Ovanlig syn…i alla fall för mig

I det här inlägget håller jag igen med vinterbilder men det är inte varje helt molnfri dag man får se en regnbåge. Det är ju något nytt även om det är samma vy ni har sett många gånger nu. Det som inte syns i bilderna är att luften glittrade av mängder av pyttesmå iskristaller. Det såg jag bara när jag tittade mot en mörkare bakgrund som belystes av solen. Det måste vara de kristallerna som tillsammans med solen gav mig den här utsikten. Hela eftermiddagen syntes regnbågen, som inte var en båge utan mer ett rakt streck. Den flyttade sig över sjön vartefter solen flyttade sig (ja, jag vet att det inte är solen som flyttar sig utan vi som snurrar). Jag vet inte hur ovanligt det är att se en regnbåge under de här förhållandena men jag kan inte minnas att jag har sett något liknande.

Tillägg: https://mammselen.blogg.se/ hjälpte mig med vad det här är. Det är en del av en halo och om jag hade sett en vidare bild hade jag troligtvis sett en likadan pelare på andra sidan solen. Jag hoppas att jag får en ny chans.

Isen har inte legat många dagar men om ni tittar noga, alldeles till höger om regnbågen, ser ni att en modig person har vågat sig långt ut på isen. Jag gör som vanligt och väntar tills jag har sett skotrar, eller allra helst en traktor, testa isens hållbarhet. Men det tar nog inte så lång tid i den här kylan.


18 comments

 1. ”Regnbågen”, eller haIo som jag tror att den egentligen heter, är inte så jätteovanlig egentligen. Jag har sett den ett flertal gånger sedan jag flyttade hit till Jämtland. Den går egentligen i en halvcirkel runt solen… men idag såg jag den bara som ett kortare parti på var sin sida om solen. Vertilalpelare tror jag att det kallas då. Vackert är det hursomhelst.

  Gilla

  • Tack Anna-Lena för den infon. Jag tänkte inte alls på att det kunde vara en halo men efter att ha tittat på en del bilder på google så förstår jag ju att det var en sådan. Synd att jag inte stod uppe vid campingen för då kanske jag hade sett en likadan pelare på andra sidan solen. Men kanske kommer det en ny chans 😀 Och vacker är det.

   Gilla

 2. Vilket vackert fenomen och definitivt nytt för mig. Vanliga regnbågar har jag så klart sett men inte denna.
  Jag är väldigt försiktig när det gäller isar. Här hos oss är det sällan man kan beträda dem dock.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Ja, det var vackert och nu önskar jag att jag hade vetat vad det egentligen var. Då skulle jag ha försökt ta mig till en plats där hela fenomenet syntes. Jag får hoppas på en ny chans.
   Jag är säker på att vår försiktighet är en bra livförsäkring 😀
   Kram

   Gilla

 3. Så vackert fenomen! Min kompis som bor i Alfta visade helt ljuvliga foton av samma fenomen. Där såg det ut som vita ränder lodrätt ner från himlen mot marken. Hon fotade dem sent en natt då hon inte kunde sova o plötsligt upptäckte skådespelet på himlen. Så häftigt Regnbågen var också unik, underbar! Kramen

  Gilla

  • Jag har sett bilder på sådana fenomen men satte inte alls det här i samband med ett sådant. Nu vet jag och nästa gång ska jag ta mig till en bättre plats för att få se hela fenomenet. Visserligen var ”min” regnbågspelare” ganska fin men det hade varit ännu finare att få se allt.
   Kram

   Gilla

 4. Häftigt! Det där har jag aldrig sett. Ska läsa på lite ang detta fenomen. Alltid kul att lära sig lite nytt. Lär väl inte komma ihåg det när jag väl behöver informationen men man vet ju aldrig. något fastnar säkert.
  Jag hade också väntat med att beträda isen, förr var jag helt galet våghalsig men det har i viss mån försvunnit. Tur det kanske.

  Kram

  Gilla

  • Visst är det ett häftigt fenomen och jag hade inte heller sett det förut. Men nu hoppas jag på att det kommer igen och då ska jag stå på en bättre plats och försöka få en översikt över hela fenomenet. Jag ser mycket fint från min balkong men det räcker inte alltid till 😀
   Jag är nog både feg och lite klok och det får mig att vänta tills isen klarar traktorer 😀 Bra att du har blivit lite mer försiktig du också 😀
   Kram

   Gilla

 5. Tjusigt! Har aldrig sett något sådant i verkligheten, men flera gånger på tv:s väderbilder – men din bild är nog den med de finaste färgerna!
  Fint fångat!
  Kram

  Gilla

  • Ja, visst är det fint. Men det var ju synd att jag inte visste att det fanns mer att se från en bättre plats. Om det blir en nästa gång ska jag försöka få se hela fenomenet 😀 Den var stark i färgerna och kanske bidrog det till att jag trodde att det var mer som en regnbåge.
   Tack!
   Kram

   Gillad av 1 person

  • Det var första gången för mig också men nu ska jag hålla utkik så snart det blir liknande väderförhållanden. Jag skulle gärna vilja se hela ljusfenomenet och inte bara den ena sidan.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s