sagt vad jag tycker.
   Jag tänkte inte ens på att det fanns en risk med att träffa tandhygienisten. Hon hade både munskydd, handskar och skärm och jag känner mig frisk. Kanske borde jag ha funderat lite mer på riskerna men hur som helst är det skönt att det är gjort. Men jag åkte ju egen bil och det är nog mer i bussar det kan finnas risk.
   Kram

   Gilla

 7. Vackert foto på Thomée. Även om jag är en landkrabba så gillar jag gamla fina båtar. Vilken härlig promenad du fick till där på morgonen. Det händer ibland att jag kör in till stan på morgonen då jag går av efter jobbet på helgen. Helst på söndagar, då har jag hela stan för mig själv. Eddie ska ju rastas så han tackar inte nej till att läsa sin tidning i parken. Jag brukar även släppa honom i hundrastgården så han får springa av sig lite innan det blir dags att sova igen.
  Isbildningen på granen var tjusigt. Naturen den kan.

  Kram

  Gilla

  • Det är fint att promenera efter kajen och sjökanten längre bort. Det är inte så ofta jag är där men då och då händer det och då är det nästan alltid i samband med att jag har något ärende i stan. Det är trevligt med omväxling och det är klart att Eddie också tycker om att känna nya dofter 😀
   Naturen är bäst när det gäller konstverk och utsmyckning.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s